Ga naar de inhoud
Walter Van Steenbrugge.
Walter Van Steenbrugge verdedigt Lokeren.
De zaal waar vandaag de zitting plaatsvindt.
Een leger advocaten zal vandaag de eerste pleidooien voeren.

Eerste zitting in tuchtprocedure: “Een kind ziet het bewijs van competitievervalsing”

 za 18 mei 2019 18:07

Bij de Geschillencommissie Hoger Beroep is vandaag de tuchtprocedure over mogelijke matchfixing op het einde van vorig seizoen opgestart. Op de eerste zitting kwamen de vrijwillig tussenkomende partijen en 4 makelaars aan bod. Lees hier nog eens alle details.

Beerschot Wilrijk: "De voetbalfan verdient beter dan dit"

Op de eerste zittingsdag verschenen 5 vrijwillig tussenkomende partijen – Beerschot Wilrijk, Lokeren, Tubeke en 2 Mechelse supportersgroepen – en 4 betrokken makelaars. De verdediging van de clubs, die belang hebben bij eventuele sportieve sancties van KV Mechelen en Waasland-Beveren, schoot meteen met scherp. De rode draad in hun betoog: er is voldoende bewijslast over matchfixing.

 

“Een kind ziet in dit dossier het bewijs van competitievervalsing bij beide clubs. U heeft genoeg bewijs om beide clubs schuldig te verklaren", was de duidelijke boodschap van Beerschot Wilrijk aan de Geschillencommissie Hoger Beroep. Ook de mogelijke rol van
scheidsrechters werd aangekaart. "Elke dag in de week voor de bewuste match zijn er genoeg daden van wedstrijdvervalsing geweest. Zonder enige discussie."

 

“Men doet er hier alles aan om niet tot de grond van de zaak te komen. Dat laat niet het beste vermoeden voor de toekomst. De voetbalfan verdient beter dan dit. Het blijven ontkennen van schuld is neerkijken op de echte voetbalfan. Het is misprijzend. We vragen om de degradatie van beide clubs. Elke andere beslissing zal onze favoriete sport in het hart treffen op nooit geziene wijze."

"KV Mechelen en Waasland-Beveren hebben de boel belazerd"

Ook Walter Van Steenbrugge, advocaat van Lokeren, trok fel van leer en strooide met details uit het dossier. “We willen dit verhaal binnenkort toelichten aan de jeugdspelers en supporters van Lokeren. Wel, zij zullen niet geloven wat ze te zien en te horen krijgen”, opende hij.

 

“De grond van de zaak is: er is op een onwaarschijnlijke manier bedrog gedaan door bestuurders van KV Mechelen en Waasland-Beveren. Er is absoluut sprake van matchfixing." Van Steenbrugge had het over “de tentakels van Dejan Veljkovic die bijzonder ver reiken” en benadrukte ook hoe het bestuur van Waasland-Beveren “er alles aan gedaan had om hun eigen ploeg te verzwakken voor de match tegen KV Mechelen”.

 

“De feiten zijn meer dan bewezen. Er bestaat geen discussie over. De taps en verhoren zijn duidelijk: Waasland-Beveren en KV Mechelen hebben de boel belazerd. Het mag nooit meer gebeuren. De uitspraak in dit dossier zal ook een hoge precedentswaarde hebben. De gevraagde sancties van de bondsprocureur zijn terecht. Dan kan ik uiteindelijk weer naar de jeugdspelers van Lokeren stappen met de boodschap dat valsspelen niet loont.”

 

Tubeke, degradant in 1B, vroeg dan weer de correcte toepassing van het bondsreglement en eist dat KV Mechelen zakt naar de eerste amateurklasse. Bij de verdediging van de Mechelse supportersgroepen, die ook aandeelhouder zijn van de club, ging het pleidooi een andere kant op. Er werden vragen gesteld bij de ontvankelijkheid van de vordering. “De feiten zijn volgens ons verjaard”, was de conclusie na de verwijzing naar het beruchte artikel B1711.141, waarbij de term “betrokken seizoen” voer voor interpretatie is.

Advocaat Veljkovic: "We willen wel praten, maar kunnen nu niet"

In het tweede luik kregen de geviseerde makelaars het woord. Spilfiguur Dejan Veljkovic stuurde zoals verwacht zijn kat, maar advocaat Kris Luyckx vuurde opnieuw enkele pijlen af.

 

Luyckx herhaalde zijn vraag om het dossier van zijn cliënt af te splitsen van deze tuchtprocedure en onderstreepte nog eens dat Veljkovic ook spijtoptant bij de KBVB had willen zijn. “Mijn cliënt heeft veel te vertellen, maar het moet ook gewenst en gewild zijn”, klonk het. “Maar misschien wil men niet dat de hele waarheid aan het licht komt.”

 

Op een later tijdstip – als het strafdossier is afgerond, vermoedelijk voor eind juni – zou Veljkovic wel kunnen praten. “We willen wel praten, maar kunnen nu niet”, vertelde Luyckx, die en passant nog sneren uitdeelde aan Lokeren (“Van de clubkleuren regeerde vooral zwart in de bestuurskamer”), Moeskroen ("Daar hebben we nog interessante zaken over te vertellen") en trainers ("Ook zij hebben geld verdiend aan transfers").

Makelaars van Myny vragen vrijspraak

De advocaten van makelaar Walter Mortelmans en zijn vennoot Thomas Troch, die Olivier Myny (toenmalig WB-speler) in hun portefeuille hebben, wasten hun handen in onschuld. Kreeg Myny instructies om zich niet voluit te geven? Neen, was het antwoord van de verdediging.

 

“Ik heb nooit aan matchfixing deelgenomen”, verklaarde Mortelmans zelf. Zijn verdediging had het over een “incoherent en onlogisch vervolgingsbeleid van het bondsparket”. “Viel er voor mijn cliënt overigens wel iets te melden? Wij vragen alvast de volledige vrijspraak”, klonk het.

 

Die vraag werd herhaald door de advocaat van Thomas Troch. "Mijn cliënt heeft 0,0 procent te maken met matchfixing", luidde het betoog. "Aan Myny werd nooit gezegd dat hij niet voluit mocht gaan. Er mag hoogstens een berisping komen."

Walter Mortelmans (links op de foto).

Makelaar Roef: "Ik heb mezelf niets te verwijten"

De laatste hoofdrolspeler van de dag was Evert Maeschalck, makelaar van Waasland-Beveren-doelman Davy Roef. Werd de doelman opgedragen om de match tegen Mechelen te beïnvloeden?

 

"We vragen met overtuiging de vrijspraak. Er is nooit een vraag gesteld om wat dan ook te doen", klonk het. Maeschalck zelf kon zijn tranen niet tegenhouden. "Ik heb mezelf niets te verwijten. Ik vind het vreemd en pijnlijk dat ik hier nog altijd in betrokken ben."

Makelaars zitten op dezelfde lijn

Bij de makelaars klonk dus steeds hetzelfde liedje: de volledige vrijspraak werd gevraagd. Marijn Van Nooten, advocaat van Evert Maeschalck, vatte nog eens samen waarom die eis geformuleerd werd.

 

"De rechten van de verdediging zijn gigantisch geschonden omdat uit het strafdossier slecht een kleine selectie van stukken is overgemaakt. Het oudste stuk dateert ook van oktober, dus van de laatste 8 maanden in het onderzoek hebben wij en de Geschillencommissie geen kennis", is zijn uitleg.

 

"Het tweede argument is puur juridisch: in het bondsreglement staat nergens vermeld dat een makelaar meldingsplicht heeft. Dat is een lacune. We stellen ons dan ook de vraag wat we hier moesten komen doen, zeker voor mijn cliënt, die louter vervolgd wordt voor het verzaken aan die meldingsplicht. En wat mijn cliënt betreft is er geen enkele aanwijzing over welke vraag van wie dan ook die hij zou gekregen hebben om aan Davy Roef te stellen."

Fase per fase

16:06

Einde

De eerste zittingsdag is voorbij. Maandag komt KV Mechelen aan bod, dinsdag Waasland-Beveren.
16:05
Evert Maeschalck, die zijn tranen niet kan inhouden, neemt zelf nog het woord: "Ik heb mezelf niets te verwijten. Ik vind het vreemd en pijnlijk dat ik hier nog altijd in betrokken ben."
16:04

Eigenlijk hadden we hier vandaag niet moeten staan.

