Ga naar de inhoud
De Anderlecht-delegatie in het bondsgebouw.

Jupiler Pro League klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
KRC Genk
52
10
6
2
2
19
8
2
Club Brugge
50
10
7
2
1
19
11
3
Standard
40
10
4
5
1
17
16
4
Antwerp
39
10
4
4
2
12
16
5
KAA Gent
35
10
3
6
1
10
15
6
Anderlecht
32
10
1
6
3
8
19

Anderlecht wil geen match achter gesloten deuren en wacht op uitspraak

 do 25 april 2019 17:04

Anderlecht heeft zich vanmiddag bij de voetbalbond verantwoord voor het wangedrag van supporters op bezoek bij Standard. Paars-wit riskeert onder meer een thuismatch zonder publiek, maar wil dat scenario vermijden. Een uitspraak wordt eerstdaags verwacht.

"Voetbalhaters"

Twee weken terug moest Standard-Anderlecht na 31 minuten bij een 2-0-stand worden stopgezet. De scheidsrechter maakte een einde aan de wedstrijd in de play-offs, omdat hij de veiligheid niet meer kon garanderen. Uit het bezoekende vak regende het rookbommen en vuurpijlen.

 

Vanmiddag moest Anderlecht op het matje komen in het bondsgebouw. Het was bondsprocureur Kris Wagner die als eerste het woord nam op de zitting van de Geschillencommissie Hoger Beroep. Hij had het niet over supporters, maar over "voetbalhaters" om te verwijzen naar de incidenten met de Anderlecht-aanhang op Sclessin. 

 

Volgens de reglementen van de KBVB eist hij:

1) 5.000 euro boete,

2) een 5-0-forfaitscore

3) en een thuismatch zonder publiek voor Anderlecht.

 

Daarnaast stelt de bondsprocureur ook een sensibiliseringscampagne voor om op de gevaren van vuurwerk in een stadion te wijzen. Wagner denkt aan een boodschap die Anderlecht door een communicatiebureau moet laten opstellen en elke thuismatch uitzendt. "En dat hoeft niet schools te zijn, het mag ludiek", vulde Wagner aan.

 

"En als er komend jaar nog een match van Anderlecht gestaakt wordt, moet de club een video laten maken met getuigenissen van 3 vuurwerkslachtoffers en/of 3 dokters. En die wordt in het stadion telkens op minimaal 4 grote schermen uitgezonden."

Bondsprocureur Kris Wagner.
Bondsprocureur Kris Wagner.

"Willen geen match achter gesloten deuren"

Anderlecht wil de straffen van de bond aanvaarden, op één na. De club wil in geen geval een wedstrijd achter gesloten deuren spelen.

 

Volgens de advocaat van Anderlecht zou paars-wit zo meer dan 1 miljoen euro inkomsten mislopen en de fans, de medewerkers en de vrijwilligers van de club in het hart treffen. "Terwijl de hooligans, het krapuul en de voetbalhaters - zoals u ze noemt - zichzelf in de handen wrijven", sprak meester Deleu in naam van Anderlecht.

 

De raadsman twijfelt ook of de heethoofden wel voor Anderlecht supporteren. "Onze spotters en stewards hebben hen alvast niet herkend", stipte hij aan. "Zulke acties zitten ook niet in de cultuur van de club, niet in die van de fans en niet in die van de diehards. Daarom twijfelen we of het om supporters van RSC Anderlecht gaat."

 

"En we tillen zeer zwaar aan de feiten. Het moet duidelijk zijn dat we dit gedrag onmogelijk kunnen accepteren."

 

In zijn betoog somde Deleu veiligheidsinspanningen van Anderlecht op. "Op jaarbasis spenderen wij meer dan 1 miljoen euro op dat vlak", sprak de advocaat.

 

Naast meester Deleu was in het bondsgebouw ook manager Michael Verschueren aanwezig aan. "Met de boete en de 5-0-nederlaag kunnen we leven, maar met de match achter gesloten deuren niet", vatte hij samen.

 

De leden van de Geschillencommissie Hoger Beroep moeten zich nu beraden over de sancties. Een uitspraak wordt eerstdaags verwacht.

Standard straks nummer 3

Standard liet zich in het bondsgebouw vertegenwoordigen door een advocaat. De raadsman drong vooral aan op een snelle uitspraak over de score van de wedstrijd. "In het sportieve belang", verduidelijkte hij.

