Ga naar de inhoud
Mignolet geeft de gelijkmaker cadeau.

Essevee houdt bekerdroom levend dankzij slordig Club en blunderende Mignolet

 wo 22 januari 2020 22:38
ZWA
einde
1-2
CLU
  1. 38' - Verv. Ewoud Pletinckx door Marvin Baudry
  1. 70' - Geel - Sandy Walsh
Croky Cup - speeldag 1 - 22/01/20 - 20:46

Zulte Waregem heeft Club Brugge geen vrijgeleide gegeven richting bekerfinale. In de heenwedstrijd van de halve finales op Jan Breydel sleepte Essevee een 1-1-gelijkspel uit het vuur, met dank aan een kapitale blunder van Club-doelman Simon Mignolet.

Bekijk de goals uit Club Brugge - Zulte Waregem (1-1)

Eén kans voor beide ploegen in de eerste helft

De terugmatch (5/02) nog betekenisvol laten zijn, dat leek de eerste en belangrijkste opdracht van Zulte Waregem. De bezoekers kozen weinig verrassend voor een stevig blok en probeerden sterkhouders Vormer en Vanaken met mandekking te neutraliseren.

 

Dat plannetje werkte aardig, ook al omdat een slordig Club Brugge op zijn beurt de return aan het redden was. De autoritaire leider kreeg de bal en ontwikkelde wel wat druk, maar in de zone van de waarheid was de laatste pass steeds weer ondermaats.

 

En dan is en blijft het altijd opletten voor die ene tegenstoot aan de overkant. Die kwam er na ruim een kwartier, maar Bruno greep dat ene moment niet vast. Zijn krul kwam er te weinig uit en draaide langs de verkeerde kant van de verste paal weg.

 

Had Club dan niets te vertellen voor de pauze? Toch wel, maar daar had het de medewerking van Essevee-doelman Bossut voor nodig. Na zijn slappe tussenkomst haalde Vanaken zijn gouden knikker boven, Seck was gelegenheidsdoelman op de lijn en redde spectaculair. 

Seck (Zulte Waregem) pakt uit met spectaculaire redding op de lijn

Mignolet is te veel op zijn gemakje bij het meevoetballen

Godzijdank had invaller De Ketelaere geen lange studieronde nodig. Na 10 minuten in de tweede helft haalde hij de achterlijn. Vanaken liet zijn assist lopen, Rits brak de ban met de 1-0.

 

Club Brugge leek gelanceerd, maar 5 minuten later flikkerde de 1-1 op het scorebord. Een donderslag bij heldere hemel, want het was zowaar doelman Mignolet die zich op een zeldzame en gruwelijke blunder liet betrappen. Bij het meevoetballen ging de Rode Duivel de mist in, Berahino pakte het geschenkje uit.

 

Die 1-1 betekende een wereld van verschil voor Club, dat er maar niet in slaagde om Essevee echt in de tang te nemen. Vormer nam de 2-1 in de rebound wel voor zijn rekening, maar de goal werd afgekeurd voor (zeer nipt) voorafgaand buitenspel van Tau.

 

In een zenuwslopend slotkwartier werd Zulte Waregem uiteindelijk beloond voor zijn strijdershart. Club Brugge werd na een flauwe match met licht boegeroep naar de kleedkamer begeleid en kan de dubbel nog lang niet opschrijven.

Mignolet geeft 1-1 cadeau na vreselijke blunder

Clement: "Dit gebeurt ook bij Barça, City of Real"

"Ik wist dat het een moeilijke match zou worden", opende Philippe Clement zijn analyse. "Ik vind dat mijn ploeg een goeie match heeft gespeeld, maar het was net niet. En alles zat tegen. Je keeper maakt dat ene rare foutje dat hij één keer om de 10 jaar maakt en we stonden geregeld een paar centimeter buitenspel."

