• home
 • video
 • pas verschenen

  Slotdag tuchtprocedure: tranen bij Myny, Huyck wil zich niet vrijwillig verantwoorden

  In de tuchtprocedure rond de vermeende matchfixing van KV Mechelen en Waasland-Beveren zijn alle pleidooien gehouden. Het woord is nu aan de Geschillencommissie, die zich eind deze week of begin volgende week zal uitspreken. Wat moet u voorlopig nog weten?

  Opvallendste momenten van de slotdag

  In de slotpleidooien is bijzonder veel herhaald wat de voorbije dagen en weken al gezegd is door de verschillende partijen. Wat gisteren is gepleit door de tussenkomende partijen en de makelaars leest u hier. De meest opvallende momenten van de slotdag waren:

   

  • KV Mechelen bracht nog een nieuw argument aan om de objectiviteit van het bondsparket in twijfel te trekken. Tubeke had zaterdag advocaat Fabrice Vinclaire meegebracht.
   "Heel vreemd, want hij werkt ook voor het bondsparket. Dat zulke zaken steeds opnieuw gebeuren, daar maak ik me zorgen over", zei meester Everaert, die optrad voor KVM.
  • Medehoofdaandeelhouder van KV Mechelen Olivier Somers nam zelf het woord. Emotioneel nam hij volledig afstand van Dejan Veljkovic en alle beschuldigingen.
   "Ik ben geschrokken welke verhalen worden opgehangen en hoe vuil het spel gespeeld wordt. Ik heb elke dag alles gedaan om KVM los te krijgen van dergelijke personen (makelaars). .... Ik ben blij dat ik ten volle heb kunnen meewerken. Ook al zeggen veel mensen dat de Geschillencommissie doorgestoken kaart is, dat alles al beslist is. Dat weiger ik te geloven."
  • Speler Olivier Myny kon zijn tranen niet bedwingen toen hij het woord kreeg: "Ik ben blij dat ik eens mijn verhaal kan doen na alles wat ik moest horen in stadions en van tegenspelers de laatste maanden. Maanden heb ik wakker gelegen van deze zaak, vandaag heb ik het losgelaten. Mijn lot ligt in jullie handen, maar weet wel dat ik jaren gevochten heb om profvoetballer te worden en een stom telefoontje kan mij dat allemaal kosten. Ik wil benadrukken dat ik al genoeg gestraft ben door alles wat ik heb meegemaakt. Ik haat de voetbalwereld, maar hou nog steeds van het spelletje."
  • Waasland-Beveren-voorzitter Dirk Huyck wil niet vrijwillig terechtstaan voor verzuim aan zijn meldingsplicht. De advocaat van Huyck gaf tijdens zijn pleidooi formeel toe dat zijn cliënt wel schuldig is aan het feit dat hij niets gemeld heeft. "Omdat hij het oprecht niet wist." Maar Huyck wordt niet vervolgd door het bondsparket voor dat verzuim en moet daar dus geen straf voor vrezen. Toen de voorzitter van de commissie vroeg of hij vrijwillig wil terechtstaan voor dat verzuim, werd die vraag afgewezen.

  Ik wil benadrukken dat ik al genoeg gestraft ben door alles wat ik heb meegemaakt. Ik haat de voetbalwereld, maar hou nog steeds van het spelletje.

  Olivier Myny

  Iedereen schreeuwt zijn onschuld uit

  Er staan 13 partijen terecht in deze tuchtprocedure: de clubs KV Mechelen en Waasland-Beveren, 4 bestuursleden van KV Mechelen, 4 bestuursleden van Waasland-Beveren, 4 makelaars en speler Olivier Myny. Alle partijen hebben hun onschuld uitgeschreeuwd bij de Geschillencommissie, behalve makelaar Veljkovic, die vraagt een procedure tegen hem afzonderlijk te behandelen. 

   

  Welke straffen het bondsparket vraagt voor de verschillende partijen, leest u hier. Alleen voor speler Myny is de vordering verhoogd tijdens de tuchtprocedure. Voor hem vraagt de bondsprocureur nu 2 in plaats van 1 maand effectieve schorsing en 10 maanden voorwaardelijke schorsing. Bondsprocureur Wagner: "Hij heeft te weinig bijgedragen als spijtoptant." Dat statuut is hem ook afgenomen.

  Joos Everaert

  Meester Joos Everaert verdedigt de belangen van KV Mechelen in deze zaak.

  Wanneer volgt een uitspraak in deze zaak?

  De drie leden van de Geschillencommissie buigen zich de volgende dagen over de argumenten van alle partijen. Eind deze week of begin volgende week wordt een uitspraak verwacht.

   

  De betrokken partijen hebben wel nog de mogelijkheid daarna beroep aan te tekenen voor het Belgische Arbitragehof voor de Sport (BAS). Een eventuele zitting daar gebeurt achter gesloten deuren voor pers en publiek. Op 30 juni moete de procedure afgelopen zijn om de voetbalkalenders voor volgend seizoen samen te stellen.

  Deze 3 wijzen van de Geschillencommissie Hoger Beroep oordelen over het lot van KV Mechelen en Waasland-Beveren.

