Dit wordt het: Pro League kiest voor 1A met 18 clubs, ingekorte play-offs en Club-beloften in 1B

  Na het gelijk van Waasland-Beveren gisteren, viel vandaag heel wat te bespreken op de Algemene Vergadering van de Pro League. Na hevig heen-en-weer gediscussieer is beslist om de komende twee seizoenen met 18 clubs in 1A te spelen, telkens met ingekorte play-offs. In 2022 zijn er drie dalers om opnieuw tot 16 clubs in 1A te komen voor de start van het seizoen 2022-2023.

  Feest in Beveren, Beerschot en Leuven

  OHL en Beerschot spelen zondag nog de terugwedstrijd van de promotiefinale, maar die wedstrijd is overbodig geworden. De twee clubs spelen volgend seizoen allebei in 1A, net als Waasland-Beveren, dat gisteren gelijk kreeg in kort geding in zijn zaak tegen de Pro League.

   

  De Algemene Vergadering van de Pro League had vandaag nog meer knopen door te hakken. Wat dan met de play-offs, nu er 18 teams in 1A zitten?

   

  De komende twee seizoenen zien die er wat anders uit. Na 34 speeldagen worden de punten opnieuw gehalveerd, daarna spelen de eerste vier de "Champions Play-off" voor de titel en de belangrijkste Europese tickets, de nummers vijf tot acht spelen voor het laatste Europa League-ticket.

   

  De laatste in het klassement zakt volgend seizoen naar 1B, de voorlaatste speelt nog barragewedstrijden tegen de runner up van 1B. Er zijn dus twee promotiekansen voor de 1B-clubs, die niet langer twee periodes moeten afwerken.

   

  Het seizoen 2021-2022 kent een gelijkaardig verloop, maar dan zijn er drie dalers naar 1B en slechts één promovendus. Op die manier keren we bij de start van het seizoen 2022-2023 terug naar 16 ploegen in 1A, met play-offs met de eerste zes.

  Lierse Kempenzonen en beloften van Club Brugge in 1B

  Ook 1B ziet er volgend seizoen dus anders uit. De zes overgebleven clubs krijgen het gezelschap van Lierse Kempenzonen, de enige ploeg uit eerste nationale die een proflicentie kreeg, en de beloften van Club Brugge.

   

  De acht clubs spelen geen twee periodes. De kampioen promoveert naar 1A en ook de runner up krijgt een kans om te promoveren in een barrageduel met de voorlaatste uit 1A.

   

  De acht clubs die volgend seizoen actief zijn in 1B: Lommel, Westerlo, Union, Lierse Kempenzonen, Deinze, RWDM, Seraing en de beloften van Club Brugge.

