• home
 • video
 • pas verschenen

  Antwerp traint contactloos in aanloop naar de bekerfinale

  In de provincie Antwerpen zijn de maatregelen om het coronavirus in te dijken verscherpt. Maar wat zijn de gevolgen voor de sport? Staat de competitiestart op de helling? Je leest het op deze pagina.

  Wat zijn de gevolgen in de sport van de nieuwe regels?

  • Voetbal Vlaanderen schrapt alle regionale wedstrijden voor veldvoetbal (2e amateur en lager), minivoetbal en zaalvoetbal tot 25 augustus. In de provincie Antwerpen mag er ook niet getraind worden.
   
  • De bekerfinale en promotiefinale van komend weekend gaan gewoon door, zo meldt de Pro League.
   
  • De competitiestart in 1A staat wel nog op de helling, aangezien Antwerp op de 1e speeldag Gent ontvangt. Gouverneur Berx heeft de beslissing over een eventuele uitzondering bij het adviesorgaan Celeval gelegd.

   

  • Mondmaskers zijn verplicht in de hele provincie, maar niet voor mensen die "intensief sporten op een rustige plaats".
   
  • De Heistse Pijl op 1 augustus gaat niet door.

  Fase per fase

  1. 16 uur 04. Antwerp en KV Mechelen trainen contactloos. Officieel zijn contactsporten in de provincie Antwerpen verboden en dus bereidt Antwerp zich op de bekerfinale voor door contactloos te trainen, in bubbels van 10 personen of minder. Met het oog op de finale van zaterdag hoeft dat geen ramp te zijn, want de intensiteit daalt vlak voor de match toch, maar op lange termijn moet wel naar een oplossing gezocht worden. Dat zou Tubeke kunnen zijn, waar Beerschot volgens de geruchten zou trainen. De club bereidt zich "op een geheime locatie buiten de provinciegrenzen" voor op de promotiefinale van zondag tegen OH Leuven. KV Mechelen had dan weer de kans om in Kampenhout te trainen, maar het verkoos donderdag gewoon om - net als Antwerp - een contactloze training af te werken. .
  2. 15 uur 40.
  3. 30-07-2020.
  4. 22 uur 42. Vorige week hebben we nog een oefenmatch tegen Westerlo gespeeld in Kampenhout, dus we kennen het daar. Voor deze week zijn we alvast geholpen, voor de rest wachten we af. Gelukkig is er vrijdag vergadering van de Pro League. Dan zal dit wel besproken worden. Gert Van Dyck over KV Mechelen dat nu in Kampenhout gaat trainen.
  5. 21 uur 11. Van Ranst (Celeval): "Ook maar op persconferentie gehoord dat wij moeten beslissen". Krijgt het profvoetbal in de provincie Antwerpen een uitzondering op de strenge coronamaatregelen? Gouverneur Cathy Berx legde de bal in het kamp van het federale adviesorgaan Celeval. "Wij hebben ook maar op die persconferentie gehoord dat dit nu van ons advies zal afhangen", zegt viroloog Marc Van Ranst. De kans dat de knoop snel wordt doorgehakt, is niet groot. "We hebben nog wel eventjes", merkt Van Ranst op. De beker- en promotiefinale is in principe niet onderhevig aan deze maatregelen, maar de start van de competitie een week later wel. "In de hiërarchie van belangrijkheid staat voetbal niet bovenaan, alleen is het voor die clubs blijkbaar moeilijk om dat vast te stellen." .
  6. 21 uur 10. In de hiërarchie van belangrijkheid staat voetbal niet bovenaan, al is het voor die clubs blijkbaar moeilijk om dat vast te stellen. viroloog Marc Van Ranst.
  7. 21 uur 06. Antwerpse clubs zoeken andere oorden op. De Antwerpse clubs hebben van gouverneur Cathy Berx te horen gekregen dat ze niet langer op Antwerps grondgebied mogen trainen. Eerder was al bekend dat Antwerp en Beerschot overwegen om uit te wijken naar Tubeke. Beerschot laat weten morgen in een andere provincie te trainen, maar het houdt de locatie geheim. Ook KV Mechelen moet andere oorden opzoeken. Het zal zijn tenten in Kampenhout opslaan. Ook Westerlo, dat momenteel nog een oefenstage in het Nederlandse Papendal afwerkt, onderzoekt verschillende opties. De 1B-club komt pas in het weekend van 23 augustus in actie. "Maar als je nu niet in groep kan trainen, heb je een enorm nadeel tegenover de andere ploegen uit de reeks. Zo dreig je niet op hetzelfde niveau te kunnen starten als de rest", vat algemeen directeur Wim Van Hove de teneur samen. .
  8. 20 uur 18.
  9. 20 uur 17. Wel of geen profvoetbal in Antwerpen: competitiestart op de helling.

