Jonge Duivels zetten Turkije vlot opzij en blijven foutloos in EK-voorronde

De Belgische beloften hebben Turkije vlot opzij gezet in hun EK-voorronde. Openda maakte het verschil met twee goals, Vertessen deed er in de extra tijd nog eentje bij. Met 6 op 6 hebben de jonge Duivels een foutloos rapport.

Doelpunten Turkije - België:

 • 31' 0-1 Loïs Openda
 • 82' 0-2 Loïs Openda
 • 90'+2' 0-3 Yorbe Vertessen

Openda wist zwak wedstrijdbegin uit

In juni waren de Belgische voetbalbeloften met een zege in Kazachstan aan hun kwalificatiecampagne voor het EK 2023 begonnen. Op bezoek in Turkije mochten de Belgen op zoek gaan naar een 6 op 6. 

 

Op papier hadden de Belgen veel meer kwaliteit in de rangen dan de Turken, maar dat toonde zich niet in de openingsfase. Na amper twee minuten werden de jonge Duivels al opgeschrikt door een afgekeurd doelpunt van Bayrakdar. 


De Belgische beloften kregen moeilijk grip op de gretige Turken, maar kwamen na tien minuten wel al bijna op voorsprong, toen Pletinckx tegen de paal kopte. Op het halfuur kwam die voorsprong er toch, toen Openda zich goed doorzette op links en netjes afwerkte: 0-1.


De Belgen namen daarna het heft meer en meer in handen. Openda kreeg nog een uitstekende kans, op voorzet van Siquet, en Verschaeren claimde vlak voor de rust nog een penalty na een lichte fout. Aan de stand veranderde dat niets meer.

Openda en Vertessen maken Turkije af

De tweede helft begon zoals de eerste: de Turken openden met veel honger, de Belgen hadden moeite om de bal in de ploeg te houden. Vlak voor het uur hingen de bordjes zelfs bijna in evenwicht, maar Akman trapte een opgelegde kans een meetlatje naast het doel.

 

De Belgen overwonnen hun dipje en maakten het tien minuten voor tijd zelf af. Openda, weer hij, snelde weg op links en trapte opnieuw goed binnen in de verre hoek. De buit was binnen.

 

In het slot had Mathijssen de ruimte om nog wat wissels door te voeren. Eén van die invallers, PSV-aanvaller Vertessen, maakte in de extra tijd de wedstrijd helemaal dood met een een echte spitsengoal.

 

De Belgen blijven zo foutloos in hun EK-voorronde en leiden hun groep met 6 op 6. Binnen een dikke maand komen de beloften opnieuw in actie. Op 8 oktober ontvangen ze Kazachstan in eigen huis.

Opstelling België: Vandevoordt, Kana, Pletinckx, Theate, Siquet, Onana, Raskin, Sardella, De Ketelaere, Verschaeren, Openda.

Invallers: Matazo, Van der Brempt, Vertessen, El Hadj, Lissens.

Bondscoach Mathijssen: "Nu wil ik een 9 op 9"

"We hebben gekregen wat we verwachtten", reageerde bondscoach Jacky Mathijssen achteraf. "Gelukkig hebben de spelers dat ter harte genomen. We hadden een moeilijke instap in zowel de eerste als de tweede helft."

 

"We hebben dan een blok gevormd en mogelijkheden gezocht om uit die omknelling te komen. We hebben dan ook het middenveld iets meer moeten versterken met Matazo. We hebben een paar keer voetbalgeluk gehad, maar dat hoort erbij. Fantastisch resultaat," aldus Mathijssen.   

 

Mathijssen was ook erg tevreden over zijn twee spitsen. "Als de tegenstander hoog en energiek wil druk zetten dan laten ze ruimtes. Dat is nu net hetgene waar Openda enorm sterk in is. We hebben vandaag gezien dat we met Vertessen nog zo iemand achter de hand hebben."   

 

"We komen nu in een periode met drie thuiswedstrijden. Daar moeten we nu bevestigen. Zeker de eerste tegen Kazachstan. Ik wil nu, in deze omstandigheden, absoluut met negen op negen tegen Denemarken beginnen."