 

Toen de match op 12 april werd stilgelegd stond het 2-0, volgens het bondsreglement wordt dat 5-0. Daardoor wipt Standard halverwege de play-offs over Antwerp naar de 3e plaats, op 2 punten van Club Brugge en 8 van leider Genk.

Fase per fase

15:05

"Met de boete en de forfaitscore kunnen we leven, met de wedstrijd achter gesloten deuren niet."

Anderlecht-manager Michael Verschueren voor onze micro
14:58

Einde zitting

De voorzitter sluit de debatten en belooft zo snel mogelijk een uitspraak te doen. Uw verslaggever verlaat de zaal.
14:55

"Ik heb regelmatig contact met de supporters en de supportersverenigingen. We doen dat ook frequent, want anders werkt preventie niet."

Michael Verschueren (manager RSC Anderlecht)
14:54

De leden van de Geschillencommissie Hoger Beroep stellen nu extra vragen aan de raadsman van Anderlecht en zijn collega van Standard.
14:50

"Ik noteer dat u op een match 140% ontvangt van het jaarlijkse veiligheidsbudget. Schroef dat misschien op."

Bondsprocureur Wagner richt zich tot Anderlecht
14:48

"De stewards kennen de supporters, maar dat kan misschien net het probleem zijn."

Kris Wagner (KBVB)
14:44

Na een pleidooi van bijna 40 minuten van Anderlecht-raadsman Deleu krijgt de bondsprocureur weer het woord. "Ik ga het kort houden", belooft Kris Wagner met een uitgestreken gezicht, waarna hij enkele uitspraken van Deleu countert.
14:43

Standard: "De uitslag a.u.b."

De raadsman van Standard vraagt om zo snel mogelijk een uitspraak te doen over de eindstand van de wedstrijd. "In het sportieve belang", verduidelijkt de advocaat. Toen de match werd stilgelegd stond het 2-0, volgens het bondsreglement wordt dat 5-0. Daardoor wipt Standard halverwege de play-offs over Antwerp naar de 3e plaats, op 2 punten van Club Brugge en 8 van leider Genk.
14:42

"Ik hoop dat ik u overtuigd heb dat een handvol hooligans het economisch model van de club én vooral het plezier van alle Anderlecht-supporters ondermijnt", besluit Luc Deleu zijn betoog voor paars-wit.
14:37

"U zou 20.000 supporters straffen, de medewerkers en de vrijwilligers van de club. En dat terwijl de hooligans zich in de handen wrijven."

Luc Deleu (advocaat RSC Anderlecht)
14:35

Anderlecht: "Geen match zonder publiek"

"Ook met de boete hebben we geen probleem", gaat Luc Deleu voort, "maar de match achter gesloten deuren betwisten we. Die sanctie snijdt niet de hooligans in het vel, maar wel de economische leefbaarheid van de club. Een thuismatch zonder fans kost RSC Anderlecht meer dan een miljoen euro."
14:33

"2-0 of 5-0?"

Bij de forfaitscore legt Anderlecht zich nog neer. "2-0 of 5-0, dat maakt weinig uit", dixit Luc Deleu. "En de alternatieve maatregelen onderschrijven we."
14:31

Anderlecht: "Kop van Jut"

Anderlecht vreest vooral een wedstrijd achter gesloten deuren. "Wij voelen ons kop van Jut. U schat de gevolgen niet goed in", klinkt het.
14:28

"Aan deze situatie hadden wij van Anderlecht, als bezoekende club, niets kunnen veranderen. Objectief zijn wij aansprakelijk, maar zulke sancties vind ik onrechtvaardig."

Luc Deleu (RSC Anderlecht)
14:27

Anderlecht: "1 miljoen euro veiligheidskosten per seizoen"

De raadsman van Anderlecht somt nu de veiligheidsinspanningen van Anderlecht op. "Op jaarbasis spenderen wij meer dan 1 miljoen euro op dat vlak", verduidelijkt Luc Deleu.
14:25

"Wij hebben onze afkeer geuit en die blijven wij uiten."

Luc Deleu
14:23

"Voor een wedstrijd op het terrein van Standard sturen wij dubbel zoveel stewards dan voor een andere match. En zij krijgen elk jaar een opleiding. Zij kennen hun supporters en zullen zeker geen vuurpijlen of rookbommen verstoppen. Maar in Luik hebben ze fans gespot die ze niet kennen."

Luc Deleu, de raadsman van RSC Anderlecht
14:20

"Ik zie niet in waarom clubs snuffelhonden moeten opleiden. Laat ons dit nu niet vergelijken met niveau 5 van een terreurdreiging."

Luc Deleu