• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Advocaten hekelen strakke timing in matchfixingzaak: "Rechten geschonden"

  De Geschillencommissie Hoger Beroep van de Belgische voetbalbond heeft de agenda in de tuchtzaak over mogelijke matchfixing vastgelegd. De spoedprocedure is van kracht, waartegen meteen heel wat advocaten protesteerden. KV Mechelen, Waasland-Beveren en 13 personen worden beschuldigd van wedstrijdvervalsing. In totaal zijn 20 partijen betrokken.

  Inge Van Meensel brengt verslag uit van op de voetbalbond:

  Geschillencommissie hanteert spoedprocedure

  Vorige week rondde de onderzoekscommissie van de bond (KBVB) zijn onderzoek af en vorderde zware straffen: KV Mechelen en Waasland-Beveren zouden allebei naar 1B teruggezet moeten worden omdat ze afspraken zouden gemaakt hebben over hun onderling duel op de slotspeeldag vorig seizoen.

   

  Vandaag werd de procedure ingeleid met een technische zitting waarop de agenda werd bepaald. Naast de 15 al bekende partijen meldden zich vandaag met Beerschot Wilrijk, Lokeren, Tubeke en 2 supportersafvaardigingen van KV Mechelen nog 5 vrijwillig tussenkomende partijen. Bij een veroordeling van KVM mogen Beerschot Wilrijk en Lokeren in 1A voetballen en blijft degradant Tubeke in 1B.

   

  De Geschillencommissie hanteert de spoedprocedure: uiterlijk 9 mei moeten de 5 bovenstaande partijen hun schriftelijke conclusies neerleggen, op 16 mei moeten ook de andere partijen dat gedaan hebben.

   

  De eerste zitting is op 18 mei, wanneer speler en spijtoptant Olivier Myny, makelaars Dejan Veljkovic, Evert Maesschalck, Walter Mortelmans en Thomas Troch en de 5 tussenkomende partijen mogen pleiten. Op 20 mei is KV Mechelen aan de beurt, op 21 mei Waasland-Beveren. Op 25 mei mag bondsprocureur Kris Wagner zijn repliek houden, het laatste woord voor alle partijen is op 27 en 28 mei. (lees voort onder de foto)

  " "

  Een onderonsje tussen advocaten Kris Luyckx en Luc Deleu.

  "Recht op eerlijk proces wordt geschonden"

  Onder meer de advocaten van KV Mechelen en enkele spelersmakelaars hekelen de strakke timing en stelden in het kader van een eerlijk proces om de zaak op te schorten. "De onderzoekscoördinator krijgt 6 maanden tijd om zijn dossier voor te bereiden. Nadien wordt de hele zaak op amper 1 maand tijd afgerond. Het kan niet dat de rechten van de verdediging subsidiair zijn ten overstaan van de termijnen", vatte Hugo Vandenberghe, advocaat van beklaagde Walter Mortelmans, het standpunt samen.

   

  Volgens hem wordt het principe van wapengelijkheid, waarbij iedereen evenveel tijd hoort te krijgen om zich voor te bereiden, niet gerespecteerd. "Het is niet omdat de belangen voor de voetbalbond groot zijn, dat het recht op een eerlijk proces geschonden moet worden."

  Het is niet omdat de belangen voor de voetbalbond groot zijn, dat het recht op een eerlijk proces geschonden moet worden.

  Hugo Vandenberghe, advocaat van makelaar Walter Mortelmans

  Door het grote aantal betrokken partijen is het volgens een aantal advocaten onmogelijk om de zaak op een maand tijd af te ronden. De laatste pleidooien worden immers al gehouden op 28 mei.

   

  Ook het lopende strafrechtelijk onderzoek binnen de schoot van het federaal parket was een veelgebruikt argument. "Deze procedure dient opgeschort te worden tot het einde van het strafproces. Dat is geen procedureslag, maar gewoon common sense in het kader van de rechten van de verdediging", stelde meester Joost Everaert, die de verdediging van Malinwa op zich nam.

   

  Het Bondsparket zag geen graten in de vastgelegde termijnen. "If you can't stand the heat, get out of the kitchen. Wie moeite heeft met het tempo van de spoedprocedure, moet iets anders gaan doen. Meester Everaert heeft in zijn gerenommeerde bureau wel honderd advocaten ter beschikking en kan dus heel snel werken", zei de flamboyante procureur Kris Wagner stellig. Zijn uitspraken werden hem door Everaert en Vandenberghe niet in dank afgenomen.

