Ga naar de inhoud
Bondsprocureur Kris Wagner.
Bondsprocureur Kris Wagner.

Bondsprocureur: "Er is iets rot bij KV Mechelen en Waasland-Beveren, maar we geven niet op"

 za 25 mei 2019 13:57

In het matchfixingproces heeft bondsprocureur Kris Wagner stevig uitgehaald naar KV Mechelen en Waasland-Beveren. "Er deugt iets niet bij die clubs", sprak Wagner, die het over "bedriegers en maffiapraktijken" had. De bondsprocureur blijft dan ook bij zijn straf: degradatie met puntenaftrek.

Het pleidooi van de bondsprocureur in een notendop:

  • Niet 1, maar 2 maanden schorsing voor Olivier Myny (ex-speler Waasland-Beveren)
  • "De club KV Mechelen draagt wel verantwoordelijkheid voor bedrog en maffiapraktijken."
  • "Waasland-Beveren is niet voluit gegaan."
  • "Sjoemelaars in de makelaarswereld moeten eruit."

Eis tegen spijtoptant Myny: 2 maanden schorsing

Nadat de voorbije dagen onder meer KV Mechelen en Waasland-Beveren aan het woord zijn geweest, was het vandaag aan de bondsprocureur. Met een dossier van meer dan 200 bladzijden dik kwam hij de sancties in het matchfixingproces verantwoorden.

 

Eerst had Wagner het over ex-Waasland-Beveren-speler Olivier Myny. De bondsprocureur zette vraagtekens bij zijn rol als spijtoptant. Volgens Wagner heeft Myny verschillende verklaringen afgelegd.

 

"Eerst stelt de speler dat hem gevraagd is om niet voluit te gaan in de match tegen KV Mechelen, daarna zwakt hij zijn woorden af en stelt hij dat hij niet uitbundig mag vieren", sprak de bondsprocureur, die Myny nu niet 1, maar wel 2 maanden effectief wil schorsen.

Olivier Myny
Olivier Myny legde volgens Kris Wagner verschillende verklaringen af.

"Maffiapraktijken en bedriegers bij KV Mechelen"

Daarna sneed Kris Wagner het hoofdstuk KV Mechelen aan. In de verdediging klonk het dat de club niet kon boeten voor daden van een minderheid van het bestuur. Dat argument veegde de bondsprocureur van tafel.

 

"De club draagt wel de verantwoordelijkheid voor bestuurders die de boel belazeren", zei Wagner. De eis voor KV Mechelen blijft dan ook dezelfde: degradatie, 12 minpunten, geen bekervoetbal, geen Europees voetbal volgend seizoen en een fikse boete.

 

De 4 beschuldigde (ex-)bestuurders van KV Mechelen kregen het zwaar te verduren tijdens de zitting. Wagner hekelde de codetaal in de telefoongesprekken en het wisselen van nummers en stelde die gelijk aan "maffiapraktijken". Voormalig financieel directeur Thierry Steemans noemde hij "een van de architecten", aandeelhouder Olivier Somers "een spilfiguur".

 

Daarnaast bevindt hij ook Stefaan Vanroy (lid van de sportieve cel) en ex-voorzitter Johan Timmermans "niet onschuldig". "Zodra de heer Timmermans op de hoogte was, had hij iedereen tot de orde moeten roepen. En had hij de zaken moeten melden, maar dat deed hij niet. Integendeel, hij sprong zelf op de kar van de bedriegers", aldus Wagner.

De voorzitter van KV Mechelen had de feiten moeten melden, maar dat deed hij niet. Integendeel, hij sprong zelf op de kar van de bedriegers.

Kris Wagner
Thierry Steemans
Thierry Steemans, voormalig financieel directeur van KV Mechelen, volgt de zitting zelf bij.

