Anderlecht ontsnapt aan een nederlaag na een laat strafschopdoelpunt.

Anderlecht ontsnapt aan bekerontgoocheling na discutabele penaltyfase in slotminuut

do 3 februari 2022 22:22
AND
3-1
KASE
    1. 68' - Verv. Yari Verschaeren door Francis Amuzu
    Croky Cup - speeldag 1 - 03/02/22 - 20:47

Eupen en Anderlecht hebben elkaar in evenwicht gehouden in hun heenwedstrijd van de halve finale van de Belgische beker. Anderlecht kroop in de laatste minuut nog door het oog van de naald. Na een controversiële VAR-situatie ging de bal in de 96e minuut nog op de stip. Zo kon het een derde nederlaag op een rij alsnog vermijden.

Eupen - Anderlecht in een notendop:

• Sleutelmoment: In de staart van de extra tijd kruipt Anderlecht nog door het oog van de naald. Peeters tikt Refaelov aan op de rand van de zestien en op aangeven van de VAR gaat de bal op stip. Een discutabele beslissing, maar Refaelov trekt er zich niks van aan en brengt Anderlecht op de valreep langszij.

• Pechvogel van de match: Stef Peeters ging van matchwinnaar voor Eupen naar meest ongelukkige speler bij de thuisploeg. Met zijn penaltyovertreding op Refaelov in de absolute slotfase schonk hij Anderlecht de kans om alsnog een goede uitgangspositie richting bekerfinale af te dwingen.

• Opvallend: Anderlecht op bezoek bij Eupen, het is de laatste jaren geen succesverhaal. Het is al van 28 oktober 2017 geleden dat paars-wit nog eens kon winnen Am Kehrweg. De laatste 5 bezoekjes aan Oost-België leverden 2 nederlagen en 3 gelijke spelen op.

Anderlecht verijdelt verlies in de extra tijd

Twee ploegen die in een flinke dip zitten, twee ploegen ook die vorig jaar strandden in de halve finales. Zowel Eupen als Anderlecht had dus wat recht te zetten. Voor paars-wit kon de wedstrijd niet beter beginnen. Na amper 2 minuten haalde Agbadou Kouamé onderuit in de zestien en Refaelov zette de penalty feilloos om.

Eupen ontsnapte aan een tweede tegengoal toen de doorgebroken Kouamé op aangeven van uitblinker Zirkzee niet voorbij Nurudeen raakte. Geen 0-2 dus, wel 1-1 nog voor het openingskwartier om was. Mychajlytsjenko liet zich in de zestien ringeloren door Alloh en ook Prevljak trof raak vanaf de penaltystip.

Nadien vooral veel slordigheden en weinig kansen. Pas met de rust in zicht kwam er weer wat vaart in de match met afstandsschoten van Verschaeren en Mychajlytsjenko. In de extra tijd flirtte Magallan nog met een penaltyovertreding toen Prevljak hem met een knappe beweging in de wind zette, maar de tackle van de Argentijn was volgens het boekje.

De tweede helft was niet om aan te zien. De wedstrijd wachtte op een kwaliteitsinjectie, maar die kwam er niet. Ook niet toen Kompany Amuzu, Ashimeru én Raman in de ploeg dropte. De inbreng van N’Dri bij Eupen sorteerde wél effect. Amuzu liet zich te makkelijk aftroeven door de invaller en op diens aangeven bracht Peeters Eupen verrassend op voorsprong.

Anderlecht stevende ondanks een slotoffensief met een resem hoekschoppen op een derde nederlaag op rij en een lastige terugwedstrijd af. Tot de slotminuut van de extra tijd. Een vrije trap na een overtreding van Peeters op Refaelov werd op aangeven van de VAR een penalty en zo kon Refaelov paars-wit op de valreep langszij brengen.

2 strafschoppen voor de rust, een goal van Stef Peeters en een discutabele strafschop in het slot:

Gert Verheyen over discutabele strafschopfase: "We moeten er een landmeter bij halen"

“We hadden deze wedstrijd veel vroeger moeten afmaken”

• Vincent Kompany (trainer Anderlecht): “Eupen heeft de weinige kansen die het had benut. Een schot uit een moeilijke hoek dat toch in doel gaat, dat is vervelend. Maar wij waren de betere ploeg en we hadden deze wedstrijd al veel vroeger moeten beslissen. We zijn in de gevaarlijke zone geweest, maar op de laatste pass tussen de keeper en de centrale verdediger werd er niet scherp genoeg gereageerd. De ballen tussen de centrale verdedigers kwamen niet vaak genoeg aan. Er stonden ook 11 spelers van Eupen op 25 meter van hun doel. We creëerden toch kansen, maar onvoldoende om de wedstrijd helemaal af te maken.”

