Ga naar de inhoud
De eerste zittingsdag bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport.

Eerste zittingsdag bij het BAS: Lokeren en Beerschot vechten een robbertje uit

 ma 1 juli 2019 19:28

Bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) is de eerste zittingsdag in de beroepsprocedure in de matchfixingzaak achter de kiezen. Lokeren en Beerschot claimen allebei de stek van KV Mechelen, de Belgische voetbalbond verhoogde de druk nog wat meer op het BAS en enkele veroordeelde bestuursleden van KVM azen nog steeds op de vrijspraak.

Lokeren wil in 1A blijven

Lokeren mocht deze eerste zittingsdag op gang trappen en het tactische plan werd meteen duidelijk. De twistappel van deze procedureslag is welke club recht heeft op de plaats van KV Mechelen in 1A als de sanctie van de kampioen uit 1B bevestigd wordt.

 

Terwijl Lokeren bij de tuchtprocedure bij de Geschillencommissie nog vooral op Waasland-Beveren schoot, is het geweer nu al een tijdje van schouder veranderd.

 

Advocaat Walter Van Steenbrugge hamerde er meermaals op dat de communicatie van de KBVB – op de dag van de uitspraak (1 juni) meldde de voetbalbond dat Beerschot de plek van KVM zal innemen in 1A – “volledig onjuist” is. “In geval van competitievervalsing is er geen bijkomende promovendus”, klonk het. “Het aantal dalers wordt verminderd in de reeks waarin de bestrafte club uitkwam.”

 

Lokeren meent dus dat het volgens de letter van het reglement de plaats van de kampioen uit 1B in 1A mag innemen en dat het zo zijn sportieve degradatie ontloopt.

 

“Alleen als KV Mechelen en Waasland-Beveren allebei vrijgesproken worden, moet ik aan de nieuwe sterke man van Lokeren vertellen dat zijn club zakt. Of als KV Mechelen zou zakken naar de amateurreeksen. Maar in andere gevallen dus niet.” Die laatste these was overigens opnieuw de rode draad bij Tubeke.

Walter Van Steenbrugge.

Beerschot: "Juridische tovenarij van Lokeren"

Lokeren en Beerschot vormden enkele weken geleden bij de Geschillencommissie Hoger Beroep als het ware een tandem in hun verweer tegen KV Mechelen en Waasland-Beveren, maar nu verschillen de beide clubs volledig van visie.

 

Beerschot staat te trappelen om de positie van KV Mechelen in 1A in te nemen. Advocaat Thomas Gillis vindt dat KVM bestraft moet worden als een club uit 1B. Door de veroordeling van KVM zou de kampioen zijn promotie dan uit handen moeten geven aan Beerschot. En niet aan Lokeren.

 

“De fictie is dat men zakt uit een reeks waarin men geen minuut gespeeld heeft”, klonk het bij Beerschot. De argumentatie van Lokeren werd afgeschoten als “juridische tovenarij”. “Lokeren speelt paniekvoetbal. Lokeren probeert dit hof een rad voor de ogen te draaien. Het gaat om een compleet foute juridische redenering.”

 

Ook KV Mechelen kreeg nog een flinke veeg uit de pan. “Ze hebben geen spijt van de vervalsing, wel dat de reddingsoperatie niet gelukt is en dat dit dossier is uitgekomen. Mocht het gelukt zijn, wie kan dan zeggen dat men het niet nog eens zou proberen? Dit is een sluipend gif.”

 

“KV Mechelen vrijuit laten gaan zou dan ook een gerechtelijke dwaling zijn. Het zou een kaakslag zijn voor iedereen die zijn schoenen aanbindt en het zou lachen met de supporters zijn.”

Thomas Gillis.

Wagner in het Latijn, Che Guevara en Fidel Castro

Het bondsparket ging niet in beroep tegen de uitspraak van de Geschillencommissie Hoger Beroep, maar moest zoals alle partijen verschijnen. En een betoog van bondsprocureur Kris Wagner ontgoochelt nooit.

