Pro League beslist nog niet over 1A en 1B, realisatie Beneleague "krijgt alle kansen"

  De Algemene Vergadering van de Pro League heeft nog geen knopen doorgehakt over het competitieformat voor volgend seizoen. Er werd wel een toekomstvisie goedgekeurd, waarin de oprichting van de Beneleague "alle kansen krijgt". 

  Wat lag er op tafel over 1A en 1B?

  • 1A: verlenging met 1 jaar van competitie met 18 ploegen tot 2022-2023, seizoen erna weer 16 teams
  • 1B: 7 of 8 belofteteams van 1A toevoegen aan 1B
  • Er is een tweederdemeerderheid nodig. De G7, die het controversiële voorstel hebben ingediend, vertegenwoordigen 19 van de 47 stemmen.

  Nog geen beslissing, wel toekomstvisie

  Over het competitieformat viel vandaag nog geen beslissing uit de bus. "De verschillende opinies waren niet altijd even verzoenbaar", zei Peter Croonen, de voorzitter van de Pro League. "We kijken nu of we er een consensus uit kunnen distilleren, die wel een meerderheid kan krijgen. Dat was vandaag niet mogelijk."

   

  De reglementen zijn duidelijk: als er niets verandert, verdwijnt Club NXT - de beloften van Club Brugge - uit 1B. Dan zouden er volgend seizoen slechts 7 ploegen in 1B uitkomen. Lierse K. hoeft niet te zakken, omdat er geen stijger is uit de amateurreeksen.

   

  "We hebben wel nog tijd om een beslissing te nemen", aldus Croonen. "Het management moet nu alle elementen en opinies bekijken. Ik ben voorstander van de integratie van belofteploegen in 1B, maar het is niet de enige insteek in het debat en dat moeten we respecteren."

  De verschillende opinies waren niet altijd even verzoenbaar.

  Peter Croonen

  Realisatie Beneleague krijgt alle kansen

  Toch kwamen de leden van de Pro League niet met lege handen buiten van de Algemene Vergadering. Ze stemden unaniem een princiepsakkoord over de langetermijnrichting van het Belgische profvoetbal.

   

  "Er is een unaniem draagvlak om de mogelijke realisatie van de Beneleague alle kansen te geven", klinkt het bij de Pro League. "Dat moet gepaard gaan met de verzekering van de economische stabiliteit voor de overige professionele clubs door middel van de creatie van één nationale topcompetitie."

   

  Maar ook de belofteploegen blijven niet in de kou staan. "Als opleidingscompetitie moeten we oog hebben voor de formatie van onze jonge talenten", zegt Croonen. "In de Beneleague zou dat betekenen dat we graag de U23 zouden integreren in de nationale amateurreeksen."

   

  "We hebben nu een richting gekozen, die ons hopelijk in staat zal stellen om logische beslissingen te nemen voor de toekomst."

  Nog enkele beslissingen:

  • Lierse K. zakt niet uit 1B. Omdat er geen stijger is uit de amateurreeksen door de annulatie van het seizoen, mag de club ook volgend seizoen uitkomen in 1B.

  • Harm van Veldhoven, de voorzitter van Lommel SK, werd verkozen als lid van de Raad van Bestuur van de Pro League. Hij neemt het plekje over van Karel Van Eetvelt. Diens opvolger bij Anderlecht, Jos Donvil, werd niet verkozen.

  • Pierre François, de CEO van de Pro League, ziet zijn mandaat met één jaar verlengd worden.