Advocaat Evert Maeschalck
16:02
De eerste zittingsdag loopt op zijn laatste benen. Ook nu wordt nog een hoofdstuk gedoceerd over de betwistbare meldingsplicht van makelaars. We kunnen alleszins samenvatten dat makelaars Walter Mortelmans (3 jaar schorsing gevraagd), Thomas Troch (2 jaar) en Evert Maeschalck (1 jaar) allemaal de vrijspraak vragen.
15:52
De advocaat van de laatste makelaar stelt zich ook vragen bij de 35 stukken die vanuit het strafdossier zijn overgemaakt naar het onderzoek van de KBVB. "Waarom die 35 stukken en andere niet? Mijn cliënt is zelf enkele keren ondervraagd geweest, maar wij hebben tot op vandaag nog altijd geen kopie van zijn verhoor gekregen."
15:49

We vragen met overtuiging de vrijspraak. Er is nooit een vraag gesteld om wat dan ook te doen.

Advocaat Evert Maeschalck
15:43
Het bondsparket focust op twee ontmoetingen tussen Evert Maeschalck en Davy Roef kort nadat de makelaar een onderhoud had gehad met Olivier Somers, mede-hoofdaandeelhouder van KV Mechelen, daags voor KVM-WB. "De tweede ontmoeting, nota bene daags na de bewuste match, ging over het tekenen voor een contract van keepershandschoenen. De eerste afspraak lag ook al langer vast en ging over zijn sportieve toekomst."
15:38

Het bondsparket heeft het over een duidelijke en welomlijnd geformuleerde vraag van Evert Maeschalck aan Davy Roef. Maar welke vraag is dat dan? Dat antwoord vind je nergens terug. We zullen die vraag nooit kennen, want ze werd nooit gesteld.

Advocaat Evert Maeschalck
15:34
De term "witte ridder" is in het luik van de makelaars al een paar keer gevallen. "Evert Maeschalck is niet de witte ridder", zegt zijn advocaat. "Want hij heeft nooit de vraag gekregen om Davy Roef te benaderen. Er is niets aan de hand."
15:33

Ik zou mijn pleidooi tot 30 seconden kunnen beperken door te zeggen dat de meldingsplicht, de enige tenlastelegging waarvoor mijn cliënt wordt vervolgd, niet geldt voor een makelaar.

Advocaat Evert Maeschalck
15:31

Laatste makelaar

De laatste in de rij: Evert Maeschalck. De makelaar heeft Davy Roef in zijn portefeuille, keeper bij Waasland-Beveren in de bewuste match.
15:30
Ook de verdediging van makelaar Thomas Troch, voor wie 2 jaar schrapping wordt gevraagd, eist dat de vordering ongegrond wordt verklaard. "Ik wil u vragen om hoogstens een berisping uit te spreken", is de conclusie.
15:25
"Mijn cliënt heeft 0,0 procent te maken met matchfixing", wordt nog eens beklemtoond door de verdediging van Thomas Troch. "De vordering is ook niet duidelijk."
15:15

De bondsprocureur wil een cirkel rond maken die hij niet rond kan maken. De cirkel stokt ter hoogte van mijn cliënt.

De advocaat van Thomas Troch wil een confrontatie tussen zijn cliënt en Olivier Myny
15:12
Werd Olivier Myny een wortel voor de neus gehouden in de vorm van een contract bij KV Mechelen? Dat is wat bondsprocureur Kris Wagner aangeeft. En wat is de rol van makelaar Thomas Troch daar dan in? Zijn advocaat ontkent: "De info die werd meegegeven was om niet te uitbundig te vieren mocht Myny een goal gemaakt hebben tegen KVM. Dat is toch totaal iets anders dan zeggen dat Myny zich moest inhouden? Er is nooit gezegd: speel goed of slecht. En er is ook niet gesproken over een financieel voorstel."
15:05

De telefoons van Troch en Mortelmans werden niet getapt. Dat was beter wel zo geweest. Dan zouden we nu onze onschuld kunnen bewijzen.

Advocaat makelaar Thomas Troch
15:01
Thomas Troch, vennoot van Walter Mortelmans, is de voorlaatste in de lange rij.
14:59
"Ik heb nooit aan matchfixing deelgenomen", voegt Walter Mortelmans zelf er op het einde nog aan toe. Het pleidooi van zijn advocaten duurde liefst 1u15'.