Algemene vergadering Pro League: 16 clubs in 1A, nieuwe aftrapuren en 2e stijger in 1B?

  De Pro League heeft vandaag zijn laatste algemene vergadering voor de zomerpauze gehouden. Er stonden heel wat belangrijke punten op de agenda. Lees hier wat er beslist is.

  16, 17 of 18 (of waarom zelfs niet 20) clubs in 1A? Op de laatste algemene vergadering voor de zomerpauze is de knoop definitief doorgehakt: 1A bestaat volgend seizoen uit 16 clubs, zoals ook op de meeting van 15 mei werd beslist.

   

  Het voorstel van Cercle Brugge – 18 clubs in 1A – kon geen vereiste meerderheid overtuigen.

   

  Waasland-Beveren zakt dus definitief, de plaats van de degradant wordt ingenomen door OHL of Beerschot. Zij spelen op 2 augustus hun return in de promotiefinale.

   

  De kaarten lijken geschud, al weet je in het Belgische voetbal nooit.

   

  Het BAS heeft nog geen uitspraak gedaan in de Beverse procedure en kan alles nog eens op zijn kop zetten, al leeft binnen de Pro League het gevoel dat het BAS het negatieve oordeel van de BMA (dat het verzoek van Beveren naast zich neerlegde) zal volgen.

   

  Voor de clubs uit 1B kwam er wel nog een troostprijs uit de lucht: naast de kampioen is er vanaf volgend seizoen ook een tweede potentiële stijger. De nummer 2 uit 1B neemt het in 2 barragematchen dan op tegen de nummer 15 uit 1A.

   

  "Ik ben blij met de introductie van de barragematchen", reageerde CEO Pierre François. "Dat is een positieve reactie op de zorgen van de clubs uit 1B. Het zal leiden tot meer spanning in beide competities."

  Waasland-Beveren verdwijnt uit 1A.

  De competitie in 2020-2021 in een notendop:

  1A

  • 16 clubs: OHL of Beerschot neemt plaats van Waasland-Beveren in
  • reguliere competitie van 30 speeldagen
  • nummers 1 tot 4 spelen Champions play-offs: daar wordt beslist over de titel en Europese toegangsbewijzen
  • nummers 5 tot 8 spelen ook play-offs met Europees ticket als inzet
  • voor nummers 9 tot en met 14 eindigt het seizoen na de reguliere competitie
  • nummer 15 werkt barragematchen af tegen de 2e uit 1B
  • nummer 16 degradeert naar 1B
    

  1B

  • 8 ploegen
  • geen promotiefinale
  • geen puntendeling na seizoenshelft
  • kampioen na 28 speeldagen promoveert
  • nummer 2 maakt kans op promotie: barragematchen tegen nummer 15 uit 1A

  Wie zit in de raad van bestuur?

  Nog een heet hangijzer was de verkiezing van de raad van bestuur.

   

  Voorzitter Peter Croonen (Racing Genk) en Philippe Bormans (Union) waren zeker van hun zitje, Vincent Mannaert (Club Brugge) trok gisteren zijn kandidatuur in.

   

  Er stonden 8 mandaten ter beschikking, maar slechts 7 kandidaten haalden 50 procent.

   

  Het gaat om Michel Louwagie (AA Gent), Karel Van Eetvelt (Anderlecht), Alexandre Grosjean (Standard), Eddy Cordier (Zulte Waregem), Ronny Verhelst (KV Kortrijk), Mehdi Bayat (Charleroi) en Sven Jaecques (Antwerp).

   

  Zij werden verkozen voor een termijn van 3 jaar.

   

  Grepen naast een zitje: Walter Damen (Beerschot), Peter Willems (OHL), David Meekers (STVV), Paul ­Allaerts (Moeskroen) en Vincent Goemaere (Cercle Brugge).

  Beerschot-vicevoorzitter Walter Damen raakte niet verkozen.

  Aftrapuren 1A en 1B

  Morgen stelt rechtenhouder Eleven Sports de voetbalkalender voor.

   

  Alle wedstrijden in 1A worden op een apart aftrapuur gespeeld. Zaterdag wordt een extra tijdslot om 16.15u geïntroduceerd, zondag wordt er nu ook gevoetbald om 13.30u.

   

  "2 extra namiddagslots zullen toelaten om van ons voetbal nog meer een familiegebeuren te maken", klinkt het bij de Pro League.

   

  Of toeschouwers meteen welkom zijn, is nog niet duidelijk. "Op een maand van de start van de competities herhaalt de Pro League de wens om zo snel mogelijk vanuit de overheid richtlijnen te vernemen om zo snel mogelijk een veilige organisatie van de wedstrijden, met fans, op poten te zetten."

  Het Belgische voetbalweekend
  vrijdag 20u match 1B
    20.45u match 1A
  zaterdag 16.15u match 1A
    18.30u match 1A
    20.45u match 1A
    20.45u match 1B
  zondag 13.30u match 1A
    16u match 1A
    16u match 1B
    18.15u match 1A
    20u match 1B
    20.45u match 1A

  Het journaal: profclubs sleutelen aan Belgische voetbalcompetitie

  Fase per fase

  spinner
  1. 17 uur 48.
  2. 17 uur 17. Croonen: "We hebben het gezonde verstand laten spreken".

   Croonen: "We hebben het gezonde verstand laten spreken"

  3. 17 uur 03. Mannaert (Club Brugge): "We zijn verzeild geraakt in een immobilisme" .

   Mannaert (Club Brugge): "We zijn verzeild geraakt in een immobilisme"

  4. 17 uur 03. Jaecques (Antwerp): "Er was geen consensus over een voorstel dat alles oplost".

