Red Flames verliezen 1e keer in Zwitserland en spelen koppositie kwijt

  De Red Flames hebben op het veld van concurrent Zwitserland geen 6e keer op een rij kunnen winnen in de EK-voorronde. Integendeel, de thuisploeg won met 2-1 en neemt de groepsleiding over van de Belgen. De Flames waren offensief onmondig, pas na de 2-1 van Wullaert was er meer drang naar voren. De return op 1 december is wellicht beslissend voor een rechtstreeks EK-ticket.

  Doelpunten:

  • 6' Gut 1-0
  • 63' Lehmann 2-0
  • 70' Wullaert 2-1

  Onzichtbare Red Flames komen snel op achterstand

  De Red Flames konden met een zege tegen Zwitserland de deur naar het EK zo goed als zeker openbeuken, maar die druk werkte verlammend. Aanvallend kwamen de Belgen in de eerste helft niet in het spel voor.

   

  Dat de Zwitserse vrouwen dan ook nog eens snel op voorsprong kwamen met een verrassend afstandsschot van Gut, maakte de opdracht nog wat zwaarder. 

   

  Bondscoach Ives Serneels zag geen lijn in het Belgische aanvalspel. De Zwitserse doelvrouw Thalmann hoefde voor de pauze slechts één keer in actie te komen. Dan waren de kleine kansjes voor Zwitserland gevaarlijker.

  Wullaert geeft Red Flames nog even hoop

  Zelfs na een donderpreek waren de Red Flames ook na de pauze offensief onmondig. Tot overmaat van ramp had doelvrouw Nicky Evrard opnieuw geen antwoord op een Zwitsers afstandsschot. Nu mikte Lehmann de bal netjes in de linkerhoek.

   

  Met de moed der wanhoop trokken de Red Flames naar voor, mét succes. Tessa Wullaert gaf de Belgen weer hoop met een rake knal vanuit een scherpe hoek. Haar 10e doelpunt in 3 wedstrijden.

   

  Zwitserland werd even met de rug tegen het eigen doel geduwd, maar lang konden de Red Flames het momentum niet vasthouden. Ook een bescheiden slotoffensief leverde niets meer op.

   

  De Belgen zijn hun leidersplaats in groep H kwijt na hun eerste nederlaag. De terugwedstrijd tegen Zwitserland op 1 december in Leuven staat zo onder hoogspanning.

  Ontgoochelde Wullaert: "Dit doet pijn"

  Tessa Wullaert moest de tranen verbijten na de eerste nederlaag in de kwalificatiecampagne. "Zwitserland was zeker niet beter", zegt ze. "We hebben het gewoon aan onszelf te wijten, zeker in de eerste helft. We zijn precies bang om te spelen tegen betere ploegen. Dan lopen we achter de feiten aan."

   

  "Dit doet zeker pijn. We zijn niet naar Zwitserland gekomen om te verliezen. Op 1 december zullen we moeten spelen zoals in de tweede helft. Daarin hebben we wel getoond wat we kunnen: zonder vrees, minder balverlies, druk vooruit... Dat is ons spel."

  Ives Serneels: "We hebben een tikje gekregen"

  Missipo: "Geen glimlach op mijn gezicht te zien"

  Fase per fase

  1. 20 uur 50. Einde. De Red Flames zijn hun leidersplaats in de EK-kwalificaties kwijt. Ze schoten pas na de aansluitingstreffer van Wullaert in actie en kwamen te laat om nog een punt af te dwingen. De terugwedstrijd tegen Zwitserland op 1 december staat onder hoogspanning. .
  2. 20 uur 48. 3 minuten extra. Ondertussen is de helft van de extra tijd al verdwenen. De Red Flames hebben nog één minuutje om orde op zaken te stellen. .
  3. 20 uur 47. Wanhoopspoging Missipo. Kassandra Missipo verliest even de controle en knalt onbezonnen over de goal van Thalmann. Even kijken en afspelen was een betere keuze geweest. .
  4. 20 uur 46. Vanhaevermaet kan er net niet bij. In de slotminuut wil Justine Vanhaevermaet de gelijkmaker nog binnentikken, maar ze komt enkele centimeters tekort om de voorzet van Wullaert in doel te verlengen. .
  5. 20 uur 45. De Red Flames schuiven hoog op, maar moeten dan wel opletten voor een Zwitserse speldenprik. De Belgische defensie kan de counter nog tegenhouden. .
  6. 20 uur 41. Ives Serneels schreeuwt zijn stem schor om de Red Flames op te peppen. Davinia Vanmechelen verspeelt de bal op een ongelukkig moment. .
  7. 20 uur 38. De Belgen hebben nog een kleine 10 minuten om de leidersplaats in de groep H veilig te stellen. Zwitserland wordt tegen het eigen doel geduwd, maar het blijft wachten op uitgespeelde kansen. .
  8. 20 uur 36. Sow weert de bal net voor het strafschopgebied af met haar arm, maar scheidsrechter Olufsson heeft niets gezien. De Red Flames hadden een vrije trap verdiend. .
  9. 20 uur 35. De Zwitserse vrouwen bijten op de tanden en maken het de Red Flames zo moeilijk mogelijk. De Red Flames lijken het momentum wat kwijt. .
  10. 20 uur 32. Vanmechelen valt in. Bondscoach Ives Serneels wil een punt en gooit Davinia Vanmechelen nog tussen de lijnen. Elena Dhont, die heel wat trappen moest incasseren, mag uitblazen op de bank. .
  11. 20 uur 31. Wullaert zoekt invaller De Caigny in het strafschopgebied, zonder succes. De Red Flames dringen eindelijk aan. .
  12. 20 uur 29. Ook de Zwitserse vrouwen voelen het heet worden onder hun voeten. Sow knalt een bal zonder nadenken naar de overkant. Weg is weg. .
  13. 20 uur 28. De Red Flames hebben moed gevat met de aansluitingstreffer en duwen Zwitserland achteruit. Is er toch nog iets mogelijk voor de Belgen? .
  14. 20 uur 26. Wullaert met de aansluitingstreffer. De Red Flames hebben nog 20 minuten om nog een gelijkspel uit de brand te slepen, want Tessa Wullaert scoort de aansluitingstreffer. Vanuit een scherpe hoek weet ze Thalmann toch nog te verschalken. .
  15. 20 uur 22. Met de moed der wanhoop trekken de Red Flames weer ten aanval om hun dubbele achterstand uit te wissen. Wullaert krijgt een kansje, maar loopt buitenspel. .
  16. 20 uur 19. Weer een afstandsschot: 2-0. De Red Flames moeten nog een stevigere berg beklimmen. Net als in de eerste helft heeft Nicky Evrard geen antwoord op een verrassend afstandsschot. Lehman zet de Zwitserse vrouwen op 2-0. .
  17. 20 uur 18. Dhont probeert. Eindelijk krijgen we nog eens een bal tussen de palen voor de Red Flames, al is het maar een driekwartkans. Elena Dhont zet de actie zelf op met Wullaert en krijgt de kans om af te werken. Haar knal komt recht op doelvrouw Thalmann af. .
  18. 20 uur 16. Crnogorcevic mist haar trap en plant haar voet op de enkel van Vanhaevermaet. Scheidsrechter Olufsson tovert nog eens geel uit haar broekzak. De Zwitserse vrouwen hebben meer fouten nodig om de Red Flames tegen te houden. .