Beresterke Courtois stopt penalty en verovert Spaanse Supercup met Real

  Spaanse Supercup

  einde
  00

  Real Madrid heeft zijn 11e Spaanse Supercup veroverd. Het team van Zinédine Zidane klopte in de finale in Saudi-Arabië stadsrivaal Atletico na strafschoppen met 4-1. Na verlengingen was het nog 0-0. Thibaut Courtois was de held van Real met onder meer een penaltysave. Opvallend: met Atletico won Courtois titel en beker in Spanje, met Real nu ook de supercup.

  De Spaanse Supercup kreeg de voorbije dagen met 4 ploegen zijn beslag in Saudi-Arabië. Real wipte in de halve finale Valencia, Atletico verraste Barcelona.

   

  In de finale in het King Abdullah Sports City-stadion in Jeddah hielden de twee ploegen elkaar stevig in de tang. Het duel in het duel ontpopte zich tussen Courtois en Jan Oblak, de twee keepers op het veld. De 2 brachten de match tot verlengingen met tal van parades.

    

  Courtois, die enkele jaren geleden het mooie weer maakte in het doel aan de overkant, moest  niet al te veel werk opknappen, maar stond paraat toen Atletico in het slot de neus (schuchter) aan het venster stak. Zijn redding in de 93e minuut op een verrassende vrijschop van Partey was knap.

   

  Ook in de verlengingen bleven aanvankelijk grote kansen uit. Toen Real-middenvelder Valverde 5 minuten voor affluiten rood kreeg voor de noodrem op Morata, zette Atletico een slotoffensief in. De Koninklijke, die veel minder goed speelde dan in de halve finale, kon echter rekenen op een betrouwbare Courtois, die geen steek liet vallen toen Morata en Correa hem belegerden. En Oblak moest niet onderdoen.  

   

  Uiteindelijk werd Courtois de keeperheld. In de strafschoppenreeks miste Atletico meteen 2 keer, langs Saul (op de paal) en Partey (redding Courtois). Real daarentegen bleef foutloos. Trippier nam de Rode Duivel wel te grazen, maar aanvoerder Ramos trapte nadien de beslissende 4e elfmeter binnen. Strafschoppen inbegrepen stopte Courtois 9 van de 11 pogingen binnen het kader.

  Courtois redt de inzet van Partey.

  Courtois vult leemte, Zidane bezorgt Real weer prijs

  Courtois, die in zijn periode bij Atletico de Spaanse titel en Copa del Rey won, vult met de Spaanse Supercup een leemte in zijn palmares op. De 27-jarige Belg speelde in 2013 met Atletico wel al een keer om de Supercup, maar verloor toen in een heen- en terugwedstrijd van Barcelona.

   

  Eden Hazard herstelt nog van een blessure en was er voor Real niet bij in Saoedi-Arabië. Real veroverde in het verleden al 10 keer de Spaanse Supercup, de laatste keer in 2017.

  Nu zit de Koninklijke dus aan 11. Atletico won de trofee in 1985 en 2014. Barcelona, met 13 Supercups de recordwinnaar, was de titelverdediger. Barça haalde het in de zomer van 2018 in Tanger in Marokko tegen Sevilla met 2-1.

   

  Voor Real is dit de eerste prijs sinds het einde van het vorige (succesvolle) tijdperk van Zidane. In het dramatische vorige seizoen (2018-2019) greep Real (met Courtois in zijn 1e seizoen) op het WK voor Clubs na naast alle trofeeën. Met de rentree van Zidane, in maart 2019, lukt het dus wel weer. Het is meteen de 9e opeenvolgene finale die Zidane met Real wint én zijn 10e prijs bij de Spaanse topclub. Maar de Fransman mag zijn Belgische doelman wel danken.

  Matchwinnaar Courtois: "Ik kon gelukkig enkele kansen keren"

  Heel veel aandacht dus voor Courtois na de match. Wat had de Belg te zeggen? "We zijn heel blij. Het was een felbevochten duel tegen Atletico. Hun stijl is wachten op een fout van het andere team. Een paar keer konden ze daar bijna voordeel uit halen. Ik kon gelukkig enkele kansen afstoppen. Een keer deed Valverde dat (wat hem rood kostte, red). Bij de penalty's waren wij het team met meer vertrouwen."

  Tweets over de wedstrijd: