Ga naar de inhoud

Lewandowski verslaat Messi op FIFA-gala, Putellas is beste speelster

In Zürich werden vanavond de FIFA Best Football Awards uitgereikt. Kevin De Bruyne veroverde voor het 2e jaar op een rij een plekje in het Elftal van het Jaar. Lewandowski en Putellas kroonden zich tot respectievelijk Speler en Speelster van het Jaar.

Tijdens de uitreiking van de Gouden Bal eind november was er nog verontwaardiging. Niet uitblinker Lewandowski, maar Messi ging toen met de hoofdprijs aan de haal.


Op het FIFA-gala geschiedde vanavond gerechtigheid. De Poolse doelpuntenmachine van Bayern kreeg meer stemmen dan Messi en volgt zichzelf op de erelijst op.

 

Barça-ster Alexia Putellas werd verkozen tot Speelster van het Jaar. Zo wint ze de dubbel, want de Spaanse sleepte ook de Gouden Bal in de wacht.

 

De Puskas Award was een kolfje naar de hand van Erik Lamela. De rabona van de Argentijn als Tottenham-winger tegen Arsenal werd verkozen tot Doelpunt van het Jaar.

Van Belgische zijde viel enkel Kevin De Bruyne in de prijzen. Hij veroverde een stekje in het Elftal van het Jaar. 

Alle prijzen op een rijtje

Speler van het Jaar Robert Lewandowski (Pol/Bayern)  
Speelster van het Jaar Alexia Putellas (Spa/Barcelona)  
Coach van het Jaar (mannen) Thomas Tuchel (Chelsea)  
Coach van het Jaar (vrouwen) Emma Haytes (Chelsea)  
Doelman van het Jaar Edouard Mendy (Chelsea)  
Doelvrouw van het Jaar Christiane Endler (Lyon)  
Doelpunt van het Jaar Erik Lamela (Arg/Sevilla, ex-Tottenham)  
Fair Play Deense nationale ploeg en medische staf  
Fans van het Jaar Deense en Finse fans na hartfalen Eriksen  
Special Award Cristiano Ronaldo (Por/United/Juventus)  
Recordtopschutter nationale teams Christine Sinclair (Can)  
Elftal van het Jaar (mannen) DOELMAN Donnaruma
  VERDEDIGERS Alaba-Dias-Bonucci
  MIDDENVELDERS Jorginho-Kanté-De Bruyne
  AANVALLERS Ronaldo-Haaland-Lewandowski-Messi
     
Elftal van het Jaar (vrouwen) DOELVROUW Endler
  VERDEDIGERS Bronze-Renard-Bright-Eriksson
  MIDDENVELDERS Banini-Lloyd-Bonansea
  AANVALLERS Miedema-Marta-Morgan

FIFA Best Football Awards

 1. 20 uur 32. Cristiano Ronaldo krijgt speciale trofee voor zijn 115 goals voor Portugal.

  Cristiano Ronaldo krijgt speciale trofee voor zijn 115 goals voor Portugal

 2. 20 uur 17. Robert Lewandowski is opnieuw de beste speler van het jaar.

  Robert Lewandowski is opnieuw de beste speler van het jaar

 3. 20 uur 16. Lewandowski wint voor het 2e jaar op een rij. Wat bij de Gouden Bal niet lukte, is vandaag wel gelukt: Robert Lewandowski is boven Lionel Messi verkozen als beste speler van 2021. De Poolse doelpuntenmachine volgt zichzelf op de erelijst op. .
 4. 20 uur 06. Alexia Putellas is de beste speelster van het jaar.

  Alexia Putellas is de beste speelster van het jaar

 5. 20 uur 05. Putellas is beste speelster ter wereld. Na de Gouden Bal ontvangt Alexia Putellas ook de FIFA Award voor beste speelster van het jaar. De Spaanse is de exponente van het sterrenensemble van FC Barcelona. Putellas leidde de Catalanen vorig seizoen naar de Spaanse titel, de Spaanse beker en de Champions-League-trofee. .
 6. 20 uur 04. Kevin De Bruyne maakt deel uit van het FIFA-elftal van het jaar.