Deze straffen eist de bondsprocureur tegen KV Mechelen:

  • De club KV Mechelen: degradatie / 12 punten aftrek (6 per periode) / 1 jaar geen Europees voetbal / 1 jaar geen bekervoetbal / 125.000 euro onderzoekskosten
  • Olivier Somers (hoofdaandeelhouder): 10 jaar schorsing / daarna nooit meer lid worden van de bond / 125.000 euro onderzoekskosten
  • Thierry Steemans (ex-financieel directeur): minstens 10 jaar geen lid van de bond / geen boete, want momenteel geen lid
  • Johan Timmermans (ex-voorzitter): 10 jaar schorsing / daarna nooit meer lid worden van de bond / 125.000 euro onderzoekskosten
  • Stefaan Vanroy (sportieve cel): 7 jaar schorsing / daarna nooit meer lid worden van de bond / 125.000 euro onderzoekskosten

"Een rivaliserende ploeg help je niet"

De tuchtprocedure binnen de voetbalbond draait om de wedstrijd tussen KV Mechelen en Waasland-Beveren van maart vorig jaar. Volgens de bondsprocureur heeft ook die tweede club "actief meegewerkt" aan wedstrijdvervalsing. Dat concludeert hij uit het onderzoek van de voetbalbond.

 

"We waren beter wel vooruit gegaan", las Kris Wagner voor uit een van de neergeschreven telefoontaps. Daarop maakt hij uit dat Waasland-Beveren dus "niet is voluit gegaan".

 

Volgens Wagner waren voorzitter Dirk Huyck en financieel directeur Olivier Swolfs allebei bereid om KV Mechelen te helpen. Niet meteen uit financieel oogpunt, maar dat doet er volgens hem niet toe. "Een rivaliserende ploeg help je niet. Dat is geen taak van een bestuurder, alleen wanneer de bus dreigt in de ravijn te rijden", oordeelde hij met een apart gevoel voor humor.

 

Ook bestuurslid Walther Clippeleyr en gewezen voorzitter Jozef Van Remoortel hebben boter op het hoofd in het matchfixingdossier. Wagner: "Clippeleyr gaf Huyck het advies om zijn gsm te wissen, Van Remoortel was perfect op de hoogte van de matchfixing."

Jozef Van Remoortel en Dirk Huyck
Jozef Van Remoortel en Dirk Huyck in betere tijden.

Deze straffen eist de bondsprocureur tegen Waasland-Beveren:

  • De club Waasland-Beveren: degradatie / 6 punten aftrek (3 per periode) / 125.000 euro onderzoekskosten
  • Olivier Swolfs (financieel directeur): 5 jaar schorsing / daarna nooit meer lid worden van de bond / 125.000 euro onderzoekskosten
  • Dirk Huyck (voorzitter): 4 jaar schorsing / daarna nooit meer lid worden van de bond / 125.000 euro onderzoekskosten
  • Walter Clippeleyr (bestuurder): 3 jaar schorsing / schending meldingsplicht (in ondergeschikte orde) / 125.000 euro onderzoekskosten
  • Jozef Van Remoortel (ondervoorzitter): 2 jaar schorsing / schending meldingsplicht (in ondergeschikte orde) / 125.000 euro onderzoekskosten

Over makelaars: "Personen zonder normbesef"

Naast Olivier Myny, KV Mechelen, Waasland-Beveren en 8 clubbestuurders staan ook 4 makelaars terecht in het matchfixingproces. "De sjoemelaars en arrangeurs moeten eruit", zei Kris Wagner onverbloemd. "Aan zulke personen zonder normbesef heeft het voetbal geen nood."

 

Dejan Veljkovic is volgens de bondsprocureur overduidelijk de spilfuguur in de zaak. "Ik hoop dat hij na dit proces weet hoe laat het is", sprak Wagner, die ook tevreden was met de uitspraak van de rechter in kortgeding.

 

"Een enorme verspilling van tijd. De kortgedingrechter heeft zelf benadrukt dat hij niet te oordelen heeft over tuchtprocedure en veegde al procedurele elementen grondig van tafel. Een leger van 20 advocaten zal geen tank kunnen stoppen met strohalmen", stelde hij op zijn manier.

