Kompany maakt indruk: "Ik ben Pep niet, maar een goeie student"

  Vincent Kompany heeft voor het eerst in publiek gesproken sinds Anderlecht vorige maand zijn comeback aankondigde als speler-manager. En hij deed dat met bravoure: "Ik wil proberen zo snel mogelijk kampioen te spelen met mooi voetbal. Ik kan me niet voorstellen dat de twee niet samengaan bij Anderlecht."

  Het was een heel ontspannen Kompany die zich tussen voorzitter Marc Coucke en sportief directeur Michael Verschueren op het podium zette in een tent op de RSCA Academy. En hij begon meteen met een grapje: "Ik ben bij deze temperaturen met mijn short het best gekleed. Laten we beginnen aan een lange persconferentie."

   

  Want er waren natuurlijk heel wat vragen. Waarop Kompany gedecideerd en helder antwoorden gaf. "Dit was hét moment om hier terug te keren, want als Anderlecht 1e of 2e was geweest, was dit niet gebeurd. Dan zouden de mensen niet opengestaan hebben voor een mentaliteitswijziging."

   

  Wat wil hij sportief bereiken? "Bij Anderlecht moet je altijd voor de titel gaan. Ik wil dan ook zo snel mogelijk kampioen spelen en wil dat ook doen met mooi voetbal." (lees voort onder de video)

  Bekijk de integrale persconferentie van Kompany

  De inleiding van Kompany: "Keuze van het hart"

  Marc Coucke beloofde 20 procent meer te investeren in de Anderlecht-jeugd en Michael Verschueren noemde Kompany de meest voetbalpassionele persoon die hij ooit onmoette. 

   

  Kompany glunderde: "Ik ben blij en trots dat ik mag beginnen bij deze club. Die is speciaal voor mij. Dit is niet alleen een verhaal van opportuniteiten, maar ook van een keuze met mijn hart."

   

  "Ik begrijp dat de taak heel zwaar is. We moeten zo veel werk verrichten, maar ik kijk er écht, écht naar uit. Ik heb er goesting in. Ik heb de voorbije jaren veel kunnen leren en helemaal anders naar voetbal leren kijken. Ik heb nu de opportuniteit om een stempel te drukken met een heleboel jonge talentvolle spelers."

   

  "Zoals alle supporters heb ik het voorbije seizoen afgezien. Maar ik heb achter de schermen heel wat mensen van topniveau gezien die klaar zijn om de club weer te brengen naar waar ze verdient te zijn."

   

  Wat er op het veld gebeurt, is het belangrijkste voor Kompany: "Een voetbalclub die wil slagen, moet zich concentreren op het voetbal. De partners, de sponsors, de supporters, de media: iedereen wil ons zien winnen. We zetten dus alles op het veldwerk. We willen een sterk team op de been brengen en een spel spelen waarin de fans zich kunnen vinden, maar ook de personen die deze club steunen. Dat is mijn rol, geen kleintje, maar ik ben er klaar voor en heb er zin in." (lees voort onder de foto)

  Vragen voor Kompany:

  Waren er collega-Rode Duivels op de hoogte van je transfer?

  Kompany: "Niemand was op de hoogte van mijn transfer. En dat was ook de beste manier om dat te doen. Ik heb ook maar de dag voor de FA Cup-finale - de laatste match van het seizoen - mijn beslissing bekendgemaakt aan Pep (Guardiola). Ik zei hem dat ik dus zeker moest spelen omdat het mijn laatste was. Maar ik wou hem vooral dank u zeggen voor alles wat ik van hem geleerd heb. Het was vrij emotioneel, maar het juiste moment."

  Sinds wanneer wist je dat je coach wou worden? En welke filosofie koos je?

  "Voor wie het zich herinnert, ben ik eerst een managementopleiding begonnen. Ik moet natuurlijk mijn eigen verhaal schrijven, maar ik kan me helemaal vinden in de visie van Pep. Op de eerste dag dat hij het trainingscentrum bij City binnenkwam en zijn visie uiteenzette gaf hij me een versie 2.0 van alles wat ik geleerd had bij de Anderlecht-jeugd. Wij werden gevormd volgens de methode-Cruijff en speelden 3-4-3. Cruijff deed dat ook bij Barcelona. Na mijn vertrek bij Anderlecht kwam ik die principes lang niet tegen. Op dat vlak was er heel wat leegte. Tot Pep dus bij City kwam."

