2 - 2
    95'
    95'
    3 - 2

Met dank aan een gouden invaller. Smail Prevljak heeft Eupen naar de kwartfinales in de Beker getrapt. De spits wiste in de reguliere speeltijd een tweeklapper van Zinho Gano uit. In de verlengingen scoorde hij ook nog eens de beslissende treffer.

Doelpunten in Eupen - Zulte Waregem

• 24' Gano (0-1)
    • 38' Gano (0-2)
    • 68' Prevljak (1-2)
    • 81' Prevljak (2-2)
    • 93' Prevljak (3-2)

Eupen - Zulte Waregem in een notendop:

• Sleutelmoment: Na een uur komt bij de thuisploeg sterkhouder Prevljak tussen de lijnen. De Bosnische aanvaller mist zijn eerste kans nog na een voorzet van Gnaka, maar is nadien niet meer te houden en scoort liefst 3 doelpunten. Zulte Waregem blijft gedesillusioneerd achter.

• Man van de match: Smail Prevljak, wie anders? Hij kwam pas na een uur tussen de lijn, maar besliste wel de match met een hattrick. Deze Prevljak is cruciaal voor het succes van Eupen.

• Opvallend: Is Eupen zo stilaan een bekerploeg aan het worden? Het team uit Oost-België bereikte vorig seizoen al de halve finales en is ook nu opnieuw zeker van de kwartfinales.

Kopbalspecialist Gano laat niets liggen

Na een hoopvol weekend voor beide teams (Eupen speelde gelijk tegen Kortrijk, Zulte Waregem won van Beerschot) was er in de Beker van België nood aan bevestiging. Essevee begon aan de partij met veel offensieve intenties, vooral de kwieke Fadera maakte bij momenten indruk.

Na een korte studieronde gingen de bezoekers op het gaspedaal staan. Eerste trapte Kutesa vanop een vijftal meter vol op Himmelmann, even later was het wel raak. Fadera schilderde een voorzet op het hoofd van de vrijstaande Gano en die knikte de bal netjes in de korte hoek: 0-1.

Eupen probeerde te reageren, maar kwam niet verder dan een plaatsbal van Ngoy. Aan de overkant was het een kleine 10 minuten voor rust nog eens raak. Dit keer vond Dompé het trefzekere hoofd van Gano en die verdubbelde koelbloedig de score.

Rusten ging Zulte Waregem met een verdiende 0-2-voorsprong. Een uiterst pover Eupen had een nieuw strijdplan nodig na de pauze.

Strijdplan Prevljak

Dat nieuwe strijdplan kwam er ook en kreeg de naam 'Smail Prevljak'. De Bosniër kwam net als Embalo en N'Dri net voorbij het uur tussen de lijnen en maakte eigenhandig het verschil. Eupen oogde een pak dreigender met een spits die de goede intenties kon omzetten in concreet doelgevaar.

Eerst mikte de Bosniër een voorzet van Gnaka nog voorlangs, maar dat was slechts een opwarmertje. De spits strafte een vijftal minuten na zijn invalbeurt al een foutje van Bossut af. De ervaren doelman kon een schot onvoldoende klemmen en Prevljak was er als de kippen bij om te scoren.

Eupen voelde dat de bezoekers kraakten en ging resoluut op zoek naar de gelijkmaker. Prevljak en N'Dri misten allebei nog een stevige mogelijkheid, maar 10 minuten voor tijd was het nog eens prijs. De slim ingelopen Prevljak zag zijn schot voorbij een grabbelende Bossut in doel rollen.

In de slotminuten namen beide teams vrede te met de gelijke stand. Een vrijstaande Gano leek in de toegevoegde tijd nog op weg naar de beslissing, maar hij kreeg de bal van Dompé die volgens de grensrechter toch net buitenspel stond. We kregen dus verlengingen aan de Oostkantons.

Hattrick voor de Eupen-spits

In de verlengingen viel de beslissing bijzonder snel. De thuisploeg wilde zo snel mogelijk op en over Zulte Waregem en slaagde daar ook in. Prevljak nam een opwippertje van Peeters goed mee en verschalkte Bossut met een hard en gekruist schot.

Zulte Waregem kwam nog dichtbij de 3-3 met invallers Vossen (over) en Seck (naast) aan het kanon, maar Himmelmann kon zijn netten schoon houden in de verlengingen.

Eupen stoot zo dankzij zijn topschutter Smail Prevljak door naar de kwartfinales. Zulte Waregem zal zich moeten richten op het verdere verloop van de competitie.

Dury: "We zijn bij het verdedigen Prevljak vergeten"

• Francky Dury (coach Zulte Waregem): "Onze eerste helft was prima, we komen hier op voorsprong met knappe doelpunten. Volgens mij hadden we alles ook onder controle. Nadien maken we toch wel wat defensieve fouten waar we niet tevreden mee kunnen zijn."