 

"Natuurlijk was het kort geding een ultieme poging om stokken in de wielen te steken, maar die kritiek heeft eigenlijk als taak om de waarheid te verbergen."

Dejan Veljkovic
Dejan Veljkovic woont ondertussen weer wedstrijden bij.

Deze straffen eist de bondsprocureur tegen de spelersmakelaars:

  • Dejan Veljkovic (ex-makelaar KV Mechelen-spelers): 10 jaar lang geen contactpersoon bij transfers (vraag om spijtoptant is afgewezen)
  • Evert Maeschalck (makelaar doelman Davy Roef): 1 jaar lang geen contactpersoon bij transfers
  • Walter Mortelmans (makelaar Olivier Myny): 3 jaar lang geen contactpersoon bij transfers
  • Thomas Troch (venoot Walter Mortelmans): 2 jaar lang geen contactpersoon bij transfers

"There's something rotten in those clubs"

Kris Wagner besloot zijn betoog van bijna 3 uur met een repliek op een uitspraak van advocaat Jan De Man. De raadsman van Waasland-Beveren-bestuurder had op het proces Shakespeare gequoot: "There's something rotten in the state of Denmark."

 

"Wel, there's something rotten in the state of those 2 clubs (Er iets rot, er deugt iets niet bij die 2 clubs)", antwoordde de bondsprocureur. "Ze hebben de supporters belazerd en zelfs een mes in de rug gestoken."

 

"We geven niet op, want ik wil net als 99,99 procent van de mensen een eerlijke en propere sport", eindigde Wagner strijdvaardig de zitting.

We geven niet op, want ik wil net als 99,99 procent van de mensen een eerlijke en propere sport.

Kris Wagner

Maandag en dinsdag komen de betrokken partijen een laatste keer (kort) aan het woord. In de loop van volgende week doet de Geschillencommissie Hoger Beroep wellicht een uitspraak.

Kris Wagner
Kris Wagner heeft bijna 3 uur gesproken.

Fase per fase

11:57

Einde zitting

De zitting van vandaag is afgelopen. Maandag en dinsdag komen de betrokken partijen een laatste keer aan het woord. In de loop van volgende week doet de Geschillencommissie Hoger Beroep wellicht een uitspraak, daarna kunnen de partijen nog in beroep gaan bij het BAS, het Belgisch Arbitragehof voor de Sport.
11:56

"Willen (bijna) allemaal een eerlijke sport"

Wagner citeert nog een bericht van een supporter, die hij overigens niet kent. "We willen een eerlijke sport, waarin valsspelers de straf krijgen die ze verdienen. Straffen die beschreven staan in een reglement dat ze zelf onderschreven hebben", leest de bondsprocureur voor. Ik had het zelf niet beter kunnen verwoorden, want we willen allemaal, of toch 99 procent, een eerlijke sport.
11:51

"There's something rotten in these 2 clubs"

Kris Wagner haalt Shakespeare aan om zijn pleidooi te besluiten: "Er is iets rots bij de twee clubs. Ze hebben de supporters belazerd en zelfs een mes in de rug gestoken, maar we geven niet op."
11:43
Ook Wagner werd de voorbije dagen onder vuur genomen. De bondsprocureur stelt dat hij de procedure netjes gevolgd heeft en niet op de hoogte is gebracht tijdens het onderzoek. "Ze maken hier een personenstrijd van. En als ze die niets kunnen verwijten, laten ze de fantasie de vrije loop. Een aantal pleiters laat die zelfs op hol slaan", dixit Wagner.
11:34
Kris Wagner verdedigt nu onderzoekscoördinator Ebe Verhaegen. Die is de voorbije weken onder vuur genomen wegens partijdigheid. De bondsprocureur vindt het volkomen normaal dat Verhaegen een raadsman (van Waasland-Beveren) sprak in de buurt van de crèche van zijn kinderen. Wagner: "Ze komen immers allebei uit dezelfde streek."
11:30

"Zelfs een leger van 20 advocaten zal geen tank kunnen stoppen met strohalmen."

