Pas volgende week donderdag uitspraak over kort geding KV Mechelen

  In de ondernemingsrechtbank in Brussel is vandaag gepleit in het kort geding dat KV Mechelen heeft aangespannen tegen de tuchtprocedure van de voetbalbond. De uitspraak volgt volgende week donderdag, 23 mei. De procedure van de Geschillencommissie Hoger Beroep van de voetbalbond gaat voorlopig zaterdag gewoon van start zoals gepland.

  "Voetbal belangrijkste bijzaak? Rechtsgang belangrijkste zaak ter wereld"

  De eis en de belangrijkste argumenten van KV Mechelen en de 5 partijen die zich achter het kort geding van KVM hadden geschaard, waaronder Waasland-Beveren, waren al bekend. Volgens hen zijn de rechten van de verdediging geschonden in de tuchtprocedure van de voetbalbond.

   

  De timing is te strak en de beschuldigden kregen geen inzage in het volledige strafdossier, klinkt het.

   

  “Het recht op verdediging gaat voor op de noodzaak van een snelle afhandeling om de competitie niet te verstoren. Voetbal de belangrijkste bijzaak ter wereld? De rechtsgang is de belangrijkste zaak ter wereld”, zei een advocaat van KVM.

   

  Er kwamen ook enkele nieuwe elementen naar boven. Zo trok de verdediging van KVM de objectiviteit van onderzoekscoördinator Ebe Verhaegen duidelijk in twijfel. “Hij is werkzaam voor een bedrijf dat werkt als revisor. Dat bedrijf werkt voor KV Kortrijk, de club die enkele dagen geleden bij de UEFA een klacht ingediend heeft tegen KV Mechelen om te verhinderen dat KVM Europees voetbal zou spelen. Dat is volgens ons een belangenconflict.”

   

  Kris Luyckx, de advocaat van Dejan Veljkovic, vroeg de procedure tegen zijn cliënt af te splitsen van de huidige procedure. Volgens zijn advocaat mag Veljkovic op dit moment niet vrijuit spreken tegen de voetbalbond als gevolg van de spijtoptantregeling die hij afsloot met het gerecht. “Geeft ons de tijd tot we wel mogen praten als het strafonderzoek naar mijn cliënt is afgerond."

  "Uitstel betekent straffeloosheid"

  Voor de voetbalbond is het duidelijk. Als het oordeel van de rechtbank in dit kort
  geding een opschorting is, dan dreigt straffeloosheid voor valsspelers. De voetbalbond verwees naar de zaak-Ye, waarbij uiteindelijk pas na 9 jaar een uitspraak viel.

   

  "Tegen dan is de competitie 9 jaar verder en is enkel het belang van enkelen gediend. Niet van de hele (voetbal)samenleving. De verdediging van KV Mechelen en Waasland-Beveren speelt het op de regels en niet op de inhoud, namelijk matchfixing.”

   

  “Voor de organisator van voetbalmatchen is het allerbelangrijkste dat de competitie ordelijk en eerlijk verloopt. Een reglement is bindend. Als club aanvaard je niet alleen de regels van de voetbalbond, je maakt ze zelf. Nu wil men die hier niet aanvaarden. Dat is niet de eerste keer wanneer een club sportief in de problemen komt”, klonk het.

   

  Dat de voetbalbond een loopje neemt met bepaalde juridische regels, veegden hun advocaten van tafel. Ze verwezen naar de mogelijkheid om beroep aan te tekenen tegen het vonnis van de Geschillencommissie bij het BAS (Belgisch Arbitragehof voor de Sport).

   

  Ook De Pro League vroeg de rechter om de procedure niet op te schorten. "Voor ons is niet aan de orde of KVM degradeert of niet. Maar om de competitie te organiseren, hebben we 4 weken voor de start duidelijkheid nodig. Als u de tuchtprocedure opschort, zou dat onherstelbare schade veroorzaken. Dat kan later tot een tsunami aan procedures leiden."

