• home
 • video
 • pas verschenen

  "Spreek degradatie KV Mechelen en Waasland-Beveren uit"

  Lokeren en Beerschot Wilrijk hebben in het voetbalproces over mogelijke omkoping en competitievervalsing zwaar uitgehaald naar de beschuldigden KV Mechelen en Waasland-Beveren. Tubeke eist zelfs de degradatie voor KV Mechelen naar de 1e amateurklasse. De verdediging van de spelersmakelaars pleit dat de voetbalbond niet bevoegd is om zich uit te spreken in deze zaak.

  De voorlaatste zitting in een notendop:

  • Lokeren en Beerschot Wilrijk stellen duidelijk: "KV Mechelen en Waasland-Beveren moeten degraderen." Lokeren-advocaat Van Steenbrugge noemt WB-voorzitter Huyck "een collaborateur".
  • Tubeke eist dat KV Mechelen niet naar 1A promoveert, maar wel naar de 1e amateurklasse degradeert. "Dat is de juiste interpretatie van het reglement", luidt het.
  • De supporters van KV Mechelen trekken het onderzoek van de bond in twijfel en stellen ook dat de club niet verantwoordelijk is. "De bestuursleden hebben buiten de nv gehandeld", klinkt het bij Supporters Malinwa.
  • Walter Mortelmans, makelaar van ex-Waasland-Beveren-speler Olivier Myny, stelt dat de bond niet bevoegd is om in deze zaak te oordelen. Hij ontkent ook dat hij de wedstrijd tegen KV Mechelen vervalst heeft: "Wij zijn geen foefelaars."
  • Spelersmakelaar Thomas Troch wast zijn handen in onschuld en stelt dat hij Myny enkel de boodschap heeft overgemaakt om een doelpunt niet uitbundig te vieren.

  Beerschot Wilrijk: "Stoutmoediger of doortrapter is matchfixing niet"

  Op de voorlaatste zittingsdag van het matchfixingproces kregen eerst de tussenkomende partijen een laatste keer het woord in deze zaak. Beerschot Wilrijk en Lokeren staken van wal. Zij hopen garen te spinnen uit een degradatie van KV Mechelen en Waasland-Beveren.

   

  "De match werd verkocht. Het bewijs ligt er of staat zwart op wit op tape, maar toch blijft de verdediging dat ontkennen", opende meester Gillis namens Beerschot Wilrijk, dat dit seizoen de finale in 1B verloor van KV Mechelen.

   

  De advocaat las ook citaten voor uit telefoontaps die minder aan bod waren gekomen. Over de mogelijke benadering van Eupen-spelers door KV Mechelen, over een telefoontje naar Moeskroen en over scheidsrechter Bart Vertenten. "Mijn voetbalhart bloedt als ik die telefoongesprekken analyseer."

   

  "Stoutmoediger en doortrapter zal u een geval van matchfixing niet tegenkomen. Zelfs niet over de grenzen heen. Of we hebben die gemist. Pas daarom alstublieft het bondsreglement toe en spreek de degradatie van KV Mechelen en Waasland-Beveren uit. Anders lijdt het voetbal onherstelbare schade", besloot de raadsman van Beerschot Wilrijk.

   

  VIDEO: Bekijk een interview met de advocaat van Beerschot Wilrijk:

  Lokeren: "Ze moeten op de blaren zitten"

  Ook volgens Lokeren moeten de beschuldigde clubs KV Mechelen en Waasland-Beveren volgend seizoen een afdeling lager voetballen. Walter Van Steenbrugge is dan ook vol lof over het tuchtdossier.

   

  "Het bondsparket heeft een prima werkstuk afgeleverd. Juridisch is daar geen speld tussen te krijgen en van subjectiviteit kan geen sprake zijn", stelde de strafpleiter, die bondsprocureur Kris Wagner zelfs "te lief" noemde.

   

  Waasland-Beveren-voorzitter Dirk Huyck kreeg geen pluim van Van Steenbrugge. "Ik hoor criminele cliënten vaak zweren op het hoofd van geliefden, zoals ook voorzitter Huyck heeft gedaan. Het is maar goed dat dat nooit uitkomt, want waarom heeft meneer Huyck de twee maffioze gesprekken met Veljkovic niet gemeld? Omdat hij eraan meegeholpen heeft, natuurlijk."

   

  De advocaat noemde Huyck zelfs een "collaborateur". "Hoe erg ik het ook vind voor de supporters van KV Mechelen en Waasland-Beveren: de clubs moeten op de blaren zitten voor hun gesjoemel. De feiten spreken voor zich. Je hebt aanstoker KV Mechelen, spelmaker Dejan Veljkovic en de collaborateurs van Waasland-Beveren."

   

  VIDEO: Walter Van Steenbrugge licht zijn verdediging voor Lokeren toe:

  Tubeke: "Degradeer KV Mechelen naar 1e amateur"

  Ook Tubeke kreeg vandaag het woord in het matchfixingproces. De club hoopt de degradatie naar de 1e amateurklasse alsnog te vermijden voor de Geschillencommissie Hoger Beroep.

   

  "Supporters worden schaamteloos bedrogen. Wat wij de voorbije dagen gehoord hebben, tart elke verbeelding", klonk het in een betoog van Tubeke. "De matchfixing is een feit. Daarom vragen wij dat KV Mechelen naar de 1e amateurklasse degradeert. Dat is een toepassing van het bondsreglement."

   

  Sportief verzekerde KV Mechelen zich dit seizoen van promotie naar de hoogste afdeling, Tubeke werd allerlaatste en klampt zich nu vast aan een strohalm. "Als u een uitspraak doet voor de indeling van de reeksen en voor de start van het nieuwe seizoen, dan zakt KV Mechelen naar de 1e amateurklasse. En dat is wat wij vragen."

  De advocaat van Tubeke (l) en bondsprocureur Kris Wagner (r).

  Het bommetje: "U bent niet bevoegd"

  Ook de spelersmakelaars kregen nog de tijd om te antwoorden op het betoog van bondsprocureur Kris Wagner van afgelopen zaterdag. De advocaat van Walter Mortelmans, makelaar van ex-Waasland-Beveren-speler Olivier Myny, had beloofd een bom onder het dossier te gooien. Het werd een bommetje.

   

  Enerzijds acht meester Vandenberghe de Geschillencommisie Hoger Beroep van de voetbalbond niet bevoegd om zich uit te spreken over zijn cliënt, dat is volgens hem voer voor de strafrechtbank. Anderzijds stelt de advocaat dat dit proces het vermoeden van onschuld schendt. "En dat is in strijd met het Hof van Straatsburg", sprak hij.

   

  Mortelmans nam ook zelf het woord. "Ik heb deontologie altijd hoog in het vaandel gedragen, soms tot ergernis van collega's. Ik beschik over een blanco strafblad en geef gastcolleges aan de universiteit. Dat doe je niet zomaar", zei de man.

   

  "Noch ikzelf, noch Thomas Troch, noch Olivier Myny hebben aan matchfixing gedaan", verzekerde hij. "En als ik dat echt zou willen, had ik beter een verdediger in mijn spelersbestand aangesproken."

   

  VIDEO: Emotionele Walter Mortelmans: "Ik ben onschuldig"

  Makelaar: "Myny nooit gevraagd om niet voluit te gaan"

  Thomas Troch, de (voormalige) vennoot van Walter Mortelmans, ontkent dat hij Olivier Myny gevraagd heeft om niet voluit te gaan. "Iedereen wordt over dezelfde kam geschoren, maar ik heb niet meegewerkt aan matchfixing", schreeuwde de jonge makelaar zijn onschuld uit.

   

  "Van bij de onderzoeksrechter kreeg ik te horen dat ik maar een kleine garnaal ben. Ik was de boodschapper van Walter Mortelmans, dat klopt, maar in die boodschap moest ik hem zeggen dat hij nog altijd in de belangstelling van KV Mechelen stond. Noem het een inschattingsfout. Met wat ik nu weet, had ik het anders gedaan."

   

  "Het is de waarheid dat Myny een doelpunt niet uitbundig mocht vieren voor de supporters van KV Mechelen", vulde zijn adviseur aan, "maar mijn cliënt heeft nooit gevraagd om niet voluit te gaan. Myny moest gewoon zijn match spelen."

   

  Naast Walter Mortelmans en Thomas Troch mochten ook Dejan Veljkovic en Evert Maeschalck nog een keer het woord voeren. De eerste stuurde zijn kat, de laatste hield het kort. "Een makelaar is een tussenpersoon. Hij is niet aangesloten bij de bond en heeft dus ook geen meldingsplicht", klonk het in de verdediging van de makelaar van doelman Davy Roef.

  Het is de waarheid dat Myny een doelpunt niet uitbundig mocht vieren voor de supporters van KV Mechelen, maar mijn cliënt heeft nooit gevraagd om niet voluit te gaan.

  KV-supporters: "Misschien is er iets rot in uw organisatie"

  Ook de supporters van KV Mechelen lieten nog een keer van zich horen. Zij probeerden voor de Geschillencommisie Hoger Beroep hun club uit de wind te zetten.

   

  Enerzijds redeneren ze dat deze zaak te laat komt, anderzijds vinden ze dat de bestuurders buiten de naamloze vennootschap gehandeld hebben. "Zij zijn niet de decisionmakers volgens de statuten, wel de supporters", klinkt het.

   

  "KV Mechelen heeft waarden en normen hoog in het vaandel. Wij als club zijn voor een eerlijke sport. Als we vorig seizoen iets fout hebben gedaan, zullen we de gevolgen dragen. We zijn al vaker opgestaan, maar dan moet dat wel bewezen worden."

   

  De vzw Supporters Malinwa hekelde ook het onderzoek van de voetbalbond. "U heeft geen bewijzen over de wedstrijd tussen Eupen en Moeskroen zegt u. 21.000 supporters vallen van hun stoel. Misschien is er dus iets rot in uw organisatie", vindt ze.

   

  Naast het supportersorgaan kwam ook één individuele fan van KV Mechelen tussen. "Wacht tot een uitspraak in het strafdossier alvorens hier uitspraak te doen", luidde zijn advies.

  Morgen is het nog aan KV Mechelen, Waasland-Beveren en de beschuldigde bestuurders om te repliceren. Het allerlaatste woord is in principe voor speler (en spijtoptant) Olivier Myny. Eind deze week of begin volgende week doet de Geschillencommissie Hoger Beroep een uitspraak in dit dossier. 

  Fase per fase

  1. 14 uur 28. Einde zitting. De voorzitter zet een punt achter deze zitting. Morgen is het nog aan KV Mechelen, Waasland-Beveren en de beschuldigde bestuurders om te repliceren. Het allerlaatste woord is in principe voor speler Olivier Myny. Meester Sven Mary zal dinsdag pleiten voor het behoud van zijn spijtoptantenstatuut. Eind deze week of begin volgende week doet de Geschillencommissie Hoger Beroep een uitspraak in dit dossier.
  2. 14 uur 27. "Ik ben een kleine garnaal die eigenlijk geen garnaal is. Daarom vraag ik u om mij vrij te spreken.". Spelersmakelaar Thomas Troch.
  3. 14 uur 26. "Nadat me 30 keer gezegd is dat ik Myny gevraagd zou hebben om niet voluit te gaan, heb ik dat misschien wel laten blijken, ja.". Thomas Troch.
  4. 14 uur 25. "Iedereen wordt over dezelfde kam geschoren, ik heb niet meegewerkt aan matchfixing, laat staan een poging.". Spelersmakelaar schreeuwt zijn onschuld uit en voelt zich bedot.
  5. 14 uur 19. "Van bij de onderzoeksrechter kreeg ik te horen dat ik maar een kleine garnaal ben. Ik was de boodschapper van Walter Mortelmans, dat klopt, maar in die boodschap moest ik hem zeggen dat hij nog altijd in de belangstelling van KV Mechelen stond.". Thomas Troch.
  6. 14 uur 19. De adviseur van Troch besluit zijn repliek met een verzoek tot vrijstelling: "Een schorsing van 2 jaar kan in dit geval niet.".
  7. 14 uur 17. "Thomas Troch wordt verondersteld om als vennoot van Walter Mortelmans op de hoogte te zijn geweest. Dat is bij de haren getrokken", vindt de raadsman van de makelaar. "Mijn cliënt is nog maar 38. Hij zit nog maar een paar jaar in het vak zonder smet." .
  8. 14 uur 13. "Het is de waarheid dat Myny een doelpunt niet uitbundig mocht vieren voor de supporters van KV Mechelen, maar mijn cliënt heeft nooit gevraagd om niet voluit te gaan. Myny moest gewoon zijn match spelen.". Jesse De Preter, de adviseur van spelersmakelaar Thomas Troch.
  9. 14 uur 09.
  10. 14 uur 07. "Er is geen enkele poging tot matchfixing in het hoofd van mijn cliënt opgekomen", stelt de advocaat van makelaar Thomas Troch, die enkele WhatsApps aanhaalt.