Mangala en Stuttgart geven Dortmund draai om de oren

  1. 40' - Geel - Wataru Endo
  2. 39' - Doelpunt - Giovanni Reyna (1 - 1)
  3. 28' - Geel - Konstantinos Mavropanos
  4. 26' - Doelpunt strafschop - Silas Katompa Mvumpa (0 - 1)
  5. 26' - Geel - Emre Can
  1. 90+1' - Doelpunt - Nicolás González (1 - 5)
  2. 89' - Verv. Konstantinos Mavropanos door Pascal Stenzel
  3. 89' - Verv. Mateo Klimowicz door Darko Churlinov
  4. 86' - Verv. Manuel Akanji door Dan-Axel Zagadou
  5. 86' - Verv. Jadon Sancho door Youssoufa Moukoko
  6. 86' - Verv. Raphaël Guerreiro door Julian Brandt
  7. 77' - Verv. Philipp Förster door Lilian Egloff
  8. 67' - Verv. Silas Katompa Mvumpa door Roberto Massimo
  9. 67' - Verv. Tanguy Coulibaly door Nicolás González
  10. 66' - Geel - Mateu Morey
  11. 64' - Verv. Jude Bellingham door Nico Schulz
  12. 63' - Doelpunt - Tanguy Coulibaly (1 - 4)
  13. 60' - Doelpunt - Philipp Förster (1 - 3)
  14. 59' - Verv. Emre Can door Reinier
  15. 53' - Doelpunt - Silas Katompa Mvumpa (1 - 2)
  16. 50' - Geel - Silas Katompa Mvumpa
  26'penalty goalSilas Katompa Mvumpa0 - 1
  39'goalGiovanni Reyna1 - 1
  60'goalPhilipp Förster1 - 3
  63'goalTanguy Coulibaly1 - 4
  90+1'goalNicolás González1 - 5

  Borussia Dortmund heeft in de Bundesliga een stevige thuisnederlaag geleden. Middenmoter VfB Stuttgart smeerde Dortmund maar liefst 5 doelpunten aan. Belofte-international Mangala deelde 2 assists uit. Bij Dortmund was Axel Witsel de enige Belg tussen de lijnen.

  Zonder Hazard, Meunier en Haaland

  In een leeg Signal Iduna Park moest Witsel de Belgische eer alleen hooghouden bij Dortmund. Thorgan Hazard ontbrak met een spierblessure, net als Meunier. Ook superster Haaland stond niet op het wedstrijdblad. 

   

  De thuisploeg had het aanvankelijk niet onder de markt tegen de promovendus. Net op het moment dat ze de controle leken over te nemen, kwamen de bezoekers op voorsprong. Wamangituka, de man in vorm bij Stuttgart, zette de 0-1 vanaf de stip op het bord. 

   

  Daarna bleef Stuttgart de betere ploeg, al ging het de hele tijd goed op en neer. Klimowicz had de score moeten verdubbelen, maar iets voor rust ontbond dan plots Reyna zijn duivels. De 18-jarige Amerikaan werd diep gestuurd en werkte de 1-1 subtiel met buitenkant rechts in het net.

   

  (lees voort onder de video's)

  VIDEO: Orel Mangala leidt Stuttgart naar de 1-1

  10 dolle minuten

  De bezoekers, die nog maar twee keer verloren dit seizoen, verdienden beter en kregen dat ook in de tweede helft. Na dom balverlies bediende Stuttgart-Belg Mangala Wamangituka, die de 1-2 rustig binnenwerkte.

   

  Daarna ging het plots heel snel. Op het uur wandelde Förster mooi tussen de linies en werkte de bal secuur in doel. Nauwelijks twee minuten later leverde Bellingham zomaar in en krulde Coulibaly de bal enig mooi in de verste hoek (1-4). Tussendoor had Klomwicz ook al op de paal getrapt.

   

  (lees voort onder de Instagramfoto)

  Vernedering compleet

  Zo was de wedstrijd helemaal gespeeld. Dortmund, dat zonder Haaland wat op zoek lijkt naar zichzelf de jongste weken, probeerde vooral te vermijden dat de blamage niet nog groter werd.  Ze behielden het balbezit, maar liepen nog een paar keer op een scherpe counter van de bezoekers. 

