Rode Duivels overrompelen slordige Schotten na de rust

  1. 28' - Doelpunt - Romelu Lukaku (0 - 1)
  1. 85' - Verv. Mousa Dembélé door Birger Verstraete
  2. 73' - Verv. John McGinn door Graeme Shinnie
  3. 68' - Verv. Callum McGregor door Johnny Russell
  4. 68' - Verv. Charlie Mulgrew door Stephen O'Donnell
  5. 60' - Doelpunt - Michy Batshuayi (0 - 4)
  6. 56' - Verv. Eden Hazard door Hans Vanaken
  7. 53' - Verv. Stuart Armstrong door Ryan Jack
  8. 53' - Verv. Kevin McDonald door Robert Snodgrass
  9. 52' - Doelpunt - Michy Batshuayi (0 - 3)
  10. 46' - Doelpunt - Eden Hazard (0 - 2)
  28'goalRomelu Lukaku0 - 1
  46'goalEden Hazard0 - 2
  52'goalMichy Batshuayi0 - 3
  60'goalMichy Batshuayi0 - 4

  De Rode Duivels hebben hun eerste wedstrijd na het succesvolle WK met sprekend gemak gewonnen. In Schotland wonnen de Belgen met 0-4. In de eerste helft lag het tempo te laag, maar in de tweede helft lieten de Duivels hun ware aard zien. Dinsdag spelen de Belgen in IJsland hun eerste wedstrijd in de Nations League.

  Het journaal laat met o.a. de 0-4-zege van de Rode Duivels tegen Schotland

  Goal Lukaku enige lichtpunt in flauwe 1e helft

  De Rode Duivels, met nieuwkomer Timothy Castagne, Tielemans en Dembele in de basis en Alderweireld, Meunier en Witsel op de bank, begonnen ietwat in vakantiemodus aan hun eerste match sinds het Wereldbekerbrons. De eerste goede kans was voor de Schotten, maar McGregor drukte af vanuit buitenspel.

   

  Het antwoord van de Belgen liet niet op zich wachten. Mertens, Eden Hazard en Tielemans probeerden het vanaf afstand, telkens ging de bal (hoog) over. Tussendoor kreeg Courtois bijna het schaamrood op zijn wangen. Hij liet een schot door zijn benen glippen, maar het leer verdween niet in doel.

   

  Na een halfuur werd de minieme Duivelse druk dan toch beloond. Dembélé snoepte McGinn vlak voor de zestien de bal af, waarna het snel ging: via Thorgan Hazard kwam de bal bij Lukaku, die van dichtbij zijn 41e goal in 76 interlands niet meer kon laten liggen.

   

  Kompany likte nog de lat met een goede kopbal en Gordon hield Eden Hazard vlak voor de rust nog van de 0-2 met een knappe reflex op de doellijn. 0-1 na 45 flauwe minuten.

  Na de rust gaat het plots heel snel

  Een heel ander verhaal kregen we na de koffie. De Belgen zetten nu wel goed druk en dat leverde drie doelpunten op in amper een kwartier spelen. 

   

  Hazard deed eerst het net trillen na een knappe individuele actie, waarna invaller Batshuayi twee keer kon scoren na knullig balverlies van het Schotse middenveld.

   

  Na de 0-4 kabbelde de wedstrijd rustig richting het einde. De Belgen bleven baas zonder echt gevaarlijk te zijn. Martinez gunde Vanaken en Verstraete nog hun eerste speelminuten bij de Rode Duivels, maar de invallers veranderden het eindresultaat niet meer.

   

  Courtois was tuk op een nieuwe clean sheet en hield de bal nog twee keer knap uit zijn kooi. Met een 0-4 op zak kunnen de Duivels met vertrouwen afzakken naar IJsland, waar ze dinsdag hun eerste wedstrijd in de nieuwe Nations League spelen.

  Vanaken: "Ook met Club Brugge zo proberen te voetballen"

  Bondscoach Roberto Martinez gunde Hans Vanaken na de rust zijn eerste speelminuten als Rode Duivel. Wat vond de draaischijf van Club Brugge van zijn invalbeurt? "Het is een fantastisch gevoel. Het is voor mij een heel interessante week geweest", klinkt het bij VTM. "Het was aanpassen aan het niveau. Alles gaat wat sneller. Ik probeer vooral te genieten en veel bij te leren."