   

  "Dat maakte het me op het einde van mijn carrière makkelijk om mee te spelen in een systeem met een trainer die op dat vlak heel veeleisend is. Toen ik hem dus die eerste keer hoorde, hield ik me voor: "Hij weet waarover hij praat." Dat interesseerde me."

  Wie stelde de dubbele pet - speler/manager - voor: hij of de club?

  "We zijn beginnen te praten en stilaan is dat idee naar voren gekomen. En het werd steeds logischer. Het is zo dat ik geen trainersdiploma heb, maar veel anderen hebben ook geen managementopleiding. Alles heeft zijn plaats."

   

  "Voor mij was er die opportuniteit om Anderlecht weer met zijn verleden te laten aanknopen. Er was geen andere periode in mijn carrière dat ik de 2 ook had kunnen combineren. Alleen nu kon het. Ik moest dus een beslissing nemen. Ik was einde contract. En ik heb natuurlijk de moeilijkste beslissing genomen. Zo is mijn leven altijd geweest."

   

  "En ik zal me zowel als speler als als manager volledig geven. Dat is mijn manier van leven. Ik ben al mijn hele leven speler-manager, al van toen ik een kleine jongen was. Ik ben altijd van 's morgens tot 's avonds laat bezig geweest. Toen managede ik andere zaken, nu worden dat voetbalzaken. Ik moet gewoon mijn tijd herverdelen. En nu gaat die volledig naar Anderlecht."

  Hoe moeilijk wordt het om terug te schakelen van de gemediatiseerde en veeleisende Premier League naar de Belgische competitie?

  "De kloof is tot nu toe nog niet echt waarneembaar geweest. Kijk eens rond hier in de zaal (met al dat volk, red). Wat wij bij City hebben, is ook ongelooflijk veel luxe. Wat we uiteindelijk nodig hebben is: goeie spelers, goeie staf, goeie voetbalvelden..."

   

  "Voor de rest is het basismateriaal daar: we hebben achter de schermen ongelooflijk goed personeel. Dat heeft me echt verrast. Mensen die kunnen meedenken, die de ideeën meteen ook oppikken. Dat kan ons een competititief voordeel geven. Vandaag nog niet, maar in de toekomst misschien wel."

   

  "Uiteindelijk was ik er op voorbereid. Sommige spelers moeten stoppen, maar ik mag aan iets ongelooflijks beginnen. Dit is echt een ongelooflijke opportuniteit. Iedereen die mij een beetje kent, zal denken dat de Vince dat niet zomaar gaat doen zonder een plan. Ik kijk ernaar uit."

  Vorig seizoen was een ramp. Wat zijn je ideeën over de staat waarin de ploeg nu is?

  "Als je een juiste analyse maakt in de chaos, zie je opportuniteiten. Ik zag veel talenten die hun doorbraakseizoen hebben gekend of daarvoor staan. Dat is bij Anderlecht altijd de drijvende kracht geweest.  Op het gebied van talent wil ik zelfs verder gaan: er is vandaag veel meer talent bij de jeugd dan toen ik begon. Dat geeft ons een ongelooflijke kans om dat talent zich te laten ontwikkelen."

   

  "We mogen ons zeker en vast niet verstoppen achter het feit dat we zesde zijn geworden. Dat betekent dat er in principe 5 teams beter zijn, daar kun je niet om heen. Maar als je voor Anderlecht speelt, moet je altijd voor de titel gaan. We moeten dus op 1 seizoen beter worden dan 5 ploegen. Dat is heel veel. Maar ik geloof dat het kan. Anders had ik het niet gedaan."

  Wat spreekt hem zo aan in de werkwijze van Pep Guardiola?