  Kevin De Bruyne maakt deel uit van het FIFA-elftal van het jaar

 7. 20 uur 03. Dit zijn de 11 beste vrouwen in het elftal van het jaar.

  Dit zijn de 11 beste vrouwen in het elftal van het jaar

 8. 20 uur 02. De Bruyne in FIFA-elftal van het jaar. Doelman : Donnaruma Verdedigers : Alaba-Dias-Bonucci Middenvelders : Jorginho-Kanté-De Bruyne Aanvallers : Ronaldo-Haaland-Lewandowski-Messi .
 9. 19 uur 54. FIFA-elftal van het jaar bij de vrouwen. Doelvrouw : Endler Verdedigers : Bronze-Renard-Bright-Eriksson Middenvelders : Banini-Lloyd-Bonansea Aanvallers : Miedema-Marta-Morgan .
 10. 19 uur 50. Thomas Tuchel van Chelsea is de coach van het jaar.

  Thomas Tuchel van Chelsea is de coach van het jaar

 11. 19 uur 49. Deense en Finse fans vallen ook in de prijzen. De EK-match waarin Christian Eriksen in elkaar zakte door een hartfalen, heeft vorig jaar indruk gemaakt. Na de medische staf krijgen nu ook de Deense en Finse fans een trofee: die van beste fans. Toen Eriksen onderzocht werd in het ziekenhuis, zongen de Deense en Finse fans elkaar samen moed in. Sport verbroedert. .
 12. 19 uur 43. Tuchel is beste coach. Ook bij de mannen levert Chelsea de beste coach af: Thomas Tuchel. De Duitse trainer van Romelu Lukaku sleepte vorig seizoen met Chelsea de Beker met de Grote Oren in de wacht. Tuchel kreeg meer stemmen dan EK-kampioen Mancini en City-coach Guardiola. Op de erelijst volgt hij Jürgen Klopp op. .
 13. 19 uur 40. De Fairplayaward gaat naar de Deense ploeg en medische staf tijdens de hartaanval van Eriksen op het EK.

  De Fairplayaward gaat naar de Deense ploeg en medische staf tijdens de hartaanval van Eriksen op het EK

 14. 19 uur 37. Chelsea-vrouwen hebben beste coach. De Britse succescoach Emma Hayes is bekroond met de prijs van beste coach. Zij loodste Chelsea in 2021 naar de titel en eindwinst in de FA Cup, de League Cup en de Community Shield. In de finale van de Champions League kwam de internationale kers op de taart er niet: Chelsea ging toen met 4-0 onderuit tegen Barcelona. .
 15. 19 uur 33. Fair play is voor Deense ploeg en medische staf . Het was een van de meest beklijvende beelden van het afgelopen sportjaar. Christian Eriksen viel neer tijdens de EK-match tegen Finland. Hij werd gereanimeerd en kreeg vervolgens een defibrillator. De Deense nationale ploeg en Eriksens redders, de medische staf, worden nu beloond met de fairplayaward. .
 16. 19 uur 30. Erik Lamela krijgt de Puskas-Award voor mooiste goal van het jaar.

  Erik Lamela krijgt de Puskas-Award voor mooiste goal van het jaar

 17. 19 uur 29. Lamela maakte mooiste goal. De Puskas Award is voor Tottenham-speler Erik Lamela. Tegen Arsenal trof hij raak met een heerlijke rabona. Daarmee troeft Lamela EK-scherpschutter Patrik Schick (goal in Tsjechië-Schotland) en Mehdi Taremi (die scoorde in Chelsea-Porto) af. .
 18. 19 uur 25. Edouard Mendy van Chelsea is de beste doelman van de wereld.

  Edouard Mendy van Chelsea is de beste doelman van de wereld

 19. 19 uur 19. Mendy is beste doelman. Het is de Deense oud-doelman Peter Schmeichel die de naam van de winnaar onthult: Edouard Mendy. De Senegalese doelwachter veroverde vorig jaar de eindzege in de Champions League met Chelsea. Momenteel is hij aanwezig op de Afrika Cup, maar door een positieve coronatest kwam Mendy nog niet in actie. .