Club overleeft heerlijk bekerduel in Genk en stoot door na strafschoppen

1. 22' - Geel - Patrik Hrošovský
  1. 78' - Verv. Joseph Paintsil door Ike Ugbo
  2. 86' - Verv. Junya Ito door Ángelo Preciado
      Croky Cup - speeldag 1 - 01/12/21 - 20:46

De “survivors” van Club Brugge hebben weer toegeslagen. Na een knappe remonte in de competitie knikkerde het Racing Genk nu ook uit de beker vanuit een geslagen positie. Het klopte de Limburgers op strafschoppen, nadat het eerder twee keer een achterstand goedmaakte. De Ketelaere was de grote redder met de 3-3 in de 89e minuut. Club bleef het koelst in de strafschoppenreeks. Voor John van den Brom de nederlaag te veel? Voor Philippe Clement sowieso een nieuwe opsteker.

Doelpunten:

• 7' Balanta 0-1
      • 29' Thorstvedt 1-1
      • 45+2' Paintsil 2-1
      • 69' De Ketelaere 2-2
      • 71' Paintsil 3-2
      • 90' De Ketelaere 3-3

Genk - Club Brugge kort samengevat

• Sleutelmoment: Een absurde wending in de toegevoegde tijd. Na de mokerslag van de 3-3 krabbelt Genk toch weer overeind, om dan in de persoon van Ugbo knullig over de eigen voeten te struikelen. Geen 4-3, en bij de penalty's gaat het fout.
      • Man van de Match: Thorstvedt is met zijn stevige bouw en geniepige trekjes een vervelende vent om tegen te spelen. De bonkige Noor heeft daarnaast ook een verfijnde techniek en enorm veel rust. Dat bleek bij zijn koele afwerking bij de 1-1.
      • Opvallend: Net als drie seizoenen geleden (tegen toen nog tweedeklasser Union) en twee seizoenen geleden (tegen latere winnaar Antwerp) moet Genk de Beker van België verlaten na een strafschoppenreeks. Vorig seizoen was het nog eindwinnaar.

Bekijk de bloedstollende strafschoppenreeks tussen Genk en Club Brugge

Genk veegt snelle tegentreffer uit

Genk wilde zich na de nederlaag in de topper van zondag graag revancheren op Club. Van den Brom koos voor vijf nieuwe namen, met Leysen in doel en met een vinnige en beweeglijke drietand voorin. Bij de bezoekers mocht Vormer nog eens starten van Clement.

Mignolet moest zich al in de eerste minuut onderscheiden op een kopbal van Ito. Uittredend bekerwinnaar Genk nam een heuse kanonstart, maar kampioen Club Brugge kwam toch op voorsprong. Balanta nam de bal loeihard op zijn slof en jaste hem in de bovenhoek. Ondanks de zoveelste tik in de voorbije weken bleef de thuisploeg vertrouwen uitstralen. Toen scheids Laforge de wedstrijd even stillegde na kwetsende spreekkoren, was het ritme wel gebroken.

Rond het halfuur zwengelde Thorstvedt de motor weer aan. Hij maakte gebruik van een misverstand, veinsde eerst en schoof de gelijkmaker vervolgens binnen. Het werd zelfs nog mooier voor Racing Genk, want in de toegevoegde tijd gunde de ontsnapte Bongonda heel onbaatzuchtig de 2-1 aan Paintsil. Een verdiende voorsprong, dat sowieso.

Bekijk de 3 goals voor de rust:

Club Brugge sleept verlengingen uit het vuur

Met de inbreng van Ricca en Rits probeerde Clement zijn ploeg aan het voetballen te krijgen, maar die ingreep werkte maar een paar minuten. Een afwachtend Genk, waar Vandevoordt opnieuw in doel stond door een hoofdblessure bij Leysen, kwam eigenlijk nooit in de verdrukking. Het uitvallen van aanvoerder Heynen was wel een verse tegenvaller.

De gelijkmaker kwam helemaal uit de lucht gevallen. Een zwevende kopbal van De Ketelaere hing de bordjes weer in evenwicht, maar dat duurde nog geen twee minuten. Het was opnieuw de rappe Paintsil die in de rug van de Brugse verdediging mocht vertrekken en er 3-2 van maakte. Opnieuw een knap staaltje van veerkracht in lastige Limburgse tijden.

Clement hield zijn wissels achter de hand. Dat leek een foute keuze, tot alweer De Ketelaere in de toegevoegde tijd raak kopte. Wat volgde was een onwaarschijnlijk slot waarin Genk zich de haren uit het hoofd rukte. Vormer redde een bal van de lijn en Ugbo struikelde over een graspolletje toen hij de 4-3 aan zijn voet had.

Bekijk de 3 goals na de rust:

Hrosovsky mist als enige zijn penalty

De verlengingen waren minder boeiend. De eerste helft was zelfs een maat voor niets, met twee ploegen die vooral geen kapitale fouten wilden maken. Na de kantwissel kwam invaller Oyen het dichtst bij de beslissing. Vanuit de draai botste hij op een uitstekende Mignolet.

Strafschoppen moesten een winnaar aanduiden. Club Brugge leek in het nadeel, want specialisten Vormer en Vanaken waren al vervangen. Het was echter Hrosovsky die als enige de mist inging. Lang strooide zout in de wonde door de beslissende elfmeter binnen te trappen. Genk loopt zo tegen een nieuw trauma aan, Club kruipt door het oog van de naald naar de kwartfinale.

Wow! Mignolet pakt al vroeg uit met wereldsave

Ugbo krijgt nog ultieme kans, maar trapt lompweg in de grond

01:23
      01/12/21
      23:24

EINDE: 3-5!

Lang geeft Vandevoordt geen kans. Club Brugge stoot door, maar het is door het oog van de naald gekropen in Genk.

23:24

3-4

Hoe koel kan je zijn? Thorstvedt stelt de kwalificatie van Club Brugge nog minstens eventjes uit.

23:23

2-4

Geen fout bij Ricca. De Brugse strafschoppen worden allemaal feilloos omgezet.

23:22

2-3

Een rollertje, maar de schijnbeweging van Bongonda verrast Mignolet.

23:22
      23:22

1-3

Rits kopieert de strafschop van Lucumi.

23:21

1-2

Lucumi mikt net ver genoeg in de hoek. Mignolet zit er nog even aan, maar de bal gaat binnen.

23:20

0-2

De Ketelaere zet Genk voor het blok met een overtuigende penalty.

23:20

0-1

Woensdag is zondag niet. Hrosovsky schiet zwak door het midden en Mignolet blijft staan.

23:19

0-1

Dost kent geen twijfel. Hij stuurt Vandevoordt de verkeerde kant uit.

23:17

Volksverhuizing

Een hele rij supporters steekt het veld over, want de strafschoppen worden genomen aan de overkant van de harde kern van Genk.