• home
 • video
 • pas verschenen

  Anderlecht wil geen match achter gesloten deuren en wacht op uitspraak

  Anderlecht heeft zich vanmiddag bij de voetbalbond verantwoord voor het wangedrag van supporters op bezoek bij Standard. Paars-wit riskeert onder meer een thuismatch zonder publiek, maar wil dat scenario vermijden. Een uitspraak wordt eerstdaags verwacht.

  "Voetbalhaters"

  Twee weken terug moest Standard-Anderlecht na 31 minuten bij een 2-0-stand worden stopgezet. De scheidsrechter maakte een einde aan de wedstrijd in de play-offs, omdat hij de veiligheid niet meer kon garanderen. Uit het bezoekende vak regende het rookbommen en vuurpijlen.

   

  Vanmiddag moest Anderlecht op het matje komen in het bondsgebouw. Het was bondsprocureur Kris Wagner die als eerste het woord nam op de zitting van de Geschillencommissie Hoger Beroep. Hij had het niet over supporters, maar over "voetbalhaters" om te verwijzen naar de incidenten met de Anderlecht-aanhang op Sclessin. 

   

  Volgens de reglementen van de KBVB eist hij:

  1) 5.000 euro boete,

  2) een 5-0-forfaitscore

  3) en een thuismatch zonder publiek voor Anderlecht.

   

  Daarnaast stelt de bondsprocureur ook een sensibiliseringscampagne voor om op de gevaren van vuurwerk in een stadion te wijzen. Wagner denkt aan een boodschap die Anderlecht door een communicatiebureau moet laten opstellen en elke thuismatch uitzendt. "En dat hoeft niet schools te zijn, het mag ludiek", vulde Wagner aan.

   

  "En als er komend jaar nog een match van Anderlecht gestaakt wordt, moet de club een video laten maken met getuigenissen van 3 vuurwerkslachtoffers en/of 3 dokters. En die wordt in het stadion telkens op minimaal 4 grote schermen uitgezonden."

  Bondsprocureur Kris Wagner.

  Bondsprocureur Kris Wagner.

  "Willen geen match achter gesloten deuren"

  Anderlecht wil de straffen van de bond aanvaarden, op één na. De club wil in geen geval een wedstrijd achter gesloten deuren spelen.

   

  Volgens de advocaat van Anderlecht zou paars-wit zo meer dan 1 miljoen euro inkomsten mislopen en de fans, de medewerkers en de vrijwilligers van de club in het hart treffen. "Terwijl de hooligans, het krapuul en de voetbalhaters - zoals u ze noemt - zichzelf in de handen wrijven", sprak meester Deleu in naam van Anderlecht.

   

  De raadsman twijfelt ook of de heethoofden wel voor Anderlecht supporteren. "Onze spotters en stewards hebben hen alvast niet herkend", stipte hij aan. "Zulke acties zitten ook niet in de cultuur van de club, niet in die van de fans en niet in die van de diehards. Daarom twijfelen we of het om supporters van RSC Anderlecht gaat."

   

  "En we tillen zeer zwaar aan de feiten. Het moet duidelijk zijn dat we dit gedrag onmogelijk kunnen accepteren."

   

  In zijn betoog somde Deleu veiligheidsinspanningen van Anderlecht op. "Op jaarbasis spenderen wij meer dan 1 miljoen euro op dat vlak", sprak de advocaat.

   

  Naast meester Deleu was in het bondsgebouw ook manager Michael Verschueren aanwezig aan. "Met de boete en de 5-0-nederlaag kunnen we leven, maar met de match achter gesloten deuren niet", vatte hij samen.

   

  De leden van de Geschillencommissie Hoger Beroep moeten zich nu beraden over de sancties. Een uitspraak wordt eerstdaags verwacht.

  Standard straks nummer 3

  Standard liet zich in het bondsgebouw vertegenwoordigen door een advocaat. De raadsman drong vooral aan op een snelle uitspraak over de score van de wedstrijd. "In het sportieve belang", verduidelijkte hij.

   

  Toen de match op 12 april werd stilgelegd stond het 2-0, volgens het bondsreglement wordt dat 5-0. Daardoor wipt Standard halverwege de play-offs over Antwerp naar de 3e plaats, op 2 punten van Club Brugge en 8 van leider Genk.

