• home
 • video
 • pas verschenen

  Pas volgende week donderdag uitspraak over kort geding KV Mechelen

  In de ondernemingsrechtbank in Brussel is vandaag gepleit in het kort geding dat KV Mechelen heeft aangespannen tegen de tuchtprocedure van de voetbalbond. De uitspraak volgt volgende week donderdag, 23 mei. De procedure van de Geschillencommissie Hoger Beroep van de voetbalbond gaat voorlopig zaterdag gewoon van start zoals gepland.

  "Voetbal belangrijkste bijzaak? Rechtsgang belangrijkste zaak ter wereld"

  De eis en de belangrijkste argumenten van KV Mechelen en de 5 partijen die zich achter het kort geding van KVM hadden geschaard, waaronder Waasland-Beveren, waren al bekend. Volgens hen zijn de rechten van de verdediging geschonden in de tuchtprocedure van de voetbalbond.

   

  De timing is te strak en de beschuldigden kregen geen inzage in het volledige strafdossier, klinkt het.

   

  “Het recht op verdediging gaat voor op de noodzaak van een snelle afhandeling om de competitie niet te verstoren. Voetbal de belangrijkste bijzaak ter wereld? De rechtsgang is de belangrijkste zaak ter wereld”, zei een advocaat van KVM.

   

  Er kwamen ook enkele nieuwe elementen naar boven. Zo trok de verdediging van KVM de objectiviteit van onderzoekscoördinator Ebe Verhaegen duidelijk in twijfel. “Hij is werkzaam voor een bedrijf dat werkt als revisor. Dat bedrijf werkt voor KV Kortrijk, de club die enkele dagen geleden bij de UEFA een klacht ingediend heeft tegen KV Mechelen om te verhinderen dat KVM Europees voetbal zou spelen. Dat is volgens ons een belangenconflict.”

   

  Kris Luyckx, de advocaat van Dejan Veljkovic, vroeg de procedure tegen zijn cliënt af te splitsen van de huidige procedure. Volgens zijn advocaat mag Veljkovic op dit moment niet vrijuit spreken tegen de voetbalbond als gevolg van de spijtoptantregeling die hij afsloot met het gerecht. “Geeft ons de tijd tot we wel mogen praten als het strafonderzoek naar mijn cliënt is afgerond."

  "Uitstel betekent straffeloosheid"

  Voor de voetbalbond is het duidelijk. Als het oordeel van de rechtbank in dit kort
  geding een opschorting is, dan dreigt straffeloosheid voor valsspelers. De voetbalbond verwees naar de zaak-Ye, waarbij uiteindelijk pas na 9 jaar een uitspraak viel.

   

  "Tegen dan is de competitie 9 jaar verder en is enkel het belang van enkelen gediend. Niet van de hele (voetbal)samenleving. De verdediging van KV Mechelen en Waasland-Beveren speelt het op de regels en niet op de inhoud, namelijk matchfixing.”

   

  “Voor de organisator van voetbalmatchen is het allerbelangrijkste dat de competitie ordelijk en eerlijk verloopt. Een reglement is bindend. Als club aanvaard je niet alleen de regels van de voetbalbond, je maakt ze zelf. Nu wil men die hier niet aanvaarden. Dat is niet de eerste keer wanneer een club sportief in de problemen komt”, klonk het.

   

  Dat de voetbalbond een loopje neemt met bepaalde juridische regels, veegden hun advocaten van tafel. Ze verwezen naar de mogelijkheid om beroep aan te tekenen tegen het vonnis van de Geschillencommissie bij het BAS (Belgisch Arbitragehof voor de Sport).

   

  Ook De Pro League vroeg de rechter om de procedure niet op te schorten. "Voor ons is niet aan de orde of KVM degradeert of niet. Maar om de competitie te organiseren, hebben we 4 weken voor de start duidelijkheid nodig. Als u de tuchtprocedure opschort, zou dat onherstelbare schade veroorzaken. Dat kan later tot een tsunami aan procedures leiden."

  Fase per fase

  1. 17 uur 23. Uitspraak volgt volgende week donderdag. De zitting is afgelopen. "Ik kan hier onmogelijk snel een uitspraak over doen. In principe volgt de uitspraak volgende week donderdag 23 mei, om 14u", besluit de rechter.
  2. 17 uur 04. "Voor ons is niet aan de orde of KVM degradeert of niet. Alleen belangrijk voor ons is dat er duidelijkheid is voor volgend seizoen. Om de competitie te organiseren, hebben we 4 weken voor de start duidelijkheid nodig. Als u de tuchtprocedure opschort, zou dat onherstelbare schade veroorzaken.". Advocaat Pro League.
  3. 16 uur 59.
  4. 16 uur 51. Lokeren, Tubeke en Beerschot-Wilrijk aan het woord. Ook de advocaten van Lokeren, Tubeke en Beerschot-Wilrijk krijgen het woord. Zij sluiten zich aan bij de woorden van de Voetbalbond.
  5. 16 uur 40. Advocaat Voetbalbond: "Uitstel leidt tot straffeloosheid". Voor de Voetbalbond is het duidelijk. Als het oordeel van de rechtbank in dit kort geding een opschorting is, dan dreigt straffeloosheid. De verdediging verwijst naar de zaak-Ye, waarbij uiteindelijk pas na 9 jaar een uitspraak viel. "Tegen dan is de competitie 9 jaar verder en is enkel het belang van enkelen gediend. Niet van de hele (voetbal)samenleving. De verdediging van KV Mechelen en Waasland-Beveren spelen het op de regels (de hardware) en niet op de matchfixing (de software). Voor de organisator van voetbalmatchen is het allerbelangrijkste net dat de competitie ordelijk en eerlijk verloopt. Een regelement is bindend. Hier is het probleem dat men regels heeft voorzien, maar de berokken clubs daar opeens problemen mee hebben als ze worden toegepast.".
  6. 16 uur 40.
  7. 16 uur 21. Te strakke timing? De Geschillencommissie doet in verband met rode of gele kaarten uitspraken in 1 of 2 dagen. Daar gaan clubs al jaren in mee. Hier is geen spraken van spoed. Spoed zou betekenen dat deze procedure in een paar dagen wordt afgehandeld. Hier is de kalender "sportief" opgesteld. Advocaat van de Voetbalbond.
  8. 16 uur 08.
  9. 15 uur 58. Als club aanvaard je niet alleen de regels van de voetbalbond, je maakt ze zelf. Nu wil men die hier niet aanvaarden. Dat is niet de eerste keer wanneer een club sportief in de problemen komt. Advocaat van de voetbalbond.
  10. 15 uur 50. De voetbalbond verweert zich. Het is nu aan de advocaten van de voetbalbond om hun argumenten aan de rechter voor te leggen.