Kortrijk maakt belangrijk uitdoelpunt in zinderende cupmatch op Bosuil

  terugwedstrijd 1 - 0
  1. 90+5' - Verv. Jovan Stojanovic door Imoh Ezekiel
  2. 90+4' - Geel - Petar Golubovic
  3. 90+4' - Geel - Dieumerci Mbokani
  4. 84' - Doelpunt - Dieumerci Mbokani (1 - 1)
  5. 82' - Verv. Christophe Lepoint door Vladimir Kovacevic
  6. 75' - Verv. Didier Lamkel Ze door Zinho Gano
  7. 70' - Doelpunt - Jovan Stojanovic (0 - 1)
  8. 69' - Verv. Terem Moffi door Faïz Selemani
  9. 66' - Verv. Ivo Rodrigues door Benson Manuel
  10. 66' - Verv. Lior Refaelov door Kevin Mirallas
  11. 61' - Geel - Kristof D'Haene

  Kortrijk heeft zichzelf in de heenmatch nog alle kansen gegeven om de bekerfinale te halen na een 1-1-gelijkspel bij Antwerp. In een opwindende cupmatch op de Bosuil eiste ook Didier Lamkel Zé weer een negatieve hoofdrol op. De terugwedstrijd in de halve finales is op 6 februari. "We hadden deze wedstrijd altijd moeten winnen, ik denk niet dat Bolat de bal zelfs geraakt heeft", zegt Lior Refaelov.

  Antwerp - KV Kortrijk in een notendop:

  • Sleutelmoment: Tien minuten na de rust ontpopt Lamkel Zé zich nog maar eens tot antiheld bij Antwerp. Hij eist een penalty op, maar slaagt er niet in om die ook om te zetten en de thuisploeg zo helemaal te lanceren.
  • Man van de match: Dat Kortrijk nog steeds mag dromen van de finale heeft het voor een groot stuk te danken aan Adam Jakubech. De doelman pakte uit met enkele cruciale reddingen bij de vele kansen van Antwerp.
  • Opvallend: Een goede uitgangspositie voor Antwerp is het niet, maar het team van Bölöni breit wel een vervolg aan zijn ongeslagen reeks. Sinds de nederlaag bij Moeskroen begin november verloor Antwerp niet meer. 

  Ruim verslag van Antwerp - Kortrijk in de beker (1-1)

  Antwerp domineert, maar mist efficiëntie

  Het Bosuilstadion is dit seizoen een oninneembare vesting. Van zijn 12 thuiswedstrijden in de competitie en de beker verloor Antwerp er geen enkele. Een flink gewijzigd Kortrijk stond dus op papier voor een zware opdracht, maar overleefde het openingskwartier zonder problemen.

   

  Ook Lamkel Zé, weer in de basis bij de thuisploeg, kreeg de motor van Antwerp aanvankelijk niet op gang. Pas na 20 minuten gingen de alarmbellen een eerste keer af bij Kortrijk. Een afgeweken schot van De Sart dwong Jakubech tot een prima redding, in de herneming raakten Refaelov en Haroun dan weer niet voorbij de KVK-defensie.

   

  Antwerp nam de wedstrijd resoluut in handen. Jakubech moest nog eens zijn kunnen tonen op een verre knal van Rodrigues, terwijl ook Refaelov en De Sart voor doelgevaar zorgden. Genoeg kansen dus voor Antwerp, maar te weinig efficiëntie. Een offensief onmondig Kortrijk mocht niet mopperen met de 0-0-ruststand.

  Geschorste Hoedt pleziert de fans voor de match met enkele selfies

  Alweer negatieve hoofdrol voor Lamkel Zé

  Meteen na de rust was Dame Fortuna Kortrijk opnieuw goed gezind. Jakubech werkte een afgeweken schot van Juklerød bijna in de voeten van De Laet, maar Van der Bruggen kon nog net op tijd bijspringen.

