• home
 • video
 • pas verschenen

  Napoli zet Juventus met voetjes op de grond en wint Coppa Italia

  Finale Coppa Italia

  einde
  00

  Op de dag dat hij al een contractverlenging mocht vieren, heeft Dries Mertens ook nog eens de Coppa Italia gewonnen met Napoli. De Napolitanen waren de terechte winnaar van de penaltyreeks, nadat er in de reguliere speeltijd niet was gescoord. Voor Dries Mertens is het de tweede keer dat hij de Italiaanse beker wint, de zesde in de geschiedenis van Napoli. Juventus wint voor het tweede seizoen op rij de beker niet.

  Het journaal 13u met o.a. bekertrofee voor Mertens en Napoli

  Dries Mertens kan stempel niet drukken

  De finale was een schoolvoorbeeld van voetbal op z’n Italiaans: een schaakspel. Hoe kon het ook anders in de Coppa Italia? Napoli was niet zo naïef om met open vizier te strijden tegen Juventus. Trainer Gattuso had zijn spelers duidelijk opgedragen het collectief vast te zetten en dus moest ook spits Mertens heel vaak helemaal inzakken. 

   

  Mede daardoor was Mertens vrij onzichtbaar, behalve met kleine foutjes, waarvoor zijn trainer hem ongetwijfeld zal feliciteren na de match. Juventus begon goed en had twee enorme kansen. Niet toevallig telkens na defensieve blunders. Callejon speelde onoordeelkundig achteruit, maar Ronaldo schoot net iets minder precies dan anders. Meret redde goed.

   

  Vlak voor de rust speelde Koulibaly desastreus in en weer bediende Dybala zijn Portugese aanvalspartner. Deze keer was Meret de held door razendsnel in de voeten van Ronaldo te duiken. 

   

  Langzaam kwam Napoli in het spel en kreeg het ook twee enorme kansen. Insigne krulde een vrije trap buiten het bereik van Buffon op de paal. Demme verraste zichzelf door helemaal door de Juve-defensie te dribbelen, maar
  had de koelbloedigheid niet meer om van dichtbij Buffon te verslaan. 

  In de tweede helft werd het schaken nog intenser. Juve-trainer Sarri wou duidelijk niet deze wedstrijd verliezen tegen zijn ex-team en bouwde voorzichtigheid in, maar de match bleef vrij aantrekkelijk. Napoli was wel het enige team met kansen. En geen kleintjes. De vervanger van Mertens, Milik, had moeten scoren en dat gold nog meer voor invaller Elmas in de slotseconden.

  Juventus komt desastreus penaltybegin niet te boven

  Geen verlengingen in deze finale, wel onmiddellijk penalty's. Dybala en Danilo misten meteen voor Juventus en zo gleed de druk af van Napoli. Ronaldo kreeg zelfs geen kans om een penalty te trappen. Milik maakte het werk af bij penalty nummer 4. Na bekerwinst in 2015, 2016, 2017 en 2018 voor Juventus, nemen Lazio in 2019 en nu Napoli de fakkel over.

  Gattuso: "Er is een voetbalgod"

  Gennaro Gattuso mag zich op de borst kloppen. Hij bezorgde Napoli de eerste prijs sinds de Coppa van 2014: "Je moet vooreerst heel ernstig werken. Daarna is er een voetbalgod die je laat oogsten wat je zaait."

   

  Gattuso nam in de loop van een problematisch seizoen - met ruzies tussen voorzitter en spelers/coach Carlo Ancelotti - over en slaagde erin de situatie om te keren. Niet alleen is er de trofee, maar Napoli is ook nog in de running voor de Champions League na een 1-1 in de heenmatch van 1/8e finale tegen Barcelona en gelooft nog in een CL-ticket voor volgend seizoen ondanks 9 punten achterstand op nummer 4 Atalanta.

   

  "We hebben de plicht om deze laatste matchen met respect af te werken en niet te gaan denken dat onze doelen al bereikt zijn. We hebben de plicht om het te proberen. We liggen ver achter, maar kunnen nu met minder druk spelen."

   

  De druk op Juve-coach Maurizio Sarri wordt des te groter. Sarri verloor in december ook al de Supercup tegen Lazio. "Op dit moment kunnen we - gezien onze fysieke conditie - niet meer geven. Vooral individueel zien we af. Ronaldo, Dybala en onze andere virtuozen missen wat vorm om te wegen op de tegenstander en die dood te doen. Maar dat lijkt me momenteel tamelijk normaal."

  Fase per fase

  1. 23 uur 05. Milik bezorgt Napoli de Coppa Italia !!!!! .
  2. 23 uur 04. Ramsey scoort rustig 2-3. .
  3. 23 uur 04. Maksimovic scoort met een raket 1-3. .
  4. 23 uur 03. Derde keer, goede keer: Bonucci scoort 1-2. .
  5. 23 uur 02. Politano nipt voorbij Buffon 0-2. .
  6. 23 uur 02. Danilo neemt veel tijd en schiet dan hoog over, tweede misser op rij 0-1. .
  7. 23 uur 01. Insigne zet Buffon koelbloedig op het verkeerde been 0-1. .
  8. 23 uur . Dybala mist de eerste penalty 0-0. .
  9. 22 uur 56. Penalty's!! . Geen verlengingen in deze finale. We gaan meteen naar penalty's. De spanning stijgt nog wat meer. .
  10. 22 uur 54. Ongelooflijk dat Napoli niet scoort !!!! In de 93e minuut is het niet te geloven dat Napoli niet scoort. Politano kopt uitstekend bij een corner, maar Buffon redt fantastisch op zijn lijn. Elmas kan de rebound scoren, maar schiet opnieuw op Buffon, en dan gaat de bal via de paal buiten. .