   

  "We hebben een fantastische groep. Dat is duidelijk. Deze spelers pakken hun momenten en dat is topniveau. Elk fout van de tegenstander wordt afgestraft. Ik ben heel fier dat ik heb mogen meedoen en ik leer alleen maar bij. Ook met Club Brugge moeten we zo proberen te spelen in de Champions League."

   

  Timothy Castagne mocht aan de wedstrijd beginnen. "Dat was voor mij wel een verrassing. Ik had het niet verwacht en was wel wat gestresseerd. Na tien minuten spelen was de stress weg en kon ik enkele mooie combinaties opzetten met Dries Mertens."

   

  "Na Meunier is er een leegte op rechts. Ik wil me blijven tonen aan de bondscoach zodat ik in de toekomst bij deze ploeg mag blijven horen."

  Batshuayi: "Niveau in België is goed voor de toekomst"

  Michy Batshuayi deed het net twee keer trillen in de tweede helft. "Als ik inval, probeer ik mijn best te doen", zei hij na de wedstrijd bij VTM. "Ik ben heel blij met mijn twee doelpunten. We kunnen niet beter beginnen aan dit hoofdstuk. Ook de debutanten deden het heel goed. Het niveau in België is hoog en dat is goed nieuws voor de toekomst."

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 94 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 93. Einde. De Rode Duivels hebben na de rust een heel ander gelaat getoond. Na goals van Eden Hazard en Michy Batshuayi (2x) verslaan de Belgen Schotland met 0-4.
  3. tweede helft, minuut 90. Jan Vertonghen wordt niet aangevallen op de rand van de zestien. Hij poeiert het leer hard richting de kooi van Gordon, maar de bal zoeft net naast.
  4. tweede helft, minuut 88. "Het is aftellen naar het laatste fluitsignaal". Tom Boudeweel.
  5. tweede helft, minuut 88. Courtois wil absoluut de 0. De Belgen laten het wat lopen nu. Opnieuw moet Courtois redding brengen op een schot. Nu doet hij dat met een knappe beenveeg.
  6. tweede helft, minuut 87. Birger Verstraete is de zesde en laatste invaller van Martinez. Hij komt de moegestreden Mousa Dembélé vervangen en zo is Leandro Trossard de enige nieuwe Duivel zonder speelminuten.
  7. tweede helft, minuut 85. Vervanging bij België, Birger Verstraete erin, Mousa Dembélé eruit
  8. tweede helft, minuut 85. De Schotten komen dan toch nog wat opzetten. Fraser krijgt wat te veel ruimte op de rand van de zestien en kan uithalen. Courtois duikt het leer goed uit zijn kooi.
  9. tweede helft, minuut 83. Russell duikt tussen drie Duivels de zestien in en probeert het met een lage schuiver. Courtois gaat goed plat en klemt het leer tegen zijn borst.
  10. tweede helft, minuut 81.
  11. tweede helft, minuut 81. Daar is Carrasco een eerste keer in de tweede helft. De invaller haalt de achterlijn en zet goed voor. Geen Duivel kan bij de bal.
  12. tweede helft, minuut 79. Meunier wordt goed vrijgespeeld in de zestien. De rechtsachter van PSG weigert zelf zijn kans te gaan en levert flauw in. Hier zat veel meer in voor de Belgen. .
  13. tweede helft, minuut 74.
  14. tweede helft, minuut 73. Vervanging bij Schotland, Graeme Shinnie erin, John McGinn eruit
  15. tweede helft, minuut 73. De wedstrijd kabbelt nu wat naar het einde. De Belgen houden de bal goed in de ploeg zonder echt gevaarlijk te zijn.
  16. tweede helft, minuut 70. Batshuayi gaat op zoek naar zijn hattrick. Vanaken zet Batshuayi vrij voor doel. Zijn controle is niet optimaal en zo wordt de hoek te scherp. De bal belandt uiteindelijk in het zijnet.
  17. tweede helft, minuut 70. McLeish haalt nog maar eens twee spelers naar de kant. Beide coaches hebben nog één wissel voor de laatste 20 minuten.
  18. tweede helft, minuut 68. Vervanging bij Schotland, Johnny Russell erin, Callum McGregor eruit
  19. tweede helft, minuut 68.