  "Het is alsof je naar de lagere school gaat en dan plots naar de universiteit zonder middelbaar onderwijs. Zo groot is het verschil. Hij legt de moeilijkste principes op zo'n simpele manier uit. Iedereen kent wel een leraar in zijn schoolloopbaan die het beter en simpeler kon uitleggen. Dat is die man geweest voor mij."

   

  "Ik zeg niet dat ik hetzelfde niveau zal halen. Pas op, ik heb wel de ambitie, altijd al gehad in mijn carrière. Ik weet hoe groot de kloof was tussen hem en veel mensen die ik gekend heb in de voetbalwereld. Ik denk dat ik Anderlecht iets kan brengen dat doorslaggevend kan zijn. Maar ik ben geen Pep, oké. Alles op zijn tijd. Laat ons zeggen dat ik een goeie student ben."

  Was het een goed moment om bij de club te komen?

  "Als Anderlecht vorig seizoen eerste of tweede was, gebeurt dit verhaal vandaag niet. We hebben evenwel maanden gepraat over visie en organisatie. En we kwamen tot de conclusie dat dit het beste moment ooit is om bij Anderlecht te komen."

   

  "Binnenkomen als Anderlecht zijn 35e of 36e titel pakt, zou betekenen dat er niemand openstaat voor een mentaliteitsverandering. Vandaag heb ik alleen maar ongelooflijk veel receptieve mensen leren kennen. En dat is in een instituut als Anderlecht heel moeilijk."

  Hoe zal de samenwerking met City verlopen en wordt Anderlecht misschien een soort satellietclub?

  "How, how. Wacht even. Een beetje respect, hè. Anderlecht is Anderlecht. Ik noem het niet voor niets een voetbalinstituut. En ook: elke organisatie bestaat uit mensen. Wij zijn zo groot als het netwerk van die mensen. Mijn netwerk is City, waar ik 11 jaar voetbalde en waarvoor ik veel respect heb. Marc heeft een netwerk, Michael heeft een netwerk. Maar Anderlecht zal altijd Anderlecht blijven."

  Wat is zijn prioriteit: kampioen spelen of champagnevoetbal brengen?

  "Van mijn 6e tot mijn 20e was ik 14 jaar op Anderlecht. Hoe is het mogelijk om winnen, kampioen zijn en mooi voetbal niet te associëren bij Anderlecht? Als ik moet kiezen tussen kampioen zijn en mooi voetbal, weet ik wat Marc zou zeggen. Maar ik wil beide brengen. Dat is mijn doel en ultieme ambitie. Ik leg mezelf daarmee druk op. Maar ik kan niet tegen een Anderlecht-fan zeggen: "Geen mooi voetbal." Dat is onmogelijk. Ik wil proberen zo snel mogelijk kampioen te spelen met mooi voetbal. Ik kan me niet voorstellen dat de twee niet samengaan bij Anderlecht."

