Groenen schiet Oranje naar de 7e hemel met goal in de verlengingen

  einde (n.v.)
  10
    1. 111' - Verv. Stina Blackstenius door Mimmi Larsson

    Nederland speelt zondag voor het eerst in zijn geschiedenis de WK-finale bij de vrouwen. In de halve finale tegen Zweden blonken vooral de doelvrouwen uit, maar Jackie Groenen vond in de eerste verlenging toch een gaatje. Nederland kan zo 2 jaar na de Europese titel ook een wereldtitel aan het palmares toevoegen.

    Bekijk de samenvatting van Nederland-Zweden

    Doelvrouwen eisen hoofdrol op in reguliere speeltijd

    Nederland had 2 jaar geleden de voetbalwereld al verbaasd door in eigen land de Europese titel te veroveren, maar toch had niemand hen bij de start van dit WK tot de topfavorieten gerekend. Datzelfde gold ook voor Zweden, dat met Canada en Duitsland wel 2 andere toplanden had uitgeschakeld op weg naar de halve finales.

     

    In de reguliere speeltijd waren het vooral de doelvrouwen die op hoog niveau acteerden. Van Veenendaal zette de toon met een beenveeg na een hoekschop en daarna nog een vingertoppenredding waarmee ze het schot van Fischer op de paal duwde.

     

    Lindahl deed daarvoor nauwelijks onder, want ook zij pakte uit met een schitterende save à la Courtois, waarbij ze zweefde naar de bal en die ultiem op haar lat tikte. Net voor de start van de verlengingen onthield ze de ingevallen Van de Sanden ook nog van een heldinnenrol.

    Geweldige redding van de Zweedse doelvrouw Lindahl

    Groenen bevrijdt Nederland

    In de verlengingen toonde Nederland de meeste drang naar voren. Daarvoor werd het in de 99e minuut voor beloond. Kilometervreter Jackie Groenen, die de dubbele Belgisch-Nederlandse nationaliteit heeft en nog even probeerde om voor de Red Flames uit te komen, zette zelf de aanval op en rondde het af met een afgemeten schot in het zijnet.

     

    Zweden was niet meer bij machte om te reageren, ook omdat sterspeelster Asllani na een bal in haar aangezicht van het veld gedragen moest worden en de vrouwen van bondscoach Gerhardsson met zijn tienen voort moesten.

     

    Zondag kunnen de Nederlandse vrouwen 2 jaar na hun EK-titel opnieuw geschiedenis schrijven, al treffen ze met de Verenigde Staten wel de torenhoge favoriet. Zweden speelt de match om het brons tegen Engeland.

    De streep van Groenen

    Fase per fase

    1. tweede verlenging, minuut 111. Vervanging bij Zweden, Mimmi Larsson erin, Stina Blackstenius eruit
    2. eerste verlenging, minuut 99. Nederland steekt hand uit naar finale dankzij streep van Groenen.

     Nederland steekt hand uit naar finale dankzij streep van Groenen

    3. tweede helft, minuut 91. Van de Sanden bijna matchwinnares, maar Zweedse keeper redt weer.

     Van de Sanden bijna matchwinnares, maar Zweedse keeper redt weer

    4. tweede helft, minuut 67. Ook Nederland treft het doelkader, heerlijke save van doelvrouw Lindahl.

     Ook Nederland treft het doelkader, heerlijke save van doelvrouw Lindahl

    5. tweede helft, minuut 60. Net niet! Fischer treft de paal voor Zweden.

     Net niet! Fischer treft de paal voor Zweden

    6. eerste helft, minuut 54. Als deze 22 speelsters zondag sámen de finale spelen dan verliezen ze nog tegen Amerika. Jan Mulder is niet onder de indruk van het niveau.
    7. eerste helft, minuut 32. Zweden krijgt de beste kansen in de 1e helft.

     Zweden krijgt de beste kansen in de 1e helft