  Algemene Vergadering Pro League 16 maart

  1. 15 uur 25. We hebben nog tijd om een beslissing te nemen. Als er niets aan de reglementen verandert, verdwijnt Club NXT volgend seizoen uit 1B en spelen er 7 clubs in 1B. Peter Croonen, voorzitter Pro League.
  2. 15 uur 22. De verschillende opinies rond de tafel waren niet altijd even verzoenbaar. We kijken of we tot een beslissing kunnen komen met de vereiste meerderheid. Dat was vandaag niet mogelijk. Peter Croonen, voorzitter Pro League.
  3. 15 uur 15. Geen beslissing over formats 1A en 1B. De Algemene Vergadering van de Pro League schuift beslissing over formats van 1A en 1B (aantal belofteteams) voor zich uit wegens voorlopig nog te grote, onverzoenbare tegenstellingen. .
  4. 14 uur 59. Lierse blijft in 1B. Er is toch al één beslissing gevallen op de Algemene Vergadering van de Pro League: Lierse moet niet zakken. Aangezien er geen stijger is uit de amateurreeksen, kunnen ze wel een extra ploeg gebruiken in 1B. Lierse speelt dus ook volgend seizoen in 1B. .
  5. 14 uur 33. Persconferentie om 15u. De Algemene Vergadering van de Pro League is afgelopen. De virtuele persconferentie wordt van 18 u naar 15 u geschoven.  .
  6. 14 uur 28. Vandenbempt: "De een vertrouwt de ander niet in oude politieke cultuur". De degradanten uit 1A en de beloften in 1B worden in 1 pakket gestemd. Peter Vandenbempt legt uit waarom: "De voorbije dagen is gebleken dat de oude politieke cultuur nog altijd zeer aanwezig is in de schoot van de Pro League met geheime vergaderingen, beloftes, dreigementen en een eigen agenda." "De een vertrouwt de ander niet, dus moet je een volledig pakket aanbieden waarbij een bepaalde meerderheid zijn eigen eisen ziet ingewilligd.  .
  7. 14 uur 26. In Nederland zijn de belofteams al veel langer met succes geïntegreerd in de 2e klasse, maar dat zijn er daar wel 4 op 20. Dat lijkt me een veel gezondere verhouding. Peter Vandenbempt.
  8. 14 uur 25. Clubs als Antwerp, Gent en Charleroi zeggen zelf dat hun belofteteams helemaal niet klaar zijn om in 1B te spelen, maar ze willen er sowieso bij zijn. Peter Vandenbempt.
  9. 14 uur 23. 1B wordt het kerkhof van ons profvoetbal genoemd, financieel en commercieel oninteressant. De 1B-clubs vrezen dat daar nu ook nog een sportieve devaluatie bovenop komt, als ongeveer de helft van die competitie uit belofteteams zou bestaan. Peter Vandenbempt.
  10. 13 uur 40. "Wellicht geen beslissing over 1A en 1B vandaag". De hete aardappel over het format van 1A en 1B zal vandaag wellicht niet meer gegeten worden. "Ik hoor uit de vergadering dat er finaal wellicht niet zal beslist worden vandaag", zegt Peter Vandenbempt van ter plaatse in het middagjournaal. "Er is een lang debat gevoerd over de BeNe-Liga. Er is in principe een akkoord om op langere termijn de BeNe-Liga bespreekbaar te maken. En dat het management van de Pro League de opdracht krijgt om toch te kijken of er geen akkoord kan gevonden worden voor 4 belofteclubs in 1B, wat initieel ook de bedoeling was." "De vraag is dan wat AA Gent en Antwerp gaan doen", vertelde Peter Vandenbempt. "En als er geen akkoord gevonden wordt, mag Club Brugge dan in 1B blijven. En met hoeveel clubs gaan we dan na volgend seizoen nog in 1e klasse spelen. Dat zijn vragen waarop in de loop van de namiddag antwoorden moeten geformuleerd worden." De beslissing moet in elk geval voor de zomer vallen: "Voor we aan het volgende seizoen beginnen, moeten we weten hoeveel clubs er gaan degraderen." .
  11. 13 uur 20. Het verslag in het Journaal, met uitleg van Peter Vandenbempt.