 

“Errare humanum est”, klonk het in de les Latijn. Wagner benadrukte dat vergissen menselijk is, maar wees op de verschillende reacties.

 

“Bij Beveren aanvaarden voorzitter Huyck en CFO Swolfs hun straf, bij andere veroordeelden blijft men het licht van de zon ontkennen. Men heeft dit proces ook willen saboteren en men gebruikte guerrillatechnieken, die me doen afvragen of men in de leer geweest is aan de universiteit of bij Che Guevara en Fidel Castro.”

 

Wagner toonde begrip voor de reactie waarom een club moet opdraaien voor het gesjoemel van bestuursleden. “Maar het zou te gemakkelijk zijn om slechts een paar sjoemelende bestuursleden opzij te schuiven, want de club heeft belang bij de fraude en draagt dus de gevolgen van daden of pogingen tot competitievervalsing.”

 

“De appellanten voor dit hof hebben het Belgische voetbal belazerd, in de steek gelaten en een mes in de rug gestoken”, klonk het nog. “De weg naar een eerlijke sport is lang en moeilijk, maar je mag die taak daarom niet op voorhand opgeven.”

Kris Wagner.

Timmermans vraagt vrijspraak

Ook de Belgische voetbalbond hamerde erop dat “de feiten bewezen zijn”. “En we kunnen geen begrip opbrengen voor schuldigen die zich verschuilen achter procedurele fouten. Wie zijn billen verbrandt, moet op de blaren zitten”, klonk het bij de KBVB, dat ook nog benadrukte hoe de UEFA de druk op de ketel nog wat verhoogd heeft, wat kopzorgen betekent bij de clubs die azen op het Europese ticket van bekerwinnaar KV Mechelen.

 

Bij de veroordeelden van KVM beet de advocaat van ex-voorzitter Johan Timmermans – voor 10 jaar geschorst – de spits af. De vrijspraak werd gevraagd en er werd gepoogd om dat te staven met de verwijzing naar telefoontaps en andere gesprekken, die volgens de verdediging veelal in een verkeerde context werden geplaatst.

 

“Sommige discussies of onderwerpen hebben nu eenmaal een zelfstandig bestaan”, klonk het. “Die zaken moeten niet altijd in verband met matchfixing gebracht worden.”

 

Bij de Mechelse supportersgroepen werd over “twee maten en twee gewichten" gesproken. Dat KVM, waar zij ook aandeelhouder zijn, als club vervolgd wordt en Waasland-Beveren de dans ontspringt, kan niet.

 

“Deze club telt 23 bestuurders. 19 leden waren niet op de hoogte dat er iets zou gebeuren.” De club mag volgens het pleidooi dus niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele misstappen van enkele bestuursleden. “Er is in dit dossier ook een manifest gebrek aan bewijs.”

 

De verdediging van Stefaan Vanroy, die vandaag opstapte als sportief directeur bij KVM, sloot de rij en waste ook al zijn handen in onschuld. "Er is geen reden om aan te nemen dat mijn cliënt zich schuldig heeft gemaakt aan competitievervalsing", was de conclusie.

Fase per fase

17:26

Einde zitting

Alles wat gezegd moest worden, is gezegd. De eerste zittingsdag is dus achter de kiezen.
17:25

Er is geen reden om aan te nemen dat mijn cliënt zich schuldig heeft gemaakt aan competitievervalsing.