   

  De Geschillencommissie Hoger Beroep zal zich vandaag nog buigen over de verzoeken van enkele topadvocaten om de zaak uit te stellen of om meer tijd te geven. "De voetbalclubs moeten zo snel mogelijk weten waar ze aan toe zijn. We dragen de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de competities in 1A en 1B niet in het gedrang worden gebracht. We zullen in eer en geweten een oordeel vellen, maar denken dat 2 weken moeten volstaan om uw conclusies neer te leggen", aldus de commissievoorzitter.

  If you can't stand the heat, get out of the kitchen. Wie moeite heeft met het tempo van de spoedprocedure, moet iets anders gaan doen.

  Bondsprocureur Kris Wagner

  Wat met barragematch Play-off I en Play-off II?

  Opmerkelijk is dat het laatste woord op 27 en 28 mei valt, na 26 mei, de dag dat de barrage tussen de 4e van Play-off I en de winnaar van Play-off II geprogrammeerd staat.

   

  Als Gent de beker wint, dan is dat scenario een feit. Wint KV Mechelen de beker, dan zijn er 2 mogelijkheden. Als KVM vrijuit gaat in de matchfixingzaak dan krijgt het een Europese licentie en plaatst het zich rechtstreeks voor de groepsfase van de Europa League. De 4e van PO I speelt dan de barrage met PO II. Als KVM wordt veroordeeld, krijgt het geen Europese licentie en speelt de nummer 5 van PO I de barragematch. Maar die barrage ligt dus voor het einde van de zaak.

  Advocaat Veljkovic: "Hij kan zich niet verdedigen"

  Kris Luyckx, advocaat van spelersmakelaar Dejan Veljkovic, liet dinsdag aan de Geschillencommissie weten dat zijn cliënt zich door de spijtoptantenregeling die getroffen werd met het federaal parket niet zal kunnen verdedigen. "Er werd ons een spreekverbod opgelegd", aldus Luyckx.

   

  In principe moet Veljkovic zich samen met drie andere makelaars voor de Geschillencommissie verdedigen, maar advocaat Luyckx vraagt om het tuchtdossier van Veljkovic voor de disciplinaire instanties van de voetbalbond apart te behandelen.

   

  "We zijn verbonden aan een overeenkomst die we hebben afgesloten met het federaal parket. Zolang die afspraak niet gehonoreerd is, heb ik de mogelijkheid niet om mijn cliënt te verdedigen. Alle stukken en verklaringen die Veljkovic als spijtoptant heeft gegeven, mogen we niet gebruiken", zei Luyckx, die maandagavond de definitieve bevestiging van het federaal parket kreeg over Veljkovic' spreekverbod. Om die reden kon de makelaar ook niet ingaan op de vraag om spijtoptant te worden bij de KBVB.

   

  Veljkovic wordt vervolgd voor zijn aandeel in vermeende wedstrijdvervalsing tijdens de degradatiestrijd van vorig seizoen. Nochtans is de makelaar niet aangesloten bij de bond. "We hebben lang getwijfeld om in te gaan op de uitnodiging van het Bondsparket om hier te zijn, maar beslisten dan toch present te tekenen", aldus Luyckx.

  Dejan Veljkovic

  Dejan Veljkovic

  Fase per fase

  1. 13 uur 27. Zaak van Belgisch voetbalschandaal is ingeleid voor geschillencommissie: "Hoe gaan ze hier ooit uit geraken?".

   Zaak van Belgisch voetbalschandaal is ingeleid voor geschillencommissie: "Hoe gaan ze hier ooit uit geraken?"

  2. 13 uur 14. Luyckx: "Mijn cliënt kan de facto zijn verdediging niet voeren".

   Luyckx: "Mijn cliënt kan de facto zijn verdediging niet voeren"

  3. 13 uur 14. Vandenberghe: "Dit is een schijnvertoning".

   Vandenberghe: "Dit is een schijnvertoning"

  4. 13 uur 13. Deleu: "Leuke juridische geschillen die tot een oplossing moeten komen".

