Ga naar de inhoud
" "
De Belgen spelen op 10, 14 en 18 juli.

Red Flames loten gunstig met Frankrijk, Italië en IJsland op Euro 2022

 do 28 oktober 2021 18:40

De nationale voetbalvrouwen kennen hun tegenstanders in de groepsfase van Euro 2022, van 6 tot 31 juli in Engeland. De Red Flames treffen Frankrijk uit pot 1, Italië uit pot 2 en IJsland uit pot 4. Bondscoach Ives Serneels kan tevreden terugkeren uit Manchester: dit is best een groep met mogelijkheden. "We mogen tevreden zijn. De ambities is de tweede ronde."

De 4 groepen:
Red Flames treffen Frankrijk, Italië en IJsland op het EK 2022
Niet Nederland, Engeland of Duitsland

Voetbal komt volgend jaar weer thuis, in Engeland. De blitse show vandaag gaf al een voorproefje. De Engelse organisatoren willen zorgen voor een "legacy" (nalatenschap). "Voetbal moet een vehikel worden voor sociale verandering", was de boodschap.

 

Kosten noch moeite werden alvast gespaard. Heel wat mooie namen namen deel aan de lotingceremonie. Ex-topspeelsters als Anja Mittag, Camille Abily, Kelly Smith, Katrine Pedersen en Lotta Schelin, maar ook topvoetballers als Ruben Dias (Manchester City) en Juan Mata (Manchester United).

 

Zij zorgden er mee voor dat België in Groep D belandde bij Frankijk en Italië en IJsland. België is de nummer 19 van de wereld, Frankrijk de nummer 5, Italië de nummer 14 en IJsland de nummer 16.

België liep zo titelverdediger Nederland en toplanden Duitsland en Engeland (het gastland bovendien) uit pot 1 mis. Duitsland won 8 van de 12 EK-edities, Engeland speelde al 2 keer de finale. Frankrijk is de kwartfinalist van het EK 2017 en WK 2019. Uit pot 4 was Rusland nog beter geweest dan IJsland, maar eigenlijk mogen we daar niet over klagen.

De Flames openen op 10 juli tegen IJsland, op 14 juli volgt Frankrijk, op 18 juli Italië, ook kwartfinalist op het WK 2019. De eerste en derde match zijn in het Manchester City Academy Stadium, de tweede in het New York Stadium in Rotherham.

Om de indeling van de potten te bepalen keek de UEFA naar de resultaten van het EK 2017 (voor- en eindronde), het WK 2019 (voor- en eindronde) en het EK 2021 (voorronde).

Het EK wordt met 16 landen gespeeld, de top 2 stoot door naar de kwartfinales. En dat is de ambitie van onze vrouwenploeg.

België speelt op 10 juli tegen IJsland, op 14 juli volgt Frankrijk en op 18 juli Italië.
Engeland-Oostenrijk is opener op Old Trafford

Titelverdediger Nederland speelt in groep C tegen Zweden, Rusland en Zwitserland. Groep A bestaat uit organisator Engeland, Noorwegen, Oostenrijk en Noord-Ierland. Poule B wordt gevormd door Duitsland, Spanje, Denemarken en Finland.

Het EK in Engeland wordt de 13e editie van de Europese titelstrijd bij de vrouwen. Het toernooi stond aanvankelijk in de zomer van 2021 geprogrammeerd maar werd, net als het EK bij de mannen, met een jaar uitgesteld door de coronapandemie.

Er zal worden gespeeld in 10 stadions en de finale zal plaatsvinden in het mythische Wembley. De openingsmatch is Engeland-Oostenrijk op Old Trafford van Manchester United.

De Red Flames plaatsten zich door hun kwalificatiepoule te winnen voor Zwitserland. Dat stootte nadien ook door langs de play-offs. De Belgische vrouwen namen één keer eerder deel aan het EK. In 2017 sneuvelden ze in Nederland in de groepsfase.

De Caigny: "Dit moet haalbare groep kunnen zijn"
Bondscoach Serneels: "Moeten tevreden zijn"

Ives Serneels was een tevreden Belgische coach: "Wij moeten tevreden zijn. Dit is een open groep met mogelijkheden. We wilden Engeland en Spanje vermijden. Dat is gelukt, en verder weet je dat het allemaal sterke teams zijn."

"Zo hebben we in pot D (IJsland) het sterkste team geloot. Maar je gaat een EK spelen en dan weet je dat je elke wedstrijd voluit zal moeten gaan om iets te halen."

De komende tegenstanders zijn geen onbekenden voor Serneels. "Frankrijk hebben we in het verleden al bekampt. IJsland hadden we enkele jaren geleden ook in onze groep en tegen Italië hebben we tijdens de vorige WK-campagne 2 keer gespeeld. We kennen de teams."

