Ga naar de inhoud
5 Kroaten kunnen alleen maar vol bewondering toekijken hoe Lukaku de bal vanuit de draai binnen schiet.

IJzersterke Lukaku bezorgt Rode Duivels boost richting EK met enige goal tegen Kroatië

 zo 6 juni 2021 22:39
  1. 38' - Doelpunt - Romelu Lukaku (1 - 0)
  1. 61' - Verv. Ante Rebic door Andrej Kramaric
  2. 61' - Verv. Luka Modric door Mario Pašalic
  3. 61' - Verv. Mateo Kovacic door Nikola Vlašic
  4. 68' - Verv. Dries Mertens door Hans Vanaken
  5. 70' - Verv. Bruno Petkovic door Josip Brekalo
  6. 71' - Verv. Nacer Chadli door Thorgan Hazard
  7. 80' - Verv. Ivan Perišic door Mislav Oršic
  8. 81' - Verv. Yannick Carrasco door Jéremy Doku
  9. 82' - Verv. Leander Dendoncker door Eden Hazard
Vriendschappelijk (Mannen) - speeldag 1 - 06/06/21 - 20:46
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
38'
Romelu Lukaku
38'
Romelu Lukaku
1 - 0

De Rode Duivels hebben hun laatste oefenpot voor het EK afgesloten met een verdiende overwinning tegen vicewereldkampioen Kroatië. Romelu Lukaku gaf België een vertrouwensboost met zijn 60e interlandgoal. De eerste cap van Eden Hazard sinds november 2019 was nog een mooi extraatje.

België - Kroatië in een notendop:

  • Sleutelmoment: Na een lastig openingskwartier neemt Romelu Lukaku de Rode Duivels op sleeptouw. De lat houdt hem op het halfuur nog van de openingsgoal, maar kort voor de rust kan de Inter-spits dan toch het verschil
    maken.

  • Man van de match: Als één man zin heeft om te knallen op het EK, dan is het Romelu Lukaku wel. De aanvaller was opnieuw beslissend en zit nu al aan 60 doelpunten bij de nationale ploeg. Met iets meer geluk had hij vanavond zelfs 2 keer kunnen scoren.

  • Opvallend: Amper 93 caps had Romelu Lukaku nodig om ruim 60 interlandgoals te maken. Hij doet daarmee beter dan een indrukwekkend lijstje toppers als Neymar (95 caps), Drogba (96), Klose (107), Lewandowski (109), Ibrahimovic (110), Suarez (114), Messi (121) en C. Ronaldo (129).

Het journaal laat met o.a. de 1-0-zege van de Rode Duivels tegen Kroatië

Lukaku maakt het verschil met 60e goal

De laatste test voor het EK begon met 6 nieuwe namen bij de Rode Duivels. Grootste verrassing was de basisplaats voor Chadli. Ook Castagne, Vertonghen, Mertens en Tielemans verschenen aan de aftrap, terwijl Courtois terugkeerde in doel.

 

Al die wissels sorteerden niet meteen effect, het was zelfs even schrikken toen Kroatië resoluut het heft in handen nam in de openingsfase. Maar na een lastig openingskwartier kwamen de Belgen beter in de wedstrijd, met Lukaku als instigator.

 

Op het halfuur zette de Inter-spits 3 Kroaten in de wind met een heerlijke actie. Het verdiende een mooi slotakkoord, maar zijn schot vanaf het halve maantje strandde op de kruising. Dubbele pech voor de Belgen, want in de herneming besloot ook Carrasco van dichtbij op de dwarsligger.

 

Kort voor de rust kon de ijzersterke Lukaku het Belgische overwicht dan toch verzilveren. Na een slecht weggewerkte hoekschop bracht Mertens de bal opnieuw voor doel en in de kluts kon Lukaku van dichtbij in de draai scoren. Nummer 60 voor de topschutter aller tijden bij de nationale ploeg.

Livakovic voorkomt de 2-0, Courtois de 1-1

Vermaelen werd in de ploeg gedropt in de tweede helft en was meteen getuige van de eerste bal tussen de palen van de Kroaten. Indrukwekkend was het niet, Petkovic kopte slap in de handen van Courtois.

 

Van de Belgen ging meer dreiging uit. Na een knappe actie van Castagne kreeg Carrasco een uitgelezen kans op de 2-0, maar tot zijn eigen frustratie liet hij ze onbenut. Chadli scoorde intussen punten bij Martinez, Lukaku kon zijn prima voorzet net niet afronden.

 

Een festival aan wissels haalde het tempo uit de wedstrijd. Het was lang wachten op Eden Hazard, maar met nog minder dan 10 minuten te gaan mocht hij dan toch zijn comeback maken. Voor het eerst sinds 19 november 2019 en de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Cyprus kwam hij nog eens in actie.

 

Maar het was met Vanaken een andere invaller die zich in de slotfase nog liet opmerken. Zijn voorzet naar Lukaku was perfect op maat, maar met meer geluk dan kunde hield Livakovic de Belgische uitblinker van een tweede treffer. In de toegevoegde tijd zorgde Brekalo uit het niks bijna nog voor een domper, Courtois voorkwam met een prima reflex de gelijkmaker.

Martinez: "Dit was exact wat we nodig hadden"

Dendoncker: "Geen gemakkelijke opdracht om Witsel te vervangen"

Fase per fase

90+4'
90+3'

Einde

De Rode Duivels kunnen zaterdag met een goed gevoel beginnen aan het EK. De laatste test tegen Kroatië levert een verdiende 1-0-overwinning op. Lukaku was de uitblinker met zijn 60e goal voor de nationale ploeg.

90+3' tweede helft
90+2'

Courtois voorkomt de 1-1!

Bijna nog een domper voor de Belgen in de extra tijd. Brekalo heeft plots tijd en ruimte om uit te halen, maar met een een uitstekende reflex houdt Courtois de Belgen overeind.

90+1'

De invallers laten zich toch zien in deze slotfase. Zowel Doku, Thorgan Hazard als Vanaken brengen extra vinnigheid in de Belgische aanval. Hoopgevend toch voor het EK. 

90+1'
90+1'
90+1'

2 - extra time

Er komen 2 minuten extra tijd bij.
89'

Lukaku net niet!

Lukaku komt bijzonder dicht bij zijn tweede van de avond! Vanaken met een gemeten voorzet en ook de kopbal van Lukaku is van uitstekende makelij, maar met meer geluk dan kunde kan Livakovic de 2-0 voorkomen.

88'

Ook Thorgan Hazard zorgt voor dreiging. Hij zet zich goed door, maar verliest dan het overzicht en legt de bal niet goed terug. 

88'
87'

Doku laat zich zien

Doku laat meteen zien dat hij straks op het EK een belangrijke troef kan worden. Na een knappe actie brengt hij de bal voor doel, maar Vida kan de voorzet net voor de neus van Lukaku wegwerken.

87'
86'
81'

Daar is Eden!

Met nog minder dan 10 minuten te spelen krijgen we dan toch nog de comeback van Eden Hazard. Voor het eerst sinds 19 november 2019 komt hij nog eens in actie bij de nationale ploeg. Ook Doku mag de slotfase volmaken. Carrasco en Dendoncker mogen gaan rusten.

80'

Einde wedstrijd voor oude bekende Perisic. Hij gaat naar de kant voor Orsic. De vele wissels doen de wedstrijd geen goed, maar de Rode Duivels hebben alles wel nog steeds vlotjes onder controle.