FIFA Vrouwen Wereldkampioenschap - speeldag 1 - 02/07/19 - 21:00
Alex Morgan
1 - 2
Alex Morgan
31'

De Amerikaanse vrouwen spelen voor de 3e keer op een rij de WK-finale. In een hoogstaande halve finale moest Engeland het hoofd buigen. Engeland zag zijn gelijkmaker afgekeurd door de VAR en miste ook nog een penalty.

Bekijk de samenvatting van Engeland-VS (1-2)

Nog voor er 1 bal getrapt was, viel er al een eerste opmerkelijk feit te noteren. De Amerikaanse bondscoach Ellis hield Megan Rapinoe aan de kant. Achteraf zou blijken dat de sterspeelster sukkelt met een blessure, die haar mogelijk ook de finale kost.

Net als tegen Spanje (1/8e finales) en Frankrijk (kwartfinales) werd Amerika in het zadel geholpen door een snelle openingsgoal, uitgerekend door Christen Press, de vervangster van Rapinoe.

Engeland bewees snel dat het ook titelwaardig is. Het doelpunt van White was er eentje uit het boekje, met een bijzonder fraaie afwerking ook. En nog hadden we niet alles gezien in de 1e helft. Goalgetter Alex Morgan stond er op het juiste moment op de juiste plaats. Ze vierde haar doelpunt met een Engels kopje thee. Zo ging Amerika toch met een voorsprong de rust in.

Morgan viert haar goal met "een kopje thee"

Engeland bezwijkt onder penaltytrauma

Het niveau zakte een klein beetje in de 2e helft, maar dat werd ruimschoots gecompenseerd door de dramatiek. White deed de Engelse supporters daveren van Lyon tot Glastonbury, maar de VAR had gezien dat ze nipt offside stond.

Engeland kreeg nog een 2e enorme kans om verlengingen uit het vuur te slepen. Opnieuw roerde de VAR zich, deze keer nadat White licht was aangetikt in kansrijke positie. Maar Engeland heeft op dit WK af te rekenen met een penaltytrauma en dat kende zijn hoogtepunt in de povere trap van Houghton. De fel bekritiseerde doelvrouw Naeher ontpopte zich zo alsnog tot een heldin.

Een laatste offensief van Engeland werd in de kiem gesmoord toen Bright kort na de gemiste penalty tegen een 2e gele kaart opliep. De Amerikaanse vrouwen blijven zo op koers voor een 4e wereldtitel in 8 edities. Ze zijn ook verzekerd van een 8e medaille op een rij. Tegenstander in de finale wordt Nederland of Zweden.