Croky Cup - speeldag 2 - 06/02/20 - 20:45
36'
Lior Refaelov
0 - 1
36'

Club Brugge-Antwerp is op 22 maart de finale van de beker van België. Antwerp overleefde een zinderende slotfase van een intense cupmatch op het veld van Kortrijk. Na de 1-1 uit de heenmatch werd het 0-1 in de return. Refaelov besliste de bekerontmoeting met een penaltydoelpunt. Bij Kortrijk was er vooral frustratie. "Ze staan hier te vieren alsof ze met 0-4 gewonnen hebben, maar ze hebben geluk gehad", zegt Kristof D'Haene.

Kortrijk - Antwerp in een notendop:

• Sleutelmoment: Na hands van Tuta vroeg in de wedstrijd krijgt Antwerp geen strafschop, maar wanneer Derijck op het halfuur hands begaat op een schot van Benson gaat de bal wél op de stip. Refaelov laat de kans niet liggen en maakt het enige en beslissende doelpunt van de avond.
  • Man van de match: Lior Refaelov is dé held van de Antwerp-supporters. Hij zorgde voor de broodnodige treffer om Antwerp naar de finale te loodsen. Bijna had hij zelfs 2 keer gescoord, maar zijn knappe volley in de tweede helft strandde op de paal.
  • Antiheld van de match: Timothy Derijck zal wellicht toch even wakker liggen van deze bekerwedstrijd. Met hands bezorgde hij Antwerp niet alleen een penalty, kort voor het einde liet hij ook dé kans liggen om verlengingen af te dwingen voor Kortrijk.
  • Opvallend: Antwerp staat voor het eerst in 28 jaar nog eens in de bekerfinale. In 1992 versloeg het KV Mechelen in de eindstrijd. Antwerp stond in totaal al 3 keer eerder in de finale en won twee keer de beker.

Ruim verslag van Kortrijk - Antwerp in de beker

Refaelov effent de weg naar de finale

Met een finaleticket als inzet waren de zenuwen strak gespannen bij Kortrijk en Antwerp. De druk bij Antwerp was nog iets groter, want de bezoekers moesten scoren na het 1-1-gelijkspel uit de heenwedstrijd. Toch was het Kortrijk dat meteen het initiatief nam, zonder echt gevaarlijk te zijn.

Antwerp zorgde wel voor de eerste prangende fase van de wedstrijd. Een kopbal van Gano ging tegen de hand van Tuta, maar zowel scheidsrechter Laforge als de VAR vonden het geen penalty waard. Meer had Antwerp-trainer Laszlo Bölöni niet nodig om in een Roemeense colère te ontsteken.

Maar zijn passie sloeg niet meteen over op zijn ploeg, want het was Kortrijk dat bleef aanvallen. Zonder resultaat evenwel. Een slappe verre knal van De Sart en een flauwe kopbal van Mboyo, meer had de thuisploeg niet te bieden. Kortrijk blonk uit in onmondigheid.

Op het halfuur claimde Antwerp opnieuw een strafschop, dit keer na hands van Derijck op een schot van Benson. Na het bekijken van de beelden ging de bal nu wél op de stip. Lamkel Zé mengde zich dit keer wijselijk niet in de debatten, Refaelov zette de penalty feilloos om: 0-1 en Antwerp virtueel in de finale.

Gano knalt een Kortrijkse ballenjongen omver

Derijck mist, Antwerp rekent zich rijk

Kort na de rust spatte de Kortrijkse finaledroom bijna uiteen. Gano, de vervanger van de geschorste Mbokani, pakte uit met een verre knal en zijn schot strandde op de lat. Op het uur kwam Kortrijk opnieuw met de schrik vrij. Op aangeven van Lamkel Zé pakte Refaelov uit met een knappe volley, maar dit keer was de paal spelbreker voor Antwerp.

Kortrijk mocht zo blijven hopen, al kon de thuisploeg weinig concrete doelkansen afdwingen. Intussen bleef Antwerp er alles aan doen om de spanning te bewaren. Haroun was de volgende die een uitgelezen kans op de 0-2 liet liggen. Hij kon van dichtbij helemaal vrijstaand koppen, maar mikte over en naast.

Zo kregen we toch nog een prangende slotfase, want Kortrijk zette alles op alles en Antwerp kreeg het af en toe toch wel erg warm. Kort voor het einde kreeg Derijck na een kort genomen hoekschop plots dé kans om alsnog verlengingen af te dwingen. Maar na een gemiste controle werd zijn puntertje nog van de lijn gehaald.

Een misser die hem en Kortrijk nog slapeloze nachten zal opleveren, want ook in de zes minuten extra tijd kon de thuisploeg het tij niet meer keren. Dolle vreugde bij Anwerp dus en frustratie bij Kortrijk waar trainer Yves Vanderhaeghe na de wedstrijd nog een tweede gele kaart kreeg voor protest.