   

  In de slotminuut pikte de pijlsnelle invaller Gonzàlez dan ook nog zijn goaltje mee, goed voor de loodzware 1-5-eindstand. Voor Dortmund is dit al de derde thuisnederlaag op rij. Het was bovendien van 2009 geleden dat Dortmund nog eens 5 doelpunten had moeten incasseren in Bundesliga. 

   

  Met deze nederlaag erbij pakt Dortmund een schamele 4 op 15. Bayern kan de kloof straks uitdiepen tot 7 punten. Stuttgart schuift dankzij deze driepunter op naar de zesde plek en mengt zich zo stilaan in de strijd om de Europese plaatsen.  

  Fase per fase

  1. einde, 17 uur 22. Einde wedstrijd: pandoering voor Dortmund . Stuttgart pakt de volle buit en bezorgt Dortmund het schaamrood op de wangen. Rond het uur scoorden de bezoekers drie keer binnen een paar minuten. Die klap kwamen Witsel en co niet meer te boven. In de slotminuten kon Gonzàlez dan nog zelfs de vijfde van de namiddag tegen de touwen werken. Zonder Haaland heeft Dortmund het het moeilijk de jongste weken. Door deze nederlaag zien ze Bayern mogelijk straks verder uitlopen.  .
  2. tweede helft, minuut 94 match afgelopen
  3. tweede helft, minuut 92. Gonzàlez maakt de blamage compleet . Daar is de vijfde van de namiddag voor Stuttgart! Een nieuwe counter eindigt in een makkelijke goal voor de pijlsnelle Gonzàlez.  .
  4. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 91 door Nicolás González van VfB Stuttgart. 1, 5.
  5. tweede helft, minuut 89. Vervanging bij VfB Stuttgart, Pascal Stenzel erin, Konstantinos Mavropanos eruit
  6. tweede helft, minuut 89. Vervanging bij VfB Stuttgart, Darko Churlinov erin, Mateo Klimowicz eruit
  7. tweede helft, minuut 89. 4 op 15. Het zijn zwakke cijfers die Dortmund kan voorleggen. We mogen gerust spreken van een crisis voor Witsel en co.   .
  8. tweede helft, minuut 86. 2-4 wordt afgekeurd. De ingevallen Moukonko kan Reyna bedienen, die knap de 2-4 tegen de touwen trapt. Uit de herhaling blijkt dat de 16-jarige youngster buitenspel stond, dus het feestje gaat niet door.  .
  9. tweede helft, minuut 86. Vervanging bij Borussia Dortmund, Dan-Axel Zagadou erin, Manuel Akanji eruit
  10. tweede helft, minuut 86. Vervanging bij Borussia Dortmund, Youssoufa Moukoko erin, Jadon Sancho eruit
  11. tweede helft, minuut 86. Vervanging bij Borussia Dortmund, Julian Brandt erin, Raphaël Guerreiro eruit
  12. tweede helft, minuut 82. Scholz duikt nog eens op voor de goal, maar kopt hoog over. Het lijkt aftellen naar het eindsignaal.  .
  13. tweede helft, minuut 81. Weer González. Stuttgart kan naar hartenlust counteren en González mag opnieuw aanleggen. Zijn schot gaat voorlans.  .
  14. tweede helft, minuut 78. Dortmund monopoliseert de bal, maar gevaar komt daar niet meer uit. De ingevallen González wordt plots diep gestuurd en wordt neergehaald door Hummels. Geen strafschop, oordeelt de scheidsrechter. Discutabele beslissing.  .
  15. tweede helft, minuut 77. Vervanging bij VfB Stuttgart, Lilian Egloff erin, Philipp Förster eruit
  16. tweede helft, minuut 70. Nog 20 minuten. Wat kan Dortmund nog? De drie goals na rust van Stuttgart lijken de wedstrijd in een beslissende plooi te hebben gelegd. Sancho probeert het met een lage voorzet, maar er is niemand die er zijn voet kan tegen zetten.  .
  17. tweede helft, minuut 67. Vervanging bij VfB Stuttgart, Roberto Massimo erin, Silas Katompa Mvumpa eruit
  18. tweede helft, minuut 67. Vervanging bij VfB Stuttgart, Nicolás González erin, Tanguy Coulibaly eruit
  19. Gele kaart voor Mateu Morey van Borussia Dortmund tijdens tweede helft, minuut 66