Belgische beloften mogen naar EK na felbevochten gelijkspel in Denemarken

di 29 maart 2022 21:53
U21: Denemarken - Belgie

Bravo, Belgische beloften. Onze nationale U21 zijn zeker van het EK na een felbevochten gelijkspel in Denemarken. Loïs Openda was alweer de gevierde man, met zijn zevende goal in deze campagne. De spits scoorde de cruciale 1-1, nadat de thuisploeg op voorsprong was gekomen.

Toch een kleine hoogdag voor het Belgische voetbal. De Rode Duivels winnen van Burkina Faso, maar vooral: met de U17 en U21 mogen twee van de aanstormende generaties naar het EK.

Zeker bij de beloften is dat een uitzonderlijke prestatie. Het is nog maar de vierde keer in de geschiedenis dat de Belgen zich weten te plaatsen voor het eindtoernooi.

Ook de wijze waarop was straf. De Belgen gingen de wedstrijd tegen grote concurrent Denemarken in met een perfecte 18 op 18 en amper één tegengoal.

Geen cadeaus

Een gelijkspel in Scandinavië volstond zodoende om nog voor de slotspeeldag zeker te zijn van het ticket richting EK 2023 in Roemenië en Georgië.

Snel zou blijken dat de Belgen dat niet zomaar cadeau zouden krijgen. De thuisploeg maakte er een bitse strijd van, waarin de ploeg van Jacky Matthijssen zich iets te veel liet meeslepen. Op korte tijd stond het plots 3-2… in gele kaarten.

Eén van de toegekende vrijschoppen zorgde ook voor de Deense openingsgoal. Vandevoordt miskeek zich op verraderlijke vrije trap in midden van doel (1-0). Een tikje voor de Belgen.

Openda weer de gevierde man

Gelukkig veerden de beloften op na rust. Aanvoerder Onana stuurde Openda - hard aangepakt voor rust - uitstekend het straatje in. De spits van Vitesse bleef ijzig kalm en scoorde de gelijkmaker. Zijn zevende treffer al tijdens deze EK-campagne. Straf.

Niet veel later volgde voor Openda zelfs nog een kans op de 1-2, maar die duwde hij over. In het laatste halfuur hielden de Belgen de partij volwassen onder controle. Alleen bij een gevaarlijk schot van O’Riley was het nog even bibberen.

Afspraak in de zomer van 2023 op het EK.

De ploeg van de Belgen tegen Denemarken

Vandevoordt; Siquet, Pletinckx, De Winter, Ndenbe (46' Matazo); Van der Brempt, Onana (90' Keita), Vranckx; Balikwisha (85' Deman), Openda, Vertessen (85' Kana)

Reacties na de match met Jacky Mathijssen, Koni De Winter en Loïs Openda:

21:50

Belgische beloften mogen naar het EK!

Het is binnen! Vandevoordt werkt de hoekschop weg en er wordt meteen afgefloten. De Belgische beloften hebben hun EK-ticket beet!

21:49

Allerlaatste hoekschop voor Denemarken

Ai, de beloften geven ongelukkig een hoekschop weg. De allerlaatste kans voor Denemarken...

21:45

4 minuten blessuretijd

De Belgische beloften moeten nog even volhouden. Er komen vier minuten extra tijd bij.

21:43

Onana geblesseerd naar de kant

Domper enkele minuten voor tijd. Aanvoerder Onana moet geblesseerd naar de kant. Een cruciale schakel door zijn lengte en recuperatievermogen. Keita van OH Leuven valt in.

21:43

Kana en Deman vallen in

Kana en Deman moeten het punt mee veiligstellen. De twee youngsters komen in de plaats van Balikwisha en Vertessen.

21:37

Enorme kans voor O'Riley

Een zucht van opluchting bij de Belgen. O'Riley ziet een schot eerst afgeblokt door Pletinckx, in de herneming vertrekt het schot van de invaller wel gevaarlijk richting doel. Vandevoordt ziet de bal net naast zoefen.

21:31

Aftellen naar EK-ticket

Nog tien minuten. Krijgen we nog een slotoffensief van de Denen? De thuisploeg lijkt er momenteel niet in te slagen om de defensie van de Duivels te ontmantelen.

21:25

Gevaarlijk standje voor Belgisch doel

De Belgen moeten waakzaam blijven. Plots duiken de Denen gevaarlijk op voor het doel van Vandevoordt. Gelukkig vlagt de lijnrechter voor buitenspel.

21:25

Nog 20 minuten

Geen grote kansen meer. Goed nieuws voor de Belgen, dus. Want bij de huidige stand zijn onze beloften over 20 minuten zeker van het EK.

21:15

Bijna opnieuw Openda

De jonge Duivels zaten bijna helemaal op rozen. Vertessen zet zich uitstekend door en bedient Openda met een heerlijke voorzet, maar die duwt de bal over doel.

21:07

Openda met de gelijkmaker!

Boem! Bij de eerste echt goeie Belgische kans is het raak. Openda - misschien wel een centimetertje buitenspel? - wordt perfect weggestuurd en rondt even sterk af. De Belgische beloften hebben opnieuw virtueel hun EK-ticket vast.

21:01

Denemarken dicht bij 2-0

Bijna een dreun voor de Belgen. Daramy krijgt een uitgelezen kans op de 2-0, maar mikt de mogelijkheid net naast.

21:01

2e helft op gang getrapt

De Belgische beloften hebben nog 45 minuten om vandaag al hun EK-ticket te verzekeren. Tonen ze na rust een reactie tegen Denemarken?

20:57

Mathijssen grijpt in voor de start van de tweede helft. Monaco-middenvelder Matazo zal Ndenbe vervangen.

20:55

Bekijk hieronder nog eens de tegentreffer van de Belgische U21. Een missertje van Vandevoordt?

20:45

Jonge Duivels gaan rusten met een achterstand

Werk voor de boeg in de tweede helft. De Belgische beloften gaan rusten bij een 1-0-achterstand na een rake vrijschop van Isaksen. Vooral in het laatste kwartier van de eerste helft gingen de Duivels te veel mee in het viriele spel van de thuisploeg. Uitgespeelde kansen waren er amper.

20:43

Gelijkmaker Openda afgekeurd

Geen 1-1 net voor rust. Openda werkt een voorzet van Siquet wel tegen de netten, maar stond ruim een meter offside.

20:40

Belgen zijn grip op match even kwijt

Het is bekomen voor de jonge Duivels. De ploeg van Jacky Mathijssen lijkt even te moeten bekomen van de tweede tegentreffer deze campagne. Straks een flinke peptalk tijdens de rust?