Ga naar de inhoud
Amadou Onana is sinds kort de aanvoerder van de U21.
Bondscoach Jacky Mathijssen.
wedstrijden België in groep I
Kazachstan België 1-3
Turkije België 0-3
België Kazachstan 2-0
België Denemarken 1-0
België Turkije 2-0
Schotland België 0-2
Denemarken België 1-1
België Schotland 0-0
stand in groep I
    M W G V +/- punten
1. België 8 6 2 0 +12 20
2. Denemarken 6 4 1 1 +5 13
3. Turkije 6 2 1 3 -3 7
4. Schotland 7 1 3 3 -4 6
5. Kazachstan 7 0 1 6 -10 1

Jonge Duivels zetten Turkije vlot opzij en blijven foutloos in EK-voorronde

 vr 3 september 2021 20:53
EK-voorronde U21: Turkije - België

De Belgische beloften hebben Turkije vlot opzij gezet in hun EK-voorronde. Openda maakte het verschil met twee goals, Vertessen deed er in de extra tijd nog eentje bij. Met 6 op 6 hebben de jonge Duivels een foutloos rapport.

Doelpunten Turkije - België:

  • 31' 0-1 Loïs Openda
  • 82' 0-2 Loïs Openda
  • 90'+2' 0-3 Yorbe Vertessen
Openda wist zwak wedstrijdbegin uit

In juni waren de Belgische voetbalbeloften met een zege in Kazachstan aan hun kwalificatiecampagne voor het EK 2023 begonnen. Op bezoek in Turkije mochten de Belgen op zoek gaan naar een 6 op 6. 

 

Op papier hadden de Belgen veel meer kwaliteit in de rangen dan de Turken, maar dat toonde zich niet in de openingsfase. Na amper twee minuten werden de jonge Duivels al opgeschrikt door een afgekeurd doelpunt van Bayrakdar. 


De Belgische beloften kregen moeilijk grip op de gretige Turken, maar kwamen na tien minuten wel al bijna op voorsprong, toen Pletinckx tegen de paal kopte. Op het halfuur kwam die voorsprong er toch, toen Openda zich goed doorzette op links en netjes afwerkte: 0-1.


De Belgen namen daarna het heft meer en meer in handen. Openda kreeg nog een uitstekende kans, op voorzet van Siquet, en Verschaeren claimde vlak voor de rust nog een penalty na een lichte fout. Aan de stand veranderde dat niets meer.

Openda en Vertessen maken Turkije af

De tweede helft begon zoals de eerste: de Turken openden met veel honger, de Belgen hadden moeite om de bal in de ploeg te houden. Vlak voor het uur hingen de bordjes zelfs bijna in evenwicht, maar Akman trapte een opgelegde kans een meetlatje naast het doel.

 

De Belgen overwonnen hun dipje en maakten het tien minuten voor tijd zelf af. Openda, weer hij, snelde weg op links en trapte opnieuw goed binnen in de verre hoek. De buit was binnen.

 

In het slot had Mathijssen de ruimte om nog wat wissels door te voeren. Eén van die invallers, PSV-aanvaller Vertessen, maakte in de extra tijd de wedstrijd helemaal dood met een een echte spitsengoal.

 

De Belgen blijven zo foutloos in hun EK-voorronde en leiden hun groep met 6 op 6. Binnen een dikke maand komen de beloften opnieuw in actie. Op 8 oktober ontvangen ze Kazachstan in eigen huis.

Opstelling België: Vandevoordt, Kana, Pletinckx, Theate, Siquet, Onana, Raskin, Sardella, De Ketelaere, Verschaeren, Openda.

Invallers: Matazo, Van der Brempt, Vertessen, El Hadj, Lissens.

Bondscoach Mathijssen: "Nu wil ik een 9 op 9"

"We hebben gekregen wat we verwachtten", reageerde bondscoach Jacky Mathijssen achteraf. "Gelukkig hebben de spelers dat ter harte genomen. We hadden een moeilijke instap in zowel de eerste als de tweede helft."

 

"We hebben dan een blok gevormd en mogelijkheden gezocht om uit die omknelling te komen. We hebben dan ook het middenveld iets meer moeten versterken met Matazo. We hebben een paar keer voetbalgeluk gehad, maar dat hoort erbij. Fantastisch resultaat," aldus Mathijssen.   