Tegen Italië won en verloor België 3 jaar geleden een keer. Hetzelfde 4 jaar geleden in oefenduels tegen Frankrijk.  

In 2017 werd België als EK-debutant gewipt in de groepsfase. Serneels legt de lat nu hoger. "Je moet proberen stappen vooruit te zetten en dan is de ambitie nu de tweede ronde. We bekijken het wedstrijd per wedstrijd. Op het vorige EK haalden we een mooie zege tegen Noorwegen en verloren we 2 keer nipt. Als je nu beter kan doen qua resultaat, dan maak je veel kans op de tweede ronde."

Serneels: "Voordeel voor ons dat we het EK een jaartje later mogen spelen"
pot 1 pot 2 pot 3 pot 4
Engeland Zweden Denemarken IJsland
Nederland Spanje België Rusland
Duitsland Noorwegen Zwitserland Finland
Frankrijk Italië Oostenrijk Noord-Ierland
Loting EK voetbal 2022
18:36
IJsland komt uit pot 4 voor Flames

Groep A: Engeland, Noorwegen, Oostenrijk, Noord-Ierland
Groep B: Duitsland, Spanje, Denemarken, Finland
Groep C: Nederland, Zweden, Zwitserland, Rusland
Groep D: Frankrijk, Italië, België, IJsland

18:34
België in Groep D

Groep A: Engeland, Noorwegen, Oostenrijk
Groep B: Duitsland, Spanje, Denemarken
Groep C: Nederland, Zweden, Zwitserland 
Groep D: Frankrijk, Italië, België

18:33
Pot 3 met Flames!

Denemarken, België, Zwitserland en Oostenrijk komen eraan.

18:31

Groep A: Engeland meets Noorwegen
Groep B: Duitsland meets Spanje
Groep C: Nederland meets Zweden
Groep D: Frankrijk meets Italië

18:30
Pot 2

Zweden, Spanje, Noorwegen en Italië liggen in de urne.

18:26
Pot 1

Engeland is vooraf toegewezen aan Groep A, Duitsland staat op positie 1 in Groep B, Europees kampioen Nederland in Groep C en Frankrijk in Groep D.

18:21
Record verbeteren

De UEFA wil met het EK in Engeland alle records verbeteren (toeschouwers, tv-kijkers,...). Er zijn al 160.000 tickets verkocht, maar er zijn er nog heel wat over.

18:18
De loting komt eraan

De speciale gasten die de loting in goede banen zullen leiden, worden voorgesteld: Karen Carney, Anja Mittag (3x EK-winnaar), Ruben Dias, Juan Mata, Camille Abily, Kelly Smith, Katrine Pedersen en Lotta Schelin.

18:16
Het motto van dit EK is nalatenschap ("legacy"). Voetbal moet het vehikel zijn voor sociale verandering.
Karen Bardsley, ex-doelvrouw van Engeland en Manchester City
18:06
Flitsende show

De Britse singer-songwriter Ellie Goulding opent de show, die voorlopig bol staat van flitsende filmpjes. Onder meer de speelsteden en stadions worden zingend voorgesteld.

09:39
16 landen verdeeld over 4 potten

Het EK voetbal voor vrouwen zou normaal gezien dit jaar plaatsgevonden hebben, maar werd door de coronapandemie een jaartje opgeschoven. Het toernooi vindt nu plaats van 6 tot 31 juli 2022 in Engeland.

16 landen hebben zich al een poos geleden geplaatst voor het toernooi, waaronder ook België. De Red Flames zitten straks in pot 3 bij de loting en mogen dus al zeker 2 pittige tegenstanders verwachten in de poulefase. Op het EK zullen de nummers 1 en 2 in elke groep doorstoten naar de kwartfinales.

09:37
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
09:34
Tien stadions

Tien Engelse stadions zullen volgend jaar het EK ontvangen: Brighton & Hove (Brighton & Hove Community Stadium), Londen (Brentford en Wembley), Manchester (Manchester City Academy Stadium), Milton Keynes (Stadium MK), Rotherham (New York Stadium), Sheffield (Bramall Lane), Southampton (St Mary's Stadium), Trafford (Old Trafford) en Wigan & Leigh (Leigh Sports Village).

De finale vindt plaats op Wembley, de enige EK-match in de legendarische voetbaltempel.

09:33
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
09:32
Loting EK voetbal

De Red Flames kennen vanavond hun tegenstanders voor het EK voetbal in 2022. U kunt de loting hier straks live bekijken vanaf 18 u.