Dodelijk efficiënte Batshuayi schenkt bleke Duivels revanche tegen Zwitserland

  1. 12' - Doelpunt - Admir Mehmedi (0 - 1)
  1. 90+1' - Verv. Sebastiaan Bornauw door Jason Denayer
  2. 90+1' - Verv. Thorgan Hazard door Charles De Ketelaere
  3. 83' - Verv. Dodi Lukebakio door Joris Kayembe
  4. 75' - Verv. Loris Benito door Becir Omeragic
  5. 70' - Doelpunt - Michy Batshuayi (2 - 1)
  6. 63' - Verv. Mario Gavranovic door Haris Seferovic
  7. 63' - Geel - Thomas Foket
  8. 58' - Verv. Jan Vertonghen door Hannes Delcroix
  9. 58' - Verv. Nacer Chadli door Thomas Foket
  10. 49' - Doelpunt - Michy Batshuayi (1 - 1)

  De Rode Duivels hebben hun revanche voor de 5-2-afstraffing van twee jaar geleden in de Nations League te pakken. Het gelegenheidselftal van Martinez had het wel een helft knap lastig tegen Zwitserland, maar Batshuayi stelde met twee goals orde op zaken. Nog te onthouden: Lukebakio, Delcroix en De Ketelaere maakten hun debuut.

  België - Zwitserland in een notendop:

  • Sleutelmoment: Twintig minuten voor het einde slaat Michy Batshuayi voor de tweede keer genadeloos toe. Zonder goed te spelen komt België zo op een 2-1-voorsprong en door een gebrek aan efficiëntie bij de Zwitsers geeft het de overwinning niet meer weg.
  • Man van de match: In de eerste helft verzoop hij mee in de ellende bij de Belgen, maar in de tweede helft ontpopte Batshuayi zich tot de matchwinnaar. De spits van Crystal Palace had aan 2 kansen genoeg om 2 keer te scoren. Zijn teller bij de nationale ploeg staat nu op 21 goals.
  • Opvallend: Roberto Martinez maakte van de oefeninterland optimaal gebruik om maar liefst 3 spelers te laten debuteren bij de Rode Duivels. Lukebakio mocht ook meteen aan de wedstrijd beginnen. In de tweede helft veroverden ook Delcroix en De Ketelaere hun 1e cap.
  • Opvallend (bis): Sebastiaan Bornauw heeft zijn start als international compleet gemist. Door zijn late penaltyfout moest België vorige maand op de valreep een 1-1-gelijkspel toestaan tegen Ivoorkust. Ook vandaag ging hij in de fout bij de openingstreffer van Mehmedi.

  Bekijk het journaal laat met o.a. de revanche van de Rode Duivels tegen Zwitserland

  Geen reactie na vroege tegengoal

  Slechts een vriendschappelijke wedstrijd in een overvolle kalender en dus hielden beide ploegen hun beste paarden op stal. Dodi Lukebakio maalde er niet om, hij mocht zijn debuut maken voor de Rode Duivels. Sebastiaan Bornauw kreeg bij zijn tweede cap dan weer zijn eerste basisplaats.

   

  Maar veel plezier beleefde de verdediger van FC Köln daar niet aan. Al vroeg in de wedstrijd miskeek hij zich volledig op een lange bal en gaf zo de perfecte assist voor Mehmedi. Die kende geen genade en nam Mignolet te grazen met een knap gekruist schot.

   

  0-1 achter na nog geen kwartier, daar had ook dit experimenteel België geen rekening mee gehouden. Maar de openingstreffer zorgde niet voor een schokeffect. De machine sputterde door een gebrek aan automatismen, de balcirculatie was van een bedroevend niveau.

   

  Niet dat de Zwitsers alles kapot speelden, maar de bezoekers combineerden wel beter en waren dreigender. Op het halfuur stond het zelfs bijna 0-2, maar Mignolet kon Mehmedi van zijn tweede treffer houden.

   

  Kort voor de rust kwam ook Zuber nog 2 keer dreigen. Zowel Vertonghen als Mechele had een uitstekende ingreep nodig om zijn schoten af te blokken. Waren er dan geen kansen voor de Belgen? Een spectaculaire volley van Lukebakio die naast ging, meer was het niet.

  Dodelijke efficiëntie vs. gebrek aan doeltreffendheid

  Vier wissels bij de Zwitsers bij de start van de tweede helft, slechts één bij de Belgen. Maar het was wel die ene wissel die effect sorteerde. Na balverlies van Benito vond Tielemans, in de ploeg gekomen voor Dendoncker, Batshuayi in de zestien. Die zette Schär vlot in de wind en liet ook Mvogo kansloos achter: 1-1.

