Ga naar de inhoud
" "

Waasland-Beveren verdedigt zich met emotionele pleidooien

 di 21 mei 2019 19:05

Na KV Mechelen gisteren hebben de club Waasland-Beveren en 4 van zijn bestuurders hun onschuld uitgeroepen voor de Geschillencommissie Hoger Beroep van de voetbalbond. Het ging er bij momenten emotioneel aan toe.  "De laatste zeven maanden moet ik door het slijk om mensen uit te leggen wat er is gebeurd."

Waasland-Beveren vraagt vrijspraak op basis van verklaringen en statistieken

Net als maandag werd het een dag van aanvallen door alle advocaten op de gevolgde  procedures door de voetbalbond, maar veel meer dan door KV Mechelen werd er ook ingegaan op de concrete telefoontaps en veronderstellingen die de onderzoekscoördinator maakt. Het gaf dag drie een meer menselijk gezicht.

 

De club Waasland-Beveren beet de spits af. Zijn advocaat ziet in artikel B1711 van het bondsreglement het bewijs dat de club niet meer veroordeeld kan worden. Los daarvan deed de advocaat uitgebreid zijn best om de onschuld van de club te bewijzen. "Hoewel dat de rollen omdraaien is. U zou eigenlijk onze schuld moeten bewijzen."

 

"Er zijn drie manieren om een match te vervalsen. Via de scheidsrechter, via de trainer of via de spelers. Uit de verklaringen van die drie partijen en de statistieken van de spelers tijdens de match tegen KVM, blijkt dat er niets aan de hand was. Wij vragen de vrijspraak, want er worden heel ingrijpende sancties gevraagd aan een club waarvan geen enkele daad van vervalsing kan worden aangetoond."

Vergat bond Huyck te vervolgen voor zijn meldingsplicht?

Waasland-Beveren-voorzitter Dirk Huyck zorgde voor het meest beklijvende moment van de dag. "Wij zullen de vrijspraak en niets anders pleiten. Meneer Huyck is blij dat hij hier zijn verhaal mag vertellen. Hij heeft niets te verbergen", legde advocaat John Maes meteen zijn kaarten op tafel.

 

En dus moest het gaan over de twee afspraken die Huyck had met makelaar Dejan Veljkovic. Die kwamen er op aandringen van de makelaar, benadrukte de advocaat. "Mijn cliënt is een vriendelijk man en is na aandringen daarop ingegaan. Hij heeft tegen Veljkovic de eerste keer gezegd dat hij zijn handen moest afhouden van dit soort praktijken."

 

Veljkovic gaf niet op en vroeg een tweede afspraak. "Er is een voorstel op papier gekomen, maar meneer Huyck heeft dat papier meteen weggeduwd. Dat is gezien door de mensen van de politie, die een observatie aan het uitvoeren waren. Het ultieme bewijs en tegelijk de ultieme vernedering waren de woorden van Olivier Somers en de klap in de nek na de match tegen KVM. "Gij hebt geen ballen aan uw lijf. De Walen kunnen het regelen en gij... krapul." Zijn dat woorden voor iemand die een match heeft gefixt? Ik denk het niet."

 

Daarna nam Huyck als eerste verdachte zelf uitgebreid het woord. "Ik zweer u op het hoofd van mijn kinderen dat ik er mee voor gezorgd heb dat de match tegen KVM eerlijk is verlopen. Het etiket dat u op mij kleeft, meneer Wagner (bondsprocureur, red), betreur ik ten zeerste en weegt zeer zwaar. Mijn reputatie is na 57 jaar aan flarden. De laatste zeven maanden moet ik door de modder om mensen uit te leggen wat er is gebeurd", zei hij geëmotioneerd.

 

Toen de voorzitter van de commissie vroeg waarom Huyck en zijn advocaat het niet hadden over het verzaken aan hun meldingsplicht bij de bond, kwam als antwoord: "Omdat daarover niets in de vordering staat. We moeten ons niet verdedigen tegen iets dat ons niet wordt aangewreven." Dat lijkt op een fout van de bond.

"Gij hebt geen ballen aan uw lijf. De Walen kunnen het regelen en gij... crapuul." Zijn dat woorden voor iemand die een match heeft gefixt? Ik denk het niet.

"Alleen Swolfs en Huyck wisten van het contact met Veljkovic"

Financieel directeur Olivier Swolfs stuurde zijn kat naar de zitting. "Hij wil niet nog eens spitsroede lopen voor camera's en journalisten, terwijl hij al zo veel over zich heeft gekregen en niets is bewezen", zei zijn advocaat Jan De Man. Die ging als enige ook niet in op de grond van de zaak en hekelde alleen de procedures. Zijn motivatie daarvoor vindt u in de "live-tekst" hieronder.

