Ga naar de inhoud
Union slaat toe in het slot.

Nieuwkoop kopt Union een stapje dichter bij de bekerfinale

 wo 1 februari 2023 22:36
Union
einde
1-0
Antwerp
ANT
einde (pen.)
14-03
USG
  1. 25' - Geel - Senne Lynen
  1. 76' - Verv. Victor Boniface door Yorbe Vertessen
  2. 80' - Geel - Jelle Bataille
  3. 82' - Verv. Michel Ange Balikwisha door Gyrano Kerk
  4. 85' - Doelpunt - Bart Nieuwkoop (1 - 0)
  5. 89' - Geel - Gyrano Kerk
Croky Cup - speeldag 1 - 01/02/23 - 20:47
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
85'
Bart Nieuwkoop
85'
Bart Nieuwkoop
1 - 0

Union heeft de eerste clash met Antwerp richting de Heizel gewonnen. In een kansarme en gesloten wedstrijd won de thuisploeg dankzij een knappe kopbal van Bart Nieuwkoop in de slotfase. De return wordt op 2 maart gespeeld. 

Union - Antwerp in een notendop:

Sleutelmoment: 5 minuten voor affluiten, wanneer zelfs de meest optimistische fan de hoop opgaf, viel de goal toch. Bart Nieuwkoop torende boven de rest uit en kopte de 1-0 over Butez in een kansarme match.


Man van de Match: Om niet de doelpuntenmaker te nemen, krijgt het middenveld van Union - met Lazare en Teuma - een pluim. Zij waren het beton van de constructie en de jongens die af en toe nog iets probeerden.


Statistiek: Overwinning nummer 11 in 12 wedstrijden voor Union en de enige ploeg die Antwerp klopt (2x) in de afgelopen 3 maanden. De uitmuntende reeks wordt almaar meer een lekkernij voor statistici. 

Nieuwkoop houdt kopje erbij

"De terugwedstrijd zal alles bepalen", klonk het eensgezind bij trainers Geraerts en Van Bommel voor de partij.


De goede verstaander had geen woord meer nodig om vanaf dan door te spoelen tot minuut 85. Op dat moment haalde Lapoussin zijn penseel boven, dit keer niet om chaotisch gespat achter te laten.


De linksachter schilderde het leer op het hoofd van Nieuwkoop. De Nederlander torende aan de tweede paal boven de Antwerp-defensie uit en kopte zowaar de winnende treffer over Butez.


Bij Union iedereen tevreden, want het trekt met een bonusdoelpunt naar Antwerp volgende maand. Het enige wat beide ploegen zullen onthouden na een kansarm vertoon.

Reactie van Alderweireld:

Janssen: "Zij met 12? Lieten zelf goal binnen"

Vincent Janssen (Antwerp): "We kunnen niet met verlies leven, maar we zullen wel moeten. Of Union met 12 tegen 11 speelde? Neen. Natuurlijk zijn er momenten waarop je benadeeld wordt. Scheidsrechters maken ook niet met opzet fouten. Er waren wel wat momentjes, maar we gaven zelf de goal weg."

Geraerts: "Ref? Individuele kwaliteit maakte verschil"

Karel Geraerts (trainer Union): "Het maakte niet uit wat de uitslag was vanavond, de wedstrijd wordt over een maand beslist. Ik ben er blij mee, maar we moeten de bonus even diep in onze binnenzak steken. Aan de mening van Toby Alderweireld kan ik niets toevoegen. Ik vond dat individuele kwaliteiten het verschil maakten."

Fase per fase

22:36

Union wint kansarme strijd: 1-0

In de tweede helft bleven Union en Antwerp koken met hetzelfde recept: zekerheid inbouwen. Een scoreloze draw leek onafwendbaar, tot Lapoussin zijn penseel bovenhaalde. Hij vond Nieuwkoop aan de tweede paal. De Nederlander torende boven de rest uit en kopte de enige echte kans van de wedstrijd tegen de touwen.

90+6' tweede helft
90+2'

De slotseconden tikken weg. Antwerp stevent af op een nederlaag.

90'

Ik zag hem al een paar sprints trekken, maar ik denk niet dat Yorbe Vertessen de bal al geraakt heeft.

Peter Vandenbempt
89'
87'

Kerk legt zijn tegenstander over zijn knie en ziet een gele kaart zijn richting uitkomen. Geen lekkere binnenkomer voor de Nederlander in de beker.

86'
85'
goal
Union
1-0
Antwerp
83'

Nieuwkoop met de 1-0

Plots valt de goal dan toch! Lapoussin schildert het leer op het hoofd van Nieuwkoop. Aan de tweede paal klimt hij hoger dan Bataille en lobt hij de doelman van Antwerp.

81'

80 minuten onzichtbaar, nu toch eens in beeld. Balikwisha gaat naar de kant, nieuwkomer Kerk is zijn vervanger.

80'
79'

Een haakbeweging waar zijn grootmoeder net niet trots op zou zijn. Jelle Bataille pakt een gele kaart voor spelbederf. De daaropvolgende vrije trap landt in de handen van Butez.

76'
76'

Vertessen proeft na 14 jaar Nederlands voetbal van een wedstrijd in eigen land. Hij jaagt Toby Alderweireld op, maar de 127-voudige Rode Duivel heeft al voor hetere vuren gestaan.

74'

Boniface controleert met zijn borst en heeft iets spectaculairs in gedachten. De halve volley ziet er mooi uit in de vertraagde herhaling, omdat die de landingsplaats van het schot niet capteert.

73'

Yorbe Vertessen maakt zich op voor zijn debuut bij Union. Zorgt hij voor de beslissende flits?