EK kort: Vaccin voor Spanje, Kroos: "Groep overleven zou statement zijn"

  Het EK voetbal kan in al zijn gekte losbarsten. Welke beelden of nieuwtjes mag u zeker niet missen? Ontdek het op deze pagina, waar we de berichten bundelen die niet met de Rode Duivels te maken hebben.

  UEFA Euro 2020 - dag 1

  1. 22 uur 12. Dé favorieten volgens Pavard (Frankrijk)? Portugal, Duitsland en... België.

   Dé favorieten volgens Pavard (Frankrijk)? Portugal, Duitsland en... België

  2. 22 uur 10. Oekraïners spelen spelletje handbal op training.

   Oekraïners spelen spelletje handbal op training

  3. 17 uur 50. Mooi eerbetoon van Portugal voor overleden ex-doelman Neno.

   Mooi eerbetoon van Portugal voor overleden ex-doelman Neno

  4. 17 uur 25. EK-mascotte is klaar voor vanavond.

   EK-mascotte is klaar voor vanavond

  5. 16 uur 03. Ceferin blikt vooruit: "Het wordt zaak om ons aan te passen". Het was voor de UEFA een lange lijdensweg richting het EK 2020. Enkele uren voor de start blikt voorzitter Aleksander Ceferin in een interview met AFP vooruit. "Het wordt zaak om ons aan te passen. Zo kunnen we volhouden tot het einde", zei de Sloveen. Ceferin toonde zich desondanks optimistisch over de goede afloop van het toernooi, dat nog loopt tot 11 juli. "Ik verwacht niet dat er wedstrijden zullen worden uitgesteld. De bubbels zijn zeer strikt. Natuurlijk kan er altijd iets gebeuren, maar ik heb er vertrouwen in." "Ik was er ook van in het begin van de pandemie al van overtuigd dat het EK best dit jaar kon plaatsvinden", ging Ceferin verder. "We hebben het EK vorig jaar uitgesteld om de nationale competities te kunnen laten eindigen in de zomer. Ook belangrijk: als het EK vorig jaar niet was uitgesteld, was het zeker zonder publiek doorgegaan." Dit jaar zullen er wel supporters aanwezig zijn, maar slechts in beperkte mate en volgens een streng coronaprotocol. "Het is een bijzondere situatie, maar we moeten ons allemaal aanpassen", onderlijnde Ceferin. "We hebben meer dan een jaar zonder publiek gespeeld. We moeten begrijpen dat dit geen gewoon EK is. Het vindt in elf landen plaats en je hebt dan nog eens de pandemie die het reizen bemoeilijkt." .
  6. 15 uur 02. Kroos versus Benzema. Toni Kroos zit met Duitsland in de groep des doods. Dinsdag spelen de Duitsers hun eerste match tegen Frankrijk. Bij de tegenstander is Karim Benzema, ploegmaat van Kroos bij Real Madrid, opgeroepen na een jarenlange afwezigheid door een sekstape-affaire. "Er is nooit een sportieve reden geweest waarom Karim niet meer werd opgeroepen", aldus Kroos.  "Ik ken hem door en door en weet wat voor goed seizoen hij heeft gespeeld. Zijn selectie is dus geen verrassing. Ik vind het prettig dat ik hem opnieuw zal tegenkomen op het veld, ook al zijn we dit keer tegenstanders. Maar ik heb vertrouwen in onze verdediging." .
  7. 15 uur 01. De grootste tegenstander is de groep. Doorstoten zou al een statement zijn. In een ideale situatie vinden we de juiste (tactische) opties meteen, anders dreigt het toernooi niet lang te duren. Toni Kroos (Duitsland).
  8. 14 uur 47. UEFA en Bilbao roken de vredespijp. De Europese voetbalbond UEFA heeft een schikking getroffen met de Spaanse stad Bilbao, waar oorspronkelijk drie groepswedstrijden en een kwartfinale van het EK 2020 zouden worden gespeeld. De UEFA betaalt alle gemaakte kosten ten belope van 1,3 miljoen euro terug en beloofde dat het San Mames stadion de komende jaren ook gastheer zal mogen spelen voor een Europa League-finale en een Champions League-finale bij de vrouwen. In april raakte bekend dat Bilbao niet langer een van de gaststeden zou zijn voor het komende EK. De Baskische stad kon de UEFA-eis om toeschouwers toe te laten onvoldoende inwilligen, waarna de Europese voetbalbond besloot om uit te wijken naar Sevilla. De Baskische autoriteiten waren echter niet gediend van deze demarche en hadden het over contractbreuk. Er werd ook gedreigd met een rechtszaak. Zover zal het uiteindelijk dus niet komen, want beide partijen bereikten een compromis. De UEFA zal alle reeds gemaakte kosten, in totaal 1,3 miljoen euro, terugbetalen. Daarnaast krijgt Bilbao de komende jaren ook een Europa League-finale en een finale van de Champions League voor vrouwen toegewezen. .
  9. 14 uur 05. Italiaans bondscoach Mancini scoorde het openingsdoelpunt op het EK van '88.

   Italiaans bondscoach Mancini scoorde het openingsdoelpunt op het EK van '88

  10. 13 uur 08. Chilwell over spelershotel Engeland: "Darts, tafeltennis, basketbal, ... , alles is er".

   Chilwell over spelershotel Engeland: "Darts, tafeltennis, basketbal, ... , alles is er"

  11. 12 uur 26. Balletje hooghouden: plezier bij de Finse trainersstaf.

   Balletje hooghouden: plezier bij de Finse trainersstaf

  12. 12 uur 15. Burak Yilmaz bedankt piloot met een selfie.

   Burak Yilmaz bedankt piloot met een selfie

  13. 11 uur 55. Wat doet een Engelse voetbalspeler voor het EK? Juist, met dartspijltjes gooien.

   Wat doet een Engelse voetbalspeler voor het EK? Juist, met dartspijltjes gooien

  14. 10 uur 46.
  15. 10 uur 44. We wachten al een jaar op dit moment. We moeten Italië weer brengen naar de plaats waar het hoort te staan. Leonardo Bonucci (Italië).
  16. In Rome was er een ontmoeting tussen Paus Franciscus en UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin. 10 uur 43.
  17. 10 uur 43.
  18. 10 uur 43.
  19. 10 uur 42.