Ed Sheeran komt Engelse selectie aanmoedigen met privéconcert

  Dag 14 van het EK is ook meteen een rustdag voor de ploegen die zich verzekerden van een plekje in de 1/8e finale. In deze blog brengen we alle interessante nieuwtjes en weetjes samen van de veertiende EK-dag.

  EK - dag 14

  1. 23 uur 39. Muzikale verrassing voor Engeland. Popzanger Ed Sheeran heeft de Engelse nationale ploeg moed ingezongen voor hun achtste finale tegen Duitsland. Hij verscheen met zijn gitaar op de BBQ van de Britten en speelde enkele hits.  "Hij klonk net als op de radio", zei Phil Foden. "Ik kon het gewoon niet geloven dat hij voor ons stond en zo goed speelde." Ook voetballers kunnen dus nog onder de indruk zijn. "Het was geweldig dat hij plotseling verscheen", vulde Jordan Henderson aan. "Hij heeft gezongen en een beetje gepraat. Het was echt heel mooi. De stemming werd alleen maar beter door zijn aanwezigheid." "Perfect", een van de grootste hits van Ed Sheeran, is alvast een waarschuwing voor de Britten. Want het zal dinsdag perfect moeten zijn tegen de Duitsers op Wembley. .
  2. 21 uur . Lemar en Thuram moeten geblesseerd training staken. De Franse internationals Thomas Lemar en Marcus Thuram hebben geblesseerd de training van de Franse nationale elf moeten staken. Lemar liep een kwetsuur aan zijn enkel op na een contact met derde doelman Mike Maignan. Thuram blesseerde zich dan weer aan zijn dij na een verkeerde beweging.  Lucas Digne en Lucas Hernandez hebben bijkomende onderzoeken ondergaan. Digne zou een blessure aan zijn dijbeen hebben overgehouden aan het duel met de Portugezen. Hernandez liep wat schade op aan zijn knie, maar zijn blessure zou enigszins meevallen.  Frankrijk staat maandag in de achtste finales tegenover Zwitserland. De wedstrijd wordt afgewerkt in de Roemeense hoofdstad Boekarest. .
  3. 19 uur 43. Opletten voor Italië? "Miljoenen Italianen genieten van onze stijl". Italië is na een zwierige groepsfase wat meer in de schijnwerpers komen te staan als favoriet voor de eindzege op het EK. Marco Verratti blijft er rustig bij. "De mensen die nu met lof strooien, zullen de eersten zijn om kritiek te geven als het misgaat", zegt hij. "We moeten gewoon blijven spelen zoals we bezig zijn, zonder druk. Ik heb zelf genoten van de twee matchen waarin ik op de tribune zat. Miljoenen Italianen genieten mee. We voelen ons goed op het veld en dat is zeker een voordeel als nationale ploeg." Italië neemt het nu op tegen Oostenrijk. "Nu zijn er geen eenvoudige wedstrijden meer", aldus Verratti. "Of we Europees kampioen kunnen worden? Als je geen doel stelt, wordt het moeilijk om het te bereiken. We bekijken het match per match, maar zijn wel ambitieus." .
  4. 19 uur 17. 12 positieve coronatesten bij coronatesten in München. München mocht de voorbije weken 3 groepswedstrijden ontvangen. Daarbij hebben 12 fans een positieve coronatest afgelegd. Zes fans testten positief aan het stadion, zes in openbare testcentra in de stad. Gezien de verplaatsing van heel wat Hongaarse fans naar München, werd gevreesd voor een grote stijging in het aantal positieve tests, maar uiteindelijk bleken de resultaten dus mee te vallen.  .
  5. 18 uur 30. Shevchenko, speler of coach?

   Shevchenko, speler of coach?

  6. 16 uur . Zwitserse doelmannen training met een soort zonnebril.

   Zwitserse doelmannen training met een soort zonnebril

  7. 15 uur 15. Depay met het betere zolenwerk op de training.

   Depay met het betere zolenwerk op de training

  8. 14 uur 55. Oostenrijker Baumgartner: "We willen nog meer geschiedenis schrijven". Voor het eerst in zijn geschiedenis wist Oostenrijk de groepsfase van een EK te overleven. Maar als de ploeg van Franco Foda nog verder wil geraken, zal het zaterdag op Wembley eerst voorbij Italië moeten. Geen vanzelfsprekende klus dus. "We hebben al iets groot gerealiseerd, maar we willen nog iets groter bereiken", vertelde middenvelder Christoph Baumgartner. "We willen Italië kloppen, ook al weten we dat dat moeilijk zal zijn. We willen gewoon blijven dromen. We hebben al geschiedenis geschreven, maar we willen dat nog meer doen." .
  9. 14 uur 05. Phil Foden verliest met blad-steen-schaar en moet in het midden van de cirkel.

