Ga naar de inhoud

Belgische beloften mogen naar EK na felbevochten gelijkspel in Denemarken

Bravo, Belgische beloften. Onze nationale U21 zijn zeker van het EK na een felbevochten gelijkspel in Denemarken. Loïs Openda was alweer de gevierde man, met zijn zevende goal in deze campagne. De spits scoorde de cruciale 1-1, nadat de thuisploeg op voorsprong was gekomen.

Toch een kleine hoogdag voor het Belgische voetbal. De Rode Duivels winnen van Burkina Faso, maar vooral: met de U17 en U21 mogen twee van de aanstormende generaties naar het EK.


Zeker bij de beloften is dat een uitzonderlijke prestatie. Het is nog maar de vierde keer in de geschiedenis dat de Belgen zich weten te plaatsen voor het eindtoernooi.


Ook de wijze waarop was straf. De Belgen gingen de wedstrijd tegen grote concurrent Denemarken in met een perfecte 18 op 18 en amper één tegengoal.

Geen cadeaus

Een gelijkspel in Scandinavië volstond zodoende om nog voor de slotspeeldag zeker te zijn van het ticket richting EK 2023 in Roemenië en Georgië.


Snel zou blijken dat de Belgen dat niet zomaar cadeau zouden krijgen. De thuisploeg maakte er een bitse strijd van, waarin de ploeg van Jacky Matthijssen zich iets te veel liet meeslepen. Op korte tijd stond het plots 3-2… in gele kaarten.


Eén van de toegekende vrijschoppen zorgde ook voor de Deense openingsgoal. Vandevoordt miskeek zich op verraderlijke vrije trap in midden van doel (1-0). Een tikje voor de Belgen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Openda weer de gevierde man

Gelukkig veerden de beloften op na rust. Aanvoerder Onana stuurde Openda - hard aangepakt voor rust - uitstekend het straatje in. De spits van Vitesse bleef ijzig kalm en scoorde de gelijkmaker. Zijn zevende treffer al tijdens deze EK-campagne. Straf.


Niet veel later volgde voor Openda zelfs nog een kans op de 1-2, maar die duwde hij over. In het laatste halfuur hielden de Belgen de partij volwassen onder controle. Alleen bij een gevaarlijk schot van O’Riley was het nog even bibberen.


Afspraak in de zomer van 2023 op het EK.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De ploeg van de Belgen tegen Denemarken

 

Vandevoordt; Siquet, Pletinckx, De Winter, Ndenbe (46' Matazo); Van der Brempt, Onana (90' Keita), Vranckx; Balikwisha (85' Deman), Openda, Vertessen (85' Kana)

Reacties na de match met Jacky Mathijssen, Koni De Winter en Loïs Openda:

Fase per fase

 1. 21 uur 50. Belgische beloften mogen naar het EK! Het is binnen! Vandevoordt werkt de hoekschop weg en er wordt meteen afgefloten. De Belgische beloften hebben hun EK-ticket beet! .
 2. 21 uur 49. Allerlaatste hoekschop voor Denemarken. Ai, de beloften geven ongelukkig een hoekschop weg. De allerlaatste kans voor Denemarken... .
 3. 21 uur 45. 4 minuten blessuretijd. De Belgische beloften moeten nog even volhouden. Er komen vier minuten extra tijd bij. .
 4. 21 uur 43. Onana geblesseerd naar de kant. Domper enkele minuten voor tijd. Aanvoerder Onana moet geblesseerd naar de kant. Een cruciale schakel door zijn lengte en recuperatievermogen. Keita van OH Leuven valt in. .
 5. 21 uur 43. Kana en Deman vallen in. Kana en Deman moeten het punt mee veiligstellen. De twee youngsters komen in de plaats van Balikwisha en Vertessen. .
 6. 21 uur 37. Enorme kans voor O'Riley. Een zucht van opluchting bij de Belgen. O'Riley ziet een schot eerst afgeblokt door Pletinckx, in de herneming vertrekt het schot van de invaller wel gevaarlijk richting doel. Vandevoordt ziet de bal net naast zoefen. .
 7. 21 uur 31. Aftellen naar EK-ticket. Nog tien minuten. Krijgen we nog een slotoffensief van de Denen? De thuisploeg lijkt er momenteel niet in te slagen om de defensie van de Duivels te ontmantelen. .
 8. 21 uur 25. Gevaarlijk standje voor Belgisch doel. De Belgen moeten waakzaam blijven. Plots duiken de Denen gevaarlijk op voor het doel van Vandevoordt. Gelukkig vlagt de lijnrechter voor buitenspel. .
 9. 21 uur 25. Nog 20 minuten. Geen grote kansen meer. Goed nieuws voor de Belgen, dus. Want bij de huidige stand zijn onze beloften over 20 minuten zeker van het EK. .
 10. 21 uur 15. Bijna opnieuw Openda. De jonge Duivels zaten bijna helemaal op rozen. Vertessen zet zich uitstekend door en bedient Openda met een heerlijke voorzet, maar die duwt de bal over doel. .
 11. 21 uur 07. Openda met de gelijkmaker! Boem! Bij de eerste echt goeie Belgische kans is het raak. Openda - misschien wel een centimetertje buitenspel? - wordt perfect weggestuurd en rondt even sterk af. De Belgische beloften hebben opnieuw virtueel hun EK-ticket vast. .
 12. 21 uur 01. Denemarken dicht bij 2-0. Bijna een dreun voor de Belgen. Daramy krijgt een uitgelezen kans op de 2-0, maar mikt de mogelijkheid net naast. .
 13. 21 uur 01. 2e helft op gang getrapt. De Belgische beloften hebben nog 45 minuten om vandaag al hun EK-ticket te verzekeren. Tonen ze na rust een reactie tegen Denemarken? .
 14. 20 uur 45. Jonge Duivels gaan rusten met een achterstand. Werk voor de boeg in de tweede helft. De Belgische beloften gaan rusten bij een 1-0-achterstand na een rake vrijschop van Isaksen. Vooral in het laatste kwartier van de eerste helft gingen de Duivels te veel mee in het viriele spel van de thuisploeg. Uitgespeelde kansen waren er amper. .
 15. 20 uur 43. Gelijkmaker Openda afgekeurd. Geen 1-1 net voor rust. Openda werkt een voorzet van Siquet wel tegen de netten, maar stond ruim een meter offside. .
 16. 20 uur 40. Belgen zijn grip op match even kwijt. Het is bekomen voor de jonge Duivels. De ploeg van Jacky Mathijssen lijkt even te moeten bekomen van de tweede tegentreffer deze campagne. Straks een flinke peptalk tijdens de rust? .
 17. 20 uur 39. Nieuwe vrijschop gaat over. Opnieuw code rood bij de Belgen. Denemarken krijgt opnieuw een vrije trap op een bijzonder interessante plek. Dit keer schiet Isaksen de stilliggende bal evenwel hoog over. .
 18. 20 uur 36. Denen zetten vrijschop om: 1-0. De thuisploeg benut de vrijschop maximaal. Isaksen trapt de bal hard in het midden van het doel. Vandevoordt lijkt zich een beetje te verkijken en kan de inzet van Isaksen niet keren. 1-0 voor Denemarken. .