   Jaecques (Antwerp): "Er was geen consensus over een voorstel dat alles oplost"

  5. 17 uur 01. Damen (Beerschot): "Toch meer hoop voor de 1B-clubs dat ze kunnen meedoen voor de prijzen".

   Damen (Beerschot): "Toch meer hoop voor de 1B-clubs dat ze kunnen meedoen voor de prijzen"

  6. 16 uur 01. Croonen: "We hebben het gezonde verstand laten spreken".

   Croonen: "We hebben het gezonde verstand laten spreken"

  7. 15 uur 30. Misschien denkt het publiek dat de Pro League een circus is. Dan is dat omdat we onvoldoende uitleggen wat er moet gebeuren, welke tegengestelde belangen er spelen of we de beslissingen die we nemen niet voldoende uitleggen. In de besprekingen die we nu met de politiek doen is het onze ambitie om dat beter te doen en niet altijd te worden voorgesteld als zwart schaap. Pierre François - CEO Pro League.
  8. 15 uur 28. De stemming over het voorstel van Cercle Brugge is verworpen omdat het geen meerderheid had. Niet omdat het geen 2/3-meerderheid had. . Pierre François - CEO Pro League.
  9. 15 uur 20. Ik wil toch ook iets zeggen over het signaal van Vincent Mannaert. We mogen niet vergeten wat de laatste maanden is gerealiseerd. Na de situatie rond KVM vorig jaar hoopten we op een rustig jaar. Maar tijdens dit seizoen hebben we gewerkt aan een nieuw reglement met de bond, sinds 1 juli is een reglement voor makelaars van kracht, we hebben de Super League (voor vrouwen) opnieuw leven in geblazen met 10 teams, we moesten het mediacontract en verdeling behandelen en bovenop dat alles kwam Covid. Pierre François - CEO Pro League.
  10. 15 uur 19. Als het BAS zich anders uitspreekt? Dan moeten we dat dan bekijken. Ik kan daar niet op vooruitlopen. Peter Croonen - Voorzitter Pro League.
  11. 15 uur 16. De beslissing van het BMA is een bevestiging van de juistheid van de vergadering van 15 mei. Er komt nog de uitspraak van het BAS, maar we hopen en denken dat onze beslissing daar ook bekrachtigd zal worden. En dan kunnen we uitkijken naar het nieuwe seizoen en kunnen we het eindelijk hebben over waar we het echt over willen hebben. Een bal die over gras rolt. Peter Croonen - Voorzitter Pro League.
  12. 15 uur 12. Vincent Mannaert heeft een signaal willen geven, denk ik. Er zijn meerdere factoren die spelen. Het is aan Vincent om daarop te antwoorden. Het is een moeilijke periode geweest. Er waren 20 Raden van Bestuur. Corona was op alle vlakken een moeilijke periode. Peter Croonen - Voorzitter Pro League.
  13. 15 uur 09. Met de hulp van externen gaan we hopelijk komen tot een nieuwe, grotere eensgezindheid. Dat er tegengestelde belangen zijn, is logisch. Maar we streven naar meer eensgezindheid in bepaalde thema's. Peter Croonen - Voorzitter Pro League.
  14. 15 uur 06. Er is een unaniem mandaat gegeven aan de Raad van Bestuur om een nieuwe visie te ontwikkelen rond de Pro League. Een van de thema's is de vraag of het opportuun is om onafhankelijke leden op te nemen in de Raad van Bestuur. . Peter Croonen - Voorzitter Pro League.
  15. 15 uur 03. Ik denk dat de conclusie is dat we gekozen hebben om de beslissingen van 15 mei te behouden. Symbolisch is het belangrijk dat er een barragemogelijkheid komt voor 1B. Peter Croonen - Voorzitter Pro League.
  16. 14 uur 32. Wie haalt de raad van bestuur? 7 van de 12 kandidaten voor de raad van bestuur haalden 50 procent.  Komen naast voorzitter Croonen (RC Genk) en Bormans (Union) aan boord: Louwagie (AA Gent), Van Eetvelt (Anderlecht), Bayat (Charleroi), Grosjean (Standard), Jaecques (Antwerp), Cordier (Zulte Waregem) en Verhelst (Kortrijk). Vallen uit de boot: Willems (OHL), Allaerts (Moeskroen), Damen (Beerschot), Goemaere (Cercle) en Meekers (STVV). .
  17. 14 uur 15. Vergadering is al afgelopen. David Meekers (STVV) en Harm van Veldhoven (Lommel) verlaten de vergaderlocatie. De meeting van de Pro League lijkt sneller dan verwacht ingeblikt.  .
  18. 14 uur 07. 16: eenmaal, andermaal? In het Belgische voetbal weet je nooit, maar 1A zal volgend seizoen dus uit 16 clubs bestaan. Op deze vergadering komt het agendapunt niet meer ter sprake. Beveren degradeert, OHL of Beerschot promoveert. Zij spelen op 2 augustus hun return in de promotiefinale.  Tenzij... Het BAS kan natuurlijk nog altijd een ander geluid laten horen, al wordt binnen de Pro League verwacht dat het BAS de visie van het BMA zal volgen en dus niet zal ingaan op het verzoek van Beveren. .
  19. 13 uur 58. Twee stijgers volgend seizoen? Er wordt dan toch nog gesleuteld. Niet enkel de kampioen uit 1B promoveert volgend seizoen, er is ook een tweede potentiële stijger. Er worden barragewedstrijden geïntroduceerd tussen de 15e uit 1A en de vicekampioen uit 1B. .