   

  Tien minuten na de rust leek Antwerp dan toch loon naar werken te krijgen na een glasheldere penaltyfout van Golubovic op Juklerød. Maar dat was buiten Lamkel Zé gerekend. Tot zichtbare ergernis van trainer Bölöni eiste het enfant terrible de penalty op en jawel, hij kreeg de bal niet voorbij Jakubech.

   

  Alsof de penaltymisser nog niet pijnlijk genoeg was, werd het 20 minuten voor het einde nog erger voor Antwerp. Op aangeven van Mboyo kopte Stojanovic eerst nog op de paal, maar in de herneming was het wél raak: 0-1 voor Kortrijk en consternatie op de Bosuil.

   

  Antwerp moest zo vol aan de bak in het slotkwartier, maar het was Kortrijk dat nog eens voor opwinding zorgde. Een snoeiharde pegel van Van der Bruggen spatte uiteen op de lat. Meteen daarna trof ook Antwerp het doelhout, een kopbal van Gano strandde op de paal.

   

  In de slotfase kwam Antwerp dan toch nog langszij. De gelijkmaker van Mbokani werd eerst nog afgekeurd voor buitenspel, maar de VAR maakte die beslissing terecht ongedaan. Verder dan 1-1 kwam Antwerp niet meer. Bovendien liep Mbokani nog tegen geel aan, waardoor hij de terugmatch mist.

  Nieuwste klucht van Lamkel Zé: eist strafschop op en mist

  Lamkel Zé wordt uitgefloten door fans bij vervanging

  Vanderhaeghe: "Stapje dichter bij de finale"

  • Yves Vanderhaeghe (trainer KV Kortrijk): "We moeten gelukkig zijn met de geleverde prestatie. Heel veel ploegen hebben hier al flink gezweet en ook de 12e man speelt hier zeker een rol. Toch zijn we overeind gebleven en hebben we een mooie uitslag om de terugmatch misschien tot een goed einde te brengen. We wilden strijd leveren en de terugmatch redden. We zijn nu toch een stapje dichter bij de finale, denk ik. We zijn er nog lang niet, maar het geloof zal nu toch wel groeien bij ons. Als we op eigen veld meer tot voetballen toekomen, dan kunnen we zelf ook meer gaan dreigen. Over die gemiste penalty? Toen Lamkel Zé de bal nog eens verlegde, dacht ik dat hij zou missen. De discussie met Mbokani die eraan vooraf ging? Antwerp weet wel wat er al vaker gebeurd is, het is niet aan mij om daarover te oordelen."
  • Hannes Van der Bruggen (KV Kortrijk): "Het was  een echte cupmatch. We zijn een paar keer goed weggekomen. We hebben ook een paar keer de mogelijkheid gehad om een volledige hold-up te plegen. Het is jammer dat we dat niet konden doen. We waren naar hier gekomen voor een resultaat, ik denk dat 1-1 zeker niet slecht is als je op Antwerp speelt. We zijn met lef begonnen, maar daarna lieten we ze iets te veel komen. In de tweede helft konden we het op de counter wel enkele keren goed doen. Dat ik bijna de goal van het jaar maakte? Ja, het wil niet lukken hé. Vijf centimeter lager en het was inderdaad de goal van het jaar geweest. Voor de match die we hier gespeeld hebben, is dit een goed resultaat. Thuis kunnen we altijd iets meer, we gaan ons best doen. De finale halen blijft nog altijd de bedoeling."
  • Lior Refaelov (Antwerp): "Dit is niet het resultaat dat we wilden. Het is jammer, want we hadden zoveel goede kansen om het vanavond al te beslissen. Nu moeten we het oplossen in de terugwedstrijd. We hadden deze wedstrijd altijd moeten winnen, ik denk niet dat Bolat de bal zelfs geraakt heeft. Maar dankzij de gelijkmaker van Mbokani hebben we nog alle kansen in de terugwedstrijd. We willen echt die finale halen. Over Lamkel Zé wil ik het niet meer hebben. Dat is voor het management en de technische staf."

   

  Lees hier de reactie van de ontstemde Antwerp-trainer, Laszlo Bölöni.