   Phil Foden verliest met blad-steen-schaar en moet in het midden van de cirkel

  10. 13 uur 23.
  11. 13 uur 15. Wijnaldum: "UEFA moet ons beschermen tegen racisme". Zondag speelt Nederland zijn 1/8ste finale tegen Tsjechië in de Puskás Arena. Tijdens het EK klonken er in het Hongaarse stadion al apengeluiden, maar Oranje-aanvoerder Wijnaldum weet nog niet wat hij zal doen, mocht het opnieuw gebeuren. "Ik heb daar natuurlijk wel over nagedacht", zei de kersverse PSG-speler. "Ook omdat ik eerder heb gezegd dat ik dat wel zou doen." "Maar als ik eerlijk ben, weet ik niet hoe ik zal reageren. Je wil ook niet dat fans denken: Nederland is beter, maar als we ze racistisch bejegenen, lopen ze toch wel van het veld. "Het was misschien ook een beetje makkelijk gezegd van me, omdat ik het probleem zelf nooit ben tegengekomen. Ik vind dat de UEFA ons moet beschermen." Toch sluit Wijnaldum niet uit dat hij zondag van het veld stapt als er weer racistische geluiden weerklinken. "Maar ik zou het dan wel eerst met mijn medespelers bespreken. Ik zou ook eerst met de scheidsrechter praten. Maar hopelijk is het niet nodig." .
  12. 12 uur 29. Bondscoach Kroatië: "Spanje is een van de lastigste tegenstanders". Kroatië wist zich op de laatste speeldag te verzekeren van een plekje bij de laatste 16. Maandag staat de volgende uitdaging op het programma voor de vicewereldkampioen: een kraker tegen Spanje. "Een van de lastigste tegenstanders wacht op ons. Zweden zou gemakkelijker geweest zijn. Maar we moeten het nemen zoals het is", vertelde Kroatisch bondscoach Zlatko Dalic. "We moeten ons goed voorbereiden, maar we hebben ook kwaliteit. Het zal ook niet eenvoudig zijn voor de Spanjaarden." .
  13. 12 uur 08. Deens bondscoach Hjulmand: "We zijn nog meer naar elkaar toegegroeid". Na een dramatisch begin van het EK, met een hartstilstand van sterspeler Christian Eriksen, wist Denemarken zich toch te plaatsen voor de volgende ronde tegen Wales. Bondscoach Kasper Hjulmand is dan ook in de wolken met de prestaties van zijn team. "Momenteel heb ik de beste job ter wereld. Ik hou ervan hier te zijn. Ik hou van deze spelers en we zijn nu nog meer naar elkaar toe gegroeid", aldus de 49-jarige trainer. Niet alleen Hjulmand zelf, maar ook zijn spelers zijn tevreden met de gang van zaken binnen het nationale elftal. Zijn kwaliteiten als mens en als coach gaan hand in hand", verklaarde middenvelder Thomas Delaney.  "Hij bekommert zich om iedereen. Hij is emotioneel, eerlijk en je kan altijd bij hem terecht. Hij is een zeer moderne coach. Het is voor de spelers belangrijk in deze periode iemand als hem te hebben die op deze manier aan het roer staat." .
  14. 12 uur 07. Denen kijken Wales in de ogen. Zaterdag speelt Denemarken zijn 1/8e finale tegen Wales. Voor het eerst op dit EK spelen de Denen niet in het eigen Kopenhagen, maar wel in Amsterdam. "We hebben tot nu enorme steun gekregen in Kopenhagen. Nu zal dat helemaal anders zijn. Maar ook in Amsterdam willen 4.000 Deense supporters ons aanmoedigen. Dat is ongelooflijk", verklaarde Thomas Delaney. "De energie zit goed in dit team. Na al wat er gebeurd is, zijn we erin geslaagd opnieuw het veld op te gaan en twee heel goede matchen te spelen", vulde aanvaller Andreas Cornelius aan. Toch is het respect voor Wales groot. "Gareth Bale heeft zoveel kwaliteit. We moeten uitkijken voor hem. We mogen geen counters en vrije trappen toestaan. Maar het is zeker niet alleen een team dat rond één man draait", besloot Cornelius.    .
  15. 12 uur 07.
  16. 11 uur 12. Ali Daei feliciteert Ronaldo . Na zijn twee doelpunten van gisteren staat Cristiano Ronaldo nu op gelijke hoogte met de Iraniër Ali Daei. Beide heren hebben nu 109 doelpunten gescoord voor hun nationale elftal.  De oud-voetballer feliciteerde zijn mede-recordhouder dan ook via Instagram: "Mijn felicitaties aan Cristiano, die nu één goal verwijderd is van het verbeteren van het internationale doelpuntenrecord bij de mannen", schrijft de 52-jarige Iraniër. Volgens de officiële cijfers maakte Daei, oud-speler van onder meer Bayern München en Hertha BSC, tussen 1993 en 2006 zijn 109 doelpunten in 149 interlands. De 36-jarige Ronaldo speelde woensdagavond in Boedapest zijn 178e interland. .
  17. 11 uur 11.
  18. 08 uur 50.
  19. 08 uur 49.