"We kregen al een paar verwittigingen voor het doelpunt en dan ga je uiteindelijk naar de verlengingen. De ploeg die dan nog scoort trekt het laken naar zich toe."

"Ik denk dat het defensief gezien niet goed zat vandaag. Iedereen kent de kwaliteiten van Prevljak, hij weet perfect waar hij positie moet innemen. Samen met Peeters maakt hij het verschil, we zijn Prevljak vergeten."

• Laurens De Bock (Zulte Waregem): "Het is niet te geloven dat we nog verliezen. We hadden zeker in de eerste helft alles onder controle. De manier waarop we hier verliezen is enorm zuur."

"Ik had het gevoel dat we echt wel controle hadden. We zakten misschien net wat te veel in. Het vertrouwen zat nochtans goed na dit weekend en toch winnen we niet. Dat is jammer."

"We zullen nu alles op de competitie moeten zetten, maar de Beker is altijd heel fijn om te spelen. Het was een doel voor ons, maar in de verlengingen kregen we toch nog het deksel op de neus."

Peeters: "Ideale coach voor de Beker"

• Stef Peeters (KAS Eupen): "Bij Zulte Waregem was de wil groter voor de rust, we waren echt niet aanwezig. Aan het begin van de tweede helft kwamen ook die kansen nog niet, maar na de invalbeurt van Prevljak kwamen die kansen wel."

"We weten gewoon dat hij doelpunten kan maken en dat heeft zeker het verschil gemaakt. Je zag ook dat hij zich graag wou bewijzen en dat hij extra kwaliteit kan brengen."

Eupen stoot zo door naar de kwartfinales: "We hebben een coach met die ideale stijl voor de Beker. Het is interessant om te zien hoe het nu verder zal gaan voor ons."

20:28

Het zit erop

Eupen plaatst zich voor de kwartfinales van de beker na een bijzonder aangename wedstrijd. Zulte Waregem stond aan de rust comfortabel op voorsprong dankzij Zinho Gano, maar nadien kantelde de ingevallen Prevljak de match met een hattrick. Zijn laatste doelpunt viel in het begin van de verlengingen;

120+2'
    106'
    20:27

Humphreys pompt nog eens een bal richting Gano, maar bij Eupen gaan ze zich geen derde keer laten vangen vanavond. De seconden tikken ongenadig weg.

20:26

Het regent bijzonder hard in de laatste minuten van deze partij. Nog een 2-tal minuten, wat zit er nog in de tank bij de bezoekers?

20:22

Zulte Waregem probeert nog wel, maar een gelijkmaker hangt echt niet in de lucht. Eupen heeft alles onder controle, wie had dat gedacht na de eerste helft?

20:19

Fantasietje van Prevljak

De Bosniër is nog maar eens vertrokken. Hij lobt de bal over een hulpeloze Bossut, maar net op het dak van het doel. Wat een geweldige invalbeurt van de hattrick-hero van Eupen.

20:17

Ook nog eens een kans aan de overkant! Seck pikt een voorzet van Humphreys op en trapt dan centimeters naast. Lukt de bezoekers nog een gelijkmaker?

20:16

Déom op Bossut

Déom mag oprukken met de bal aan de voet waarna Bossut een goede parade uit zijn mouw moet schudden.

20:14

Kutesa knijpt goed naar binnen, maar kan zijn schot niet kadreren. De tweede verlenging is best leuk begonnen.

20:13

Start deel 2

Scheidsrechter Lardot fluit meteen het volgende deel van de verlengingen op gang. Het tempo is toch wat gezakt.

95'
    3-2
    91'
    20:12

Einde eerste verlenging

Het ziet er bijzonder goed uit voor de thuisploeg. Prevljak zorgde in het begin van de derde verlenging voor een hattrick. Kan Zulte Waregem reageren?

20:12

Na een vrije trap kan Prevljak nog maar eens dreigen. De Bosniër is echt van goudwaarde voor Eupen.

20:08

Daar is Vossen al!

Vossen is net tussen de lijnen gekomen bij de bezoekers, de topschutter van Zulte Waregem mikt in een tijd over. Het is nog niet voorbij!

20:05

N'Dri over

N'Dri laat de beslissende 4-2 liggen. Hij wil met een spectaculaire volley Bossut verschalken, maar de flankaanvaller had veel vrijheid en kon hier meer mee doen.

20:02

Eupen blijft kiezen voor het offensief, de bezoekers slagen er niet meer in om de bal voorin vast te houden. Francky Dury besluit voorlopig om aanvallers Srarfi en Vossen nog steeds op de bank te houden.