  Fase per fase

  1. 15 uur 05. "Met de boete en de forfaitscore kunnen we leven, met de wedstrijd achter gesloten deuren niet.". Anderlecht-manager Michael Verschueren voor onze micro.
  2. 14 uur 58. Einde zitting. De voorzitter sluit de debatten en belooft zo snel mogelijk een uitspraak te doen. Uw verslaggever verlaat de zaal.
  3. 14 uur 55. "Ik heb regelmatig contact met de supporters en de supportersverenigingen. We doen dat ook frequent, want anders werkt preventie niet.". Michael Verschueren (manager RSC Anderlecht).
  4. 14 uur 54. . De leden van de Geschillencommissie Hoger Beroep stellen nu extra vragen aan de raadsman van Anderlecht en zijn collega van Standard.
  5. 14 uur 50. "Ik noteer dat u op een match 140% ontvangt van het jaarlijkse veiligheidsbudget. Schroef dat misschien op.". Bondsprocureur Wagner richt zich tot Anderlecht.
  6. 14 uur 48. "De stewards kennen de supporters, maar dat kan misschien net het probleem zijn.". Kris Wagner (KBVB).
  7. 14 uur 44. . Na een pleidooi van bijna 40 minuten van Anderlecht-raadsman Deleu krijgt de bondsprocureur weer het woord. "Ik ga het kort houden", belooft Kris Wagner met een uitgestreken gezicht, waarna hij enkele uitspraken van Deleu countert.
  8. 14 uur 43. Standard: "De uitslag a.u.b.". De raadsman van Standard vraagt om zo snel mogelijk een uitspraak te doen over de eindstand van de wedstrijd. "In het sportieve belang", verduidelijkt de advocaat. Toen de match werd stilgelegd stond het 2-0, volgens het bondsreglement wordt dat 5-0. Daardoor wipt Standard halverwege de play-offs over Antwerp naar de 3e plaats, op 2 punten van Club Brugge en 8 van leider Genk.
  9. 14 uur 42. . "Ik hoop dat ik u overtuigd heb dat een handvol hooligans het economisch model van de club én vooral het plezier van alle Anderlecht-supporters ondermijnt", besluit Luc Deleu zijn betoog voor paars-wit.
  10. 14 uur 37. "U zou 20.000 supporters straffen, de medewerkers en de vrijwilligers van de club. En dat terwijl de hooligans zich in de handen wrijven.". Luc Deleu (advocaat RSC Anderlecht).
  11. 14 uur 35. Anderlecht: "Geen match zonder publiek". "Ook met de boete hebben we geen probleem", gaat Luc Deleu voort, "maar de match achter gesloten deuren betwisten we. Die sanctie snijdt niet de hooligans in het vel, maar wel de economische leefbaarheid van de club. Een thuismatch zonder fans kost RSC Anderlecht meer dan een miljoen euro.".
  12. 14 uur 33. "2-0 of 5-0?". Bij de forfaitscore legt Anderlecht zich nog neer. "2-0 of 5-0, dat maakt weinig uit", dixit Luc Deleu. "En de alternatieve maatregelen onderschrijven we.".
  13. 14 uur 31. Anderlecht: "Kop van Jut". Anderlecht vreest vooral een wedstrijd achter gesloten deuren. "Wij voelen ons kop van Jut. U schat de gevolgen niet goed in", klinkt het.
  14. 14 uur 28. "Aan deze situatie hadden wij van Anderlecht, als bezoekende club, niets kunnen veranderen. Objectief zijn wij aansprakelijk, maar zulke sancties vind ik onrechtvaardig.". Luc Deleu (RSC Anderlecht).
  15. 14 uur 27. Anderlecht: "1 miljoen euro veiligheidskosten per seizoen". De raadsman van Anderlecht somt nu de veiligheidsinspanningen van Anderlecht op. "Op jaarbasis spenderen wij meer dan 1 miljoen euro op dat vlak", verduidelijkt Luc Deleu.
  16. 14 uur 25. "Wij hebben onze afkeer geuit en die blijven wij uiten.". Luc Deleu.
  17. 14 uur 23. "Voor een wedstrijd op het terrein van Standard sturen wij dubbel zoveel stewards dan voor een andere match. En zij krijgen elk jaar een opleiding. Zij kennen hun supporters en zullen zeker geen vuurpijlen of rookbommen verstoppen. Maar in Luik hebben ze fans gespot die ze niet kennen.". Luc Deleu, de raadsman van RSC Anderlecht.
  18. 14 uur 20. "Ik zie niet in waarom clubs snuffelhonden moeten opleiden. Laat ons dit nu niet vergelijken met niveau 5 van een terreurdreiging.". Luc Deleu.
