• home
 • video
 • pas verschenen

  België loot oude bekenden Wales, Tsjechië en Estland in WK-voorronde

  De Rode Duivels weten wie ze voorbij moeten om zich te plaatsen voor het WK voetbal van 2022 in Qatar. De laatste 3 keer dat België het WK haalde, doorworstelde het achtereenvolgens een groep met Tsjechië (2002), Wales (2014) en Estland (2018). Wit-Rusland wordt een ontdekking voor de Belgen.

  België werd als nummer 1 van de wereld uiteraard in pot 1 ingedeeld en zo vermeed het andere grote landen. Het op papier sterkste land, uit pot 2 dus, dat aan de Rode Duivels werd gekoppeld is Wales.

   

  België en Wales hebben een lange voorgeschiedenis. Hun laatste ontmoeting is natuurlijk de dramatische kwartfinale op het EK van 2016, maar daarvoor hadden de Belgen meer succes tegen de Welshmen. Zowel in de voorronde van het WK 2014 als het EK 2016 troffen beide landen elkaar. In de jaren 90 zat Wales zelfs 2 keer in de WK-voorrondegroep van België en 2 keer leidde dat tot succes.

   

  Uit pot 3 kwam Tsjechië, jarenlang een van de subtoppers in Europa, maar nu een beetje aan een heropbouw bezig. De laatste keer dat de Duivels een match met inzet speelden tegen de Tsjechen was in de voorronde van het WK 2002. België won 2 keer en plaatste zich voor het toernooi in Japan en Zuid-Korea.

   

  Ook Estland kent nog weinig geheimen voor België, zeker niet omdat het in de laatste WK-voorronde nog een tegenstander was. De Esten liepen toen zelfs tegen een pijnlijke 8-1-nederlaag aan.

   

  Wit-Rusland, ten slotte, is een onbeschreven blad voor de Rode Duivels. Het team zonder bekende sterren zou op papier geen problemen mogen vormen voor de Belgen.

  Rode Duivels kennen tegenstanders voor de WK-kwalificaties

  Wie mag naar het WK?

  De groepswinnaar is rechtstreeks geplaatst voor Qatar, de nummers 2 en 2 lucky losers van de Nations League (België staat daar momenteel bovenaan de lijst) spelen een klein barragetoernooi voor nog 3 extra tickets. In totaal vaardigt Europa dus 13 landen uit naar het WK.

  Martinez: "Wales en Tsjechië zijn ongeveer even sterk, en Wit-Rusland is altijd een lastige ploeg"

  Loting WK-voorronde 2022

  1. Dit zijn alle groepen voor de WK-voorronde. 18 uur 49.
  2. 18 uur 48.
  3. Met Estland kent België zijn laatste tegenstander. 18 uur 43.
  4. 18 uur 41. Estland vervolledigt groep van België. De Belgen mogen nog eens naar Estland, opnieuw een oude bekende. Ook in de voorronde voor het WK in Rusland zaten de Esten in de Belgische groep. .
  5. 18 uur 39. Pot 5. Van der Vaart begint te roeren in pot 5. Binnenkort is de groep van België volledig. Groepen F tot J krijgen nog een extra land erbij. .
  6. Ook Wit-Rusland komt in groep E terecht. 18 uur 39.
  7. 18 uur 38. De groep van Nederland, Turkije en Noorwegen wordt aangevuld met Montenegro. .
  8. 18 uur 37. Wit-Rusland bij België. De Wit-Russen kunnen niet in de groep met Oekraïne belanden en dus schuiven ze op naar die van de Rode Duivels. .
  9. 18 uur 36. Groep B: Spanje, Zweden, Griekenland en nu ook Georgië. .
  10. 18 uur 35. Luxemburg was een overweldigende favoriet van de Sporza-surfer, maar het zijn de Portugezen die ermee gaan lopen in groep A. .