 

Mathijssen was ook erg tevreden over zijn twee spitsen. "Als de tegenstander hoog en energiek wil druk zetten dan laten ze ruimtes. Dat is nu net hetgene waar Openda enorm sterk in is. We hebben vandaag gezien dat we met Vertessen nog zo iemand achter de hand hebben."   

 

"We komen nu in een periode met drie thuiswedstrijden. Daar moeten we nu bevestigen. Zeker de eerste tegen Kazachstan. Ik wil nu, in deze omstandigheden, absoluut met negen op negen tegen Denemarken beginnen."

Fase per fase
20:55
EINDE: België pakt vlotte winst in Turkije

De Belgen zetten hun goede start verder in hun EK-kwalificatiecampagne. Tegen Turkije maakte Opende met twee goals het verschil, Vertessen deed er in de extra tijd nog een doelpunt bij. De Belgen leiden hun groep met 6 op 6.

20:50
GOAL: Vertessen pikt nog goaltje mee

De Belgen doen er nog een doelpunt bij. Matazo dribbelt goed en bedient Van der Brempt. Die mist zijn schot, maar Vertessen reageert kwiek en tikt de bal nog binnen. 

20:49
Rood voor Turkije

Bayir pakt op korte tijd twee keer geel. De Turken moeten dus met 10 de wedstrijd vol maken, al maakt het niet veel meer uit.

20:46
4 minuten extra tijd

We spelen nog 4 minuten verder. Doen de Belgen er nog een doelpunt bij?

20:45

De buit lijkt binnen voor de jonge Duivels, dus voert Mathijssen nog wat wissels door. Vertessen, El Hadj, Van der Brempt en Lissens zijn er de voorbije minuten op gekomen. Openda, De Ketelaere, Siquet en Raskin mogen gaan rusten.

20:43
Bijna Akman

Daar zijn de Turken plots weer. Balci pakt uit met een heerlijke voorzet, Akman duikt spectaculair naar de bal, maar zijn kopbal gaat naast. 

20:40
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
20:38
GOAL: Openda beslist het!

Een minuutje nadat hij aan zijn tweede geel ontsnapt, beslist Openda de partij. De spits kan op links wegsnellen na een pass van Onana en trapt goed overhoeks binnen. Met nog een kleine tien minuten op de klok lijkt de buit binnen voor de Belgen.

20:36

Openda speelt met vuur. Hij staat offside maar besluit alsnog te trappen. Zijn lob gaat er dan wel heerlijk in, hier had hij zomaar zijn tweede gele kaart voor kunnen krijgen.

20:30

Openda gaat de bon op na een iets te stevig luchtduel. De Ketelaere moet zijn boze ploegmaat even wegduwen van de scheidsrechter, om erger te voorkomen.

20:26

We zijn een beetje aan een dood moment aanbeland in deze wedstrijd. Beide teams slagen er niet in om de controle te behouden. De minimale voorsprong blijft toch link voor de Duivels.

20:20
Verschaeren out, Matazo in

Het Belgische middenveld heeft er geen al te best kwartier opzitten. Mathijssen grijpt in en haalt Verschaeren naar de kant. Het 19-jarige Monaco-talent Eliot Matazo mag zich gaan bewijzen.

20:18

De Belgen zijn hun dipje te boven gekomen en kunnen nu de bal weer in de ploeg houden. Speculeren op de 0-1-voorsprong is wat riskant, dat weten de jonge Duivels ook.

20:15
Openda speelt het slecht uit

Plots komen de Belgen onder de Turkse druk uit. De Ketelaere stuurt met een heerlijke pass Openda diep. Die moet de meegespurte Verschaeren de 0-2 aanbieden, maar hij speelt het te nonchalant uit. 

20:13

De Turkse fans voelen dat er een doelpunt in de lucht hangt en zetten hun kelen open. De Belgen moeten hun dipje zien te overleven.

20:11
Akman laat de gelijkmaker liggen!

Yilmaz, die uitstekend uit de kleedkamers is gekomen, bedient Akman op de rand van de zestien. De Turkse spits heeft alle ruimte om een hoek uit te kiezen, maar legt de bal een meetlatje naast het doel van Vandevoordt. De Belgen beven!

20:09

Theate gaat naar nadat hij een paardenbeet krijgt van een Turk. De Belgen kunnen het moment gebruiken om het Turkse momentum wat te breken. De Duivels hebben het moeilijk.

20:05

Net als in de eerste helft maken de Turken de beste indruk in de openingsminuten. Akman kan net niet bij een goeie bal van Yilmaz, daar komen de Belgen goed weg.