Advocaat Stefaan Vanroy
17:18
De interesse van KVM in Olivier Myny, vrijgesproken, komt aan bod. "Die interesse viel niet uit de lucht. Die was er al onder de vorige sportief directeur", klinkt het tegenargument. Er hoefde dus niet geveinsd te worden om de speler te benaderen, luidt het.
17:11
Meester Delbrouck benadrukt nog eens dat zijn cliënt in de beruchte dagen voor KVM-WBe niet in het land was. Er moet dus naar telefoongesprekken gekeken worden en die eventuele verdachte conversaties wil men nu tackelen.
17:04
De verdediging van Stefaan Vanroy probeert de jury te overtuigen dat zijn sportieve rol op het moment van de feiten nog zeer beperkt was. "Dat bevestigt ook onder meer de toenmalige trainer Dennis van Wijk", klinkt het. Vanroy zou ook spelers van Eupen benaderd hebben. "Dat staat wel in de vordering van het bondsparket, maar de Geschillencommissie spreekt er zich niet over uit. Kan dit dan nog mee het voorwerp zijn van dit debat?"
16:57

Op het moment van de vermeende feiten behoorde mijn cliënt niet tot het dagelijkse bestuur van de club.

Advocaat Stefaan Vanroy
16:47
Dat er geen inzage in het strafdossier is, wordt weer naar boven gehaald. "De stukken die gebruikt zijn, zijn niet volledig. Dejan Veljkovic heeft na de overhandiging van stukken uit het strafdossier nog verklaringen afgelegd die ook à décharge kunnen zijn tegenover de stukken die nu gelden. Bepaalde beoordelingen en veroordelingen zijn dus niet in overeenstemming met het huidige strafdossier."
16:37
We gaan door met Luk Delbrouck, advocaat van Stefaan Vanroy, sportief directeur KVM. Vanroy stapte vandaag op bij KVM.
16:35
Een element dat steeds weer terugkeert: de vordering die voor 15 juni moest worden ingesteld. Voor 15 juni van het seizoen waarin de feiten aan het licht komen, bevestigde de KBVB vanochtend nog eens. Klopt niet, countert de advocaat van de Mechelse supporters nu opnieuw.
16:24

Er is in dit dossier een manifest gebrek aan bewijs.

Tim de Hertogh (advocaat Mechelse supportersgroepen)
16:17
Ook in dit pleidooi is de inzage in het strafdossier een belangrijk element. "Het gaat over de zoektocht naar de waarheid. Als bepaalde mensen vervolgd worden, kom dan niet zeggen dat het niet belangrijk is om op de hoogte te zijn van de stukken uit het strafdossier."
16:10
Tim de Hertogh wil zijn punt - KVM moet als club vrijuit gaan - staven met de benadering van Davy Roef via makelaar Evert Maeschalck. "Let op: ik gun iedereen zijn vrijspraak, want dit dossier rammelt langs alle kanten. Maar uit de motivering van de Geschillencommissie blijkt dat Maeschalck niets gedaan heeft en dus vrijgesproken wordt. Dan kan KVM hier toch ook niet voor schuldig verklaard worden?"
16:04
"We tellen 23 bestuurders. Daarvan waren er 19 niet betrokken bij dit dossier", luidt het argument bij de Mechelse supportersgroepen. "Niemand was op de hoogte van wat er zou kunnen gebeuren."
16:00

Er is met twee maten en twee gewichten gewerkt.

Tim de Hertogh ziet hoe KVM veroordeeld werd en Beveren de dans ontsprong
15:57
De verdediging van de Mechelse supportersorganen, die mee achter de wrakingsverzoeken van de voorbije dagen zit, wil natuurlijk vermijden dat de club zelf gestraft wordt voor de eventuele daden van enkele bestuursleden. Bondsprocureur Kris Wagner veegde die these deze ochtend al van tafel. "Want de club heeft alle belang bij eventueel gesjoemel."
15:52

Wie of wat is de club? Het bondsreglement is daar zeer onduidelijk over.

Tim de Hertogh (advocaat Mechelse supportersgroepen)
15:39
De advocaten van de Mechelse supportersorganen mogen de volgende aanval op gang brengen.
15:37
De zeer lange uiteenzetting wordt stilaan afgerond. Advocaat Waeterinckx hekelt ook nog eens dat er geen inzage in het strafdossier is geweest. "Wij vragen de vrijspraak", luidt de conclusie.