• Stef Peeters (Eupen): “Het was sowieso niet verdiend voor ons om te winnen, maar het is natuurlijk heel zuur als je op dat moment nog een penalty binnen krijgt. We hebben naar onze mogelijkheden gespeeld. Als je ziet wie er vandaag allemaal niet bij was met onze sowieso al smalle kern, dan is het een mirakel dat we bij wijze van spreken met de reserven van Eupen een gelijkspel halen tegen Anderlecht. Maar er had achteraf gezien natuurlijk meer in gezeten. Alles ligt zeker nog open voor de terugwedstrijd.”

• Lior Refaelov (Anderlecht): “Ik denk dat ik buiten de rechthoek stond, maar de tackle van de verdediger was volgens mij op de lijn. Ik heb de beelden natuurlijk niet gezien. Maar het gaat niet over die penalty. In de tweede helft hadden we de wedstrijd helemaal onder controle, maar we waren niet efficiënt genoeg. Het is bijna niet uit te leggen hoeveel pech we dit seizoen hebben. Eupen schiet 3 keer op doel en scoort 2 keer. Het is goed dat we hier nog gelijk spelen en ik geloof erin dat we ons op eigen veld kunnen plaatsen voor de finale.”

• Smail Prevljak (Eupen): “Een verdiend of onverdiend gelijkspel, ik weet het niet. Ik heb het niet goed gezien bij die late penalty. Maar er is nog een terugwedstrijd. Het was een moeilijke wedstrijd voor ons. Anderlecht had veel balbezit, maar we hebben goed verdedigd. Met die late tegengoal kunnen we natuurlijk niet tevreden zijn, maar we hebben niet verloren.”

Kompany: "Hadden deze match al veel eerder moeten afmaken"

Peeters: "Mirakel dat we met de reserves van Eupen een gelijkspel halen tegen Anderlecht"

Refaelov: "We hebben zo veel pech dit seizoen"

Prevljak: "Kunnen niet tevreden zijn na die late tegentreffer"

90+8'

VAR ziet strafschop voor Anderlecht in toegevoegde tijd, Refaelov scoort de 2-2

90+8' tweede helft
    90+6'

Anderlecht leek op weg naar een derde nederlaag op rij, maar ontsnapt op de valreep dankzij een discutabele penalty. In een bijzonder slappe tweede helft bracht Peeters Eupen verrassend op voorsprong. Een slotoffensief met een resem hoekschoppen bracht niks op voor Anderlecht. Tot de slotminuut dus.

90+5'

Refaelov redt Anderlecht!

Anderlecht kruipt door het oog van de naald. Refaelov brengt paars-wit met zijn tweede penaltytreffer van de avond langszij.

90+4'

Penalty!

Anderlecht krijgt een vrije trap na een overtreding van Peeters op Refaelov. Op aangeven van de VAR gaat de bal evenwel op de stip! Een discutabele beslissing, maar wel een unieke kans voor Anderlecht.

90+3'

Raman laat het liggen

Raman is doorgebroken, maar verknoeit een wenkende kans met een slechte balaanname. Nurudeen is goed uitgekomen en profiteert om de bal weg te koppen.

90+1'

Nurudeen voorkomt de gelijkmaker

Anderlecht komt dan toch nog dicht bij de gelijkmaker. Kouamé plukt met een knappe borstcontrole een voorzet van Gomez uit de lucht en haalt uit in de draai. Nurudeen is alert en voorkomt een tweede tegengoal.

90'

Nurudeen staat pal op knal van Kouamé

90'

De tijd dringt

Anderlecht houdt de druk aan, maar Eupen blijft overeind. De tijd begint nu echt wel te dringen voor paars-wit. Anders wacht het over een maand een pittige opdracht op eigen veld. Bij deze stand moet het dan met 2 goals verschil winnen, want de regel van de uitdoelpunten telt niet meer.

88'

Invaller Raman krijgt het aan de stok met Gnaka

87'

Ook N'Dri loopt nog tegen een gele kaart aan. Anderlecht krijgt opnieuw een kans op een stilstaande fase, dit keer met een vrije trap. Gomez gooit de bal in de zestien, Peeters verlengt de voorzet in corner. Die levert niks op.

86'

Nurudeen plukt de bal

Eupen raakt niet om de omknelling door de ene na de andere corner voor Anderlecht. Kouamé kan uiteindelijk op doel koppen, maar Nurudeen plukt de bal.

84'
    84'

Resem hoekschoppen voor Anderlecht

Anderlecht verzamelt nu hoekschoppen, maar voorlopig puurt het weinig uit die stilstaande fases. Kompany gooit ook El Hadj nog in de strijd, Mychajlytsjenko wordt naar de kant gehaald.

83'
    82'

Geel voor Raman en Peeters

Raman staat gespannen, dat blijkt opnieuw. Hij gaat na een duel even neus aan neus staan met Gnaka. Lardot blust het brandje en deelt in de commotie geel uit aan Raman en Peeters.

80'

Bij Eupen wordt ook Ngoy nog tussen de lijnen gebracht. Hij neemt de plaats in van Magnée. Anderlecht heeft nog 10 minuten om een derde nederlaag op rij te voorkomen.