 

"Al die zaken zaten tegen, maar het is duidelijk wie de beste ploeg was. We moeten op deze weg voortgaan. Mijn spelers hebben heel veel goed gedaan, maar ze hebben zichzelf te weinig beloond. Dat gebeurt ook bij Barça, City of Real, waarmee ik niet wil zeggen dat we dat niveau halen. Maar zelfs daar gebeurt het."

 

"Mignolet? Hij zal er niet blij mee zijn, maar hij heeft al zoveel belangrijke reddingen gedaan. We weten dat dit een accident de parcours is. Iedereen vindt het ook evident dat Club zomaar overal wint, maar dat is niet zo."

 

Wat vond de bezoekende coach? "De weg is nog heel lang, maar ik ben tevreden over ons karakter", vertelde Francky Dury. "Tegen deze ploeg, met al dat loopvermogen en die technische kwaliteiten, moet je dat opbrengen. Zonder karakter vlieg je uit de match."

 

"Dat dit een boost kan geven na de 0 op 9 in de competitie? Ja, maar dit is een aparte competitie. We hebben nog niets en moeten blijven focussen op POI. We staan nog nergens, maar het geeft een goed gevoel."

Clement: "Alles zat wel een beetje tegen vandaag"

Dury: "Hebben nog een heel lange weg af te leggen"

Fase per fase

90+6' tweede helft
90+6'

Einde

De torenhoge favoriet is nog niet los van zijn uitdager. Club leek gelanceerd na de goal van Rits, maar na een gruwelijke blunder van Mignolet wordt de terugmatch bijzonder interessant: 1-1.
90+4'
Nog 1 minuutje. Wordt Zulte Waregem beloond voor zijn strijdershart?
90+1'

Zulte Waregem is toch niet gekraakt, wat ze bij Club misschien gedacht hadden.

Peter Vandenbempt (Canvas)
90+1'
Valt er nog een appel uit de kast? De Ketelaere duikt op zoals Vanaken dat kan, maar knikt naast.
90+1'

Mignolet stopt dribbelende Berahino, Tau mist aan overkant

90'
We krijgen 5 minuten extra tijd.
89'
Aan de rand van de zestien mag Rits aanleggen na mooi combinatiespel. Deschacht hindert de middenvelder, die tegen de grond gaat. Geen overtreding, oordeelt de ref.
86'
We reppen ons meteen naar de overkant, waar Tau van dichtbij hard uithaalt. Hij krijgt er alleen maar een corner voor.
85'

Mignolet in de voeten!

Berahino kan Club Brugge helemaal het zwijgen opleggen. Mata is hij kwijt, maar Mignolet ligt prima in zijn voeten.
84'
Deli verstuurt weer zo'n goeie bal binnendoor. Vormer mag aannemen, maar de vlag gaat weer de lucht in. Prima beoordeeld van de man met de vlag.
83'
De tegenaanvallen van Zulte Waregem eindigen steeds weer met balverlies. Mignolet heeft nauwelijks tot geen werk gehad, maar die ene fase zal hem natuurlijk achtervolgen.
81'

Club Brugge wil wel, maar het blijft moeizaam. Vanaken en Vormer zijn te weinig in beeld.

Peter Vandenbempt (Canvas)
79'
Corner Club Brugge, kopbal Vanaken. De opdracht was te moeilijk voor de Gouden Schoen.
78'
Er is nog een terugmatch, maar er hangt toch een doelpunt in de lucht. De Brugse neuzen staan op het doel van Bossut afgesteld, maar het blijft opletten voor de tegenprikken van de bezoekers. Zeker omdat Club de slordigheden blijft opstapelen.
78'
76'
Het wordt zowaar nog eventjes warm voor de kooi van Mignolet. Club krijgt een corner niet goed weg, maar Bjørdal kan niet in het kader knikken. Wat heeft het slotkwartier nog in petto?
75'

Er liggen wel kansen voor Club, maar ze verprutsen het steeds weer met die laatste pass.

Tom Boudeweel (Radio 1)