   Het verslag in het Journaal, met uitleg van Peter Vandenbempt

  12. 12 uur 41. Wordt er vandaag wel gestemd? Krijgen we vandaag wel een stemming over de heikele discussie van 7 à 8 belofteteams in 1B? Er staan nog heel wat andere zaken op de agenda, zo is er ook al lang en uitgebreid gediscussieerd over de BeNe League. Het kan ook gewoon maar dat er niet gestemd wordt over de competitieformats en dat die zaak naar een volgende vergadering wordt overgeheveld.   .
  13. 12 uur 25. Er valt nog heel veel te redden. Ik heb er gisteren alles aan gedaan om de clubs te duiden op hun verantwoordelijkheid. Ik heb de indruk dat verschillende clubs hun mening hebben herzien, omdat ze niet het volledige plaatje hadden. Ik hoop dat ze het opnemen voor het goed van het Belgisch voetbal, het goed van 1B, maar vooral van onze jeugd. . Philippe Bormans (1B-vertegenwoordiger).
  14. 12 uur 11. 1B-afgevaardigde Bormans: "Jeugdwerking van elke club op de helling". Philippe Bormans, 1B-vertegenwoordiger in de raad van bestuur van de Pro League, was hard voor de grote clubs bij zijn aankomst. Pas gisteren kregen de 1B-clubs lucht van het ingrijpende beloftevoorstel van de G7 (Anderlecht, Club Brugge, Standard, Genk, Gent, Antwerp en Charleroi): "Dit is achterkamerpolitiek, maar dat is niet nieuw." "Dit is zeer, zeer erg en het is heel ver gekomen met de Pro League dat we hier vandaag weer moeten luisteren naar dingen die boven ons hoofd aangepakt worden. Dit kunnen we echt niet toestaan. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat de clubs hun verstand gebruiken en dat er aan iedereen wordt gedacht, niet alleen aan het eigenbelang." Bormans kijkt verder dan de competitie met 7 of 8 belofteteams. "Ook de jeugdwerking van elke Belgische club komt op de helling te staan. Natuurlijk willen alle jongeren dan bij die 8 clubs. Let wel: wij zijn voor integratie van jongeren in het mannenvoetbal, maar dat kan niet enkel ten koste gaan van 1B." "Elke club heeft miljoenen geïnvesteerd in de jeugdinfrastructuur, in trainers, coaching. Dat werkt, België is een topland qua opleiding. Dit systeem zou er zomaar kunnen voor zorgen dat de clubs stoppen met investeren in de jeugd." "Leg mij uit waarom dat voorstel goed is voor onze jeugdopleiding. Dat antwoord ga je niet krijgen, omdat het er simpelweg niet is."    .
  15. 12 uur 10. Bormans: "Dacht dat we 10 maanden geleden de bodem hadden bereikt". De relatie tussen 1A- en 1B-clubs wringt, dat is meer dan duidelijk: "De grote jongens dreigen de kleine jongens uit de Pro League te zetten. Persoonlijk denk ik dat dat een goede zaak zou zijn. Ik denk dat de Pro League een belangenvereniging zou moeten zijn van alle professionele clubs. We merken dat dit in de praktijk niet werkt." "De belangen van de grote clubs zijn niet te rijmen met die van de kleine clubs. Er is totaal geen vereniging meer. Misschien moeten we eens nadenken om 1B weer onafhankelijk te maken en uit de Pro League te stappen. Die dreigementen, dat werkt totaal niet." 10 maanden geleden was er de felle strijd tussen 1A en 1B over eerste klasse met 16 of 18 teams. "Waar we 10 maanden geleden dachten dat we de bodem bereikt hadden, denk ik dat we vandaag voor een historische dag staan. Het zou zomaar eens kunnen dat die bodem nog veel dieper zal worden." "Dit is een coup die wordt voorbereid. We zullen zien wie het straks haalt of niet. Het zou zeer jammer zijn." Dit toont nog maar eens de verdeeldheid binnen de Pro League: "Dit duidt op een veel dieper liggend probleem binnen de organisatie, dat weten we. De discussie zou beter daarover gaan. Een jaar geleden is er een studie besteld waar alles inzit. Die studie loopt, maar toch zijn we alweer dingen aan het beslissen zonder uitkomst van de studie."           .
  16. Philippe Bormans. 12 uur 09.
  17. 12 uur 08. Als dit erdoor komt, weet ik niet of je het nog 1B moet noemen, ik noem het dan een beloftecompetitie. Lommel-voorzitter Harm van Veldhoven.
  18. 12 uur 06. Het idee is belachelijk. We worden elke keer verrast door nieuwe ideeën die naar boven komen. Ik vind het vreemd dat ik het pas gisteren in de pers moest vernemen. Het zal een zware strijd worden. 1B is heel veel verwaarloosd en als ik dit nu hoor wordt het alleen nog verergerd. Lommel-voorzitter Harm van Veldhoven.
  19. 11 uur 56. Van Veldhoven (Lommel): "Zal zware strijd worden voor verwaarloosde 1B".

   Van Veldhoven (Lommel): "Zal zware strijd worden voor verwaarloosde 1B"