Club straft Gentse missers genadeloos af en zet een stap richting de bekerfinale

Croky Cup - speeldag 1 - 02/02/22 - 20:46

KAA Gent zal niet goed slapen na de heenmatch van de halve finales. Thuis tegen Club Brugge morste het met de kansen. Club was wel efficiënt dankzij Charles De Ketelaere. Het neemt een optie op de bekerfinale.

AA Gent - Club Brugge in een notendop:

• Sleutelmoment:  Gent komt in de eerste 10 minuten na de rust tot 3 keer toe dicht bij de 1-0. De Sart mist een penalty, Tissoudali treft de lat, Lemajic verknoeit een reuzenkans in de rebound én De Sart mikt ook nog eens een volley op de paal. Tot overmaat van ramp voor Gent treft De Ketelaere meteen daarna wél raak aan de overkant.

• Man van de match: Misschien wel één van je minst goede wedstrijden van het seizoen spelen en tóch opnieuw beslissend zijn, Charles De Ketelaere kan dat. Hij strafte de Gentse missers genadeloos af en bracht Club met een heerlijke volley een stap dichter bij de bekerfinale.

• Schlemiel van de match: Het was niet de avond van Darko Lemajic en dat is een understatement. Een vroege kopbalgoal werd (terecht) afgekeurd en kort na de rust tekende de Serviër van dichtbij voor een onwaarschijnlijke misser. Een fluitconcert bij zijn vervanging was het gevolg.

• Opvallend: AA Gent wacht al meer dan een maand op een overwinning, sinds het Standard eind december uitschakelde in de kwartfinales. Daarna speelde het in de competitie 4 keer gelijk en verloor het 1 keer. Daar komt nu dus een nieuwe nederlaag in de beker bij.

• Quote: "Eigenlijk moet Gent hier altijd winnen, we komen hier goed weg." (Charles De Ketelaere)

Bekijk de enige goal uit Gent-Club Brugge van Charles De Ketelaere (0-1)

Vormer botst op de lat, Hjulsager op Mignolet

Het laatste bezoek aan de Ghelamco Arena leverde Club Brugge een vernederende 6-1-pandoering op. De landskampioen was dus op zijn hoede en dat vertaalde zich in een voorzichtig begin. Ook bij Gent schuwden ze de risico’s en keken ze de kat uit de boom.

De thuisploeg toonde wel meer aanvalsdrift, maar speelde de kansen niet goed uit en een goal van Lemajic werd terecht afgekeurd. Bovendien ontsnapte de thuisploeg toen een schot van Vormer op de lat strandde, meteen ook de enige grote kans voor een inspiratieloos Club Brugge.

Dan deed Gent het beter. Hjulsager lag met balverlies aan de basis van de kans voor Vormer, maar de Deen maakte zijn uitschuiver bijna goed. Tot twee keer toe botste hij op een knappe redding van Mignolet en ook Kums raakte niet voorbij de Brugse doelman.

Lemajic mist dot van een kans

Gent laat de kansen liggen, De Ketelaere niet

Kort na de rust kreeg Gent een uitgelezen kans om de score te openen. De bal ging op de stip na hands van Hendry, maar De Sart verknoeide het met een slappe strafschop. Een pijnlijke misser én het begin van enkele ellendige minuten voor de thuisploeg.

Na een heerlijke één-twee met Hjulsager mikte Tissoudali van dichtbij op de lat. Lemajic kreeg in de herneming een niet te missen kans, maar onbegrijpelijk missen was exact wat de Serviër deed. Club ontsnapte even later opnieuw toen Mignolet op een corner de bal wegbokste in de voeten van De Sart. Die maakte zijn penaltymisser bijna goed, maar zijn volley strandde op de paal.

Na 10 minuten miserie kreeg Gent het deksel op de neus. De thuisploeg kreeg de bal achteraan niet weg en met een verschroeiende volley toonde De Ketelaere wat efficiëntie is. Hendry zorgde met een tweede gele kaart kort daarna wel voor een domper op de Brugse feestvreugde.

Gent mocht nog ruim een halfuur met een man meer voetballen, maar kon het numerieke overwicht niet meer uitbuiten. Daar bracht ook de inbreng van anciens Odjidja en Depoitre geen verandering meer in. Club pleegt zo ondanks een zwakke prestatie de perfecte hold-up, Gent kan alleen zichzelf verwijten maken.

Mignolet stopt de strafschop van De Sart

Vanhaezebrouck: "Verhaal van het seizoen"

• Charles De Ketelaere (Club Brugge): “De bal viel goed en dan moet je niet twijfelen. Ik trapte en de bal ging heel mooi binnen. Gent moet eigenlijk altijd winnen, we komen goed weg met die 0-1. Dat is het belangrijkste, zeker met de terugwedstrijd nog. Hier met 0-1 winnen is gewoon een supergoed resultaat, zeker gezien de kansen en de penalty. Tijdens de rust is er bijgestuurd en in de tweede helft hebben we op die penalty na minder open kansen weggegeven. Na die rode kaart was het afzien en verdedigen, maar we hebben goed gewerkt als ploeg. Dit was belangrijk, maar het is nog niet voorbij.”