  Fase per fase

  1. 17 uur 57. Einde zitting: uitspraak wordt deze of volgende week verwacht. De procedure is voorbij. De voorzitter bedankt iedereen voor "een correcte houding in deze tuchtprocedure." Een uitspraak wordt in de loop van deze of volgende week verwacht.
  2. 17 uur 48. Aanval op advocaat van Lokeren. De Man pakt uit met een opvallende aanval op advocaat Walter Van Steenbrugge, in deze procedure advocaat van Lokeren. "Hij heeft in het verleden zelf gewezen op de onvolledigheid van het dossier, toen hij nog advocaat was van Sven Vermant.".
  3. 17 uur 40. Advocaat Olivier Swolfs blijft hameren op de procedures. Jan De Man is aan de beurt in naam van Olivier Swolfs, de financieel directeur van Waasland-Beveren. De Man heeft tot nu enkel de procedures aangevallen. "Bewust, want het dossier is onvolledig. Zijn cliënt zal de vrijspraak vragen.".
  4. 17 uur 20. Huyck zal zich niet vrijwillig verantwoorden voor de meldingsplicht. Huyck wordt niet vervolgd door de bond voor het verzaken aan zijn meldingsplicht. De voorzitter van de Geschillencommissie vraagt aan hem na zijn betoog of hij zich vrijwillig daarvoor wil verantwoorden. Het antwoord is duidelijk: "nee".
  5. 17 uur 15. Huyck: "Ik ben misschien te goed voor de voetbalwereld". Voorzitter Huyck schreeuwt nogmaals zijn onschuld uit. "Onze club wil correct zijn. Dat ik inzat met de situatie is duidelijk. Dat blijkt ook uit de taps. Maar ik heb de benaderingspoging wel geblokt en er mee voor gezorgd dat er geen vervalsing was. Ik ben nog altijd overtuigd dat onze club tegen KV Mechelen heeft gespeeld zoals het hoor. Als ik de match herbekijk, zie ik hoe Roef speelde en, hoe Batu een bal van de lijn heeft gehaald. Ik dacht altijd dat mensen onschuldig zijn tot het omgekeerde bewezen is, maar ik heb de indruk dat het omgekeerde hier het geval is. Ik word vaak lastig gevallen en krijg dreig-sms'en. Uw beslissing bepaalt voor jaren mijn toekomst als mens. Ik zweer nogmaals dat ik bijzonder correct gehandeld heb en zoals een krant schreef, misschien te goed was voor de voetbalwereld.".
  6. 17 uur 01. Voor zijn meldingsplicht zou Huyck schuldig pleiten . Dirk Huyck wordt niet vervolgd voor zijn meldingsplicht, nochtans is dat het enige dat Huyck volgens zijn advocaat aangerekend kan worden. "Over de meldingsplicht pleit mijn cliënt schuldig. Als je het bondsreglement naleest, dan had meneer Huyck zijn contacten moeten melden. Iedereen wordt geacht de wet te kennen. Maar hij wist niet dat hij die meldingsplicht had. Is dat vreemd? Nee, mijn cliënt heeft het aanbod afgewezen en vele mensen zouden zeggen dat dus eigenlijk niks gebeurd is en dus ook niks te melden was. De vraag is hoe zwaar we hem dan moeten straffen? Want de match is nooit vervalst. Hij heeft ook meegewerkt van in het begin en hij heeft een poging tot omkoping tegengehouden. Daarom denk ik dat hij in aanmerking komt voor een voorwaardelijke sanctie.".
  7. 16 uur 52. Wat we al van veel advocaten hebben gehoord, wordt opnieuw gezegd door de advocaat van Dirk Huyck. Er zijn geen bewijzen, alleen een selectie van telefoontaps. "De bewijslast wordt vervangen door een selectie van gesprekken op basis waarvan hier wordt beweerd dat ze aantonen dat er "iets" is gebeurd. Maar taps die tegen de betrokkenheid van mijn cliënt spreken, zijn weggelaten.".
  8. 16 uur 52.
  9. 16 uur 51. "Voor Dirk Huyck was Veljkovic geen crimineel, om de simpele reden dat hij Veljkovic niet kende. Op het moment van de feiten was Veljkovic huismakelaar bij een andere club. Bij Lokeren, maar dat mogen we hier niet zeggen. Het doel heiligt voor sommigen de middelen.". John Maes - advocaat Dirk Huyck.
  10. 16 uur 45. Demagogie versus bewijsvoering tegen Dirk Huyck. John Maes zal de verdediging van Waasland-Beveren-voorzitter Dirk Huyck op zich nemen. "Ik heb redelijkheid en intellectuele eerlijkheid gemist. Hier komen partijen tussen die ik als gieren wil omschrijven. Als zij er maar beter van worden. Het doel heiligt daarbij de middelen. De woorden en de stijl die in deze zaal gebruikt worden, waren niet prettig te horen. Men staat er niet bij stil wat het doet met iemand als je hem in een publieke zitting een crimineel of collaborateur noemt. De demagogie moet het hier halen van de bewijsvoering. Als het parket moet zeggen dat ze het niet kunnen bewijzen, stopt het dan niet?".