   Wel of geen profvoetbal in Antwerpen: competitiestart op de helling

  10. 17 uur 57.
  11. 17 uur 57.
  12. 11 uur 42. Beerschot: "Supporter in je paarse bubbel". Beerschot doet een oproep naar de supporters om de promotiefinale thuis in de eigen bubbel te beleven. "Het is van levensbelang dat we -het team en de supporters- op matchday alle opgelegde maatregelen volgen." "Ondanks de passie en de emotie, moeten we zondag begaan zijn met de gezondheid van al onze supporters en hun naasten. We vragen onze supporters de match in hun bubbel te beleven en op geen enkel moment samen te komen met andere supporters." .
  13. 10 uur 57. Antwerp en Beerschot hebben plan B klaar: Tubeke. Er is nog geen beslissing gevallen over de bekerfinale (1 augustus) en promotiefinale (2 augustus), maar dat is niet het enige probleem voor Antwerp en Beerschot. Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx verbiedt "in principe" groepstrainingen op Antwerps grondgebied. Antwerp en Beerschot trainen vandaag nog op het eigen oefencomplex, maar ze hebben ook nog een alternatief achter de hand. Beide ploegen kunnen uitwijken naar Tubeke om zich klaar te stomen voor komend weekend. Het is nog niet beslist of ze daar dan ook blijven slapen. Het is nog niet duidelijk of Antwerp en Beerschot ook een uitwijkmogelijkheid hebben als de competitie zoals gepland van start gaat op 8 augustus. .
  14. 29-07-2020.
  15. 21 uur 32. OHL: "Supporter zondag in je eigen bubbel". Als alles goed gaat, speelt OHL zondag de promotiefinale tegen Beerschot in Leuven. De wedstrijd wordt achter gesloten deuren gespeeld. Het bestuur van de Leuvense club roept zijn fans op om te supporteren in de eigen bubbel en de coronamaatregelen goed na te leven.  Er mogen in Leuven ook nergens grote schermen geplaatst worden om zo samenscholingen te voorkomen. .
  16. 19 uur 20. Berx bij VTM Nieuws: "In principe wordt er komende vier weken niet gevoetbald in Antwerpen". Antwerp weet nog altijd niet wat wel en niet mag in de aanloop naar de bekerfinale van komende zaterdag in Brussel. Provinciegouverneur Cathy Berx liet bij VTM Nieuws niet het achterste van haar tong zien. "In principe mag er de komende vier weken niet gevoetbald worden op Antwerps grondgebied. Dat wil dus zeggen dat er geen wedstrijden zijn en dat er ook niet kan getraind worden in groep. Meer nieuws hierover volgt morgen." Normaal gezien opent Antwerp de nieuwe competitie tegen AA Gent en speelt KV Mechelen op de tweede speeldag tegen Club Brugge. Die wedstrijden zouden dus al zeker niet gespeeld kunnen worden. Eerder vandaag bevestigde Stad Brussel wel dat de bekerfinale zal gespeeld worden zaterdagavond. .
  17. 18 uur 08.
  18. 17 uur 25.
  19. 15 uur 55. Trainingen Antwerp Giants een maand uitgesteld. De Antwerp Giants kunnen voorlopig niet aan hun seizoen beginnen door de nieuwe coronamaatregelen in Antwerpen. De trainingen zijn om te beginnen met een maand uitgesteld aangezien individuele contactsporten verboden zijn. "Hierdoor kunnen de trainingen van Telenet Giants Antwerp niet aanvatten zoals gepland. Onze buitenlandse spelers zullen daarom later naar België reizen. Belgische spelers kunnen ondertussen wel individueel voort trainen", zo klinkt het bij de Giants. "Het openingsweekend van het seizoen 2020-2021 staat nog altijd gepland in het weekend van 3 oktober, maar mogelijk wordt dit verschoven. De toestand verandert iedere week, we moeten wendbaar en flexibel zijn", vervolgt de club. Wat de abonnementen betreft, wachten de Antwerp Giants de maatregelen na augustus af. "Mocht er in het najaar een restrictie zijn op het aantal personen dat indoor sportwedstrijden mag bijwonen, dan krijgen onze abonneehouders sowieso voorrang." "Met je abonnementen zal je dus onze thuiswedstrijden kunnen bijwonen, mogelijks verkopen we geen losse tickets. Daarbij kunnen we social distancing garanderen in de Lotto Arena vanwege haar grote capaciteit. Mocht de competitie ultiem niet doorgaan, maar daar gaan we nu zéker niet van uit, dan worden de abonnementen integraal terugbetaald." .
  20. 15 uur 46.
  21. 15 uur 46.
  22. 13 uur 28. Cathy Berx: "Joggen en fietsen moet met mondmasker, maar zullen met gezond verstand handhaven".

