Ga naar de inhoud

Luuk de Jong bezorgt jong Barcelona "historische" winst bij Mallorca

 1. 90+6' - Geel - Martin Valjent
 2. 90+4' - Geel - Daniel Rodríguez
 3. 90+4' - Geel - Clément Lenglet
 4. 90+4' - Geel - Pablo Maffeo
 5. 83' - Geel - Jaume Costa
 6. 79' - Geel - Ferran Jutglà
 7. 61' - Verv. Iddrisu Baba door Iñigo Ruiz de Galarreta

Barcelona heeft de verplaatsing naar Mallorca tot een goed einde gebracht. Met een onuitgegeven, jong elftal - door de vele afwezigen - was het een felbevochten en nipte zege. De Jong kopte raak voor de rust, doelman Ter Stegen hield dat vast. Barcelona klimt zo naar de vijfde plaats.

Barça-coach Xavi vond het belachelijk dat de match niet werd uitgesteld. Door positieve coronatests, blessures en schorsingen miste hij liefst 18 spelers. Ook bij Mallorca waren heel wat corona-afwezigen, Xavi vond de regels in Spanje "zeer streng".

Xavi wist dat hij het met jonge jongens moest doen. Hij selecteerde liefst 9 spelers van de jeugdacademie, van wie hij Akhomach en Jutgla in de basis dropte. Alvaro Sanz en Estanis vielen in en maakten hun A-debuut.

Toch waren het "anciens" die het verschil maakten. Luuk de Jong (31), door de Catalaanse pers nog als wintervertrekker genoemd, toonde dat Xavi misschien nog op hem kan rekenen.

In 1 minuut tijd raakte hij 2 keer het kader: eerst met een frommelbal tegen de paal, daarna met een bicycle kick op de lat. Kort voor de rust was het derde keer, goede keer voor de Nederlander. De Jong kopte een voorzet van Mingueza binnen. Het was zijn eerste goal in 3 maanden, zijn 2e sinds zijn overstap van Sevilla in de zomer.

De thuisploeg moest komen en de noodploeg van Xavi domineerde dan wel, maar moest finaal toch achteruit. In de extra tijd mocht de coach zijn doelman bedanken. De 29-jarige Marc-André ter Stegen stond pal met een geweldige parade met zijn rechterhand, Costa zag zijn inzet van dichtbij al binnen.

Barcelona komt zo op de 5e plaats terecht, de eerste die recht geeft op een Europees ticket. En dat is voor het eerst sinds Xavi in november overnam van Ronald Koeman. Barça nadert tot op 1 punt van Atletico en 2 van Real Betis.

Bekijk de goal van De Jong:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Xavi: "De Jong en Ter Stegen hebben ons gered"

Xavi kon gezien de omstandigheden meer dan tevreden zijn: "Onze eerste doelstelling dit seizoen is om ons te plaatsen voor de Champions League, daar zijn we nu 1 punt van verwijderd."

"Deze zege sterkt ons in onze ideeën en ons project. Ze is historisch en heel kostbaar. De jonge jongens toonden zich en Ter Stegen maakte een fenomenale save. Ik ben enorm opgewonden dat we konden winnen."

"Marc en Luuk hebben ons gered. Ik ben heel gelukkig voor hen. Het team heeft me oprecht overtuigd. Luuk is een ongelooflijke professional. Hij speelt niet veel, maar de manier waarop hij traint en zich opoffert is een voorbeeld voor de kleedkamer."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Fase per fase

 1. tweede helft, minuut 97 match afgelopen
 2. Real Mallorca krijgt een vrije trap. Clément Lenglet (FC Barcelona) haalde Jordi Mboula onderuit. tweede helft, minuut 97.
 3. Gele kaart voor Martin Valjent van Real Mallorca tijdens tweede helft, minuut 96
 4. Franco Russo (Real Mallorca) wordt teruggefloten door de scheidsrechter. Hij ging te fors in op Ferran Jutglà (FC Barcelona). tweede helft, minuut 95.
 5. Ronald Araújo (FC Barcelona) wordt teruggefloten door de scheidsrechter. Hij ging te fors in op de tegenstander. tweede helft, minuut 94.
 6. Gele kaart voor Daniel Rodríguez van Real Mallorca tijdens tweede helft, minuut 94
 7. Gele kaart voor Clément Lenglet van FC Barcelona tijdens tweede helft, minuut 94
 8. Gele kaart voor Pablo Maffeo van Real Mallorca tijdens tweede helft, minuut 94
 9. Fer Niño (Real Mallorca) wordt teruggefloten door de scheidsrechter. Hij ging te fors in op Marc-André ter Stegen (FC Barcelona). tweede helft, minuut 93.
 10. Redding van Marc-André ter Stegen (FC Barcelona), die de bal al duikend kan pareren. tweede helft, minuut 92.
 11. Jaume Costa (Real Mallorca) haalt uit met zijn linker... tweede helft, minuut 92.
 12. Pablo Maffeo (Real Mallorca) kan aanleggen met zijn rechtervoet, maar zijn schot wordt afgeblokt. tweede helft, minuut 91.
 13. Er komen 4 minuten extra tijd bij. tweede helft, minuut 91.
 14. Daniel Rodríguez neemt de hoekschop voor Real Mallorca. Hij dropt de bal centraal voor doel. tweede helft, minuut 91.
 15. Jordi Mboula (Real Mallorca) kan aanleggen met zijn linkervoet, maar zijn schot wordt afgeblokt. tweede helft, minuut 90.
 16. Eric García (FC Barcelona) wordt teruggefloten door de scheidsrechter. Hij ging te fors in op Jordi Mboula (Real Mallorca). tweede helft, minuut 90.
 17. Abdón Prats (Real Mallorca) wordt teruggefloten door de scheidsrechter. Hij ging te fors in op Gerard Piqué (FC Barcelona). tweede helft, minuut 88.
 18. Fer Niño (Real Mallorca) zet zijn hoofd tegen de bal, maar hij kan niet kadreren. tweede helft, minuut 86.
 19. Abdón Prats (Real Mallorca) verlengt de voorzet met zijn hoofd, maar zijn kopbal strandt op het lichaam van een verdediger. tweede helft, minuut 86.
 20. Estanis Pedrola (FC Barcelona) wordt teruggefloten door de scheidsrechter. Hij ging te fors in op Jaume Costa (Real Mallorca). tweede helft, minuut 86.