 

Ondervoorzitter Jozef Van Remoortel en bestuurslid Walter Clippeleyr vroegen de vrijspraak. Alleen Huyck en Swolfs wisten van het contact met Veljkovic. Zij twee naar eigen zeggen niet. Ze konden dus ook niets melden aan de bond.

Voetballer Myny: "Niet bewust dat het een verdacht telefoontje was"

Voor voetballer Olivier Myny vraagt de bond een schorsing van 12 maanden, waarvan 11 voorwaardelijk. Een straf die volgens zijn makelaar Jesse De Preter te zwaar is. Myny had als speler van de Waaslanders een dag voor de wedstrijd tegen KVM contact met zijn ex-makelaar Thomas Troch, die hem zei dat er een contract kon klaarliggen bij KVM als die club zich redde.

 

Myny vroeg daarop "luchtig" of hij de bal moest over trappen? Troch antwoordde dat hij zich moest inhouden als hij scoorde, of zich niet moest laten vallen. Myny was zich volgens zijn makelaar niet bewust dat het om een verdacht telefoontje ging. Hij zag het volgens De Preter als een vluchtig gesprek met "zijn makelaar en vriend Troch. Nadat hij voor dat telefoongesprek gearresteerd was, heeft hij gebroken met zijn toenmalige makelaars."

 

Omdat Myny daarna meewerkte met de voetbalbond als spijtoptant hoopt de speler dat de Geschillencommissie snel een uitspraak doet. "Zolang dat niet is gebeurd, zal geen enkele club mijn speler willen. De carrière van een voetballer duurt ook niet lang, dus een schorsing van een jaar, zelfs een maand, is relatief gezien vier keer zo lang als voor een andere arbeider", zei De Preter.

Fase per fase

16:52

Zitting wordt afgesloten

De voorzitter van de Geschillencommissie sluit de zitting af. Zaterdag om 9u gaat de procedure voort. Dan zal het bondsparket zijn pleidooi houden.
16:45

Wat heeft Myny bijgedragen?

De tuchtcommissie wil van Olivier Myny zelf weten wat hij als spijtoptant heeft toegevoegd aan het onderzoek, wat een milde of geen straf kan verantwoorden? De speler komt daarbij moeilijk uit zijn woorden. Zijn makelaar schiet te hulp en zegt dat hij de eerste was die alles openlijk wou vertellen. "Toen wisten we nog lang niet wat we nu allemaal weten."
16:31

"Myny wist niet beter"

Wat volgens de raadsman van Myny belangrijk is, is dat de reactie van Myny past in de interesse van KVM, die al lang aansleepte en het hele sfeertje dat er bestond rond de match KVM-Waasland-Beveren. "Hij was zich niet bewust van het feit dat het om een verdacht telefoontje ging. Daarna is hij volledig transparant geweest."
16:23

Het gesprek tussen Myny en Mortelmans

Waarom Myny moet verschijnen voor deze commissie is een gesprek met zijn ex-makelaar Thomas Troch, dat hij niet gemeld heeft. Daarin wordt Myny een dag voor de match tegen KVM verteld door zijn makelaar dat er een contract voor hem klaarligt. "Myny antwoordde luchtig: "Wat denk je? Dat ik de bal over ga stampen?" Troch antwoordde dat hij zich moest inhouden als hij scoort, of zich niet moet laten vallen. Daarna gaat het gesprek over heel andere dingen."
15:55

Voor Myny zit er haast achter de tuchtprocedure

De verdediging van spijtoptant Myny zal geen procedurefouten pleiten. Ze vinden het onderzoek goed gevoerd. Wel de snelheid van de procedure is voor hen een pijnpunt. "Een jaar schorsing in de carrière van een voetballer staat gelijk aan vier jaar voor een gewone werkgever. Bovendien hebben we meer dan voldoende tijd gehad om deze procedure voor te bereiden. Maar zolang zijn naam niet gezuiverd wordt, schaadt dat zijn carrière enorm. Dus er is spoed."
15:52

Wat zegt de raadsman van spijtoptant Myny?

De laatste spreker van vandaag is makelaar Jesse De Preter, die als raadsman van speler Olivier Myny optreedt.
15:52

Ik viel bijna letterlijk van mijn stoel toen ik hoorde dat ik hier moest verschijnen. Ik had een zeer open gesprek met de onderzoekscoördinator. Als ik dan lees waarvan ik beschuldigd word....