  Fase per fase

  1. 17 uur 23. Uitspraak volgt volgende week donderdag. De zitting is afgelopen. "Ik kan hier onmogelijk snel een uitspraak over doen. In principe volgt de uitspraak volgende week donderdag 23 mei, om 14u", besluit de rechter.
  2. 17 uur 04. "Voor ons is niet aan de orde of KVM degradeert of niet. Alleen belangrijk voor ons is dat er duidelijkheid is voor volgend seizoen. Om de competitie te organiseren, hebben we 4 weken voor de start duidelijkheid nodig. Als u de tuchtprocedure opschort, zou dat onherstelbare schade veroorzaken.". Advocaat Pro League.
  3. 16 uur 59.
  4. 16 uur 51. Lokeren, Tubeke en Beerschot-Wilrijk aan het woord. Ook de advocaten van Lokeren, Tubeke en Beerschot-Wilrijk krijgen het woord. Zij sluiten zich aan bij de woorden van de Voetbalbond.
  5. 16 uur 40. Advocaat Voetbalbond: "Uitstel leidt tot straffeloosheid". Voor de Voetbalbond is het duidelijk. Als het oordeel van de rechtbank in dit kort geding een opschorting is, dan dreigt straffeloosheid. De verdediging verwijst naar de zaak-Ye, waarbij uiteindelijk pas na 9 jaar een uitspraak viel. "Tegen dan is de competitie 9 jaar verder en is enkel het belang van enkelen gediend. Niet van de hele (voetbal)samenleving. De verdediging van KV Mechelen en Waasland-Beveren spelen het op de regels (de hardware) en niet op de matchfixing (de software). Voor de organisator van voetbalmatchen is het allerbelangrijkste net dat de competitie ordelijk en eerlijk verloopt. Een regelement is bindend. Hier is het probleem dat men regels heeft voorzien, maar de berokken clubs daar opeens problemen mee hebben als ze worden toegepast.".
  6. 16 uur 40.
  7. 16 uur 21. Te strakke timing? De Geschillencommissie doet in verband met rode of gele kaarten uitspraken in 1 of 2 dagen. Daar gaan clubs al jaren in mee. Hier is geen spraken van spoed. Spoed zou betekenen dat deze procedure in een paar dagen wordt afgehandeld. Hier is de kalender "sportief" opgesteld. Advocaat van de Voetbalbond.
  8. 16 uur 08.
  9. 15 uur 58. Als club aanvaard je niet alleen de regels van de voetbalbond, je maakt ze zelf. Nu wil men die hier niet aanvaarden. Dat is niet de eerste keer wanneer een club sportief in de problemen komt. Advocaat van de voetbalbond.
  10. 15 uur 50. De voetbalbond verweert zich. Het is nu aan de advocaten van de voetbalbond om hun argumenten aan de rechter voor te leggen.
  11. 15 uur 40. Korte pauze. Alle aanwezigen in de bloedhete en kleine rechtszaal krijgen een korte pauze.
  12. 15 uur 25. Waasland-Beveren: "Imagoschade en bond respecteert eigen regels niet". Van de advocaat van Waasland-Beveren horen we twee bijkomende argumenten als aanvulling op het standpunt van KV Mechelen. "De imagoschade voor onze club is groot door dit dossier. Kijk alleen al maar naar het aantal artikels dat in de media is verschenen. Bovendien respecteert de Voetbalbond zijn eigen regels niet. Een van de regels is dat je het voetbalreglement niet mag interpreteren tijdens een procedure. Een andere regels is dat de leden van de bond zich onthouden van communicatie tijdens een procedure. Dat is wel gebeurd in verband met de interpretatie van regel B1711 (over de datum dat een klacht moet worden ingediend).
  13. 15 uur 21. Nu gaat het opeens vooruit: "Wat kan ik nog toevoegen aan mijn voorgangers?". In sneltempo volgen de pleidooien zich even op. De advocaten van Johan Timmermans en Stefan Vanroy komen aan de beurt, met specifieke argumenten voor hun cliënten. In grote lijnen sluiten ze zich aan bij de eerdere argumenten. "Wat kan ik nog meer zeggen dan mijn voorgangers", zegt de advocaat van Olivier Somers.
  14. 15 uur 12. Advocaat van Olivier Swolfs: "Geef ons inzage in het strafdossier". De advocaat van Olivier Swolfs sluit zich grotendeels aan bij de argumenten van KV Mechelen. Hij vraagt vooral toegang tot het volledige strafdossier. "Uit het pleidooi van de advocaat van meneer Veljkovic blijkt toch dat dat nuttig kan zijn.".
  15. 15 uur 07. De beurt aan de advocaat van Olivier Swolfs. Meester Bram De Man neemt het woord in naam van Olivier Swolfs, de CFO van Waasland-Beveren.
  16. 14 uur 53.
  17. 14 uur 52. Luyckx: "Splits de procedure naar Veljkovic af van deze zaak". Meester Luyckx vraagt om de tuchtprocedure tegen zijn cliënt Veljkovic af te splitsen van de zaak tegen KV Mechelen en Waasland-Beveren. Volgens de spijtoptantregeling van Veljkovic mag hij volgens zijn advocaat niet alles zeggen tegen de voetbalbond. "Geeft ons de tijd tot we wel mogen praten als het strafonderzoek is afgerond naar mijn cliënt.".
  18. 14 uur 48. De volgende in de rij is Kris Luyckx, advocaat van Dejan Veljkovic. .
  19. 14 uur 47. Samenvatting:. De advocaten van KV Mechelen hebben gedurende 35 minuten de stelling van de club herhaald. Samengevat vindt KV Mechelen dat zijn recht tot verdediging is geschaad. De club stelt zich vragen over de strakke timing, de rol van onderzoekscoördinator Ebe Verhaegen en de manier waarop het onderzoek en de tuchtprocedure verlopen.
  20. 14 uur 46. Het recht op verdediging van KVM gaat voor op de noodzaak van een snelle afhandeling om de competitie niet te verstoren. Voetbal de belangrijkste bijzaak ter wereld? De rechtsgang is de belangrijkste zaak ter wereld. Advocaat KVM.