   Cathy Berx: "Joggen en fietsen moet met mondmasker, maar zullen met gezond verstand handhaven"

  23. 13 uur 12. "In principe moet je buiten sporten met een mondmasker". In de provincie Antwerpen geldt vanaf morgen een mondmaskerplicht. Gaat u de komende weken buiten sporten? Ook dan moet u een mondmasker dragen. "In principe moet dat op publiek domein", legt gouverneur Cathy Berx uit in Het journaal. "We zullen die regel met gezond verstand handhaven." "Als u op een verlaten landweg aan het fietsen of het joggen bent, zal het waarschijnlijk niet vastgesteld worden", weet Berx ook, "maar laat het duidelijk zijn: op publiek domein of als u de afstand niet kan bewaren, draagt u een mondmasker." .
  24. 13 uur 11.
  25. 12 uur 38. Vlaamse sportwereld: "Maak einde aan verwarring". De Vlaamse sportwereld wil zo snel mogelijk duidelijkheid. "De totale verwarring die volgt uit de communicatie van de Veiligheidsraad, maakt de zaken pijnlijk", klinkt het in een mededeling van minster Ben Weyts. "We vragen de Veiligheidsraad uitdrukkelijk om zo spoedig mogelijk de verwarring over contactsporten en andere onduidelijkheden op te heffen, al dan niet via een nieuw Ministerieel Besluit." "In het volle besef dat sportactiviteiten en zeker publieksbijeenkomsten dezer dagen een reëel risico kunnen vormen, menen we dat we onze sportactiviteiten zo veilig mogelijk moeten organiseren. En dus beter zonder publiek." "Alle organisatoren van indoorsportactiviteiten worden opgeroepen om maximaal mogelijk sportactiviteiten outdoor te organiseren en zoals steeds de afstandsregels, conform de opgestelde protocollen, te respecteren." De mededeling is ondertekend door de minister, de Vlaamse Sportfederatie (VSF), het Vlaams Instituut voor Sportbeheer en Recreatiebeleid(ISB), Gezond Sporten Vlaanderen, de Vereniging voor Sport en Keuringsartsen (SKA), Sport Vlaanderen en de FitnessOrganisatie. .
  26. 12 uur 37. Cathy Berx (Gouverneur Antwerpen): "In principe geen uitzondering voor het profvoetbal, maar overleggen nog".

   Cathy Berx (Gouverneur Antwerpen): "In principe geen uitzondering voor het profvoetbal, maar overleggen nog"

  27. 12 uur 31. Over de bekerfinale en de promotiefinale zijn we nog volop in overleg. Daar ga ik nog geen uitspraken over doen. Provinciegouverneur Cathy Berx.
  28. 12 uur 30. Provinciegouverneur: "In principe geen uitzondering voor profvoetbal". Volgens Cathy Berx, gouverneur van de provincie Antwerpen kan er voorlopig geen uitzondering worden gemaakt op de nieuwe maatregelen voor het profvoetbal. "We zijn het besluit aan het uitschrijven in overleg met Binnenlandse Zaken", zegt ze. "De epidemiologische context geldt voor iedereen." "Nauw contact bij contactsporten houdt een risico in voor de verspreiding van het virus. Bovendien hebben deze voetbalmatchen een grote sociale impact: de kans is groot dat dit aanleiding geeft tot grote euforie of grote treurnis. Alles wat aanleiding kan geven tot een grote bijeenkomst van mensen vermijden we nu best." "We zullen er nog overleg over houden. In principe kan er geen uitzondering worden gemaakt voor het profvoetbal. Ik roep iedereen die beslissingsmacht heeft, om alles te bekijken vanuit het principe van de volksgezondheid." Profclubs wijzen erop dat ze een specifiek protocol volgen, "maar die regels zijn gemaakt in een andere epidemiologische context", zegt Berx. "Over de bekerfinale en de promotiefinale zijn we nog volop in overleg. Daar ga ik nog geen uitspraken over doen." .
  29. 11 uur 39.
  30. 11 uur 22. Antwerp wacht af. Ook Antwerp heeft gereageerd op de onzekerheid: "In opvolging van de communicatie door de gouverneur en in afwachting van meer concrete info gaat Antwerp ervan uit dat alle maatregelen ongewijzigd blijven en toegepast blijven worden." Antwerp wijst er net als de Pro League op dat er al heel wat protocollen en testprocedures uitgewerkt. "Antwerp blijft in nauw contact met alle bevoegde instanties en zal informeren zodra dit mogelijk is." .
  31. 11 uur 14. Pro League vraagt om uitzondering. Als de regels strikt worden toegepast, komen zowel de bekerfinale tussen Antwerp en Club Brugge als de promotiefinale tussen Beerschot en OH Leuven op de helling te staan. De Antwerpse gouverneur Cathy Berx en minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem overleggen momenteel om de knoop door te hakken. Bij de Pro League vragen ze alvast om, zoals bijvoorbeeld in Engeland met Leicester City (een stad die zwaar getroffen is) een uitzondering toe te staan voor de trainingen en wedstrijden in het (Antwerpse) profvoetbal. "Er is sowieso al een strikte testprocedure voor voetballers en hun entourage en er is zwaar geïnvesteerd in tracing", stipt de Pro League aan. "Er moet een onderscheid zijn met het amateurniveau, want het profvoetbal heeft investeringen gedaan om de competitie te vrijwaren van nieuwe golven." De Pro League engageert zich ook om de supporters op te roepen het voetbal vanuit hun bubbel te volgen. .
  32. 11 uur 10.
  33. 11 uur 09.