   

  Maar tot een ommekeer in het spelbeeld leidde die gelijkmaker niet. Mignolet had zelfs een uitstekende redding nodig op een knal van Vargas. Iets voorbij het uur moest de doelman zich weer onderscheiden, dit keer op een volley van Widmer.

   

  Maar 20 minuten voor het einde sloeg Batshuayi opnieuw genadeloos toe. Na een goede actie van Lukebakio gooide Foket de bal voor doel en daar werkte Batshuayi in de draai zijn tweede van de avond binnen. 2 kansen, 2 goals, dat noemen ze dan dodelijke efficiëntie.

   

  De Belgen kregen zo misschien meer dan ze verdienden, want ook daarna bleef Zwitserland de betere ploeg. Maar dan moet je natuurlijk wel de kansen omzetten en net daar wrong het schoentje.

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 94. Einde. Een experimenteel België heeft zijn revanche beet tegen Zwitserland, maar het was met de hakken over de sloot. Met 2 goals uit evenveel kansen schonk de dodelijk efficiënte Batshuayi de Rode Duivels een 2-1-overwinning. .
  2. tweede helft, minuut 94 match afgelopen
  3. tweede helft, minuut 93. Kayembe dwingt nog een hoekschop af voor de Belgen. De bal in de ploeg houden is nu de boodschap. Het geloof bij de Zwitsers lijkt weg. .
  4. tweede helft, minuut 93.
  5. tweede helft, minuut 92. (Kort) debuut voor De Ketelaere. Het is de wedstrijd van de debutanten bij de Belgen. Na Lukebakio en Delcroix mag nu ook De Ketelaere zijn eerste cap pakken. Hij komt in de plaats van Thorgan Hazard. Ook Denayer komt nog tussen de lijnen, hij vervangt Bornauw. .
  6. tweede helft, minuut 92.
  7. tweede helft, minuut 91. Vervanging bij België, Jason Denayer erin, Sebastiaan Bornauw eruit
  8. tweede helft, minuut 91. Vervanging bij België, Charles De Ketelaere erin, Thorgan Hazard eruit
  9. tweede helft, minuut 91. 3 minuten extra. De wedstrijd loopt op zijn laatste benen en veel valt er niet meer te beleven. Is de buit binnen voor de Belgen? .
  10. tweede helft, minuut 85. Mignolet komt wel erg ver uit zijn goal om mee te voetballen, maar laat zich op gelukkig op geen foutje betrappen. Naar het beeld van zijn wedstrijd. Kansloos bij de goal van Mehmedi, maar van goudwaarde met enkele cruciale reddingen. .
  11. tweede helft, minuut 84. Ook Kayembe mag nog een extra cap meepikken. Hij lost debutant Lukebakio af. .
  12. tweede helft, minuut 83. Vervanging bij België, Joris Kayembe erin, Dodi Lukebakio eruit
  13. tweede helft, minuut 82. Een wild schot van Fernandes gaat ruim over en naast. De frustraties beginnen toch stilaan op te spelen bij de Zwitsers. .
  14. tweede helft, minuut 82. Het spelbeeld blijft hetzelfde. Zwitserland blijft de betere ploeg. Peter Vandenbempt op Radio 1.
  15. tweede helft, minuut 81. De Zwitsers missen toch efficiëntie. Na een knappe combinatie laat Vargas na om de kers op de taart te zetten. De bezoekers laten de kansen liggen. .
  16. tweede helft, minuut 77. Vluchtschot Lukebakio. De Belgen hebben de smaak plots te pakken. Lukebakio plukt een voorzet van Foket uit de lucht en haalt uit, maar zijn schot is niet gekadreerd. Een echt overweldigende indruk heeft de debutant vandaag niet gemaakt, al lag hij met een knappe actie wel mee aan de basis van de 2-1. .
  17. tweede helft, minuut 75. Petkovic grijpt in en haalt Benito, die met slecht uitverdedigen aan de basis lag van de gelijkmaker, naar de kant. Omeragic mag nog ruim een kwartier meevoetballen. .
  18. tweede helft, minuut 75. Vervanging bij Zwitserland, Becir Omeragic erin, Loris Benito eruit
  19. tweede helft, minuut 74.
  20. tweede helft, minuut 73.