  Bölöni: "Ben boos op Mbokani en Refaelov dat ze Lamkel Zé de strafschop laten trappen"

  Vanderhaeghe: "Druk van Antwerp, maar de beste kansen waren aan de overkant"

  Refaelov: "Ik spreek niet meer over Lamkel Zé"

  Van der Bruggen: "5 centimeter lager en het was de Goal van het Jaar"

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 100 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 97. Einde. Ook de tweede finalist is nog lang niet bekend. Na een echte cupmatch kan het nog alle kanten uit voor Antwerp en Kortrijk. Een gemiste penalty van Lamkel Zé en een verrassende treffer van Stojanovic zorgden voor consternatie op de Bosuil. Mbokani maakte in de slotfase nog gelijk.
  3. tweede helft, minuut 95. Vervanging bij KV Kortrijk, Imoh Ezekiel erin, Jovan Stojanovic eruit
  4. tweede helft, minuut 94. Vanderhaeghe snoept nog wat seconden weg met een late wissel. Stojanovic gaat, begeleid door Bolat, naar de kant. Ezekiel is zijn vervanger.
  5. Gele kaart voor Petar Golubovic van KV Kortrijk tijdens tweede helft, minuut 94
  6. Gele kaart voor Dieumerci Mbokani van Antwerp tijdens tweede helft, minuut 94
  7. tweede helft, minuut 93. Selemani laat het liggen! Selemani laat een uitgelezen kans liggen om Kortrijk op 1-2 te brengen. Na een misverstand bij Antwerp kan hij op doel afgaan, maar alleen voor Bolat mikt hij op de paal. Wat een gemiste kans!
  8. tweede helft, minuut 92. Het is zowaar Kortrijk dat nog eens komt dreigen in de extra tijd. Mboyo brengt de bal scherp voor doel, maar Stojanovic kan er aan de eerste paal geen goed vervolg aan breien.
  9. tweede helft, minuut 90. Arslanagic laat zich nog eens opmerken, maar hij is niet goed gepositioneerd om van dichtbij op doel te koppen. Jakubech kan de bal dan ook makkelijk plukken.
  10. tweede helft, minuut 89. Arslanagic waagt zijn kans met een verre knal, maar zijn poging gaat ook ver naast. Kortrijk kruipt weer wat dichter bij een uitstekende uitgangspositie.
  11. tweede helft, minuut 88. Antwerp kan geen vrede nemen met een 1-1-gelijkspel en gaat voluit voor de winning goal. Bij Kortrijk doen ze er nu alles aan om deze stand vast te houden.
  12. tweede helft, minuut 88.
  13. tweede helft, minuut 84.
  14. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 84 door Dieumerci Mbokani van Antwerp. 1, 1.
  15. tweede helft, minuut 82. Antwerp weer langszij! Antwerp klimt weer op gelijke hoogte. De treffer van Mbokani werd eerst afgekeurd voor buitenspel, maar de VAR maakt die beslissing terecht ongedaan. Zit er nog meer in voor de thuisploeg?
  16. tweede helft, minuut 82. Vervanging bij KV Kortrijk, Vladimir Kovacevic erin, Christophe Lepoint eruit
  17. tweede helft, minuut 81. Mbokani wordt door De Laet alleen voor doel gebracht en na een knappe borstcontrole knalt hij de gelijkmaker hard in doel. Maar Lardot keurt de treffer af voor buitenspel. Wat zegt de VAR? .
  18. tweede helft, minuut 80. De tijd begint te dringen voor Antwerp. De thuisploeg zet alles op alles om het tij nog te keren, maar geeft zo ook ruimte weg. Kortrijk loert op de counter.
  19. tweede helft, minuut 78. Nog maar eens een kans voor Gano, maar Jakubech is opnieuw de spelbreker voor de thuisploeg. Bij Kortrijk mogen ze zich geluk prijzen met hun doelman.
  20. tweede helft, minuut 77. Gano op de paal! Ook Antwerp treft het doelhout! Gano wint het luchtduel van Tuta, maar zijn kopbal strandt op de paal. Het zit Antwerp ook niet echt mee vanavond.