VS prikt de WK-droom van Oranje Leeuwinnen stuk in de finale

  De vrouwen uit de Verenigde Staten hebben hun wereldtitel voetbal met succes verdedigd. In de finale was de VS te sterk voor Nederland: 2-0. Het is na 1991, 1999 en 2015 de vierde keer dat de VS het WK voor vrouwen wint.

  Bekijk de samenvatting van VS-Nederland (2-0)

  IJzersterke Van Veenendaal houdt Oranje overeind

  Op weg naar de finale scoorden de Amerikaanse vrouwen in elke wedstrijd op dit WK in de eerste 12 minuten. De openingsfase overleven was dus de opdracht voor Nederland. De Oranje Leeuwinnen moesten zoals verwacht meteen achteruit, maar in de problemen kwamen onze noorderburen niet.

   

  Pas op het halfuur was het bij een hoekschop plots alle hens aan dek voor Oranje. Ertz pakte uit met een knappe volley, de redding van Van Veenendaal was even mooi. Nederland kon daar enkel een flauwe uitbraak van Beerensteyn tegenover stellen, in de kiem gesmoord door doelvrouw Naeher.

   

  Kort voor de rust kwamen de Amerikaanse vrouwen tot twee keer toe erg dicht bij de 1-0, evenveel keer na een voorzet van Rapinoe. Van Veenendaal pareerde een poging van Mewis en deed hetzelfde bij een inzet van Morgan, met hulp van de paal. Toen Morgan het even later van ver probeerde, onderstreepte Van Veenendaal nog maar eens waarom zij de doelvrouw van dit WK is.

  Van Veenendaal en paal staan in de weg voor Morgan

  Rapinoe schiet de VS naar vierde wereldbeker

  De Amerikaanse vrouwen bleven ook na de rust naarstig zoeken naar de verlossende treffer. Op het uur kraakte Oranje dan toch. De bal ging op de stip na een overtreding van Van der Gragt op Morgan en wie anders dan sterspeelster Rapinoe trapte de VS op voorsprong.

   

  Bij Oranje kwam de tik hard aan en nog geen tien minuten later vloog het laatste greintje hoop helemaal weg. Lavelle kreeg te veel ruimte en nam Van Veenendaal te grazen met een verre knal. 0-2 en wedstrijd beslist.

   

  De Amerikaanse vrouwen waren plots helemaal ontketend en kwamen nog een paar keer dicht bij de 3-0. Van Veenendaal beperkte de schade met knappe reddingen op pogingen van Morgan, Heath en Dunn. Nederland kon daar enkel nog een knap schot van Beerensteyn tegenover stellen, maar een eerredder was Oranje niet gegund.

  VS komt op voorsprong in WK-finale na VAR-fase met strafschop: 1-0

  Nederland wijkt en Lavelle knalt de 2-0 binnen voor de VS

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 96. Einde. De Amerikaanse vrouwen verlengen hun wereldtitel. Europees kampioen Nederland hield lang stand, maar woog uiteindelijk te licht voor de Amerikaanse topfavoriet. Rapinoe brak de ban vanaf de stip, Lavelle stelde de overwinning helemaal veilig.
  2. tweede helft, minuut 93. Het volgende doel van de Amerikaanse vrouwen: de Olympische Spelen. Daar zal ook Nederland bij zijn. Bert Sterckx.
  3. tweede helft, minuut 89. 5 extra minuten. We krijgen nog 5 extra minuten. Veel zullen die niet meer veranderen. Het geloof is helemaal weg bij Oranje, de Amerikaanse vrouwen hebben hun vierde wereldbeker voor het grijpen.
  4. tweede helft, minuut 84. Vrije trap van Spitse zoeft maar net naast.

   Vrije trap van Spitse zoeft maar net naast

  5. tweede helft, minuut 80. Een vrije trap van Spitse doet de Nederlandse fans toch nog eens opveren. Ze krult de de bal fraai over de muur, maar helaas voor Oranje ook net naast het doel.
  6. tweede helft, minuut 78. Rapinoe naar de kant. Voor sterspeelster Rapinoe zit het WK erop. Ze trof op dit toernooi zes keer raak en krijgt een staande ovatie van het hele stadion. Press is haar vervangster.
  7. tweede helft, minuut 78. Van Veenendaal voorkomt de 3-0.

   Van Veenendaal voorkomt de 3-0

  8. tweede helft, minuut 77. Eindelijk eens een prik van Oranje. Beerensteyn snijdt goed naar binnen en haalt uit. Naeher pakt de bal zonder al te veel problemen.
  9. tweede helft, minuut 76. Van Veenendaal behoedt Oranje voor nog meer averij. Dunn mag zomaar de zestien inlopen en afdrukken, maar de Nederlandse doelvrouw werkt de poging in hoekschop. Die levert niks op.
  10. tweede helft, minuut 74. Heath en Rapinoe laten de 3-0 liggen.

   Heath en Rapinoe laten de 3-0 liggen

  11. tweede helft, minuut 73. Nederland wijkt en Lavelle knalt de 2-0 binnen voor de VS.

   Nederland wijkt en Lavelle knalt de 2-0 binnen voor de VS

  12. tweede helft, minuut 73. Bij Nederland grijpen ze in met twee wissels. Na Martens gaat nu ook Dekker naar de kant. Roord en Van de Sanden zijn hun vervangsters.
  13. tweede helft, minuut 72. Morgan botst op Van Veenendaal. De Amerikaanse aanvalsgolven blijven nu komen. Morgan trekt zich op gang en lijkt op weg naar de 3-0, maar Van Veenendaal steekt er een stokje tussen.
  14. tweede helft, minuut 71.
  15. tweede helft, minuut 71. Bij Oranje zijn ze even helemaal het noorden kwijt. Heath dolt met de Nederlandse defensie, maar scoren lukt net niet. Ook de herneming van Rapinoe levert niks op.
  16. tweede helft, minuut 69. Lavelle deelt nieuwe tik uit. Is de wedstrijd beslist? Lavelle krijgt te veel ruimte en maakt er met een uitstekend afstandsschot 2-0 van! Van Veenendaal heeft geen schijn van een kans.
  17. tweede helft, minuut 67.
  18. tweede helft, minuut 66. VS komt op voorsprong in WK-finale na VAR-fase met strafschop: 1-0.

   VS komt op voorsprong in WK-finale na VAR-fase met strafschop: 1-0

  19. tweede helft, minuut 66.