Ga naar de inhoud

EK Kort: Zwakke ref uit België - Portugal krijgt nog een match toegewezen

Een nieuwe dag, een nieuw geluid: ook op Euro 2020. Na 2 dagen "actieve" voetbalstilte beginnen vandaag de kwartfinales met Zwitserland-Spanje en België-Italië. Andere interessante weetjes verneem je hier ook.

Fase per fase

  1. 18 uur 17. Felix Brych fluit Engeland - Oekraïne. Opvallend: Felix Brych, die een slechte beurt maakte tijdens België - Portugal, krijgt toch nog een EK-match toegewezen. De Duitser fluit morgen Engeland - Oekraïne. .
  2. 17 uur 29. Bijzonder: tuimelende Tsjechen in Baku.

    Bijzonder: tuimelende Tsjechen in Baku

  3. 11 uur 34. Scheidsrechters moeten minder tussenkomen op dit EK. Er zijn tijdens de groepsfase van het EK minder overtredingen gemaakt in vergelijking met de vorige eindtoernooien. Dat bracht de UEFA vrijdag naar buiten. Ook hebben scheidsrechters minder kaarten uitgedeeld en is de bal langer in het spel geweest. Spelers, trainers en experts zijn het erover eens dat dat voor een belangrijk deel komt doordat scheidsrechters het spel zo veel mogelijk op gang willen houden. Scheidsrechters zijn tot dusver grotendeels buiten de schijnwerpers gebleven en er zijn voorlopig ook minder controversiële beslissingen genomen dan bij vorige EK's. In de groepsfase werden per wedstrijd 22,4 overtredingen gemaakt, bij het EK van 2016 waren dat er nog 25,3. Het aantal uitgedeelde kaarten ging terug van 3,6 naar 2,7 per duel. De tijd dat spelers daadwerkelijk voetbalden, steeg van 56,5 minuten in 2016 naar bijna 59 minuten per wedstrijd in 2021. "Onze rol is om de juiste beslissingen te nemen. We zijn erg blij om te zien dat er op dit moment minder overtredingen zijn", zei Roberto Rosetti, de voorzitter van het Scheidsrechterscomité van de UEFA, in een verklaring. De gegevens laten ook zien hoe de VAR, die voor het eerst gebruikt wordt bij een EK, het voetbal heeft veranderd. Zo nam het aantal toegekende strafschoppen in de groepsfase toe van zeven bij het EK van 2016 tot veertien nu. De VAR werd gebruikt om 179 incidenten in 36 groepswedstrijden te beoordelen. .
  4. 08 uur . UEFA stopt Britse kaartverkoop en blokkeert verkochte tickets. De UEFA heeft de ticketverkoop voor voetbalfans in Groot-Brittannië voor de EK-kwartfinale zaterdag in Rome tussen Engeland en Oekraïne stopgezet uit vrees voor schendingen van de Italiaanse coronaregels. Daarnaast worden al aangeschafte tickets in Groot-Brittannië met terugwerkende kracht geannuleerd vanaf 28 juni. Het is onduidelijk hoeveel Britse toegangsbewijzen in totaal zijn geblokkeerd voor het duel in de Italiaanse hoofdstad. "De Italiaanse autoriteiten hebben de UEFA dringend verzocht maatregelen te nemen om te voorkomen dat Britse burgers de vereiste quarantainemaatregelen bij binnenkomst in Italië omzeilen", lichtte de UEFA toe. Reizigers uit Groot-Brittannië moeten momenteel vijf dagen in quarantaine als ze naar Italië willen komen. Er bestaat in Italië bezorgdheid over de opkomst van de erg besmettelijke Delta-variant van het coronavirus. "Gezien de huidige situatie is het onmogelijk om nu naar Italië te komen om de wedstrijd op zaterdag te bekijken en tegelijkertijd te voldoen aan de quarantaineperiode", zei staatssecretaris van het ministerie van Volksgezondheid Pierpaolo Sileri. Een speciale eenheid van de Italiaanse politie zal er streng op toezien dat alle coronaregels door de aanwezige voetbalfans worden nageleefd. .