  Fase per fase

  1. 15 uur 58. De persconferentie is afgelopen. De eerste persconferentie van Simon Davies vorige week duurde een klein kwartiertje. De persvoorstelling vandaag zit er na een uur op. Anderlecht trakteert alle aanwezigen op een ijsje.
  2. 15 uur 55. "Ik wil mooi voetbal brengen en kampioen spelen. Al leg ik me daarmee druk op.". Wat is zijn prioriteit? Kampioen of champagnevoetbal? "Van mijn 6e tot mijn 20e was ik 14 jaar op Anderlecht. Als ik moet kiezen tussen kampioen zijn en mooi voetbal, weet ik wat Marc zou zeggen. Ik wil beide brengen. Ik leg mezelf daarmee druk op. Maar ik kan niet tegen een Anderlecht-fan zeggen: "Geen mooi voetbal." Dat is onmogelijk. Ik ga de 2 proberen te brengen.".
  3. Er kan af en toe een grapje af bij Kompany: "Ik heb een short aan, jullie een lange broek. Laten we er bij deze temperaturen een lange persconferentie van maken.". 15 uur 54.
  4. 15 uur 53. Ik kom niet naar hier om er goed uit te zien, maar omdat ik hierin geloof en om te slagen. Ik wil Anderlecht zo snel mogelijk weer kampioen maken. Vincent Kompany.
  5. 15 uur 50. "Anderlecht wordt geen satellietclub van City". Een journalist wil weten hoe ver de samenwerking van Anderlecht met City zal gaan. Wordt Anderlecht op termijn een satellietclub? Daar gaat Kompany volledig tegen in: "Een beetje respect graag voor het instituut Anderlecht. Mensen werken samen en brengen hun netwerk samen: mijn netwerk is City, waar ik 11 jaar voetbalde en waarvoor ik veel respect heb. Marc heeft een netwerk, Michael heeft een netwerk. Maar Anderlecht zal altijd Anderlecht blijven.".
  6. 15 uur 49. "Ik ben al mijn hele leven speler-manager. Ik ben altijd al manager geweest, maar toen managede ik andere zaken. Nu worden dat voetbalzaken.". Vincent Kompany .
  7. 15 uur 47. "Ik waardeer Bellamy voor zijn eerlijkheid". De Engelse pers heeft vragen voor Vince over zijn assistent: 'Craig Bellamy is een heel eerlijke persoon. Hij durft me te zeggen: "Vince, je bent mis." En dat waardeer ik enorm. Ik hou van eerlijke mensen.".
  8. 15 uur 45. Ik zal mij volledig geven als speler én volledig geven als manager. Dat is mijn manier van leven. Vincent Kompany over verdeling speler-manager.
  9. 15 uur 42. Vincent Kompany geeft toe dat het moeilijke seizoen van vorig jaar - met een eerste keer in meer dan halve eeuw geen Europees voetbal en de talrijke kritiek - ervoor heeft gezorgd dat zijn komst mogelijk was. "Als Anderlecht 1e of 2e was, was dit niet gebeurd. Dan zouden de mensen niet open gestaan hebben voor een mentaliteitswijziging.".
  10. 15 uur 42. Jean-Pierre Van Overschelde (de codenaam die aan Kompany werd gegeven) breekt in tijdens persbabbel van Vincent Kompany.

   Jean-Pierre Van Overschelde (de codenaam die aan Kompany werd gegeven) breekt in tijdens persbabbel van Vincent Kompany

  11. 15 uur 40. Let wel: ik ben geen Pep, alles op zijn tijd. Maar ik ben een goeie student. Vincent Kompany.
  12. 15 uur 40.
  13. 15 uur 39. Als je bij Anderlecht speelt, moet je altijd voor de titel gaan. We werden vorig seizoen 6e, dus we moeten beter doen dan 5 andere teams. Dat is heel veel. Maar ik geloof dat het kan. Vincent Kompany.
  14. 15 uur 37. Het was de enige rol waarin ik bij Anderlecht kon terugkeren. Het was natuurlijk een moeilijke beslissing, maar ik was einde contract en het was hét moment om iets voor Anderlecht terug te doen. Ik wil de club weer doen aanknopen bij het verleden. . Vincent Kompany.
  15. 15 uur 37. Er zijn nu veel meer talenten bij Anderlecht in de jeugd dan toen ik begon. Vincent Kompany.
  16. Vincent Kompany tussen Marc Coucke en Michael Verschueren. 15 uur 35.
  17. 15 uur 32. "Pep gaf me versie 2.0 van wat ik bij jeugd geleerd had". Wat voor een trainer wil Kompany zijn? "Ik ben een trainersopleiding begonnen. Ik moet natuurlijk mijn eigen weg zoeken, maar ik kan me helemaal vinden in de visie van Pep, die me de versie 2.0 gaf van alles wat ik geleerd had bij de jeugd. Na mijn vertrek bij Anderlecht had ik dat lang niet meegemaakt. Op dat vlak was er heel wat leegte. Tot Pep dus bij City kwam.".
  18. 15 uur 31. Niemand was op de hoogte van mijn transfer. En dat was ook de beste manier om dat te doen. Ik heb ook maar de dag voor de FA Cup-finale mijn beslissing bekendgemaakt bij Pep (Guardiola). Vincent Kompany.
  19. Een goedlachse Vincent Kompany. 15 uur 30.