Recordgoal van Mertens levert Napoli ticket op voor bekerfinale

Napoli
1-1
Inter
HF Coppa Italia: Napoli-Inter

Napoli neemt het in de finale van de Coppa Italia op tegen Juventus. Een 1-1-gelijkspel volstond in de terugwedstrijd van de halve finales tegen Inter, met dank aan het 122ste doelpunt van Dries Mertens voor Napoli. Hij is nu de clubtopschutter aller tijden.

• Doelpunten: 2' Eriksen 0-1, 42' Mertens 1-1
  • Heenmatch: Inter-Napoli 0-1

Mertens trekt Napoli over de streep

De halve finales van de Coppa Italia mochten Italië weer opwarmen voor competitievoetbal. Napoli en Inter hadden allebei hun zinnen gezet op de finale en een prijs om hun seizoen wat kleur te geven.

Maar Napoli, dat met een 0-1-bonus uit de heenwedstrijd de beste papieren op zak had, leek drie minuten te laat wakker te schieten uit de coronapauze. Lukaku leidde bij een corner wat verdedigers af, Eriksen maakte van de verwarring gebruik om een olympisch doelpunt te scoren: 0-1.

Inter nam de wedstrijd gretig in handen en knutselde de ene aanval na de andere in elkaar: een schot van Candreva, een volley van Brozovic, een kopbal van Lukaku. Het werd dikwijls warm voor de neus van Napoli-doelman Ospina, maar de Colombiaan week niet nog eens.

De weinige antwoorden van Napoli kwamen van Dries Mertens, die vaak ongelukkig was in de afwerking. Tot Insigne net voor rust de Rode Duivel voor doel afzonderde en Mertens zijn 122ste doelpunt in Napolitaanse loondienst kon binnenschuiven.

Eriksen opende de score met een olympisch doelpunt.

Ospina pareert slotoffensief Inter

Inter, dat al 9 jaar op een prijs wacht, leek ook na een kwartiertje pauze nog niet bekomen van de opdoffer. De vlotte combinaties van in de eerste helft verdwenen uit het spelbeeld, Napoli kreeg meer speelruimte.

Insigne en Mertens gingen op zoek naar een tweede treffer, zonder succes. Inter-coach Antonio Conte kon niet langer lijdzaam toekijken en gaf met invallers Alexis Sanchez, Victor Moses en Cristiano Biraghi zijn elftal een stroomstoot.

Inter bokste nog een stevig slotoffensief in elkaar, maar Ospina weigerde het finaleticket nog los te laten. Twee prangende pogingen van Eriksen eindigden op de vuisten van de Napoli-doelman en ook Lukaku kon het verschil niet meer maken. Inter moet nog wat langer wachten op een aanvulling op het palmares, Napoli daagt Juventus uit in de bekerfinale.

Gattuso: "De goal van Dries Mertens heeft ons bevrijd"

Napoli-trainer Gennaro Gattuso moest erg wennen aan voetballen met coronamaatregelen. "Vandaag was het niet eenvoudig na 95 dagen", zei hij. Alles is veranderd, zelfs naar het stadion komen is anders. Het was vreemd."

"De staf en de spelers hebben het goed gedaan en de klus geklaard. We zijn erin geslaagd om te beginnen waar we 95 dagen geleden waren gebleven. De goal van Dries Mertens bevrijdde ons en nadien kwamen we beter uit de verf."

22:59

De recordgoal van Dries Mertens volstaat voor een ticket voor de bekerfinale. Inter moet nog wat langer wachten op een prijs.

22:57

Eenrichtingsverkeer

Napoli komt niet meer uit de omknelling van Inter. Het wordt nog drie minuten zweten voor de thuisploeg.

22:55

Lukaku duikt op aan de eerste paal, maar Maksimovic is hem te snel af. Napoli heeft een dubbele afweergordel gevormd.

22:54

Nog 5 minuten

Inter krijgt nog 5 minuten om Napoli alsnog uit de beker te wippen. De bezoekers verspillen alvast geen seconde en rukken op.

22:51

Inter blijft het slot van de wedstrijd regisseren, maar vindt het juiste script niet. De bezoekers duwen door, Napoli houdt stand.

22:48

Lukaku kopt over

Romelu Lukaku wil net als Mertens zijn stempel drukken op de wedstrijd, maar is opnieuw ongelukkig in de afwerking. De aanvaller raakt de bal niet zuiver en ziet zijn poging over de deklat gaan.

22:46

Ospina maakt weer het verschil

Inter probeert het finaleticket nog uit de handen van Napoli te rukken. Alexis Sanchez zondert Eriksen knap af voor doel, maar de Deen werkt het niet af. Opnieuw een puike redding van Ospina.

22:43

Inter dringt aan

Napoli moet opletten dat het niet te veel achteruit gaat leunen. Inter duwt door en ziet het momentum verschuiven. Biraghi knalt op doel, maar de scheidsrechter heeft een foutje gezien in de opbouw.

22:41

Ospina wijkt niet

Christian Eriksen probeert Inter weer op voorsprong te brengen met een welgemikte vrije trap, maar Ospina duikt goed naar de verste paal.

22:39

Inter waarschuwt Napoli nog eens dat het aan één doelpunt genoeg heeft om door te stoten. Alexis Sanchez bedreigt Ospina.

22:39

Applauswissel(?) voor Mertens

Dries Mertens wordt met nog een kwartier te gaan naar de zijlijn gehaald. Had er publiek in het stadion gezeten, had er een oorverdovend applaus weerklonken. Milik neemt de plek van de clubtopschutter in.

22:37

Inter kan drie stilstaande fases op rij geen gevaar creëren. Zo wordt het moeilijk voor de nerazzurri.

22:36

Speelt de lange coronapauze Inter parten? Het lukt de bezoekers niet om het tempo van de eerste helft op te leggen. Met invallers Biraghi, Alexis Sanchez en Moses hoopt Antonio Conte zijn elftal te reanimeren.

22:34

Inter lijkt niet meteen inspiratie te vinden om nog te scoren. Lukaku wil een actie opzetten, maar de lijnrechter houdt hem tegen met zijn vlag.

22:29

Lukaku komt nog eens in beeld, maar wel met een ongelukkige actie. De Rode Duivel wordt gezocht in het strafschopgebied, maar laat de bal knullig van zijn voet springen.

22:28

Insigne probeert

Napoli blijft de betere kansen bijeen sprokkelen in de tweede helft. Insigne viseert de verste hoek, maar Handanovic gooit zich nog in de baan van het schot.

22:26

Waar is Lukaku?

Romelu Lukaku is wat van het strijdtoneel verdwenen. De Rode Duivel zwerft eenzaam rond in de voorhoede, maar ziet amper ballen in zijn richting komen.

22:22

Inter moet op zoek naar de creatieve ingevingen van de eerste helft. Een afstandsschot van Eriksen komt niet in de buurt, geduldig opbouwen was een betere optie geweest.