• home
 • video
 • pas verschenen

  Algemene Vergadering: Club Brugge is kampioen, Waasland-Beveren degradeert

  Het Belgische voetbal zocht al weken naar antwoorden op de vele vragen en heeft die vandaag ook gekregen. Op de Algemene Vergadering van de Pro League is Club Brugge uitgeroepen tot kampioen, Waasland-Beveren zakt. Volgend seizoen telt 1A 16 clubs, die afgeslankte play-offs zullen spelen.

  Landstitel voor Club Brugge

  Op 2 april formuleerde de Raad van Bestuur al een intentieverklaring om het huidige voetbalseizoen na 29 speeldagen te beëindigen.

   

  De Algemene Vergadering moest dat voorstel met een stemming bekrachtigen en na een zeer stevig hindernissenparcours is dat eindelijk - met een meerderheid van 84 procent - gebeurd.

   

  Club Brugge is landskampioen van het seizoen 2019-2020. Het is voor Club de 16e titel in de geschiedenis. Club had na 29 speeldagen een voorsprong van liefst 15 punten op eerste achtervolger AA Gent.

   

  Waar er winnaars zijn, zijn er ook verliezers. Waasland-Beveren stond na 29 speeldagen op de laatste plaats in het klassement en kan de degradatie niet meer ontlopen. Het verdwijnt uit 1A, al zal het die beslissing juridisch zeker aanvechten.

   

  1A telt volgend seizoen nog altijd 16 clubs, maar het format wordt lichtjes aangepast. Er wordt een eenmalige afgeslankte versie van de play-offs ingevoerd.

   

  De nummers 1 tot en met 4 van de reguliere competitie spelen in de Champions Play-offs voor de titel en de Europese plaatsen, de nummers 5 tot en met 8 hebben in de prijzenpot van hun play-offs ook nog een Europees ticket.

  Waasland-Beveren verdwijnt uit 1A.

  Wie promoveert?

  Wie mag de plaats van Waasland-Beveren in het eliteklasje innemen? Die vraag heeft nog geen sportief antwoord, maar de richtlijnen zijn duidelijk. 

   

  OH Leuven en Beerschot worden aangespoord om de return in hun promotiefinale (Beerschot won de eerste match met 1-0) toch nog te spelen. Dat zou voor de start van het volgende seizoen - 7 augustus - moeten gebeuren.

   

  Mocht dat niet lukken - geen ondenkbaar scenario in deze coronacrisis - dan is Westerlo de lachende derde.

   

  Westerlo had de poleposition na de reguliere competitie in handen en zou dan dus kunnen profiteren als nummer 1 in die rangschikking.

  Wipt Westerlo toch nog naar 1A?

  Wat met 1B?

  1B bestaat ook volgend seizoen nog uit 8 clubs. OH Leuven, Beerschot of Westerlo promoveert, maar 2 van die 3 clubs zullen dus gewoon bij het kleine broertje moeten blijven aanschuiven.

   

  Zij krijgen daar het gezelschap van Lommel, Union, Deinze, RWDM, Seraing en degradant Waasland-Beveren.

   

  De 8 teams zullen elkaar weer 4 keer bekampen, maar de periodekampioenen en promotiefinale liggen in de prullenmand. De kampioen na de reguliere competitie zal volgend jaar promoveren. 

  Fase per fase

  1. 20 uur 09.
  2. 19 uur 45.
  3. 19 uur 09.
  4. 19 uur 01.
  5. 18 uur 11. Licht staat ook op groen voor de miniversie van de play-offs. En wat met het format voor volgend seizoen? In 2020-2021 sluiten we het seizoen af met een afgeslankte versie van de play-offs. Nummers 1 tot en met 4 spelen in de Champions Play-offs voor de titel en Europese tickets. Ook dat onderdeel is al goedgekeurd.  .
  6. De landskampioen is bekend. 18 uur 07.
  7. 18 uur 05. Club Brugge is kampioen 2019-2020, Waasland-Beveren zakt. Daar zijn de eerste beslissingen: de competitie na 29 speeldagen wordt aanvaard. Club Brugge is kampioen, Waasland-Beveren zakt. Er werd een meerderheid van 84 procent gevonden in de stemming. .
  8. 17 uur 39. Extra Time. Het is natuurlijk afwachten of en wanneer er witte rook is bij de Pro League, maar tenzij de profclubs (zeer lange) verlengingen nodig hebben, bieden we u vanavond nog een aflevering van Extra Time aan. Stem rond 21 uur af op onze website en in onze app.  .
  9. 17 uur 26. Lange weg. Op 2 april formuleerde de Raad van Bestuur van de Pro League al een intentieverklaring om de huidige competitie na 29 speeldagen stop te zetten en Club Brugge uit te roepen tot kampioen, maar sindsdien leggen de Belgische voetbalclubs een echt hindernissenparcours af. De Algemene Vergadering moet deze intentie bekrachtigen met een stemming, maar de meeting werd meermaals uitgesteld. De AV keek vooral naar de Veiligheidsraad en politici, die met een duidelijk signaal - lees: overmacht - de clubs moesten beschermen tegen potentiële claims van de rechtenhouders. Bovendien moest ook het BAS nog oordelen over heel wat licentiedossiers.  Die eventuele valkuilen zijn intussen weggewerkt, maar dat betekent niet dat de vergadering nu minder woelig zal verlopen.  .
  10. Wordt Club Brugge straks uitgeroepen tot kampioen? 16 uur 41.