Leven, maar (nog) geen magie na Messi: Barça wint eerste partij in nieuwe realiteit met 4-2

  1. 45+2' - Doelpunt - Martin Braithwaite (2 - 0)
  2. 37' - Geel - Martin Zubimendi
  3. 19' - Doelpunt - Gerard Piqué (1 - 0)
  1. 90+1' - Doelpunt - Sergi Roberto (4 - 2)
  2. 90' - Verv. Memphis Depay door Clément Lenglet
  3. 85' - Doelpunt vrije trap - Mikel Oyarzabal (3 - 2)
  4. 84' - Geel - Nico Gonzalez
  5. 83' - Verv. Eric García door Ronald Araújo
  6. 83' - Verv. Sergio Busquets door Nico Gonzalez
  7. 82' - Doelpunt - Julen Lobete (3 - 1)
  8. 81' - Verv. Aritz Elustondo door Jon Pacheco
  9. 78' - Geel - Robin Le Normand
  10. 71' - Verv. Frenkie de Jong door Sergi Roberto
  11. 71' - Verv. Sergiño Dest door Emerson Aparecido
  12. 66' - Verv. Joseba Zaldua door Andoni Gorosabel
  13. 66' - Verv. Portu door Julen Lobete
  14. 62' - Geel - Aihen Munoz
  15. 61' - Geel - Aritz Elustondo
  16. 59' - Doelpunt - Martin Braithwaite (3 - 0)
  17. 57' - Geel - Sergio Busquets

  Gewonnen zonder meer. Wordt dat de nieuwe realiteit van FC Barcelona? In de eerste wedstrijd zonder Lionel Messi won de Blaugrana met 4-2 van Real Sociedad. Met een symbolisch eerste doelpunt en een mijmerend Camp Nou.

  Helemáál weg is hij nog niet.

  Rond Camp Nou hing er tijdens “Match I” na het tijdperk-Messi nog steeds een waas van de vertrokken legende.


  Zijn shirt nog steeds te koop in de niet-officiële standjes met supportersmateriaal rond het stadion. Spandoeken aan hem gericht in de tribunes. En luid applaus - en gejoel - in minuut 10.

  Maar hoeveel pijn het ook doet: FC Barcelona moet voort. Daarvoor kon trainer Ronald Koeman in het openingsduel tegen Real Sociedad rekenen op aanwinsten Memphis Depay en Eric Garcia, die maar net op tijd geregistreerd geraakten.

  Ook aan de aftrap: de onvermoeibare Pedri. 18 jaar en aan "wedstrijd 243" - een grapje van Gary Lineker - bezig dit jaar. Het Spaanse toptalent trok eind vorig seizoen meteen naar het EK met Spanje, vervolgens naar de Olympische Spelen en keerde zonder rust terug naar Barça. Het is bijna onverantwoord.

  Kussende Piqué

  Barcelona leek overigens niet verlamd na het vertrek van Messi. Vooral in de eerste helft toonde het zich dominant door goed druk te zetten en veel kansen bij elkaar te voetballen.

  Eerst kon Griezmann twee keer dreigen - met een halve omhaal en kopbal tegen de lat. Bij de derde mogelijkheid was het wel raak.
  Uitgerekend Gerard Piqué scoorde met het hoofd het eerste doelpunt in de nieuwe realiteit van de Blaugrana.

  De verdediger leverde deze week een flink deel van zijn loon in, zodat Barça de nieuwe aanwinsten tijdig kon registreren voor de competitiestart. Bij zijn viering kuste Piqué het embleem op zijn borst. Symbolisch.

  In de blessuretijd van de eerste helft verdubbelde Braithwaite de score. Op voorzet van Frenkie De Jong kopte de spits de 2-0 tegen de netten. Na rust controleerde Barça de partij zonder te domineren. Op het uur lukte Braithwaite zijn tweede van de avond door een rebound binnen te duwen.

  Mijmeren naar Messi

  Barça leek op rozen te zitten, maar moest alsnog bibberen. Lobete scoorde in minuut 82 de 3-1. Amper 3 minuten later volgde al de aansluitingstreffer van Oyarzabal. Een prachtige vrijschop. Het deed Camp Nou mijmeren naar een oude bekende…

  Barça trok de zege wel over de streep. Sergi Roberto tikte de verlossende 4-2 binnen. Er is dus wel degelijk leven na Messi.

  Al ontbrak het stukje magie dat de club de voorbije decennia zo uniek maakte. Toen altijd goed voor minstens één wonderlijke dribbel of fenomenale goal die viraal gaat op een zondagavond. Of staat binnenkort toch een nieuwe tovenaar recht?

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 96 match afgelopen
  2. FC Barcelona krijgt een vrije trap. Robin Le Normand (Real Sociedad) haalde Martin Braithwaite onderuit. tweede helft, minuut 95.
  3. Ander Barrenetxea (Real Sociedad) trapt met zijn linkervoet op doel, maar zijn schot gaat naast. tweede helft, minuut 94.
  4. Door die wissel is Gerard Piqué de nieuwe aanvoerder bij FC Barcelona. tweede helft, minuut 93.
  5. Gerard Piqué (FC Barcelona) wordt teruggefloten door de scheidsrechter. Hij ging te fors in op Jon Bautista (Real Sociedad). tweede helft, minuut 93.
  6. Emerson Aparecido (FC Barcelona) wordt teruggefloten door de scheidsrechter. Hij ging te fors in op Julen Lobete (Real Sociedad). tweede helft, minuut 93.
  7. Sergi Roberto kan scoren voor FC Barcelona. De assist komt op naam van Martin Braithwaite. tweede helft, minuut 91.
  8. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 91 door Sergi Roberto van FC Barcelona. 4, 2.
  9. Er komen 5 minuten extra tijd bij. tweede helft, minuut 91.
  10. Ronald Araújo (FC Barcelona) wordt teruggefloten door de scheidsrechter. Hij ging te fors in op Julen Lobete (Real Sociedad). tweede helft, minuut 90.
  11. Jon Bautista (Real Sociedad) trapt met zijn linkervoet op doel, maar zijn schot gaat naast. tweede helft, minuut 90.
  12. tweede helft, minuut 90. Vervanging bij FC Barcelona, Clément Lenglet erin, Memphis Depay eruit
  13. Ander Barrenetxea (Real Sociedad) wordt teruggefloten door de scheidsrechter. Hij ging te fors in op Jordi Alba (FC Barcelona). tweede helft, minuut 89.
  14. Jon Bautista (Real Sociedad) wordt teruggefloten door de scheidsrechter. Hij ging te fors in op Ronald Araújo (FC Barcelona). tweede helft, minuut 88.
  15. Real Sociedad straft de fout genadeloos af: Mikel Oyarzabal toont zijn gave traptechniek en schiet de vrije trap in doel. tweede helft, minuut 85.
  16. Doelpunt na vrije trap tijdens tweede helft, minuut 85 door Mikel Oyarzabal van Real Sociedad. 3, 2.
  17. Real Sociedad krijgt een vrije trap. Nico Gonzalez (FC Barcelona) haalde Jon Bautista onderuit. tweede helft, minuut 85.
  18. Gele kaart voor Nico Gonzalez van FC Barcelona tijdens tweede helft, minuut 84
  19. tweede helft, minuut 83. Vervanging bij FC Barcelona, Ronald Araújo erin, Eric García eruit
  20. tweede helft, minuut 83. Vervanging bij FC Barcelona, Nico Gonzalez erin, Sergio Busquets eruit