   Deleu: "Leuke juridische geschillen die tot een oplossing moeten komen"

  5. 12 uur 45. "Dit is een schijnvertoning. De termijnen zijn te kort en niet te kort. Men moet toch rekening houden met de aard van de straffen die worden gevorderd. Men heeft voldoende tijd nodig, maar we zullen er het beste van maken." . Advocaat Hugo Vandenberghe verdedigt makelaar Walter Mortelmans.
  6. 12 uur 45. "Mijn cliënt (Veljkovic) mag door zijn statuut van spijtoptant bij het gerecht niets zeggen zolang het gerechtelijke onderzoek loopt. De facto kan hij zijn verdediging hier dus niet voeren. Als mijn cliënt zich verdedigt, zou hij zijn statuut kunnen kwijtraken. Maar zover gaan we het natuurlijk niet laten komen. Er is zoiets als voetbal, dat is belangrijk. Maar het gerechtelijk onderzoek is nog belangrijker.". Advocaat Kris Luyckx verdedigt spelersmakelaar Dejan Veljkovic en wil dat het dossier van zijn cliënt afgesplitst wordt van de rest.
  7. 12 uur 45. "Dit zijn leuke juridische geschillen die tot een oplossing moeten komen. Eminente advocaten gaan zich werpen op zaken die fundamenteel de rechten van de verdediging aangaan. Dat is heel belangrijk." . Advocaat Luc Deleu verdedigt WB-bestuurder Walter Clippeleyr.
  8. 12 uur 10. Bondsprocureur aan het woord. Kris Wagner houdt zijn betoog. Hij benadrukt dat het eigen is aan een spoedprocedure dat de zaken snel worden aangepakt en wuift het gebrek aan tijd van de advocaten weg. Hij schopt tegen de schenen van heel wat aanwezigen.
  9. 12 uur 10. Opschorting. Na 2 uur zit de zitting erop. De advocaten mogen naar huis.
  10. 12 uur 05. Opmerkelijk: zaak eindigt na play-offbarrage. De Geschillencommissie wil op 27 en 28 mei de vervolgden het laatste woord geven. Dat is na zondag 26 mei, de dag dat de barrage tussen de 4e van Play-off I en de winnaar van Play-off II geprogrammeerd staat. Als Gent de beker wint, dan is dat scenario een feit. Wint KV Mechelen de beker, dan zijn er 2 mogelijkheden. Als KVM vrijuit gaat in de matchfixingzaak dan krijgt het een Europese licentie en plaatst het zich rechtstreeks voor de groepsfase van de Europa League. De 4e van PO I speelt dan de barrage met PO II. Als KVM wordt veroordeeld, krijgt het geen Europese licentie en speelt de nummer 5 van PO I de barragematch. Maar die barrage ligt dus voor het einde van de zaak. .
  11. 11 uur 42. Ook advocaten Kris Luyckx en Walter Van Steenbrugge komen aan op de voetbalbond.

   Ook advocaten Kris Luyckx en Walter Van Steenbrugge komen aan op de voetbalbond

  12. 11 uur 41. Johan Timmermans, Olivier Somers en Olivier Myny komen aan op de KBVB.

   Johan Timmermans, Olivier Somers en Olivier Myny komen aan op de KBVB

  13. 11 uur 27. Advocaten protesteren tegen agenda. Onze vrouw ter plaatse meldt dat de advocaten van KV Mechelen en Waasland-Beveren protesteren tegen de agenda van de Geschillencommissie: "Het gaat te snel, de conclusietermijn is te kort, dus de rechten van de verdediging worden geschonden." Het juridisch steekspel is begonnen. Ze klagen ook aan dat het dossier selectief en onvolledig is. De voorzitter van de commissie riposteert: "Spoed is nodig om de organisatie van de komende competitie niet in het gedrang te brengen.".
  14. Dossier van Walter Clippeleyr, bestuurder van Waasland-Beveren. 11 uur 25.
  15. Onderonsje tussen advocaten Kris Luyckx (l) en Luc Deleu (r). 11 uur 25.
  16. Advocaat Luc Deleu en bondsprocureur Kris Wagner. 11 uur 23.
  17. Johan Timmermans, ex-voorzitter KV Mechelen. 11 uur 23.
  18. Olivier Somers, hoofdaandeelhouder KV Mechelen. 11 uur 23.
  19. 11 uur 15. Agenda. 16 mei: schriftelijke conclusies neerleggen; 18 mei: voetbalmakelaars en tussenkomende partijen pleiten; 20 mei: KV Mechelen pleit; 21 mei: Waasland-Beveren pleit; 25 mei: repliek bondsprocureur; 27 en 28 mei: laatste woord vervolgden en tussenkomende partijen.
  20. 11 uur 10. KV Mechelen-betrokkenen aanwezig, WB-voorzitter niet. De belangrijkste personen die zich vanochtend meldden, zijn Johan Timmermans (ex-voorzitter KVM), Olivier Somers (hoofdaandeelhouder KVM), Olivier Myny (ex-speler WB en spijtoptant KBVB), advocaat Kris Luyckx voor makelaar Dejan Velkjovic, en Walter Van Steenbrugge, advocaat van Lokeren. Dirk Huyck (voorzitter WB) is niet aanwezig.