Ga naar de inhoud
Gent zegeviert na strafschoppen.

Gent wint Beker van België na fletse finale en strafschoppen tegen Anderlecht

 ma 18 april 2022 17:52
KAA Gent
einde (pen.)
04-03
Anderlecht
  1. 58' - Verv. Joshua Zirkzee door Benito Raman
  2. 90+3' - Geel - Michael Murillo
  1. 95' - Geel - Lisandro Magallán
  1. 118' - Geel - Christian Kouamé
  Croky Cup - speeldag 1 - 18/04/22 - 15:01

  De Beker van België gaat voor de vierde keer naar AA Gent. Het klopte Anderlecht na strafschoppen. De finale reed zich na een fijne eerste helft helemaal vast in het lange gras van de Heizel, maar kreeg uiteindelijk wel een verdiende winnaar. Gent-doelman Roef werd de held in de penaltyreeks.

  Gent - Anderlecht in een notendop
  • Sleutelmoment: Graag hadden we een spetterende bekerfinale gezien. Als Van Crombrugge de vroege gekruiste kopbal van Ngadeu niet net uit zijn doel had gehouden, had dat zeker gekund. Nu was het bijzonder lang wachten op meer opwinding.
  • Man van de Match: Een doelman die twee reddingen uit zijn handschoenen schudt in een strafschoppenreeks, daar kan je niet omheen. Roef nekte zijn ex-ploeg, en zeggen dat hij dit seizoen als reservedoelman van Gent gold.
  • Opvallend: Refaelov was na Czerniatynski, Boffin, Siquet, Cornelis, Vossen, Selymes en Leye de achtste speler die voor drie clubs in een bekerfinale aantrad. Jammer genoeg voor Anderlecht kon de Israëliër deze keer zijn stempel niet drukken.
  Gent kan overwicht niet omzetten in goals

  Beide ploegen leken op bijna volledige oorlogssterkte aan de aftrap te komen, maar tijdens de opwarming moest Depoitre afhaken. Een ferme tegenvaller voor Gent, dat zijn targetman verloor. Toch begon de 'thuisploeg' het best. Van Crombrugge kon met zijn lange vingers maar net bij een kopbal van Ngadeu.

   

  De Buffalo's waren baas, tot Anderlecht plots een opflakkering kende. Na een prachtige combinatie strandde een deviatie van Verschaeren op Roef. Een omhaal van Refaelov, een afgeblokt schot van Olsson  en een volley van Verschaeren waren al een pak minder gevaarlijk, en daarmee was de kous af voor paars-wit in de eerste helft.

   

  Dan was Tissoudali dreigender. Hij glibberde rond Magallan, maar die bleef hem op de huid zitten waardoor het schot er niet helemaal uit kwam. Na nonchalant uitverdedigen van Murillo schoof een schot van Odjidja voorlangs. Bezoes kopte wel binnen, maar stond dan weer een voetje buitenspel.

  Angst om te verliezen regeert na rust

  Gent bouwde meteen na de rust voort met een kopbal van De Sart en vooral een ziedende knal van Odjidja op de vuisten van Van Crombrugge. Bij Anderlecht draaide het niet en dus greep Kompany stevig in. Met wisselspelers Amuzu, Ashimeru en Raman wilde hij directer gaan voetballen.

   

  De aanpassing bracht evenwicht, maar kansen kwamen er niet van. Integendeel, de wedstrijd verzandde helemaal. De fans vielen er bijna bij in slaap, maar tussen de lijnen bleef het er hard aan toe gaan. Invallers Ashimeru en Hjulsager moesten met een blessure opnieuw naar de kant en om de haverklap lag het spel stil omdat er weer een speler op de grond lag.

   

  Ook een milieuactivist zorgde voor oponthoud. Hij maakte zich met kabelbinders vast aan het doel, maar werd vrij snel losgesneden en weggesleept. Vlot voetbal kregen we in de reguliere speeltijd niet meer te zien, laat staan doelgevaar.

  Reddende Roef nekt ex-werkgever Anderlecht

  De knallende opening van de verlengingen verraste dan ook het hele Koning Boudewijnstadion. Nurio kopte in duikvlucht onbegrijpelijk naast een voorzet en aan de overkant haalde Samoise de doorgebroken El Hadj net op tijd bij. 

   

  Anderlecht leek zijn energiereserves ondertussen het best te beheren. Gent moest paars-wit op wilskracht bijbenen en was maar wat blij toen Kouamé onbesuisd over de lat mikte. Toch was de grootste kans nog voor de Buffalo's. Lemajic kroonde zich bijna tot de onwaarschijnlijke Gentse held, maar tikte van dichtbij op de lat.

   

  De loterij van de strafschoppen dus, en daarin zette De Sart meteen de toon met een pegel in de bovenhoek. Tot 4-3 ging het gelijk op. Van Crombrugge stelde het Gentse delirium nog een minuutje uit door na de misser van Cullen de penalty van Ngadeu te redden, maar collega Roef had het laatste woord. Hij pakte het flauwe rollertje van Murillo en schonk Gent zo zijn vierde Beker van België.

  Gerelateerd:
  Fase per fase
  00:43
  21/07/23
  03:45
  03:45
  shootouts
  Josh Cullen
  Anderlecht
  03:45
  shootouts
  Benito Raman
  Anderlecht
  03:45
  shootouts
  Sergio Gómez
  Anderlecht
  03:45
  18/04/22
  17:51
  Toch Gent!

  Murillo moet scoren, maar trapt laconiek op Roef. Gent wint de Beker van België!

  17:51
  Nee!

  Ngadeu kan Gent naar de bekerhemel schieten. De Kameroener haalt diep adem, maar Van Crombrugge haalt hem ver in de hoek. Knap!

  17:50
  Roef redt!

  Cullen bezwijkt onder de druk, Roef geeft Gent de kans om het af te maken!

  17:49

  De Gentse fans prevelen een schietgebedje. Onterecht, want Lemajic legt zijn penalty binnen. Nipt, dat wel.

  17:48

  Kana onderstreept zijn puike invalbeurt met een gedurfde strafschop.

  17:47

  Ook Castro-Montes is foutloos. Dit doen ze wel goed.

  17:47

  Raman hoeft niet na te denken en maakt er 2-2 van tegen zijn ex-ploeg.