Geblesseerde Hoedt krijgt bekertjes van Kortrijk-fans naar het hoofd geslingerd

Refaelov: "We hebben echt als team gespeeld"

D'Haene: "Ik sta bijna op wenen"

Refaelov: "Mooiste finale die Belgische voetbalfan kon krijgen"

• Yves Vanderhaeghe (trainer KV Kortrijk): “Er was een ploeg die wou voetballen en een andere ploeg die de hele tijd lange ballen gaf en duels aanging. Het is jammer dat we weer met een penalty op achterstand komen, want uiteindelijk verdient mijn ploeg dat niet. Wij zijn blijven proberen te voetballen. De kansen waren er ook om te scoren, maar dat hebben we jammer genoeg niet gedaan. De penalty die we tegen krijgen was geen penalty, maar de eerste penaltyfase had wel penalty moeten zijn."
  • Laszlo Bölöni (trainer Antwerp): “Het was een echte cupmatch. Ik hoopte om nog een extra doelpunt te maken, zodat we een joker in handen hadden. Zowel in de eerste als de tweede helft hadden we het beter kunnen doen. Dan weet je dat het hels kan worden en zo is het ook gebeurd op het einde. Maar de kwalificatie is 100 procent verdiend. We moeten onze supporters hiervoor bedanken. Wij zijn tevreden, maar met mate. We denken nu al aan wat komen gaat."
  • Lior Refaelov (Antwerp): "Het was een wedstrijd met veel emoties en veel kansen voor beide teams. Ik ben echt trots op de jongens, want het is altijd heel moeilijk om hier te spelen. Na al die jaren was het heel belangrijk voor Antwerp om nog eens de finale te halen. Wie die penalty dan omzet, dat maakt niet uit. Het belangrijkste was om door te stoten naar de finale. Een tweede goal had het iets makkelijker gemaakt, maar we maken het al het hele seizoen graag moeilijk. Soms smaakt de zege dan nog zoeter. De finale zal voor mij en voor de hele club een emotioneel moment zijn. We kijken uit naar die dag, het zal een groot voetbalfeest zijn. Als je naar alle ploegen in de halve finales kijkt, dan was dit de mooiste finale die de Belgische voetbalfan kon krijgen."
  • Kristof D’Haene (KV Kortrijk): “Ik sta bijna te wenen. In de tweede helft hebben we ze volledig gedomineerd. Ze staan hier te vieren alsof ze met 0-4 gewonnen hebben. Ik ben echt gefrustreerd. Als je ziet dat Anderlecht twee penalty’s niet krijgt en wij wel meteen… Het is al onze elfde penalty, competitie inbegrepen. Dan ben je echt gefrustreerd. Ik ben echt boos. Het is misschien penalty, maar als Anderlecht dat tegenkomt… De grote ploegen moeten er precies altijd in blijven. In de tweede helft was het al Kortrijk wat de klok sloeg en nu kunnen wij niet naar Brussel. Het is echt heel jammer. Antwerp heeft geluk gehad, de bal viel juist niet goed. Ik ga niet goed slapen, denk ik. We moeten dit nu verwerken. Voor de supporters zal het ook pijn doen.“

90+9' tweede helft
90+7'

Het was op het einde tussen hangen en wurgen, maar Antwerp stoot wel door naar de finale dankzij een penaltydoelpunt van Refaelov. Derijck liet dé kans liggen om verlengingen af te dwingen voor Kortrijk. Antwerp neemt het op 22 maart op tegen Club Brugge, dat gisteren Zulte Waregem uitschakelde.
90+6'
Kortrijk zet nog eens alles op alles. Maar een kopbal van Derijck levert niks meer op. De buit lijkt binnen voor Antwerp.
90+3'
Voor Yves Vanderhaeghe wordt de spanning even te veel. De Kortrijk-coach loopt zo nog tegen een gele kaart aan voor protest. Bij Antwerp doen ze er intussen alles aan om tijd te winnen.
90'

6 minuten extra!

Kortrijk krijgt maar liefst zes minuten om nog verlengingen af te dwingen. Het wordt nog nagelbijten voor zowel de supporters van Antwerp als die van Kortrijk.
90'

Schot van Selemani zoeft maar net over

90'
90'
Baby zal de finale in elk geval niet spelen. Hij slikt een gele kaart en loopt zo tegen een schorsing aan.
90'
88'
Seck is opnieuw de redder in nood voor Antwerp. Hij kan de voorzet van de aanstormde D'Haene nog net in hoekschop glijden. Daarop pakt Selemani uit met een gevaarlijk afstandsschot dat rakelings over doel gaat.
88'

Onwaarschijnlijk! Derijck laat de gelijkmaker liggen op een meter van doel

86'

De Antwerp verdediging piept en kraakt in al haar voegen, maar ze staat er nog altijd.

Peter Vandenbempt op Radio 1
85'

Derijck laat de 1-1 liggen!

Derijck laat dé kans liggen om Kortrijk langszij te brengen. Na een kort genomen hoekschop landt de bal aan de tweede paal voor de vrijstaande verdediger Die heeft de 1-1 aan zijn voet, maar na een slechte controle wordt zijn schot nog van de lijn gehaald door Seck en Bolat.
80'
Flipperkast voor de neus van Bolat. Stojanovic kan net niet koppen en in de nasleep knalt Mboyo van dichtbij tegen een Antwerp-speler aan. Het is alarmfase rood voor Antwerp, Kortrijk ruikt zijn kans.
78'
Kortrijk voert de druk nu toch op en zet Antwerp vast op de eigen helft. De bezoekers houden stand, maar hoelang nog?
76'
De tijd begint nu toch stilaan te dringen voor Kortrijk, maar ook voor Antwerp is de buit nog lang niet binnen. Spanning verzekerd dus in dit slotkwartier.
74'

Haroun kopt van dichtbij over

74'

Haroun laat het liggen!

Antwerp vergeet het af te maken! Haroun kan van dichtbij helemaal ongedekt koppen op een voorzet van De Sart, maar hij besluit over. Hier zat veel meer in voor de bezoekers.