Fase per fase

 1. 20 uur 55. EINDE: België pakt vlotte winst in Turkije. De Belgen zetten hun goede start verder in hun EK-kwalificatiecampagne. Tegen Turkije maakte Opende met twee goals het verschil, Vertessen deed er in de extra tijd nog een doelpunt bij. De Belgen leiden hun groep met 6 op 6. .
 2. 20 uur 50. GOAL: Vertessen pikt nog goaltje mee. De Belgen doen er nog een doelpunt bij. Matazo dribbelt goed en bedient Van der Brempt. Die mist zijn schot, maar Vertessen reageert kwiek en tikt de bal nog binnen.  .
 3. 20 uur 49. Rood voor Turkije. Bayir pakt op korte tijd twee keer geel. De Turken moeten dus met 10 de wedstrijd vol maken, al maakt het niet veel meer uit. .
 4. 20 uur 46. 4 minuten extra tijd. We spelen nog 4 minuten verder. Doen de Belgen er nog een doelpunt bij? .
 5. 20 uur 45. De buit lijkt binnen voor de jonge Duivels, dus voert Mathijssen nog wat wissels door. Vertessen, El Hadj, Van der Brempt en Lissens zijn er de voorbije minuten op gekomen. Openda, De Ketelaere, Siquet en Raskin mogen gaan rusten. .
 6. 20 uur 43. Bijna Akman. Daar zijn de Turken plots weer. Balci pakt uit met een heerlijke voorzet, Akman duikt spectaculair naar de bal, maar zijn kopbal gaat naast.  .
 7. 20 uur 38. GOAL: Openda beslist het! Een minuutje nadat hij aan zijn tweede geel ontsnapt, beslist Openda de partij. De spits kan op links wegsnellen na een pass van Onana en trapt goed overhoeks binnen. Met nog een kleine tien minuten op de klok lijkt de buit binnen voor de Belgen. .
 8. 20 uur 36. Openda speelt met vuur. Hij staat offside maar besluit alsnog te trappen. Zijn lob gaat er dan wel heerlijk in, hier had hij zomaar zijn tweede gele kaart voor kunnen krijgen. .
 9. 20 uur 30. Openda gaat de bon op na een iets te stevig luchtduel. De Ketelaere moet zijn boze ploegmaat even wegduwen van de scheidsrechter, om erger te voorkomen. .
 10. 20 uur 26. We zijn een beetje aan een dood moment aanbeland in deze wedstrijd. Beide teams slagen er niet in om de controle te behouden. De minimale voorsprong blijft toch link voor de Duivels. .
 11. 20 uur 20. Verschaeren out, Matazo in. Het Belgische middenveld heeft er geen al te best kwartier opzitten. Mathijssen grijpt in en haalt Verschaeren naar de kant. Het 19-jarige Monaco-talent Eliot Matazo mag zich gaan bewijzen. .
 12. 20 uur 18. De Belgen zijn hun dipje te boven gekomen en kunnen nu de bal weer in de ploeg houden. Speculeren op de 0-1-voorsprong is wat riskant, dat weten de jonge Duivels ook. .
 13. 20 uur 15. Openda speelt het slecht uit. Plots komen de Belgen onder de Turkse druk uit. De Ketelaere stuurt met een heerlijke pass Openda diep. Die moet de meegespurte Verschaeren de 0-2 aanbieden, maar hij speelt het te nonchalant uit.  .
 14. 20 uur 13. De Turkse fans voelen dat er een doelpunt in de lucht hangt en zetten hun kelen open. De Belgen moeten hun dipje zien te overleven. .
 15. 20 uur 11. Akman laat de gelijkmaker liggen! Yilmaz, die uitstekend uit de kleedkamers is gekomen, bedient Akman op de rand van de zestien. De Turkse spits heeft alle ruimte om een hoek uit te kiezen, maar legt de bal een meetlatje naast het doel van Vandevoordt. De Belgen beven! .
 16. 20 uur 09. Theate gaat naar nadat hij een paardenbeet krijgt van een Turk. De Belgen kunnen het moment gebruiken om het Turkse momentum wat te breken. De Duivels hebben het moeilijk. .
 17. 20 uur 05. Net als in de eerste helft maken de Turken de beste indruk in de openingsminuten. Akman kan net niet bij een goeie bal van Yilmaz, daar komen de Belgen goed weg. .
 18. 20 uur 02. START 2e HELFT: Houden Belgen voorsprong vast? Op de openingsminuten na was het Belgisch overwicht in de eerste helft groot. Trekken de jonge Duivels die lijn door na de pauze? .
 19. 19 uur 47. RUST: Belgen leiden verdiend in Turkije. Na een verdienstelijke eerste helft van de jonge Duivels gaan ze de kleedkamer in met een 0-1-voorsprong. We onthouden vooral een bal op de paal van Pletinckx, een knap doelpunt van Openda en de penaltyclaim van Verschaeren. .