• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Gabriel Jesus loodst Brazilië ondanks rood naar zege op Copa America

  Copa America: finale

  einde
  31

  Brazilië heeft voor de negende keer en de eerste keer sinds 2007 de Copa America gewonnen. In de finale was het gastland te sterk voor Peru: 3-1. Gabriel Jesus eiste met een assist, een goal én rood de hoofdrol op.

  Doelpunten:

  • 15' Everton 1-0
  • 44' Guerrero 1-1 (pen)
  • 45' Gabriel Jesus 2-1
  • 90' Richarlison 3-1 (pen)

   

  Rode kaart:

  • 70' Gabriel Jesus (2x geel)

  Gabriel Jesus eist de hoofdrol op in de finale

  Peru begon als underdog aan de finale, maar in de beginfase kreeg Brazilië geen poot aan de grond. Toch slikte Peru een snelle openingsgoal. Gabriel Jesus had een knappe actie en voorzet in huis en de vrijstaande Everton bracht Maracana in vervoering: 1-0.

   

  Peru moest van de klap bekomen, maar met de rust in zicht hingen de bordjes wel gelijk. De bal ging op de stip na hands van Thiago Silva en Guerrero klaarde die klus met de glimlach. Peru dacht met 1-1 de rust te halen, maar dat was buiten Gabriel Jesus gerekend.

   

  Na balverlies bij Peru kwam de bal snel bij de spits van Manchester City terecht en die haalde koeltjes de trekker over: 2-1. Brazilië controleerde de match na de rust, maar de tweede gele kaart van Gabriel Jesus gaf Peru weer wat hoop. Peru drong aan, maar wissels en veel fouten haalden het tempo uit de wedstrijd.

   

  In de slotminuut kreeg ook Brazilië een strafschop en Richarlison besliste de match vanaf 11 meter. Het feestje werd ingezet in Maracana. Voor Brazilië is het de negende eindzege in de Copa America, maar de eerste sinds 2007. Opvallend: Brazilië was vijf keer gastland voor de Copa America en die vijf edities won het ook.

  De 1-0:

  De 2-1:

  Jesus na zijn rode kaart:

  De 3-1:

  Braziliaanse erehaag voor Peru:

  De Braziliaanse vreugde met de trofee:

  Weetjes:

  Fase per fase

  1. 23 uur 56. Einde: 3-1. Brazilië heeft voor de negende keer en de eerste keer sinds 2007 de Copa America gewonnen. In de finale was het gastland te sterk voor Peru: 3-1. Gabriel Jesus was met een assist, een goal en een rode kaart de spelbepalende man in de finale.
  2. 23 uur 52. Het verzet van Peru is nu wellicht helemaal gebroken. Er komen wel nog wat extra minuten bij. .
  3. 23 uur 49. Goal: 3-1. Invaller Richarlison beslist de wedstrijd vanaf de stip: 3-1. Hij trapt de bal perfect in de hoek en zo mag het Braziliaanse feestje beginnen.
  4. 23 uur 48. Strafschop voor Brazilië. Everton gaat op wandel en wordt door Zambrano opgevangen. De verdediger van Peru had geen oog voor de bal en dus legt de ref de bal weer op de stip.
  5. 23 uur 46. De tijd begint te dringen voor Peru.
  6. 23 uur 45. Slag om slinger blijft een Braziliaan nu liggen op de grond. Eerst wordt Everton tegen het gras gewerkt, daarna is het de beurt aan Casemiro. Zo gaat kostbare tijd verloren voor Peru.
  7. 23 uur 42. Het spel ligt weer even stil, omdat Arthur geraakt is. De pauze is welgekomen voor Brazilië om Peru niet in zijn spel te laten komen.
  8. 23 uur 41. De Braziliaanse bondscoach Tite grijpt in en haalt met twee wissels het ritme uit de wedstrijd. Firmino en Coutinho moeten naar de kant voor Richarlison en Militao.
  9. 23 uur 35. We krijgen even een beeld uit de catacomben te zien van een huilende Gabriel Jesus. De spits heeft zijn rode kaart nog niet verteerd.
  10. 23 uur 34. Alisson moet meteen in actie komen. Trauco viseert de korte hoek, maar de Braziliaanse doelman staat pal.
  11. 23 uur 33. Peru heeft nog 20 minuten om zijn numerieke overwicht om te zetten in de gelijkmaker. Het wordt nog spannend.
  12. 23 uur 32. Rode kaart voor Gabriel Jesus. Gabriel Jesus springt onbeholpen Advincula omver. Dat komt de Braziliaanse aanvaller op zijn tweede gele kaart te staan. Het gastland moet met zijn tienen voort.
  13. 23 uur 29. Carlos Zambrano pakt uit met een bodycheck op Gabriel Jesus. De Braziliaan blijft even liggen om op adem te komen. Zambrano incasseert met de glimlach de gele kaart.
  14. 23 uur 28.
  15. 23 uur 25. Brazilië raakt even niet meer onder de druk uit, maar het geeft ook geen kansen weg.
  16. 23 uur 24. Plots vindt Peru zijn tweede adem. Cueva heeft een heerlijke beweging in huis, maar 4 Brazilianen is toch net te veel. Vindt Peru nog de gelijkmaker?
  17. 23 uur 19. De aanvallen Peru komen niet verder dan goeie bedoelingen. De passes zijn niet zuiver genoeg om de defensie van Brazilië te ontwrichten.
  18. 23 uur 18. Daar is Firmino opnieuw. Alex Sandro zwiept de bal hard voor doel. Firmino zet er zijn hoofd tegen, maar zijn poging gaat naast. Brazilië dringt aan.
  19. 23 uur 15. Gabriel Jesus speelt Firmino vrij, maar die twijfelt tussen een voorzet en een schot en zo wordt het geen van beide. Peru hapt naar adem.
  20. 23 uur 14.