Standard is eerste bekerfinalist na klasseflits van Amallah tegen Eupen

  1. 27' - Geel - Nicolas Raskin
  2. 17' - Geel - Jackson Muleka
  3. 9' - Geel - Stef Peeters
  4. 4' - Verv. Jens Cools door Edo Kayembe
  1. 90+3' - Geel - Kostas Laifis
  2. 90+1' - Geel - Théo Defourny
  3. 86' - Verv. Amara Baby door Mamadou Koné
  4. 86' - Verv. Gojko Cimirot door Noe Dussenne
  5. 76' - Verv. Knowledge Musona door Julien Ngoy
  6. 76' - Verv. Konan N'Dri door Aleksandar Boljevic
  7. 74' - Verv. Michel Ange Balikwisha door Damjan Pavlovic
  8. 74' - Verv. Jackson Muleka door Samuel Bastien
  9. 74' - Geel - Jonathan Heris
  10. 67' - Doelpunt - Selim Amallah (0 - 1)
  11. 62' - Verv. Hugo Siquet door Nicolas Gavory
  67'goalSelim Amallah0 - 1

  Standard krijgt volgende maand de kans om zijn snertseizoen te redden in de bekerfinale. Dankzij een klasseflits van Selim Amallah versloeg het Eupen Am Kehrweg met het kleinste verschil in de halve finales. Anderlecht en Racing Genk maken morgen onder mekaar uit wie de tegenstander van Standard wordt.

  Eupen - Standard in een notendop:

  • Sleutelmoment: Op een moment dat Eupen de betere ploeg is, hijst Standard zich op voorsprong met een geweldige streep van Amallah. Eupen komt die mokerslag niet meer te boven.

  • Man van de match: Selim Amallah was met voorsprong de beste man bij Standard. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij het verschil maakte, al had hij ook wel een of twee goals meer kunnen scoren.

  • Opvallend: Eupen strandt voor de tweede keer in zijn geschiedenis in de halve finale van de beker. In 2017 haalde het ook al de halve finales, maar daarin was latere winnaar Zulte Waregem te sterk.

  Bekijk de goal:

  Zenuwachtig begin, eerste helft blijft lang op slot

  Er zat voor beide ploegen veel druk op de wedstrijd en dat was er in de openingsfase ook aan te zien: veel middenveldspel, veel balverlies, veel overtredingen en weinig tot geen doelgevaar.

   

  Pas na twintig minuten vond Standard het gaspedaal en begon het wat kansen bij elkaar te voetballen. Muleka dreigde als eerste, met een kopbal die maar nipt naast vloog. Meteen daarna volgde een dubbele kans voor Amallah, die niet voorbij de goed uitgekomen Defourny raakte.

   

  Zo brak de wedstrijd eindelijk open, want in het slot van de eerste helft kwam ook Eupen de neus aan het venster steken. Baby en Kayembe probeerden Bodart onder vuur te nemen, maar kregen de bal niet tussen het kader.

  Amallah schenkt Standard ticket voor de finale

  Na de pauze was het Eupen dat de wedstrijd in handen nam. Musona knalde tegen de lat, al was er wel sprake van voorafgaand handspel van Peeters, even later krulde een hoekschop van diezelfde Musona bijna rechtstreeks in doel.

   

  Standard kwam er nauwelijks nog aan te pas, maar kon wel rekenen op één speler die met een flits het verschil kan maken: Selim Amallah. Halverwege de tweede helft vuurde hij een kanonskogel af waar doelman Defourny alleen maar bewonderend naar kon kijken, 0-1 voor Standard.

   

  Een kwartier voor affluiten verkwanselde diezelfde Amallah een enorme kans op de 0-2, waardoor Eupen er toch in kon blijven geloven. Het werd ook nog even bibberen voor Standard in de slotseconden, maar Koné en Peeters lieten de laatste kansen liggen.

  Klauss: "Gescoord op een belangrijk moment"

  • João Klauss (Standard): "We hebben van bij het begin karakter getoond en ons spel gespeeld. We creëerden ook veel kansen, al hadden we het ons met een goal in de eerste helft wel gemakkelijker kunnen maken. In het begin van de tweede helft had Eupen meer controle over de match, maar dan scoorden wij op een heel belangrijk moment. Je kunt wel zeggen dat we ons seizoen gered hebben. We doen het niet goed in de competitie, dus de beker is heel belangrijk voor ons, voor de supporters, voor de club."

  • Stef Peeters (Eupen): "We begonnen veel beter aan de tweede helft dan we in de eerste helft hebben gespeeld, maar dan hebben zij één speler die er vandaag bovenuit stak, en die heeft het verschil gemaakt. Bij ons zaten er te veel bepalende spelers, onder wie ikzelf, niet echt goed in de wedstrijd. Dat was het probleem voor ons. Op het einde hadden we ook nog pech bij de penaltyfase met Prevljak. Dat is wellicht eigen aan een kleinere club, dat dat dan niet meezit."

  • Selim Amallah (Standard): "Als je het doelpunt scoort dat je naar de finale brengt, ben je natuurlijk heel tevreden. Ik heb twee kansen gemist met mijn rechter, maar uiteindelijk scoor ik met links. Het was blijkbaar mijn linkervoet die in vorm was vandaag. Het belangrijkste is dat we nu in de finale zitten. Dat kan ons seizoen redden, want in de competitie hebben we het moeilijk. Wie onze tegenstander wordt in de finale, maakt me niet uit. Wij zullen er alleszins klaar voor zijn."

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 94 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 93. Einde. Afgelopen! Standard plaatst zich ten koste van Eupen als eerste voor de bekerfinale, dankzij een doelpunt van Amallah: 0-1. .
  3. Gele kaart voor Kostas Laifis van Standard tijdens tweede helft, minuut 93
  4. tweede helft, minuut 92. Vrije trap voor Eupen. Toch nog even nagelbijten in Eupen! Bokadi begaat hands op de rand van het strafschopgebied, de vrije trap van Peeters vliegt via de muur over. .
  5. tweede helft, minuut 91. Toch nog spanning! Een voorzet van Ngoy wordt door Koné via een verdediger in de handen van Hubert geduwd. Prevljak gaat intussen neer in de zestien, maar krijgt geen penalty. .
  6. tweede helft, minuut 91. Prevljak gaat neer in de zestien, maar krijgt geen penalty.

   Prevljak gaat neer in de zestien, maar krijgt geen penalty

  7. Gele kaart voor Théo Defourny van KAS Eupen tijdens tweede helft, minuut 91
  8. tweede helft, minuut 90. 3 minuten extra. Er worden nog 3 minuten bijgeteld. Wat kan er nog? .
  9. tweede helft, minuut 88. Het is stilaan tijd voor een slotoffensief van Eupen, maar dat komt er niet echt uit. Een paar ongevaarlijke voorzetten, meer is het voorlopig niet. .
  10. tweede helft, minuut 86. De moed zakt een beetje in de schoenen bij de jongens van Benat San Jose. Filip Joos.
  11. tweede helft, minuut 86. Vervanging bij KAS Eupen, Mamadou Koné erin, Amara Baby eruit
  12. tweede helft, minuut 86. Vervanging bij Standard, Noe Dussenne erin, Gojko Cimirot eruit
  13. tweede helft, minuut 84. Bij Eupen lijkt het vet stilaan van de soep. Na een hoekschop van Standard wordt de bal ver naar voren geramd, maar daar staat niemand meer. .
  14. tweede helft, minuut 78. Amallah laat de 0-2 liggen. Bijna is het over en uit voor Eupen, maar Amallah vergeet het af te maken. Deze leek nochtans veel gemakkelijker dan daarnet bij de 0-1. Zo blijft Eupen wel in de wedstrijd. .
  15. tweede helft, minuut 78. Amallah vergeet de match te beslissen.

   Amallah vergeet de match te beslissen

  16. tweede helft, minuut 77. Standard is de betere ploeg sinds het doelpunt van Amallah. De bezoekers vinden nu plots wel de vrije man en laten de bal vlotjes rondgaan. Eupen ondergaat het spel. .
  17. tweede helft, minuut 76. Vervanging bij KAS Eupen, Julien Ngoy erin, Knowledge Musona eruit
  18. tweede helft, minuut 76. Vervanging bij KAS Eupen, Aleksandar Boljevic erin, Konan N'Dri eruit
  19. tweede helft, minuut 74. Kopbal van Bokadi! Gavory mikt een vrije trap precies op het hoofd van Bokadi, die nipt naast kopt. .