  Algemene Vergadering Pro League

  1. 20 uur 07.
  2. 19 uur 54.
  3. 18 uur 38. Ik ben blij dat het gelukt is om tot een heel ruim gedragen akkoord te komen. We hebben een doorbraak gerealiseerd die heel veel moed vereist van onze clubs. Peter Croonen (voorzitter Pro League).
  4. 18 uur 30. Mannaert: "Heel ambitieus om 40 wedstrijden af te werken". Club Brugge staat voor een loodzwaar seizoen nu de Pro League besliste om de play-offs (in een kortere versie) te behouden. "In combinatie met Europees voetbal en een sanitaire crisis lijkt het me heel ambitieus om veertig wedstrijden af te werken", zegt algemeen manager Vincent Mannaert. "Club Brugge had liever een formule zonder play-offs gezien. De druk op de kalender wordt heel groot." Toch is Mannaert blij dat er eindelijk duidelijkheid is. "Het was een lang en moeilijk proces. We staan nu eigenlijk waar we twee à drie maanden geleden hadden moeten staan. Maar ik ben blij dat we uit de impasse zijn geraakt." "We moeten enkel nog even afwachten wat het juridisch standpunt van Westerlo is, want dat is voorlopig niet helemaal duidelijk. We hopen vooral dat het seizoen volgende week van start kan gaan en er zo snel mogelijk ook supporters in de stadions mogen." .
  5. 18 uur 29. "In combinatie met Europees voetbal en een sanitaire crisis lijkt het me heel ambitieus om veertig wedstrijden af te werken.". Vincent Mannaert (Algemeen Manager Club Brugge).
  6. 18 uur 28. Persconferentie met Peter Croonen. Peter Croonen, de voorzitter van de Pro League, neemt zo meteen het woord. Volg de persconferentie na de Algemene Vergadering met Livestream in deze pagina. .
  7. 18 uur 20. We hebben er altijd rekening mee gehouden dat we nog konden opgevist worden. Dat we nu aan 1B worden toegevoegd is vooral voor onze achterban fantastisch. Deze club hoort thuis in het profvoetbal. Luc Van Thillo (voorzitter Lierse Kempenzonen".
  8. 18 uur 04. Voorzitter Lierse Kempenzonen: "Onze club hoort thuis in 1B". Twee jaar na het failliet van SK Lierse opnieuw een profclub noemen. "Deze club en zijn fantastische achterban horen thuis in 1B, maar we moeten nederig zijn", zegt voorzitter Luc Van Thillo. De promotie voor Lierse K. is een half mirakel, want de club vocht lang voor het behoud en stond slechts dertiende in de eerste nationale. Toch vroeg de Kempense fusieclub de licentie voor 1B aan. Via het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) kreeg het die ook. "We hebben er altijd rekening mee gehouden dat we nog opgevist konden worden. Er stond immers een en ander te gebeuren in 1A en 1B. Daarop hadden we geanticipeerd en dus ook de proflicentie aangevraagd", legt Van Thillo uit. "Dat we nu aan 1 B worden toegevoegd is fantastisch nieuws voor onze achterban. We verkochten al meer dan 3.000 abonnementen, zelfs in eerste nationale. Dat is ongezien." "Deze club hoort in het profvoetbal thuis. We zijn dan ook blij terug te zijn", aldus Van Thillo, die wel nederigheid predikt. "Structureel zijn we klaar voor 1B. Anders krijg je de proflicentie niet. Sportief hebben we lessen getrokken uit het moeilijke seizoen dat we gekend hebben. Een groot deel van de spelerskern is intussen vervangen. De spelers die gekomen zijn hebben het vereiste niveau voor 1B. Nu we zeker zijn dat we promoveren, zullen we voor een aantal posities nog versterkingen halen." .
  9. 18 uur 04. Dan toch met 8 in 1B. De competitie in 1B wordt dan toch met 8 gespeeld volgend seizoen. De beloften van Club Brugge worden toegevoegd. Er zijn nu elk weekend 4 wedstrijden in 1B. .
  10. 18 uur 01.
  11. 17 uur 41. Stemming: 43 voor, 1 tegen. Alles is officieel goedgekeurd. Van de 44 stemmen, waren er 43 voor en 1 tegen. Enkel Westerlo stemde tegen. Westerlo was op basis van het puntentotaal de winnaar van de reguliere competitie in 1B. Het had stiekem dus ook gehoopt op een plaats in 1A. .
  12. 15 uur 51. Duidelijkheid over 1B: Lierse wordt opgevist. 1B wordt komend seizoen afgewerkt met zeven ploegen, met elke speeldag één team "bye". Lierse Kempenzonen, dat als enige overgebleven amateurclub over een proflicentie beschikt, wordt opgevist uit de eerste nationale. De promotie voor Lierse Kempenzonen is toch een klein mirakel, want de club vocht lang voor het behoud en stond slechts dertiende in de eerste nationale. De Kempense fusieclub bracht twee jaar geleden het failliete SK Lierse en Oosterzonen samen. De 7 teams in 1B in zijn: Lommel, Westerlo, Union, Lierse Kempenzonen, Deinze, RWDM en Seraing. .
  13. 15 uur 48. Wanneer beginnen de nieuwe competities? Zo meteen wordt alles uit de doeken gedaan op een persconferentie, die hier live te volgen is in de livestream. Het enige dat we voorlopig nog niet weten: wanneer beginnen de nieuwe competities. Zoals gepland volgend weekend (1A)? Of toch iets later? .
  14. 14 uur 48. Twee seizoenen ingekorte play-offs, in 2022 alles weer bij het oude. Stilaan sijpelt meer informatie door over het competitieformat van de volgende seizoenen. Zo is het ondertussen duidelijk dat we twee seizoenen met 18 clubs in 1A zullen spelen. Op het einde van volgend seizoen zakt de laatste in het klassement naar 1B, de voorlaatste speelt barragewedstrijden. Het seizoen daarna zijn er 3 zakkers en komt 1 ploeg over uit 1B. Ook de play-offs zien er anders uit. De nummers 1-4 van de reguliere competitie voetballen voor de titel, de nummers 5-8 voor een Europees ticket. Bij de start van het seizoen 2022-2023 is alles weer "normaal", met 16 teams in 1A (met play-offs met de eerste 6) en 1B met 8 clubs. .
  15. 14 uur 32. Eindelijk duidelijkheid? Naar verluidt is er nu een consensus over 18 ploegen in 1A en 7 ploegen in 1B. Dat wil dus zeggen dat OHL, Beerschot en Waasland-Beveren volgend seizoen alledrie in de Jupiler Pro League spelen en dat er in de Proximus League elke week één ploeg vrij is. De volgende vraag is nu: moeten er play-offs gespeeld worden of niet? .
  16. 14 uur 03. Nog geen beslissing. Na een eerste stemming is er nog geen oplossing uit de bus gevallen: 19 stemmen voor 17 ploegen in 1A, 28 stemmen voor 18 ploegen in 1A. Geen enkele optie had de benodigde tweederdemeerderheid, dus de discussie kan opnieuw beginnen. .