• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Dortmund zet Bayern München op 7(!) punten dankzij assist van Witsel

  1. 36' - Geel - Manuel Akanji
  2. 29' - Geel - Julian Weigl
  3. 26' - Doelpunt - Robert Lewandowski (0 - 1)
  1. 90+4' - Geel - Marwin Hitz
  2. 90+4' - Geel - Sandro Wagner
  3. 88' - Geel - Niklas Süle
  4. 82' - Verv. Jacob Bruun Larsen door Thomas Delaney
  5. 82' - Verv. Thomas Müller door Sandro Wagner
  6. 74' - Verv. Serge Gnabry door Renato Sanches
  7. 73' - Doelpunt - Paco Alcácer (3 - 2)
  8. 67' - Doelpunt - Marco Reus (2 - 2)
  9. 66' - Verv. Mats Hummels door Niklas Süle
  10. 59' - Verv. Mario Götze door Paco Alcácer
  11. 55' - Geel - Franck Ribéry
  12. 52' - Doelpunt - Robert Lewandowski (1 - 2)
  13. 49' - Doelpunt strafschop - Marco Reus (1 - 1)

  In een "Klassiker" boordevol drama en kansen heeft Borussia Dortmund een uitroepteken achter zijn leidersplaats gezet. Dankzij een assist van Axel Witsel kreeg Bayern München een dreun in de titelstrijd.

  "We moeten dominant voetballen, maar Bayern blijft Bayern." Ondanks de tegenvallende resultaten van de titelverdediger (amper 2 zeges in 6 wedstrijden), leek Witsel te beseffen dat het geen eenvoudige opdracht zou worden tegen Bayern München.

   

  En zijn angst werd bewaarheid. In sturm-und-drang-stijl werd Dortmund meteen met de rug tegen de muur geduwd. Een alomtegenwoordige Ribéry zaaide vanaf het eerste fluitsignaal chaos in het zwart-gele strafschopgebied. Maar de blitzkrieg leverde geen doelpunten op.

   

  Met het openingskwartier in de benen mocht Dortmund eens aan aanvallen denken. Reus kreeg meteen een dot van een kans, maar zijn afwerking liet te wensen over. Zo kon Neuer voor het eerst in 438 minuten nog eens met een redding uitpakken. 

   

  De opflakkering van Dortmund was maar van korte duur. Bayern nam de regie van de wedstrijd weer in handen, met succes. De onvermijdelijke Lewandowski kopte de openingstreffer tegen de touwen. Coach Niko Kovac kon halverwege verdiend in de handen wrijven.

  Dortmund doet wedstrijd helemaal kantelen na de rust

  Ook Lucien Favre besefte bij de rust dat er werk aan de winkel was. Hij gaf Dortmund een ander gelaat door Weigl in de kleedkamers te houden en dat resulteerde in een droomstart van de tweede helft. Neuer kwam te laat met zijn ingreep, Reus zette de strafschop zelf om.

   

  De gelijkmaker leek Dortmund vleugels te geven, maar Lewandowski kon ze snel weer kortwieken. Opnieuw verdedigde de thuisploeg weinig doortastend, al was de aanval van Bayern wel indrukwekkend: 1-2.

   

  De ontgoocheling van Dortmund werd nog een pak groter toen drie huizenhoge kansen vakkundig de nek werden omgewrongen. Invaller Alcacer was nog niet opgewarmd, en ook Reus liet het twee keer liggen. Maar een derde schot van de aanvoerder - een heerlijke volley - verdween wel in doel.

   

  Dortmund had Bayern in zijn greep, maar moest de titelverdediger nog doodknijpen. Een taak die Axel Witsel op zich nam. De metronoom op het middenveld lanceerde Paco Alcacer, die de 3-2 over Neuer stiftte. 

   

  Bayern probeerde nog, maar het hattrick-feestje van Lewandowski in de slotseconde ging niet door op aangeven van de lijnrechter. Leider Dortmund vergroot zijn voorsprong op Bayern tot 7 punten.

  Witsel: "Meer druk gezet na de rust"

  Witsel speelde een belangrijke rol op het middenveld van de thuisploeg en gaf de assist voor de 3-2. Hij genoot enorm van de match: "Bij de rust (0-1 achter, red) zeiden we tegen elkaar dat we niets meer te verliezen hadden. We moesten meer druk zetten en dat deden we in de 2e helft. Dat we dit dan nog winnend kunnen afsluiten, is fantastisch."

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 96 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 96. Einde. In een dramatische "Klassiker" heeft Dortmund aartsrivaal Bayern München over de knie gelegd. Het boog een achterstand om tot een zege dankzij een assist van Witsel.
  3. tweede helft, minuut 96. Drama: toch geen gelijkspel! Lewandowski tikt met een hakje de gelijkmaker in doel, maar de lijnrechter houdt het feestje tegen. De briesende aanvaller stormt naar de zijlijn, maar de lijnrechter had het bij het rechte eind.
  4. tweede helft, minuut 95. Na wat duw- en trekwerk gaan de poppen aan het dansen. Een corner van Bayern is een van de laatste kansen.
  5. Gele kaart voor Marwin Hitz van Borussia Dortmund tijdens tweede helft, minuut 94
  6. Gele kaart voor Sandro Wagner van FC Bayern München tijdens tweede helft, minuut 94
  7. tweede helft, minuut 94. Bij Dortmund is het nog even alle hens aan dek. De felbevochten zege wil het niet meer uit handen geven.
  8. tweede helft, minuut 93. Bayern München trekt nog met de moed der wanhoop naar het front. Renato Sanches probeert Ribéry af te zonderen, maar die kan de bal niet meer binnenhouden.
  9. tweede helft, minuut 92. Nog 5 minuten extra. Bayern München krijgt nog hoop, want de scheidsrechter telt er maar liefst 5 minuten bij. Een opmerkelijke beslissing.
  10. tweede helft, minuut 91. Witsel probeert nog iets, maar zijn afstandsschot komt niet in de buurt van Neuer.
  11. tweede helft, minuut 89. Ook stofzuiger Witsel speelt zijn rol in de slotfase. De balvaste middenvelder brengt rust in het spel van de thuisploeg.
  12. tweede helft, minuut 88. Dortmund ramt een corner blindelings naar voor. Het hoeft niet meer aan te vallen, de voorsprong vasthouden is voldoende.
  13. Gele kaart voor Niklas Süle van FC Bayern München tijdens tweede helft, minuut 88
  14. tweede helft, minuut 85. Hitz kan een voorzet van Ribéry eenvoudig oprapen. Met deze pogingen komt Bayern niet meer langszij.
  15. tweede helft, minuut 83. Kovac heeft nog een plannetje beraamd om Dortmund toch een hak te zetten. Hij gooit Wagner nog tussen de lijnen voor een bleke Müller. Wat kan Bayern nog in de slotfase?
  16. tweede helft, minuut 82. Vervanging bij Borussia Dortmund, Thomas Delaney erin, Jacob Bruun Larsen eruit
  17. tweede helft, minuut 82. Vervanging bij FC Bayern München, Sandro Wagner erin, Thomas Müller eruit
  18. tweede helft, minuut 80. Bayern München zoekt naar een antwoord, maar het is Dortmund dat weer dicht bij een doelpunt komt. Bruun Larsen komt voor de neus van Neuer staan, maar dat heeft de lijnrechter gezien.