Kris Wagner is blij dat de zaak voor de kortgedingrechter geen stokken in de wielen van de Geschillencommissie heeft kunnen steken.
11:28
Over Troch stelt Wagner dat hij de schakel was tussen collega-makelaar Walter Mortelmans en voetballer Olivier Myny.
11:24
Kris Wagner heeft het nu over makelaars Thomas Troch en Evert Maeschalck. De eerste is een vennoot van Walter Mortelmans, de tweede behartigt in het voetbal de belangen van doelman Davy Roef. "Maeschalck had de feiten moeten melden", vindt Wagner. De makelaar heeft volgens de bondsprocureur gevraagd of Olivier Swolfs in de kleedkamer iets komen vragen is. "Neen", luidt het antwoord van Roef. "Hij wist dus veel meer. Zijn houding in dit dossier is laakbaar", oordeelt Wagner over Maeschalck.
11:20

"U mag zich door de spreektaal van 55 bladzijden worstelen. Ze maken deel uit van het dossier."

Kris Wagner dient de advocaat van antwoord.
11:17
De advocaat van Walter Mortelmans onderbreekt Kris Wagner. Volgens de raadsman citeert hij zijn cliënt niet correct (in het Antwerps).
11:15

"Sjoemelaars moeten eruit"

"Het aandeel van Walter Mortelmans in gans het verhaal is niet gering", stelt Kris Wagner. Volgens de bondsprocureur wilde hij - uit zakelijk belang - sjoemelen en meewerken aan matchfixing zonder zijn handen er aan te verbranden. "Zulke makelaars, zeg maar arrangeurs, moeten eruit", dixit Wagner.
11:08
Walter Mortelmans was volgens de procureur een tijd niet meer welkom in Mechelen. "Tijdens de sportieve malaise veranderde dat weer. Hij was interessant voor de club, omdat hij verschillende spelers van Waasland-Beveren in zijn portefeuille had", stelt Kris Wagner.
11:06
"Walter Mortelmans heeft daags voor de wedstrijd zijn speler Olivier Myny laten weten dat hij mogelijks naar de tegenstander zou worden getransfereerd", weet de bondsprocureur. Dat had hij beter een dag na de wedstrijd gedaan, vindt Kris Wagner.
11:06
De pauze is afgelopen. Bondsprocureur Kris Wagner vervolgt zijn uiteenzetting. Hij snijdt nu het hoofdstuk over de makelaars aan.
10:46

Pauze

De voorzitter schorst de zitting. Na een korte pauze krijgen we normaal gezien de straffen voor de clubs, de bestuurders en de makelaars nog een keer te horen. KV Mechelen en Waasland-Beveren riskeren allebei een degradatie. Bovendien zouden de teams met minpunten aan de competitie beginnen. Bekerwinnaar KV Mechelen dreigt ook Europees voetbal en een nieuwe bekercampagne te mislopen.
10:46
Kris Wagner geeft het woord terug aan de voorzitter van de Geschillencommissie Hoger Beroep. Die krijgt nu vragen van de advocaten over de timing van de komende dagen. Maandag en dinsdag komen de betrokken partijen een laatste keer aan het woord.
10:43

"Personen zonder normbesef"

Kris Wagner beschuldigt ook de heer Veljkovic van maffiapraktijken. "Aan zulke personen zonder normbesef heeft het voetbal geen nood. Ik hoop dat hij na dit proces weet hoe laat het is", stelt Wagner. Noot: volgens zijn advocaat kan de heer Veljkovic hier niet vervolgd worden omdat hij geen lid is van de voetbalbond.
10:38

"Hij is een centrale spilfiguur."

Kris Wagner over spelersmakelaar Dejan Veljkovic.