• Hein Vanhaezebrouck (trainer AA Gent): “Dit is het verhaal van ons seizoen. Een gemiste penalty, ballen op de paal… De jongens verdienden veel meer. We geven weer een doelpunt weg, ook dat is typisch. We gaven bijna niks weg, Club kwam er niet aan te pas. Gelukkig is er nog een terugmatch, maar het wordt heel moeilijk. Het had heel mooi kunnen zijn, we hadden een mooie uitgangspositie kunnen afdwingen. Dit overkomt ons jammer genoeg te vaak. Ons gebrek aan efficiëntie heeft ook deels met geluk te maken. Een bal tegen de lat kan ook net binnen gaan. Maar het gaat ook om betere beslissingen nemen en technische zaken. De Sart trapt normaal ook betere penalty’s. Het kost ons punten in de competitie en misschien ook een bekerfinale. Ook Europees zullen we efficiënter moeten zijn om iets te betekenen. We moeten nu de knop omdraaien naar de competitie, waar we er nog slechter voor staan. We hebben veel punten weggegooid in januari en moeten zondag bijna gaan stunten op Brugge om weer in de running te komen. Dat zal niet evident zijn.”

• Alfred Schreuder (trainer Club Brugge): “Ik vind dit geen diefstal, maar we hebben niet verdiend gewonnen. Gent moet de kansen gewoon afmaken en dat hebben ze niet gedaan. In de eerste helft was Gent duidelijk de betere ploeg. In de tweede helft hebben ze weinig kansen gecreëerd. Eigenlijk alleen die discutabele penalty, maar de ref kan hem fluiten. Na de rode kaart was het overleven en dat hebben de jongens uitstekend gedaan. Ze hebben als een team gevochten en weinig kansen weggegeven. Dat zegt wel wat, als je ook kijkt welke wissels wij moesten doen. Ik ben wel absoluut ontevreden over de manier waarop we gespeeld hebben. We waren niet moedig, verstopten ons en waren ook technisch zwak aan de bal. Ik was tijdens de rust ontevreden en heb dat ook laten blijken, maar ze zijn als team blijven vechten en ook blijven geloven in het resultaat na de rode kaart. De mentaliteit zat goed in de tweede helft, niet in de eerste helft. Qua voetbal was het in de eerste helft ook matig.”

Schreuder: "Het is geen diefstal: Gent moet gewoon de kansen afmaken"

Vanhaezebrouck: "Het verhaal van het seizoen"

De Ketelaere: "Eigenlijk moeten zij altijd winnen, maar we komen goed weg"

Mignolet: "Strafschop? Ik maak mijn huiswerk"

90+3'

Club Brugge zet een eerste stap richting de bekerfinale. De Ketelaere strafte de Gentse missers genadeloos af: 0-1. Voor Gent blijft het wachten op een eerste overwinning in 2022. Terugmatch op 2 maart in Brugge.

90+2'

Tissoudali laat nog eens zijn kwaliteiten zien. Hij mikt de bal door de benen van Sobol tot bij Kums. Die kan van dichtbij vanuit een scherpe hoek uithalen, maar krijgt de bal niet voorbij N'Soki.

90'

Exit De Ketelaere

Doelpuntenmaker De Ketelaere wordt naar de kant gehaald bij Club, Perez is zijn vervanger.

90'

3 minuten extra

Gent krijgt nog 3 minuten om een nederlaag te voorkomen. De fut lijkt er evenwel uit bij de thuisploeg.

88'

Castro-Montes besluit over

Nog maar eens een vrije trap voor Gent. Dit keer is dat een klusje voor Castro-Montes. Die probeert het in één tijd, maar mikt de bal over doel. Gent puurt te weinig uit de stilstaande fases.

85'

Vrije trap Kums

Bij Gent houden ze nog even de adem in bij een vrije trap voor Kums. De  kapitein dropt de bal aan de tweede paal tot bij Godeau. Die mikt de bal flauw in de handen van Mignolet.

84'

Geel voor Mignolet

Combinerend komt Gent er amper nog door en dus waagt Odjidja zijn kans met een verre knal. Geen onaardige poging, maar wel naast. Mignolet pakt ruim z'n tijd om de bal weer in het spel te brengen. Té ruim en dus moet hij een gele kaart incasseren.

82'

De tijd begint stilaan te dringen voor Gent. Zoals bekend tellen de uitdoelpunten niet meer dubbel, maar met een 0-1-achterstand naar het Jan Breydelstadion trekken is geen prettig gevoel. Kan de thuisploeg het numerieke overwicht nog uitbuiten?

78'

Wanneer komt er nog eens echt een doelkans van voor Gent?

Peter Vandenbempt op Radio 1
73'
72'

Rits niet voorbij Bolat

Club komt nog eens opzetten. Skov Olsen legt de bal goed terug naar Rits en die haalt uit met een laag afstandsschot. Bolat gaat goed plat.

68'

Gent lijkt het momentum toch een beetje kwijt en de frustraties nemen toe. Club is bezig aan een perfecte hold-up.

63'
62'

Maken Odjidja en Depoitre het verschil?

Vanhaezebrouck grijpt in bij Gent. Onder luid gefluit van het thuispubliek wordt Lemajic naar de kant gehaald. Ook voor Hjulsager zit de wedstrijd erop. Odjidja en Depoitre moeten het tij keren voor Gent.