  19. 14 uur 17. "U hebt perfect gelijk, maar u trekt niet de juiste conclusies. Wie lacht er nu in zijn vuistje? De hooligans, het krapuul en de voetbalhaters zoals u ze noemt. Maar wie krijgt de sancties opgelegd?". De raadsman van Anderlecht richt zich tot de bondsprocureur.
  20. 14 uur 12. . "In ons stadion kunnen we die mensen opsporen, Standard beschikt kennelijk niet over dat systeem. Of dat hebben ze ons toch niet te kennen gegeven", gaat de advocaat van Anderlecht voort.
  21. 14 uur 12. "Dit is niet de cultuur van de club, niet van de fans en ook niet van de diehards van Anderlecht. Daarom twijfelen we wel of het supporters van de club zijn.". Luc Deleu.
  22. 14 uur 09. "Anderlecht is bereid om maximaal - en zelfs meer dan de voetbalwetgeving vraagt - de fysieke integriteit van de supporters te beschermen.". Advocaat Deleu.
  23. 14 uur 07. "Het is de eerste keer dat Anderlecht voor zulke feiten hier moet verschijnen. Ik heb het in mijn carrière alleszins nog niet meegemaakt.". Raadsman Deleu.
  24. 14 uur 07. "We tillen zeer zwaar aan de feiten. Het moet duidelijk zijn dat we dit gedrag onmogelijk kunnen accepteren.". Raadsman Deleu (RSC Anderlecht).
  25. 14 uur 06. . De scheidsrechter mag beschikken en verlaat de zaal. Advocaat Deleu neemt nu het woord. Hij vertegenwoordigt RSC Anderlecht.
  26. 14 uur 05. . Scheidsrechter Erik Lambrechts: "Naar mijn mening liepen de spelers geen rechtstreeks gevaar, maar de wedstrijd voortzetten, vonden we onmogelijk. Dan zouden er weer pijlen en bommen in het rondvliegen.".
  27. 14 uur 03. "Oorlogsgebied?". De bondsprocureur wil graag weten van scheidsrechter Lambrechts of Sclessin die avond "een oorlogsgebied was?" .
  28. 14 uur 02. . Voor alle duidelijkheid: de bondsprocureur heeft het over matchen van de eerste ploeg mét inzet. Een vriendschappelijke wedstrijd telt niet.
  29. 14 uur . "Als er binnen de 12 maanden nog een match van Anderlecht definitief wordt stilgelegd, dan vraagt het bondsparket gedurende 7 thuismatchen om op minimaal 4 grote schermen een videoboodschap uit te zenden. Daarin moeten 3 slachtoffers of 3 dokters getuigen over het gevaar van pyrotechnisch materiaal.". Kris Wagner.
  30. 13 uur 58. "Een ludieke boodschap". Naast de klassieke straffen vraagt Kris Wagner ook aan Anderlecht om de supporters te waarschuwen voor vuurwerk en rookbommen (met een audioboodschap). "Het hoeft niet te schools te zijn, het mag ludieker", geeft de bondsprocureur mee. "Dat moet opgesteld worden door een communicatiebureau, op kosten van de club.".
  31. 13 uur 55. "Hier moet een duidelijk signaal gegeven worden. In eerste instantie vraag ik een boete van 5.000 euro, het maximum. Daarnaast vraag ik een wedstrijd achter gesloten deuren; effectief, niet voorwaardelijk. En tot slot vraag ik ook een 5-0-forfaitscore.". Kris Wagner.
  32. 13 uur 50. "Ik hoor van veiligheidsmensen dat fans pyrotechnisch materiaal verstoppen in holle buizen. Geef mij PU-schuim of een lasmateriaal en ik werk die dicht. Of zet snuffelhonden in.". Kris Wagner.
  33. 13 uur 48.
  34. 13 uur 47. . Voor Anderlecht is manager Michael Verschueren aanwezig. Ook scheidsrechter Erik Lambrechts volgt de zitting.
  35. 13 uur 47. "Voetbalhaters". De zitting van de Geschillencommissie Hoger Beroep in het bondsgebouw is begonnen. Bondsprocureur Kris Wagner opent en heeft het over "baldadigheden" van de supporters van Anderlecht. "Voetbalhaters", noemt hij ze.
  36. 13 uur 46.
  37. 12 uur 35. Match zonder publiek, 5-0-nederlaag en boete? Geschillencommissie Hoger Beroep behandelt de zaak om 14u. Anderlecht riskeert nu een thuismatch achter gesloten deuren, een 5-0-nederlaag en een boete van 5.000 euro.
  38. 12 uur 30. Standard-Anderlecht stopgezet na wangedrag paars-witte supporters.

   Standard-Anderlecht stopgezet na wangedrag paars-witte supporters

  39. 12 uur 29. . Om 14u moet Anderlecht zich op de bond verantwoorden voor het wangedrag van de supporters op vrijdag 12 april op bezoek bij Standard. De fans gooiden met vuurpijlen en rookbommen waardoor de match na 31 minuten bij een 2-0-stand moest worden stopgezet.