Jozef Van Remoortel (ondervoorzitter Waasland-Beveren)
15:23

Rode draad in telefoontjes van Van Remoortel

De advocate wil ook ingaan op concrete handelingen die Van Remoortel aangewreven worden. Het gaat om vier telefoontjes. Daarin zit een rode draad volgens de advocate. "Van Remoortel kon niet geloven wat een journalist hem heeft verteld, namelijk dat doelman Davy Roef tickets zou kunnen regelen voor KVM. Maar zelfs als dat al waar geweest zou zijn, was dat dan een duidelijke aanwijzing voor matchfixing? De ondergrens voor de meldingsplicht ligt dan wel zeer laag."
15:16

Van Remoortel vraagt onontvankelijkheidsverklaring: "Doe het niet of doe het goed"

De advocate van Van Remoortel vraag de onontvankelijkheid van de vordering ten aanzien van haar cliënt. "Wat u kan doen, is wachten op de strafprocedure (en pas daarna de tuchtprocedure voort te zetten). De verjaringstermijn voor matchvervalsing is sowieso 8 jaar. Het is niet de fout van mijn beklaagde dat de voetbalkalender eerder gemaakt moet worden. Met het huidige dossier zijn enkele fundamentele fouten. Wat ik vraag is: doe het niet of doe het goed."
15:07

Nooit in een telefoongesprek gezegd dat KVM Van Remoortel heeft benaderd

Ook de advocate van Van Remoortel vraagt om inzage in de transcripties van de telefoontaps. Zo kan er volgens haar makkelijk gecontroleerd worden of hij al dan niet gezegd zou hebben tegen voorzitter Huyck, dat hij werd benaderd door KV Mechelen. "Meneer Van Remoortel zelf zegt dat hij dat nooit heeft gezegd. Ik kan hem enkel op zijn woord geloven."
14:56

De beurt is aan ondervoorzitter Van Remoortel

Jozef Van Remoortel (70) is de laatste bestuurder van Waasland-Beveren die zich vandaag komt verdedigen. Hij is ondervoorzitter van Waasland-Beveren. Hij wordt door de onderzoekscoördinator niet als een spilfiguur gezien, maar wel een meeloper, wiens gedrag "laakbaar is, die zeker op de hoogte was, maar niets heeft gemeld."
14:55

"Ik moet mij niet ten gronde verdedigen": verwijzing naar vorige pleidooien

Advocaat De Man verwijst totslot naar de pleidooien van zijn voorgangers, onder meer de verklaringen die werden voorgelezen van verschillende spelers, om aan te geven dat ook Olivier Swolfs niets mis heeft gedaan.
14:41

"Ik wil mij niet ten gronde verdedigen": twee maten en gewichten

De Man valt de onderzoekscoördinator en zijn onderzoek aan. Hij spreekt over twee maten en gewichten. "Andere mensen wordt hier verweten dat ze gesprekken met Veljkovic niet hebben gemeld, maar de onderzoekscoördinator rept zelf met geen woord over twee contacten tussen de coördinator en Tom ­Rombouts (die Swolfs en Waasland-Beveren had bijgestaan in het gerechtelijk onderzoek).
14:34

"Ik kan mij niet ten gronde verdedigen": er is ongelijkheid in informatie

Volgens de advocaten van Swolfs kunnen ze niet een pleidooi houden over de concrete feiten ,want "er is ongelijkheid tussen de kennis van verschillende partijen. Wij weten nauwelijks van iets, want wij mochten het dossier niet inkijken. Ik kan soms meer lezen in de media, dan in de stukken die ik mocht inkijken."
14:25

Advocaten Swolfs zullen enkel de procedures aanvallen

De advocaten van Olivier Swolfs laten meteen weten dat ze niet "ten gronde" zullen pleiten. In mensentaal wil dat zeggen dat ze enkel over procedures zullen praten. Ze zullen niet ingaan op concrete telefoontaps of andere aanwijzingen van de onderzoeker.
14:22

Swolfs wordt enkel gevorderd voor matchvervalsing, niet voor het verzaken aan meldingsplicht

Advocaat De Man verduidelijkt dat zijn cliënt mogelijke matchfixing wordt aangewreven, niet het feit dat hij niets gemeld heeft. Voor Olivier Swolfs geldt dus hetzelfde als voor voorzitter Huyck.
14:19

Swolfs is niet aanwezig

Jan De Man, de advocaat van Olivier Swolfs, legt uit waarom zijn cliënt niet naar de zitting is gekomen. "De enige reden dat meneer Swolfs hier niet is, is dat hij niet nog eens spitsroede wil lopen voor camera's en journalisten, terwijl hij al meegesleurd is in deze lawine en heel veel over zich heeft gekregen. Terwijl zijn schuld niet is bewezen."
14:15

Ook Waasland-Beveren vraagt de vrijspraak in de tuchtcommissie